Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 25

• 45 505
  • 743
  •   1
Отговори
# 30
..Зимата се топлим с камина и климатиците са за охлаждане и затопляне преходните сезони когато не палим камината редовно.
Плащаме около 120 лв ток почти целогодишно.
..При нас на груб строеж къщата ни излезе 60 хил, от които 20 за покрив и може би още толкова за основи (там не съм сигурна точно). Но държахме изключително много на единия етаж. Не е страшно Simple Smile
..
Това е супер сметка за ток . На нас за апартамента ни е двойна на вашата - зимата  Laughing.
На мен пък ми казаха /ориентировъчно/ от фирмите с които говорих ,че за груб строеж, което включвало и покрив излиза около 150 евро на кв.м . Това ще рече за 100кв - 1500евро. Това не включва разбира се инсталации, мазилки, изолации.. само основи, плочи, стени, и покрив /споменаха че се включва/ .  newsm78 Дали не ме подвеждат нещо..

# 31
  • софия
Имам си любим архитект (жена), която мисли за всеки дребен детайл - от това какво ще видиш качвайки се по стълбите, или прибирайки се от работа, къде ще оставиш торбите с покупките, до това как ще изглежда къщата отвън, и каква гледка ще има от всеки един прозорец. Ще сложа едно нейно разпределение на къща около 200м2

ето това

Kallitko, може ли да ми дадеш координатите на тази архитектка! Винаги предпочитам да работя с такива хора, това за мен е всеотдайност към професията, а не отбиване на номер със скалъпване на проект, и в такъв случай знам че си заслужават цената!

# 32
БебОле , и аз съм на мнение, че терасата ще е по-добре да е близо до кухнята..но зависи как е разположението на къщата спрямо двора.. Rolling Eyes
На мен лично ми се струват много малки тоалетната, килера и помещението до килера. Rolling Eyes

# 33
Катя, една нуличка ти липсва.  Laughing

Момичета, много ме радва, че и вие го харесвате. Тези дни смятам вече окончателно да приключим, като взимам предвид ценните съвети на Калитко.

За архитекта, не ми пречи да сам име и координати, напротив. Но, не съм в София, даже никак в околността, та не знам дали ще ви е от полза. Колкото до цената, Калитко беше писала в предната тема приемливи цени за проект и страничните работи (ВиК, ток и т.н).

Вана не обичам и няма да има независимо какво е нарисувал човека.  Wink

# 34
  • София
..Зимата се топлим с камина и климатиците са за охлаждане и затопляне преходните сезони когато не палим камината редовно.
Плащаме около 120 лв ток почти целогодишно.
..При нас на груб строеж къщата ни излезе 60 хил, от които 20 за покрив и може би още толкова за основи (там не съм сигурна точно). Но държахме изключително много на единия етаж. Не е страшно Simple Smile
..
Това е супер сметка за ток . На нас за апартамента ни е двойна на вашата - зимата  Laughing.
На мен пък ми казаха /ориентировъчно/ от фирмите с които говорих ,че за груб строеж, което включвало и покрив излиза около 150 евро на кв.м . Това ще рече за 100кв - 1500евро. Това не включва разбира се инсталации, мазилки, изолации.. само основи, плочи, стени, и покрив /споменаха че се включва/ .  newsm78 Дали не ме подвеждат нещо..

Лошо смяташ, почти като мен hahaha Hug
100кв са 15 хиляди. Горе-долу толкова, зависи много от материалите. Имай предвид, че да се покрие къща нищо не значи. Големите разходи са в последствие.

Нашият архитект, беше главния на общината- младо и разбрано момче с офис пълен с акълни хора. Представи проект, аз само за тераса се хванах/ как може без тераса?!/ , иии сега се пеня  - защо ми е Laughing

Беболе, абсолютно можеш да разместваш по твой вкус, така че да ви е удобно на вас. Като получите одобрение на проекта може да правите частични промени по време на строежа.
Честно казано, не познавам човек, който е следил отблизо строителните работи и не е пожелал известни промени Peace

# 35
..
Joy  вярно .. а уж смятам добре . Така де исках да напиша 15000евро за 100кв.м РЗП .
Друг е върпоса, че незнам доколко е вярно и реално като цена на кв... да не се окаже после спестили от арматура.. от какво ли не  ooooh!

# 36
  • София
..
Joy  вярно .. а уж смятам добре . Така де исках да напиша 15000евро за 100кв.м РЗП .
Друг е върпоса, че незнам доколко е вярно и реално като цена на кв... да не се окаже после спестили от арматура.. от какво ли не  ooooh!

При нас обикаляше един чичко с бяла ризка и броеше всичко. По проект толкова арматура имаше и с такава дебелина, че всички цъкаха в унес. Арматура и бетон се изля като за последно.
Не се притеснявай, като получиш оферта я пускаш тук- ще я разнищим Laughing

# 37

............
Гледайки плановете на  БебОле се сетих за едно мое виждане- интересно ми е защо много архитекти правят изхода на верандата(терасата) която предполагам повечето от нас си я представят като столова през топлите дни и вечери през хола, а не от кухнята...трябва ли да се изнася храната през хола...не знам вие на какво мнение сте по този въпрос? може и аз да съм в грешка и да пропускам нещо...

