Кандидатстване за 1 клас в НУКК

• 132 858
  • 848
  •   1
Отговори
# 615
Спомням си, че чувах, а и четох нещо подобно из старите теми - времето за решаване е според трудността и би трябвало за тази като най-сложна да е поне 10 минути.

Създаваш впечатление за току-що регистриран потребител, или поне така е отбелязано в профила ти, че си регистрирана вчера. Но явно си доста навътре в нещата.

Ето например една друга задача за деца:
8062 = 4
6345 = 2
3127 = 0
9634 = 3
6666 = 4
9456 =?

Ако не си обяснил на детето как да я реши, как ще успее?

Последна редакция: пт, 30 май 2014, 10:51 от Анонимен

# 616
Това го няма никъде другаде, в нито едно училище (предучилищният клас навсякъде си продължава в първи) и ми е необяснимо защо е така в лицея.
За жалост го има и в 134-то, еврейското, хем и там има подборна процедура за предучилищна, но децата не ползват никакво предимство или точка за прием в първи клас. А моето дете там твърди, че не е успяло само с едно подусловие на една от задачите и то защото се замислило, а госпожата му казала да продължи напред, за да й стигне времето и после ще се върне, но уви, не я е подсетила да се върне. Там времето е 20 минути общо с влизането, начален разговор и прочие, а задачите пет, което значи по около 3 минути на задачка
Жасмин, а задачата с цифрите, честно и аз не мога да я реша, ако не ми се обясни каква е логиката...
Ние няма да проверяваме работата на детето, но и не знам дали биха дали на родителите да снимат, за да качат задачите. Все пак можеха да ги обявят след като излязоха резултатите - и задачите, и точкуването. Нещо са споменали за авторски права, но и това се договаря.

# 617
Жасмин, а задачата с цифрите, честно и аз не мога да я реша, ако не ми се обясни каква е логиката...

Логиката е елементарна - броиш дупките в цифрите. Ама а сети се, ако можеш!

А Еврейското е централно училище и няма детска, само предучилищна. Не е отдалечено като Горна баня, нито се налага деца на по 4-5-6 години пътуват с големите автобуси, 3 години.

Последна редакция: пт, 30 май 2014, 10:01 от Анонимен

# 618
  • София
Отговора на задачата е 3 и е давана на японски деца в детската градина. Голям процент от децата са я решили. Не подценявайте децата, те мислят по друг начин. Виждат нещата различно. Честно да си кажа, първия път като видях задачата, понеже съм завършила математическа гимназия, съм смятала като луда зависимости между цифрите, за да получа отговора. А то е толкова видимо за дете, моето веднага я реши, защото мозъка и не е затормозен с толкова сложни сметки като нашия. Само дето май не беше 4 цифрата в оригиналната задача и се брояха колко кръгчета има в цифрите, а тук при 4 не е точно кръгче.

# 619
А то е толкова видимо за дете, моето веднага я реши

Въпросът тогава е - защо това умно дете не е влязло?

# 620
Логиката е елементарна - броиш дупките в цифрите. Ама а сети се, ако можеш!
А Еврейското е централно училище и няма детска, само предучилищна...
Е, наистина не се сетих, но децата може би имат друго виждане.
А за еврейското, така е, но пък макар и централно, то няма прием и по район. Всеки си преценява. Ние за детска градина в Горна баня не сме кандидатствали по причина пътуването, за предучилищна кандидатствахме за 134, защото ни е близо / стигаме пеш/. Но все пак това са деца, които са вътре в същото училище, на много места, където има предучилищна с прием с подбор директно прехвърлят първи клас, дори и училището да е желано - мисля в Шилер е така?

# 621
  • София
Сега искам да споделя нещо за  майките на децата кандидатствали тази година и тези които ще кандидатстват догодина и тайничко или не толкова тайничко четат темата.
Снощи сън не ме е хванало. Само си мисля за детето, което е под чертата и е казало никъде не ме искат. Сърцето ме заболя. Поставих се на негово място и направо нямам думи да изразя мъката си.
Моля ви, мами. Погледнете нещата от тяхната страна, ние тук си коментираме, спорим, каквото искаме, но моето дете не знае за тази дискусия изобщо. Информацията която достига до нея е предварително обмислена. Много хора ме съветваха преди изпита да не взимам нещата на живот и смърт, да не и казвам, че ще се явява на изпит, за да не се разочарова.
Моето решение беше следното: детето знаеше, че се явява на изпит. Беше и обяснено, че на тези изпити се явяват най-добрите от най-добрите. Че да успееш на този изпит трябва да си много добър. Не сме и говорили за връзки. Тя смята, че е имало деца, които са знаели малко повече от нея. Самата тя разбира, че ако е решила още едно под условие, от огледалното прерисуване, щеше да има успех поне като последния приет. Извода е, че малко не и е стигнало и следващия път ще се постарае малко повече. Кандидатстваме и в 32. Пределно ми е ясно, че вероятността да влезем там, е много малка. Обяснила съм на детето, че без брат или сестра в училището, е трудно да се влезе, че нейната приятелка ще влезе там, защото батко и учи там. Че няма изпит с които да изпъкне и да я приемат, така че, ако не я приемат не е зависило от нея. Не исках след резултатите детето да изпадне в драма, никъде не ме искат.
Взели сме решение и сме подали документи в друго училище, за което е сигурно, че ще влезе. Представили сме и го по същия начин като 32. Така тя ще е доволна, че е приета там, и няма да изпита притеснение от това, че не са я взели никъде или да остане с впечатление, че е записана просто някъде, защото на хубавите места не са я искали.
Не поставяйте амбициите пред децата, защото ако се замислите, всеки има спомени от детството, които няма да забрави никога.

