Какво имат да делят Нешка и Бианка след 30 години?

• 96 299
  • 1 812
  •   1
Отговори
# 240
Направи ми впечатление Адриана Дунавска, която беше потресена от изказванията на Бианка Панова.
Но никой не отрече за 100х повторения на съчетания и стоене до ранните часове.

Аз не схващам обаче едно нещо - как ще тренираш активно 10 часа на ден в състояние на крайно изтощение? Кой треньор ще си позволи атлетите му да са в разрушено състояние.Според мен това е абсурдно, тия деца нали отнякъде трябва да имат сила, за да тренират.
Порцион са имали. Бианка П. на филма за нея прави закуска ( сори, че го повтарям) от голямо парче кашкавал, сирене и мед с орехи.
Не знам, чудя се къде е линията с градската легенда.  
Защото по лагери и аз съм яла хляб с оцет, като е затворен стола, но това не значи, че все това съм яла.
От разказите човек остава с впечатлението, че ги държат гладни, жадни като някакви концлагеристи и са принудени да тренират до 1 часа през нощта. Добре, така ще изкараш 1-2 дена, после колко да изкараш, за да вземеш медала?

# 241
   Е ти на филма ли искаш да показват как пие утайката на кафето и вода от вазата, или реве от глад? Защо всичките ще си измислят едно и сащо... Всъщност никоя от тях не отрича естеството на метода на Нешка, включително и самата тя, по принцип няма противоречие, че тия неща са се случвали.   Просто тезата е - така се правят шампиони, точка. А сега след н-броя години гимнастичките продължават да си го преживяват и да се питат, не се ли правят шампиони пък и някак си иначе.

Любопитно е, това е. За тях си е важно по някакъв психологически начин, иначе всички щяха в един глас да викат "Благодарим ви, другарко Робева"...

Последна редакция: пн, 28 яну 2013, 17:15 от Iris04

# 242
Така са се правили шампиони по време на социализма. Точка.
Сега никой не прави шампиони така ( уж). Точка:) Уж, защото не знам какво става в тренировъчните лагери по света, нали.

На никой ли не му минава през ума че след като някой е скочил 209 см и сто години тоя рекорд не се подобрява това не е защото на някой са му поникнали крила, а защото е бил дрогиран здраво.
Това е била реалността, сега сигурно такива неща няма ( толкова), защото няма пари , а тези медикаменти и доста бързо се ъпдейтват контролът е съвсем друг. По време на олимпиадата тук коментатори говориха доста ласкаво за българските големи спортисти ( във връзка с Йовчев) личности, разказваха неща за нас, но и не пропускаха да разказват куриозни случки за объркани стаи в хотела, където заварват българската атлетка Х да се бръсне пред огледалото.
Така е било. И пак е имало външна врата, за тези, които са искали да си тръгнат.

# 243
Илиана показва, че и по различен начин се правят шампиони. Може да не са номер 1 и със злато, но са ми по-мили. Тогава като знаехме как ги третират и колко са измъчени и всичките тия скандали, партията и народа... нещо не се кефех.

# 244
Пиша от позицията на треньор..
Всичко е вярно-и диетите  и хилядократните повторения.
Това е необходимо при високо спортно майсторство първо,заради предпазване от травми,а второ при свръхнатоварените емоционално състезания-тогава,когато изключва целият ти организъм,ръце,крака,сърце,очи и мозък!Тогава се включва автопилотът!Този,който си тренирала месеци наред и всяко движение така си отработила,че да няма нужда дори и да гледаш това,което правиш!
Не може да се говори за световния спорт по този начин,защото  ,който не се занимава по този начин със спорт не е на ясно какво точно представлява един световен форум!
Спортистите са единствените хора,които започват трудовата си кариера на много малка възраст и през цялата си такава работят в името и за държавата си,без да им се води трудов стаж!
Спортистите са хора,които също както други в останалите сфери на живота  искат да постигнат и да покажат своите възможности  и да се докажат,че са най-добрите!
Нима го няма при адвокатите,при лекарите,при учителите-само,че вече за съжаление - доста рядко срещано явление.
Те също като всеки нормален човек искат да дадат най-доброто от себе си и за това трябва да бъдат уважавани-много!
Но треньорската професия е може би най-неблагодарната в света!
Работиш,учиш от малко едно дете,изграждаш в него едни от най-добрите качества-като дисциплина,организираност,честност,себеотрицание,отговорност,липса на всякакъв егоизъм до един прекрасен момент,в който това дете трябва да излезе вместо теб-трябва да покаже какво е научило.
Само още при една професия го има това-при учителската,но някак си не толкова обвързващо!
Не ти да покажеш на какво си научил детето,а то да покаже - какво е научило от теб!И дали ще го направи!В какво настроение е,психика,нервна система,здравен статус-всичко това си проличава когато гимнастичката излезе сама на терена!И годините положен труд могат да отидат по дяволите само за 1 минута и 30 секунди на този терен в това състезание!
Имам честта да познавам Нешка,както и Иван Абаджиев!Бегло познавам и Бианка Панова!
Смея да твърдя,че всичко,което са направили в живота си тези двама гении не е било нито,защото са били комунисти,нито от гледна точка на слава и пари!Просто това бяха треньори,които горяха в работата си и ,които за съжаление вече никога няма да имаме!
Прочетох книгата!Не мога да повярвам,че една 40-годишна жена може да си спомня с такива подробности това,което е правила на 15,16 и 17 години и то само най-лошото!
Искрено се надявам да се помири първо със себе си,а след това и с останалия свят!
Защото името Бианка Панова нищо нямаше да говори на никого,ако не я беше срещнала Нешка Робева!

