СЕПТЕМВРИйчетата вече пеят, танцуват, рисуват и в снега лудуват

• 62 614
  • 746
  •   1
Отговори
# 435
  • Пловдив
Привет и от нас Simple Smile
Ние резервацията за морето си я имаме още от месец Март Wink
Много трудно ми беше да открия хотел, в който да ни настанят и петимата заедно! Предлагаха ми някакви съседни стаи... Накрая, за късмет попаднах на собственичката на един хотел, в който освен, че ще ни настанят всички в голям апартамент, не ми таксуваха близнаците  Laughing Каката ни ще е на 14г. и ни таксуваха 3-ма възрастни само Sunglasses Хотела е на Златни пясъци, All inclusive  newsm08
Иначе, благодаря за стиснатите палчета за каката   bouquet Изкарахме хубави оценки на матурите и сме с реални шансове за прием в желаната гимназия. В очакване сме на първо класиране, следващата сряда. Постискайте още малко палчета Peace
Поздрави и много усмивки Heart Eyes
В Пловдив каква жега настана... sweating

# 436
  • София
ilik123, чакаме хубавата новина за каката Simple Smile

Моите още са малки и като цяло няма такси за тях.  Но в момента, в който потърсиш нещо по-големичко от двойка-стая и ти режат главата едва ли не.
И като съм гледала разни сайтове - ми те тия хотелиери май изобщо не са планували, че семейство с 3 деца може да си позволи почивка.

При Самчо има супер минимален напредък с говора  Tired Със сигурност 'дай да' означава 'дай вода' и май сме до там. И на рибата казва 'баба/биба' - снощи пекох и лапето чак се разтрепери от нетърпение да яде.
Но пък последните 2 пъти при логопеда много е слушал и си е правил задачките.
Ще го потърпя до есента и ще видим тогава дали ще правим нещо.

# 437
илик, стиснати палчета, за гимназия  Hug
и ние сме си направили резервация, надявам се да успеем да идем.
боонбон, ние като малки с нашите сме ходили много на несебър и в стария, и в новия град, много ни е харесвало винаги. няма скука.
само да ти кажа, че новия град има 2 плажа, северен и южен, единият по-тих, другият с повече вълни да скачат децата. предполагам и сега е така, де.

за Сами какво мислиш да правиш, v_spasova, какъв минимум  трябва да има, нещо казвал ли ти е логопед?
и да ви питам мамите с момченца - забелвали ли сте, как, кога,
като къпете момчетата във ваничка после как почиствате пишоната, дърпате ли кожичката отпред докъдето може да видите дали няма мръсно там или не?
и педи ще питам, но какво се напипва в скротума и как да разбера, че не е празен, а тестисите са слязли и не се движат нагоре? празни торбички какво значи, съвсем ли няма нищо, само кожа ли?
и педи ще питам, но моля за мнение и от опит  Hug
благодаря ви
Мили не ходи на градина, обяснила съм й, че е ваканция и наесен пак ще е на градина, в друга група, където трябва да може сама да се обува, да се облича и тн.
събличането на блузи й е зор, като си заклещи горе ръцете..
 и аз не помня как съм се справяла и не й обяснявам май как най-лесно да я съблече  newsm78
поздрави на всички от нас,

# 438
  • София
Ами ако няма напрредък есента ще търсим и друго мнение. Може и в Св. Никола да направим преглед. Не знам още, само попрочитам оттук-оттам...
Логопедката, на която попаднахме в Пумпелина, смята, че му трябва много малко, за да се отпусне. Според нея не би трябвало да има проблем със слуха. Тук се чудя дали да не направя нещо на моя глава... Примерно една аудиограма, за всеки случай.
Иначе от една позната пък разбрах, че на тази логопедка може да имаме вяра - не се хвърляла да изписва ненужни терапии.
Но... Сами ходи вече 2.5 месеца. Има мноооого малък напредък. Изпълнява си задачките, много е добър с пъзелите, но говор...
Знам, че хубавите неща стават бавно, но пък се притеснявам да не изпускаме нещо.

