Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 25

• 45 475
  • 743
  •   1
Отговори
# 15
  bouquetза новата тема.

Да се включа и аз в темата с термопомпите , преди 3 години правих проучване за отопление в къщи, понеже сме на парно с котел в апартамента но на 8 етаж и това вдигане на дърва и въглища до 8 етаж беше мъка. Установих че не се заслужава парите една  термопомпа въздух -вода,  за вода -въздух или вода - вода с две ръце да, но първата не е нищо по различно от климатик и даже инвертен скъпите климатици са по икономични Peace но може би от тогава се са променили нещата.

# 16
Вместо запис, да не е празно, да споделя, че чакаме новите въведения в проекта. Мен не ме убедихте, но се оказа, че мм наднича тук от време на време и сте го убедили за още една стая за децата.  Grinning. Аз пък ще получа желаното перално.  Party

smile3501  newsm10

Вместо "запис" - имаме....договор за проектиране най-после  ooooh!

Супер! Запрятате леко ръкави, значи Wink

# 17
И аз в новата прекрасна темичка  Ms.Gorgeous  bouquet
Ние сме предвидили термопомпа въздух вода, водно подово в дневната част и котле на дърва и пелети. Избрахме термопомпа най вече заради охлаждането, иначе трябвало да окичим цялата къща с външни тела на климатиците. Не мога да трая на топло и не ми се рискува после. На етажа, който ползваме сега така не предвидихме място за климатици, щото уж на село не било такава жега...ММ не иска да дупчи фасадата, спалнята е висока и не може да се монтира външно тяло с обикновена стълба и лятото един климатик (в кухнята) едва насмогва да охлади, но е по добре от никак Peace

Последна редакция: вт, 29 яну 2013, 11:10 от lariva

# 18
  • Русе
Вместо запис, да не е празно, да споделя, че чакаме новите въведения в проекта. Мен не ме убедихте, но се оказа, че мм наднича тук от време на време и сте го убедили за още една стая за децата.  Grinning. Аз пък ще получа желаното перално.  Party

smile3501  newsm10

Вместо "запис" - имаме....договор за проектиране най-после  ooooh!

Супер! Запрятате леко ръкави, значи Wink

Супеееееер, много се радвам.

Ларива, мислете задължително с климатици. Ние сме си с отделни на всяка стая, но нашата къща е малка и не е толкова фатално, на двете основни фасади нямаме поне.

# 19
Момичета, имам нужда от помощ. Мисля, че нещо не можем да се разберем с човека. Не разбирам кое е сложното, но също и нямам идея дали проблема не е технически, де. Получихме новия проект, сега има три стаи, но перално така и не видях. Не разбирам защо не го прави и какъв е проблема. Може би ще е по-добре да му посоча аз лично ниша, където да ми сложи пералнята, взесто да чакам на неговото въображение, затова моля ви отново да погледнете вече новия проект и да ми кажете къде е най-удачно да сложа пералнята/пералното.

Също така сега в новия проект телевизора от хола е тотално засенчен от камината, а имахме намерение да го ползваме и за трапезарията. изобщо нещо не ми харесва. Как да ги обърна там нещата, така че трапезария и хол едновремено да имат поглед към камината и към ТВ. Нямам намерение да окичвам ТВ след ТВ.

http://olecoupon.snimka.bg/automobiles/mitsu.466000.29575596

# 20
Това на гърба на WC-то не е ли пералното? Телевизорът е кофти там, да - не стига че се "бият" с камината, но наистина не се вижда от трапезарията.

ПП
Можете да завъртите мебелите в дневната огледално - диванът да е под прозореца и дясната стена (затваря се вратата към верандата), а телевизорът отива на лявата стена. Вратата към верандата се премества в най-левия край на горната стена - там където е големия прозорец - дано се разбра, какво искам да кажа.  Grinning

Последна редакция: вт, 29 яну 2013, 12:00 от kallitko

# 21
  • София
Здравейте, момичета аз си ви следа макар и да не пиша...много полезна темичка...надявам се чрез Вас да избегна доста грешки, за които след като поживея в бъдещия ни дом да съжалявам...
Ние сме от тези които вместо ново строителство правим от старо ново, което води до някои компромиси ама така е като бързаме и финансите са ограничени.
Гледайки плановете на  БебОле се сетих за едно мое виждане- интересно ми е защо много архитекти правят изхода на верандата(терасата) която предполагам повечето от нас си я представят като столова през топлите дни и вечери през хола, а не от кухнята...трябва ли да се изнася храната през хола...не знам вие на какво мнение сте по този въпрос? може и аз да съм в грешка и да пропускам нещо...

