Какво имат да делят Нешка и Бианка след 30 години?

• 96 299
  • 1 812
  •   1
Отговори
# 330
  • София
Моцарт е бил е бил гений, а не просто талант. Талантливите са много, гениите - единици. И те точно се раждат и независимо от всичко, намират начин да се изявят.

# 331
  • София
И как се учи композиране? В най-добрия случай Моцарт е имал нужда от това да научи нотното писмо, образно казано, като език, за да може да записва композициите си. Ако ще да беше изучил цялата теория на музикаата, пак нямаше да му помогне, ако нямаше дарба. Чунким всичките песни и музики през вековете все някой ги е учил хората как се композира! Или го можеш и главата ти е пълна с музика, или не можеш! Обучението може да ти помогне дотолкова, че да поизгладиш оттук-оттам. "Полегнала е Тодора" е народна песен - как ли този, дето я е измислил е посмял да го направи, щом не е можел да свири на пиано и не е учил в музикалното училище, а вероятно е бил обикновен селянин!
В техниката и науката са нужни някакви аксиоматични знания, колкото да се облече идеята в материалност., но няма как в училище или университета да те направят изобретател.

# 332
  • София
Талантливите ги напира отвътре да работят.
Напротив Анди, точно талантливите са мързеливи. Благодарение на таланта си нещата им се получават лесно, но никога перфектно. За да се изчисти до съвършенство едно изпълнение е нужен труд и някой, който да те мотивира, а ако се налага и да те "натисне" да го положиш. Ето тук е ролята на треньора и отчасти на родителя. Амбицията също се възпитава и развива.

За мен това е много удобна самозаблуда, щото иначе всички други ще трябва да се гръмнат. Кое кара едно дете да виси с часове пред белия лист и да рисува? Как не го мързи? Талантливото дете ще дращи, ще дращи, пък или ще си поиска да ходи на уроци, или родителите ще мупредложат, а то ще е на седмото небе от това. Ако трябва да си напише домашното по математика, ще го измъчи, колкото да го оставят на спокойствие да си рисува и душата му ще трепка. Така е с талантливите.
За мен лично нещата са прости - ако си мислиш, че си талантлив, но те мързи, значи не си достатъчно талантлив и в най-добрия  случай можеш да станеш занаятчия.

# 333
Нютон си лежал под дървото, пък направил откритие. Евклид пък си лежал във ваната.

# 334
  • София
Глупости! Още малко ще кажеш, че Менделеев пък съвсем е бил мързелив, защото дори не е бил буден, когато е измислил Периодичната таблица! ПрочетИ им биографиите и ще разбереш, че с лежане под дървото и във ваната не се правят открития. Това, че единият бил под дървото, а другият във ваната е било искрата, която е подредила атомите в кристалната решетка на откритията им, т.е. е подредила всички знания, часове размишления и експерименти по въпроса в една стройна система.

# 335
Така ли било? Сигурно затова, аз като лежа във ваната и сапуна не мога да открия.

# 336
  • 221B Baker Street
Цитат
За мен това е много удобна самозаблуда, щото иначе всички други ще трябва да се гръмнат. Кое кара едно дете да виси с часове пред белия лист и да рисува? Как не го мързи? Талантливото дете ще дращи, ще дращи, пък или ще си поиска да ходи на уроци, или родителите ще мупредложат, а то ще е на седмото небе от това. Ако трябва да си напише домашното по математика, ще го измъчи, колкото да го оставят на спокойствие да си рисува и душата му ще трепка. Така е с талантливите.
За мен лично нещата са прости - ако си мислиш, че си талантлив, но те мързи, значи не си достатъчно талантлив и в най-добрия  случай можеш да станеш занаятчия.
А когато мине детската си възраст и реши да продължи да се занимава с рисуване?И постъпи в училище,или в академия,където има още двеста талантливи като него,а някои и повече?До къде ще му стигнат силите да се конкурира с останалите?
Талантът е дар,който има нужда от развитие,труд и постоянство.От самия човек зависи до къде ще стигне.Само с дращене не става.Когато си дете,стоиш с часове пред белия лист,защото обичаш да го правиш и ти харесва,защото имаш богата фантазия и си пълен с идеи,защото имаш талант...Защото е лесно и все още нямаш конкуренция... Wink

# 337
Не случайно в спорта има един човек, наречен треньор.
В художествената гимнастика и фигурното пързаляне дори има и човек, наречен хореограф.
От спортистите се изисква да са талантливи дотолкова, доколкото да могат да изпълняват фигурите без грешка и да разполагат с необходимите физически данни, за да го направят.
Оттам нататък е труд, и то съвместен труд на спортист, треньор, хореограф...
Дори и боксьорите имат треньор и го имат неслучайно. Понякога дори да си гениален, имаш нужда от поглед отстрани, от някой да те нахъсва и насърчава или от някой, който да ти каже къде грешиш.
Талантливите също грешат.