Последна редакция: пн, 28 яну 2013, 18:44 от usmivkata20

# 245
Тези, които не са искали да се издевателства над тях, са си тръгнали. Това, дето го разправяте, че нямали право да си тръгнат, че не знам какво щели да им направят................ Чела съм, че Величка Бонева например е била голям талант, но просто не е искала да се подлага на всичко това. Или не е можела да издържи. Сега май е треньорка. Хората са различни, едни могат, други - не. Едни са по-амбициозни, други - не. Но при положение, че се чувстваш като в концлагер - не разбирам какво правиш там. Ако си обичаш спорта - отиваш и тренираш на облекчен режим и не гониш цели. Ако гониш цели - знаеш методите, всичко е пред очите ти, решавай си. Сега след толкова години не виждам смисъл от тия писания, може би само комерсиални цели има тук.

# 246
Много важно че името й нямало да говори нищо на никого. По-добре ли е да му счупите психиката на дете на 15 години та да страда цял живот.

# 247
Илиана показва, че и по различен начин се правят шампиони. Може да не са номер 1 и със злато, но са ми по-мили. Тогава като знаехме как ги третират и колко са измъчени и всичките тия скандали, партията и народа... нещо не се кефех.

Различен начин, ама извика Нешка на помощ, щото и Илиана гони цели като треньорка и сега като председател на БФХГ.

# 248
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Нешка си е Нешка - ИМЕ, доказала се с времето .... направила е много имена уви ....имена за кратко  Rolling Eyes
Единствената и възитаничка която се доказа за мен е Иляна Раева .
Дес, точно в спорта Илияна е сред най-малко доказалите се взъпитанички на Нешка. Къде е тя с едната и (или две бяха) световна титла на уред, къде Мария Петрова и Мария Гигова с трите световни в многобоя Whistling. Хич и няма да споменавам Бианка и останалите златни момичета, също с доста повече медали от нея.
Като администратор и треньор също са особено спорни постиженията и.

# 249
Ами не е можело всеки да си тръгне. И това го потвърждават не само перкулясалата според вас Панова, а и други момичета от тези времена.
За мен лично е по-добре да знам повече и има нужда от това говорене. Робева ходи час по час по телевизиите да говори за добро и зло, за Ванга и демони. Важно е да се знае кой морализаторства.
Скрит текст:
Нешка Робева е упражнявала физическо насилие върху своите състезателки, призна самата тя. На въпроса дали е удряла нейни гимнастички тя отговори: “Да, и това го знаят всички. Удряла съм и дъщеря си, вас не са ли ви удряли вашите родителите?” Две българки, бивши националки по художествена гимнастика, заявиха публично, че са били бити от треньорката Робева. В открито писмо до медиите Стела Салапатийска казва: “Спрях да тренирам преди три години след побой и грубо отношение. Аз отказах да бъда малтретирана, защото именно това представляваха тренировките ми. Не желая да си спомням за побоищата и обидните думи, но искам да кажа, че тогава не бях молена, а заплашвана от Нешка Робева”. През октомври 1999 г. световната шампионка от Сараево ’90 Бианка Панова в интервю пред в. “Капитал” също разказа за силовите методи на старшата. “Няма да забравя кръвта по тоалетната в Япония, където тя ме смаза от бой и каза “ще те убия, момиче, заради България”, защото бях единствената, която възропта срещу системата, и заявих, че няма да бъда третирана като животно.”
Салапатийска алармира за физическия тормоз още през септември 1997 г. в интервю за “Нощен труд”, но последствия от изявлението й тогава не е имало. Тогава тя е била на 17 години и по всички световни стандарти е била непълнолетна. България прие Хартата за защита на децата в началото на лято 2000 г. Нешка Робева е готова да отговаря за постъпките си, извършени преди години. “Готова съм да застана пред съда и да заплащам толкова, колкото ме осъдят”,

А всъщност преди години някой от българското ръководство на този спорт пое ли отговорност за това, че българските позиции бяха така разклатени и правилниците бяха направени в ущърб на българската школа, в която момичетата могат да боравят с уредите, а не просто да се огъват като каучук?