# 439
ilik123 - стискам палци, дано да я приямат каката  Simple Smile

v_spasova - може би му трябва малко повече време на Сами, но и не е излищно спорем мен да му направиш аудиограма. Аз навремето водих Дани в Пумпелина, защото работят с монтесори материали, но никак не останах доволна, дано на вас да помогнат ...

jos - навремето с Дани започнахме процедурите по забелването на 2месеца, педи на всяка консултация дръпваше по малко и ние вкъщи почиствахме до там, докъдето тя е дръпнала, като само първата вечер мажехме с гентамицин, а след това във водата и така. Не сме бързали
Много е спорен момента със забелването, но моите наблюдения са че дори и нищо да не правите, децата сами ще се погрижат на 2-3годинки  Laughing
а ако се подуе пишлето при някой от процедурите - компрес с риванол

# 440
v_spasova, по принцип при забавяне като вашето е препоръчително да се направят физиологични изследвания, т.е. винаги първо се отхвърля органичен произход на проблема и след това се работи психологически, логопедично и т.н. Странно е мнение на професионален логопед да е ми не мисля, че има проблем със слуха, просто принципно не се работи така, малко ме учуди това.
Сега друг е въпроса, че най-вероятно ти като негова майка и като майка с опит и достатъчно интелигентна, заинтересована и чувствителна би разбрала ако има нещо....но пак не е сигурно, знае ли човек, понякога нещата могат да бъдат доста прикрити. Аз лично ако бях на мястото на тази логпедка при дете на тази възраст с такъв проблем бих препоръчала да се направят първо необходимите изследвания, просто такава е практиката, така е отговорно да препоръча един специалист, пък вече родителите си преценяват, дали ще изчакат още, дали изобщо ще го направят.
Подвеждащо и непрофесионално е да се разчита на интуиция и на така ми се струва, това можем да казваме и мислим ние като родители, но аз лично в моята практика никога не подхождам така и не толерирам подобно отношение...може някои родители да се дразнят, че ги карат да правят излишни изследвания, но това е изпитания път, това е рамката така да се каже, всичко останало е произволно и самоцелно....съжалявам ако съм малко крайна, аз не съм запозната толкова със случая ви, може би има неща, които не знам поради, които вашата логопедка изключва тази възможност и не ви праща...говоря малко наизуст и принципно как е редно.
И последно само да кажа, че подходящ логопед, психолог и всякакъв подобен специалист не се намира лесно, може тази жена да не е вашата...то не е като при докторите или си добър или не си, точно поради субективния характер на работата, предвид това, че участвуваш с цялостната си личност, нещата не са еднозначни и на едни им допада един, на други друг, за това е съвсем в реда на нещата да сте пробвали и ходили на няколко места, докато намерите вашия, правилния човек....ако имаш някакви съмнения пробвай и с други.
Успех и дано скоро имате напредък, защото не е никак леко така!

# 441
  • София
Ами ние преди да започнем терапията имахме 3 консултации. Разговаряхме, даваше ни задачи за ш нас и след 3-тото ходене ни препоръча допълнителни занимания.
Почти 100% съм сигурна, че питах дали не тр. да се види поне слуха и отговорът беше - не.

Сега почвам да се притеснявам, понеже реално стават почти 3 месеца ходене и напредъка е повече от минимален.

# 442
Напредъкът също е нещо много индивидуално и това, че е минимален не е толкова притеснително, понякога нещата стават много бавно, но това само конкретния специалист може да го прецени. Просто според мен направете още една консултация и с друг специалист....ако искаш мога да ти препоръчам.
А за слуха все си мисля, че щеше да си забелязала нещо до сега, но нека все пак го види още един логопед и тогава да се мисли пак...поне моето мнение е такова.
Успех!

# 443
v_spasova, да споделя и аз за Ники, че нали сме на същия етап. Говори, връзва някакви изречения като "Де й колата?", "Ето колата", "Мамо дай", "Мама пи"(мама спи), Тити ляли" (Ники, лягай) и общо взето такива изрази, които за мен изобщо не са изречения. Има още 2 момчета в групата му, на същата възраст и те така говорят неразбираемо. Понякога говори близо час, но нищичко не разбирам. Иначе се кара, обяснява, с интонация, с поглед, голям артист, но на неговия си език. Не съм се притеснила още, но щом сте тръгнали по пътя, наистина не е излишно да отидете на аудиометрия. Аз това ще го направя. Четох за един случай с частично намаление на слуха и детето не чува меките и съскащите съгласни (с, ч, ш, т, к)  и така си говори неразбираемо, защото не може да чуе правилно думата. Не мисля, че има проблем със слуха, но поне това мога да направя. С таткото сме на различни мнения, естествено! За него няма проблем, детето си е О'к, но той прекарва половин час на ден с него. Понякога и толкова няма с тази работа и вечер.
jos, ние процедирахме като Eva2010.

# 444
  • София
Те точно - една майка в яслената тема беше писала, че при тях се е оказало, че не чува на определени честоти, което води до нечуване точно на част от звуците.
И аз заради това се постреснах малко.