# 338
Това за талантите специално в художествената гимнастика е много интересна тема. Защото снощи прочетох някъде, че тройката "златни момичета" - Анелия, Лили и Илиана, всъщност живеели на една улица, в един блок. Илиана първа се записва, карат я да доведе и други деца и тя ги води. Значи или това е най-талантливата улица на София или българките по принцип сме талантливи гимнастички и откъдето и да ни вземеш ставаме шампионки или просто шампионка се става с много личен труд и много качествен треньор.
Аз преди смятах, че за да ги изберат точно тях са гледали хиляди и хиляди момичета от цялата страна и ей на - най-талантливите са взели. А то не е било така. Били са в комплект от самото начало. Добра първа треньорка, после Нешка и така - шампионки. Значи пак не е толкова до талант. А до мотивация, до труд.

# 339
Талантливите ги напира отвътре да работят.
Напротив Анди, точно талантливите са мързеливи. Благодарение на таланта си нещата им се получават лесно, но никога перфектно. За да се изчисти до съвършенство едно изпълнение е нужен труд и някой, който да те мотивира, а ако се налага и да те "натисне" да го положиш. Ето тук е ролята на треньора и отчасти на родителя. Амбицията също се възпитава и развива.

За мен лично нещата са прости - ако си мислиш, че си талантлив, но те мързи, значи не си достатъчно талантлив и в най-добрия  случай можеш да станеш занаятчия.

Андариел, +1. С уговорката, че пак трябва много труд и повторения.

Жаве, и аз съм се чудила как така три златни таланта са се намерили на една и съща улица в София.

# 340
Това за талантите специално в художествената гимнастика е много интересна тема.

и Лили Игнатова го казва това в интервюто вчера не един път - ''може би е имало по-талантливи от нас '' ; )
реалист човек , стъпил на земята ,
гимнастиката е била на такова ниво ( доста по-ниско от сегашното ) , плюс силно бг лоби в международната федерация ( не може без това - съдийски спорт ) ,  плюс една Нешка Робева - работохолик и перфекционист...

# 341
  • София
Така ли било? Сигурно затова, аз като лежа във ваната и сапуна не мога да открия.

Ако ще да гъбясаш от лежане във ваната, втори Архимед няма как да станеш!

Да, Чек, повторенията са важни и аз не го отричам. Просто талантливият човек е готов да повтаря и повтаря и повтаря, докато сам си го хареса. Предполагам, че талантливите са и много суетни към това как правят нещата и търсят съвършенство.

# 342
Андариел да. "Нотното писмо" не е като АБто, доста по-сложно е. Ако не е бил баща му щеше да си свирука вълшебната флейта и никой да не разбере за него. Родителят е този, който е усетил таланта и му е помагал, за да се развие.Естествено тук става дума за изклюителен талант, аквито златните момичета не са.

Те са просто хванати от Нешка Робева и са развити. Тя е истинският талант, те са неин продукт. Както каза Жаве-то Илиана, Лили и Анелия са от един блок. Илиана ги води в залата и от там бачкане.

А това за Менделеев и Нютон е направо обидно. Менделев преди да се 'сети' периодичния закон е подреждал елементите с години безуспешно. И прозрението му не е дошл  защото ей така както си спял извънземните му го подшушнали, а защото е бил цял отдаден на този въпрос и в един момент е направил скока.

Последна редакция: вт, 29 яну 2013, 11:06 от 10 c's

# 343
  • София
Моцарт и без нотно писмо е щял да композира и тъй като мелодиите му са лесни за запомняне, почти съвършени, щяха да се носят от уста на уста и още щяха да се помнят. Просто нотното писмо е улеснило процеса. Родителят му е усетил таланта му, но всъщност през 90% от времето го е експлоатирал и го е разкарвал като маймунка на верижка, за да изхранва семейството.

# 344
За мен лично нещата са прости - ако си мислиш, че си талантлив, но те мързи, значи не си достатъчно талантлив и в най-добрия  случай можеш да станеш занаятчия.
Изобщо не съм съгласна с това:) Талантът си е талант, техниката е съвсем друго нещо. Изобщо много от най успелите спортисти и музиканти са се упражнявали съвсем нежелателно.
Типичен спортен пример е Анна Курникова- чела съм например статия за нея, в която Ник Болетиери разказва за началната им среща. Тя удря двайсет пъти топката и от тях един е изключителен. Тя изглежда много горда, а НБ й казва, че сега трябва да работи здраво за да може да повтори 20 пъти този изключителен удар. Според него това й е бил основният проблем, заради който никога не печели турнир.
Обаче знам, че каквото и да напиша няма да те разубедя от това как видиш ли другите само си тормозят и тикат децата насила  Grinning

пп. докато го напиша гледам че нови върхове са достигнати
Моцарт и без нотно писмо е щял да композира и тъй като мелодиите му са лесни за запомняне, почти съвършени, щяха да се носят от уста на уста и още щяха да се помнят. Просто нотното писмо е улеснило процеса. Родителят му е усетил таланта му, но всъщност през 90% от времето го е експлоатирал и го е разкарвал като маймунка на верижка, за да изхранва семейството.

Общи условия

Активация на акаунт