А знаехте ли за лихварството по делото на Алексей Петров?

# 250
  • Там,където се събуждам щастлива.
Като състезател Нешка Робева се записва да тренира художествена гимнастика на 20 години. Точно така, на 20, не е грешка.
Бианка Панова е в националния отбор от 14-годишна. Повечето възпитанички на Нешка на 20-21 са вече "пенсионерки". Правете си изводите сами...

И именно, защото е започнала толкова късно, не е имала успехите на Бианка Панова.

usmivkata20 , хареса ми написаното от теб.

# 251
Добре, защо никой не я съди за тези системни зверства, смазвания от бой и тн ( на което аз почти не вярвам, но дори да допусна, че е така) - защо Бианка Панова не я съди, а пише книжки?

# 252
Пиша от позицията на треньор..

И аз искам нещо конкретно да те попитам - имало ли е побоища, имало ли е принуждавене към гладуване и жадуване, децата да пият вода от вази и да ядат утайки от кафе, да се самонараняват, да пият тонове диуретици? Какво от всичко това е истина.
И как е възможно един атлет да е в крайно физическо и психическо изтощение и да тренира по 10 часа? Кой треньор работи с такива атлети, доколко на едно такова същество му стига силата да тренира, след като е на вода и утайка от кафе , бито и малтретирано?
Може ли да ми отговориш от позицията на треньор, щом познаваш системата им?

# 253
Много важно че името й нямало да говори нищо на никого. По-добре ли е да му счупите психиката на дете на 15 години та да страда цял живот.

Oх, ще каже човек, че всички спортисти са с психични разстройства и всички психично болни, особено известни случаи има напоследък, са спортисти.
Нищо подобно.
Познавам много спортисти и искам да ти кажа, че според мен някои са доста по-устойчиви психически от не спортисти. Wink

# 254
Има начин един състезател да не се намира в крайно умствено и психическо изтощение и това се нарича "умна тренировка".
Наистина по план една гимнастичка трябва да изиграе от 4 до 10 съчетания "без грешка" и когато са 4 уредите,съчетанията стават 16-40...
Зависи от състоянието в момента...
Има дни,в които няма нужда от много блъскане-заставаш,играеш,свършваш и след това си отиваш!
Но има дни,в които не ти върви и тогава съчетанията могат да стигнат и над 100...
Тук вече се включва другото качество-на волята,на победата,на саможертвата и да стане,защото трябва да победиш себе си!
Доста от тук пишещите изказват негативно мнение,но повярвайте ми-всички ние се радваме на едно дете,което благодарение точно на такива натоварвания след това преодолява много по-лесно и борбено по-големите трудности в истинския си живот по-нататък,отколкото "чудесно отгледаните деца с права"...Простете,не искам да обидя никой!
За побоища надали някой ще повярва,защото във всеки национален отбор освен старши треньор има и помощник треньори,лекари,както и странични състезатели около терена...
За деуретици-не знам какво Ви говори това-но при гимнастичките това са медикаменти,които карат организма да се освобождава от натрупаната в организма вода...в този спорт няма нужда от така нареченото "зобене".
Тук някой ведущ може да ме опровергае за допинг скандала с двете рускини и Симона Пейчева,на които бяха отнети състезателните права и титлите,но повярвайте ми-далече не става въпрос за химии и медикаменти от сорта на това,което сме свикнали да приемаме като допинг!!
Пак ще се повторя-всички методи,които използва един треньор,за да накара детето да се натоварва точно в тази определена възраст са не по-малко драконовски от методите,които родителите на тези деца ще използват,за да ги отделят от "грешната среда и компания"!
Понякога треньорът знае  и разбира повече състезателката си,отколкото самите родители!Има случаи,в които даже ги замества!
Когато се прибирам от залата и виждам в подлеза на НДК пияни деца,излизащи от уж "детска дискотека" пред очите ми са момичетата,които днес са плакали в залата на тренировка!Но аз се гордея с тези им сълзи ,защото знам,че съм им била полезна!!!

Общи условия

Активация на акаунт