Въпреки, че магарето определно разбира какво го кара да правиш, изпълнява команди и носи примерно нещо на баща си в др. стая. Или дава точно определена играчка на кака си.
Понеже има лична изгода - много хубаво си казва 'тойта' за торта ... И сега по жегите иска вода - 'дай да'
Та и аз си мисля, че няма проблем със слуха, ама не съм пък лекар. Дет' се вика - общото между  медицината и математиката  е, че започват с една и съща буква.

vesy_evi, да, много те моля - дай ми контакт на логопед. И ако не бъркам - ти беше давала и на детски психолог?
Че аз си записвам разни линкове и контакти, но тази седмица ми смениха компа на работа и понеже съм голяма бяла птица, линковете от браузъра не си ги запазих...
А аз от работа повечето време ровя, гледам и чета, понеже в нас няма да ме оставят да седна на компа и да правя нещо.

А да - за пишката - ние бяхме така като Ева - леко отваряхме, без да дърпаме, само да почистим лекичко.
НО при 1-вата операция на тестиса в болницата го бяха мноооого забелили, детето 2 дена ревеше като пишкаше Sad  Големи драми бяха.
Сега примерно 1-2 пъти в седмицата, като се къпе леко отварям, за да се измие. Не се показва напълно главичката, но той така зверски се дъпра и опъва, че определено сам ще се 'оправи'.

# 445
  • В царството на мечтите
Искам да кажа, че аз съм проговорила хората да ме разбират към 4-5 години. Воли ли са ме на логопеди и т.н ама след 5 години всичко ми се е разбирало. Има деца, които просто по бавно се развиват от други.

# 446
  • София
Искам да кажа, че аз съм проговорила хората да ме разбират към 4-5 години. Воли ли са ме на логопеди и т.н ама след 5 години всичко ми се е разбирало. Има деца, които просто по бавно се развиват от други.
И това го знам Wink

Просто при нас нещата са малко по-различни. Сами се роди с проблем, с 3 операции е, просто не мога да седя мирно и тихо и да чакам да се оправят нещата сами. Не искам да мисля, ако се окаже, че е имало нещо, аз не съм взела мерки наврме, въпреки че е можело.

# 447
v_spasova, препоръчвам ти Доц. Д-р Виолета Боянова,  тел: 089 8515258, e-mail: vboyanova@nbu.bg
Давам ти така само координатите и без конкретно място, защото тя работи на доста места, включително и в други градове, та е най-добре с нея да се разберете къде, кога и дали може да ви приеме. Тя е уникален специалист, с много опит и богата практика. Работи винаги в екип с психолози, а самата тя е и невролог, така че мисля е най-доброто решение. Няма смисъл да ти препоръчвам и психолог, тъй като тя най-добре ще прецени от какво имате нужда, при децата обикновено е добре да се работи комплексно с повече от един специалист, тъй като проблема никога не е само в една област, т.е. логопедичния проблем си има своята психологична причина и нещата са доста навързани, но в техните центрове всичко е както трябва.
Тук може да видиш какво направиха и е НБУ, също много интересен център:
http://www.nbu.bg/index.php?l=1532
boonboon, това което казваш е така, определено децата са различни, но проговаряна на 5г е проблем от много гл.т. на който е хубаво да се обърне внимание! Също така и на 3години е проблем, не казвам, че детето е с диагноза, но мерки е хубаво да се вземат, защото всяко нещо си има причина, става въпрос да бъде подпомогнато детето в неговото развитие, което е изцяло за негово добро!

# 448
  • София
Благодаря  Hug След почивката ще се обадя и ще видим какво ще стане.

# 449
благодаря за разясненията, ще го оставя за педи да ми покаже  Peace
Веси, радвам се, че пишеш и се включи пак в темата.
дано и Сами да проговори, може би наистина е на емоционално или психологично ниво това да се отприщи детето да говори, защото разбира, изпълнява, речниковият запас се трупа в главата му.
но и аз като съм се ровила, няма много изследвания с доказателства защо децата мълчат или продължават да говорят на бебешкия им език. може би наистина ефектът "следващо" дете да оказва влияние.
съгласна съм, че комплексно трябва да работят логопед и друг специалист, за да подпомогнат детето. много  Hug Hug
гооолеми жеги, ние излизаме сутрин от 8. и късно след 18 до 21 и нещо, ядем, мием зъбите с Мили и я приспивам.
ММ днес рано пак замина командировка, мислихме на басейн да идем всички, но се отлага.
има ли септемврийчета, които остават без градина наесен?
Люляк?
Brawn, как сте?
Емили, как е ТМ, децата?
ако се организираме някой уикенд, може другия, ще пиша да идем на Люлинския басейн, ако има желаещи, живи здрави.  Hug

Общи условия

Активация на акаунт