Последна редакция: пт, 30 май 2014, 10:17 от 450

# 622
  • София
А то е толкова видимо за дете, моето веднага я реши

Въпросът тогава е - защо това умно дете не е влязло?

Жасмин, на всички е ясно, че има връзки и втори начини за влизане. Ако не си прочела, моето умно дете е малко под чертата. За мене тя е на челните места в класацията. За нея също. Честно казано мисля, че ако беше решила и последната задача без грешка, щеше да е вътре, щяха да отпуснат местенце и за нея, защото срещу очевадното няма как да се рита. Да, всички приети деца са със сходни резултати, ако са знаели задачи предварително, което е моята логика, са попълнили почти всичко, но всеки някъде е сбъркал поне мъничко, по тази причина и няма дете с максимален брой точки. Чела съм темите миналата година и знам за какво става на въпрос, ето затова съм отишла за проба, и никога не е било самоцел това. По тази причина и не ми е толкова болно сега, защото съм имала и др. варианти. Не може при положение, че всеки знае малко или много как стоят нещата да разчита само на лицея и сега да се чуди какво да прави.

# 623
... Не поставяйте амбициите пред децата....
Това е казано чудесно, страхотен пост. И ние сме кандидати и за 32, стискам палци да ни вземат, ако има такива деца, и такива родители като вас, явно си струва училището, но дали... Ние също не сме обяснявали подробности за връзки, изпити, знае, че ако се справи, има шанс, ако не - други варианти, в смисъл ще отиде в друго училище - казали сме, че всички са добри, но в някои ще й е по-интересно...

# 624
450, а ти отиде ли да видиш работата на детето? Как може само заради 1 нерешено подусловие да не е прието? Трябва да има някаква грешка.

А какви подусловия има, всъщност? Не са описани: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=699580.msg28169353#msg28169353

Последна редакция: пт, 30 май 2014, 10:46 от Анонимен

# 625
  • София
Не е решила цялата задача за огледално прерисуване. Тя си каза още като излезе от изпита. Започнала е първия, сгрешила е, започнала да търси грешката и се е замотала. От там нататък не е направила нищо на тази задача, защото е свършило времето. Мисълта ми беше, ако се беше откъснала от него и да мине на следващото подусловие,  щеше да има поне 2-3 точки отгоре, а толкова и липсват. Задачата ако дава 10 точки всяко условие дава по 2. Явно на това, което е направила, са и дали някакви точки, за да има този резултат. Ходих да подам молба, но закъснях с половин час, приемали до 12.30. На другия ден бях на работа, мъжа ми трябваше да отиде, но не е. Каза, че нямало смисъл. Честно казано и аз така мисля, и двамата сме убедени, че ако нещо е поправяно и допълвано, няма да е по нашата работа, защото може да се види.
Огледалния образ са били 5 фигури за прерисуване. Не е бил само един.

# 626
Добре де, а колко точки дават всички задачи общо, 100 ли? Защото тогава би трябвало да имате 98 т., ако само 8 ви липсват и да сте на 1 място.

# 627
  • София
Би трябвало да са 100. Тази задача и тази с разделянето са най-сериозните. Възможно е да дават по 20 точки. Добавям няколко дребни грешки тук там. Само с докосване някъде на лабиринта до стените махат някаква точка. Имало е за откриване разлики. Колкото такива съм виждала разликите са били поне 20. Тя каза, че е открила много, питах 10 ли, тя отговори, не повече бяха, но нямах време да броя. Ако е открила 15 от 20 пак се махат точки. Резултата които са дали е напълно логичен при нещата които ми каза, и представата ми как работи тя. Не се заяждам, просто наистина вярвам, че нас са оценили правилно. Не може дете, което не знае задачите предварително да ги реши абсолютно точно и вярно. На мене тези с разликите са ми трудни защото не знам колко разлики се очаква да намеря. Ако ми кажат има 20, ще гледам много внимателно до последно, защото ще знам, че не съм намерила още нещо. Но когато не знаеш колко търсиш в един момент решаваш, че си намерил всичко и пропускаш нещо дребно. Тези за сметките и са свързването на думите съм убедена, че са и без грешка, но там където има неяснота...

# 628
Моето дете също се яви на изпита и каза, че е решила всички задачи без огледалния образ. Замотавала се, връщала се и в крайна сметка не я решила. Учителката, при която ходи е на мнение, че предвид възможностите на детето резултатът и е нисък - 61. Посъветва ни да видим работата и. В Понеделник заедно с нея ще отидем да видим работата и. Ще пиша после! Друго дете, което познаваме също не се е справило добре, а то в моите очи е гений. Други две деца, които са от градината на НУКК и знам, че са приети там с връзки, сега не са приети. Т.е. влезнали са деца с по-големи връзки. Щом има такива, които не са приети с връзки, значи при приетите няма случайни. Абсолютно съм убедена, че нито едно от децата, които са приети не са случайни! Преди изпита имах надежда, но вече знам истината!

# 629
Дадох на детето да реши тази задача с разделянето, ето какво направи:

С две линии да раздели на 3 части, ако може равни. Но само две от тях му се получиха равни (защриховах ги), третата не е.
Някой има ли идея как тази фигура може да се раздели на 3 равни части?

Общи условия

Активация на акаунт