# 22
Това на гърба на WC-то не е ли пералното? Телевизорът е кофти там, да - не стига че се "бият" с камината, но наистина не се вижда от трапезарията.

ПП
Можете да завъртите мебелите в дневната огледално - диванът да е под прозореца и дясната стена (затваря се вратата към верандата), а телевизорът отива на лявата стена. Вратата към верандата се премества в най-левия край на горната стена - там където е големия прозорец - дано се разбра, какво искам да кажа.  Grinning

Разбрах, мерси!  Hug

Да, пералното е. Поправям се. Сега се чухме с човека и това, което мислехме, че е гардероб се оказа моята мечта.  Laughing Малко избързах да го изкоментирам с вас, пусто вълнение, извинете ме.  Embarassed

Искам обаче да разбера от вас, дали ако един проект е одобрен по един начин, в последствие може да се промени тук там, стига да остане същите параметри. С други думи, това, което казваш за вратата, да се премести от тук - там, може ли да се направи в последствие или сега е нужно за одобрението?
Ако може да се преместват нещата после, не искам сега да изпадам в такива подробности, за да може да продължим на пред. Надявам се ме разбрахте. Като цяло сега като седнах на спокойствие и проекта ми харесва. Доволна съм и мисля да се спрем на този вариант за одобрение.

Ако имате други коментари, моля ви да коментирате. Едната спалня е с много голям прозорец и го питахме защо е така, но той каза, че това е фасадата и там тепърва ще се уточнява как ще е точно, може и да не е така. Друго нещо бие ли ви на очи?

# 23
............
Гледайки плановете на  БебОле се сетих за едно мое виждане- интересно ми е защо много архитекти правят изхода на верандата(терасата) която предполагам повечето от нас си я представят като столова през топлите дни и вечери през хола, а не от кухнята...трябва ли да се изнася храната през хола...не знам вие на какво мнение сте по този въпрос? може и аз да съм в грешка и да пропускам нещо...

Правят го така, защото и за това, както за всяко друго нещо, се иска майсторлък, мислене, варианти, с една дума - повече труд и старание. По-лесно е, да хванеш първата хрумнала ти идея и да се въртиш около нея. Имам си любим архитект (жена), която мисли за всеки дребен детайл - от това какво ще видиш качвайки се по стълбите, или прибирайки се от работа, къде ще оставиш торбите с покупките, до това как ще изглежда къщата отвън, и каква гледка ще има от всеки един прозорец. Ще сложа едно нейно разпределение на къща около 200м2

ето това

БебОле, можеш да променяш дребни неща (без да променяш конструкцията) по време на строителството, но щом фасадите не са уточнени, по-добре е да го направи архитекта сега, преди одобряването. Нищо няма да му коства - все още прозорците няма членене (на отделни крила), нито пък размери, така че, той тепърва ще прави това. Верандата, обаче, ще трябва да се удължи, и да минава и пред дневната (но, както вече писах, нейната квадратура не влиза в РЗП.

Последна редакция: вт, 29 яну 2013, 12:35 от kallitko

# 24
  • Някъде Там
Здравейте,

Може ли да се включа и аз Simple Smile ще купуваме имот и мислим да строим. чудехме се сглобяема къща или монолитно, но май клоним към монолитното.
БебОле  много хубав проект   bouquet поздравления. Аз искам нещо подобно, но стъклената врата да е през трапезарията, така може и да се отвори и да си директно навън, т.е. като навес-тераса. Може ли малко инфо (може и на лични) кой ви е архитекта и колко взима за проект. евентуално строители намери ли ли сте си(или с фирма) и колко ще ви излезе горе-долу Simple Smile общо взето се ровя в интернет но много различни неща намирам Sad Мерси предварително.
Ние се чудим дали да е на един етаж 100 кв или на два по 50. Мислим че на два ще ни излезе по евтино но не сме сигурни. много ще се радвам за вашето мнение по този въпрос Simple Smile

# 25
Благодаря  Simple Smile
 Аз както казах сме далеч още и основно ще си чета засега.Първо трябва да оправим някои организационни проблеми с парцела и едва тогава ще стратираме.
Но пък разглеждам проекти и мечтая отсега.. какви ли емоции ще са после.
За термопомпите схванах двата вида- със сондаж и с повърхностни тръби из двора. Но не схванах разликата между вода-вода и вода-въздух и въздух-вода. Май толкова по спомен изредихте тук Embarassed
Вода-вода ясно- от използва се толината на водата в почвата да се затопли тази в системата. Но другите.. при вода-въздух , чрез водата се затопля въздух /тип вентилация ли..нещо като конвектори ли се използва newsm78/
А при въздух-вода.. съвсем неразбрах.. с въздух от някъде /климитик или друго/ се загрява водата в системата за подовото ли?
Не се сърдете ако нещо не съм разбрала, но технически трудно асимилирам и се обърках нещо.
Иначе според мен от това, което прочетох като финансов аспект прогнозно в бъдеще за отоплението с термопомпа - определено инвестицията си струва / поне тази дето е вода-вода..другите вече уточних , че не ми са ясни нещо/

# 26

Ларива, мислете задължително с климатици. Ние сме си с отделни на всяка стая, но нашата къща е малка...

Meggysan, как са ви зимните сметки за ток ако не е тайна? Simple Smile

# 27
Здравейте,
.. кой ви е архитекта и колко взима за проект. евентуално строители намери ли ли сте си(или с фирма) и колко ще ви излезе горе-долу Simple Smile общо взето се ровя в интернет но много различни неща намирам Sad..
Ние се чудим дали да е на един етаж 100 кв или на два по 50. Мислим че на два ще ни излезе по евтино но не сме сигурни. много ще се радвам за вашето мнение по този въпрос Simple Smile
Здравей , присъединявам се към твоите въпроси.Аз засега съм говорила с две фирми и имам още една като вариант ,но не съм провела още среща.
Ние за проект и архитект за момента гледаме готови .. просто нахвърляме идеи. Да приключим с мястото , че от него зависят много неща като характеристики, какво може да се строи ... наклони, височина, плътност.. Опитвам се да съм търпелива и да караме по ред, че иначе може да се получи един хаос.. ooooh!
Доколкото разбрах 50% отивали в основите.. т.е. би трябвало втори етаж да излиза по евтино..макар и втората плоча, защото и покрива така е с по-малка квадратура. Може и да бъркам.Ще очкавам мненията с интерес Hug
Аз имам и други притеснения от къща на един етаж.. някак ми се струва страшно да спя толкова ниско.. не че ако някой реши да влиза , няма да го стори и през втория, но .. знам ли.. сън няма да ме хване  Laughing

# 28
  • Русе

Ларива, мислете задължително с климатици. Ние сме си с отделни на всяка стая, но нашата къща е малка...

Meggysan, как са ви зимните сметки за ток ако не е тайна? Simple Smile

Зимата се топлим с камина и климатиците са за охлаждане и затопляне преходните сезони когато не палим камината редовно.
Плащаме около 120 лв ток почти целогодишно.

rumi_alex, задължително ще ви излезе по-евтино на 2 етажа, но ще загубите квадратура от стълбището. Ако искате на 2 етажа, тогава може би ще е по-добре да увеличите малко квадратурата, за да се компенсират стъпалата. При нас на груб строеж къщата ни излезе 60 хил, от които 20 за покрив и може би още толкова за основи (там не съм сигурна точно). Но държахме изключително много на единия етаж. Не е страшно Simple Smile

Беболече, доста по-добре май стана, но наистина хола/камината май може още малко да се помисли. Кухнята е същата като моята, гледа към масата и дивана. Но на нас тв-то ни се пада на вашата стена с прозореца. Ние сядаме на дивана с гръб към прозореца. Ако искаш виж ми проекта да се ориентираш, за справка само.
На такъв размер баня сигурно не бих сложила вана, но предполагам, че това не е уточнено твърдо.

# 29
И аз в новата прекрасна темичка  Ms.Gorgeous  bouquet
Ние сме предвидили термопомпа въздух вода, водно подово в дневната част и котле на дърва и пелети. Избрахме термопомпа най вече заради охлаждането, иначе трябвало да окичим цялата къща с външни тела на климатиците. Не мога да трая на топло и не ми се рискува после. На етажа, който ползваме сега така не предвидихме място за климатици, щото уж на село не било такава жега...ММ не иска да дупчи фасадата, спалнята е висока и не може да се монтира външно тяло с обикновена стълба и лятото един климатик (в кухнята) едва насмогва да охлади, но е по добре от никак Peace

Как термопомпата ще охлажда? Ако е през подовото, не е удачно, получава се конденз по пода и е неприятно със студен под.

Общи условия

Активация на акаунт