Правят го така, защото и за това, както за всяко друго нещо, се иска майсторлък, мислене, варианти, с една дума - повече труд и старание. По-лесно е, да хванеш първата хрумнала ти идея и да се въртиш около нея. Имам си любим архитект (жена), която мисли за всеки дребен детайл - от това какво ще видиш качвайки се по стълбите, или прибирайки се от работа, къде ще оставиш торбите с покупките, до това как ще изглежда къщата отвън, и каква гледка ще има от всеки един прозорец. Ще сложа едно нейно разпределение на къща около 200м2

ето това

БебОле, можеш да променяш дребни неща (без да променяш конструкцията) по време на строителството, но щом фасадите не са уточнени, по-добре е да го направи архитекта сега, преди одобряването. Нищо няма да му коства - все още прозорците няма членене (на отделни крила), нито пък размери, така че, той тепърва ще прави това. Верандата, обаче, ще трябва да се удължи, и да минава и пред дневната (но, както вече писах, нейната квадратура не влиза в РЗП.
[/quote]

Първо да благодаря, че не изоставихте разсеяната тетка да блее в предишната тема  Hug
        Беболчеее, защо бързаш толкова? Преместването на врата е по-лесно "на картинка".
КаМu ми е написала мислите, Калитко пък щях да я изнудя да ме свърже с любимата й архитектка /ако ми предстоеше строеж де/.
             По мое мнение - би било прекрасно да има по-лесен достъп от кухнята към терасата /съдя по нашето семейство - само чакаме да се затопли времето  Laughing/  Бих помислила за някакъв вариант за разположението на камината /може би общ комин или.... не съм много наясно с камините/, но да има и камина/барбекю/ откъм терасата. /Бих помислила и за по- кратичък път до камината - внасяне на дърва, изхвърляне на пепел.... 
        На мен не ми харесва, че влизайки в дома през главния вход и антрето ще се озова директно в кухненската територия. /Да не смее да си остави една неизмита чиня човек....  Laughing
            Лелееее, докато се натутка тетка да напише, пет нови отговора в темата имало! Бравоооссс!

# 38
  • Русе
Ох, и аз не мога да сваря да пиша.
Грешка съм за тока 170-180 лв сега, а лятото 250, много седим на студено у нас и винаги сме имали високи сметки за ток лятото. И отделно дървата все пак на тази сума. Не мисля, че е малко, но ... това е Simple Smile.
За грубия строеж, аз съм писала, 132кв за 60000 лв. Ако беше на два етажа, щеше да излезе около 40 000 лв, колкото са вашите сметки, така че това има голямо значение.

Беболече, мислете сега кое как защо, после няма смисъл. Всичко мисли, разположение на мебели, лампи, ключове, контакти, вода, канализация.

# 39
..
При нас обикаляше един чичко с бяла ризка и броеше всичко. По проект толкова арматура имаше и с такава дебелина, че всички цъкаха в унес. Арматура и бетон се изля като за последно.
Не се притеснявай, като получиш оферта я пускаш тук- ще я разнищим Laughing
Hug Благодаря, много ми е далечна тема това със строежите /засега/.

Ms.Gorgeous  Embarassed , така си е. Точно това ме притеснява.. дали тази цена е реална или са спестени много неща.
Иначе за цени с другите неща ни дадоха различни оферти 300 и 400евро на кв.м. Ясно че че зависи- каква е дограмата, изолацията.. всичко.Затова поисках оферта за груб строеж, за да може другото да се прави на етапи , но пък както ни харесва. На веднъж няма да можем, а не ми се ще правя компромиси  Confused

Както и да е. Предната тема по-голямата част съм я чела, незнам къде съм изпуснала това с цените.. или съм забравила  newsm78 . Ще се върна на преговор.
Затова сега като видях коментари за отоплението и побързах да се включа .. да питам , че после пак ще забравя  Embarassed

Meggysan , това е донякъде успокояващо, че не са мошенници тези с които говорих /поне на първо четене.. Laughing/ .А и че започвам, значи да схващам в общи линии какво ми говорят  Laughing
Сметката Ви за ток според мен си е нормална, за тази квадратура.Дори и взимайки предвид дървата зимата. Grinning Нито е ниска, нито висока.Мен ме вълнуват термопомпите, защото от това което четох тези дни .. хем има вариант подово,който много ми се иска.. хем като характеристики имаше таблици /дано пак не сгреша в цифрите/ дето смятах ,че за около 250кв.м тока,който хаби термопомпата е около 120лв  newsm78. Предполагам пак има значение мястото /планинско или не..колко е студено наоколо зимата.. изолации ..абе всичко ,голям зор ще е като почнем ooooh!/

Доскоро, страхотни снимки, много се радвам за всички тук . Ще продължавам да си следя темата.
п.п. ако някой е запознат с всички видове термопомпи ще съм благодарна да ми драсне един ред /тук или на лично,където е по удобно/ дали правилно съм схванала разликите.  bouquet

Последна редакция: вт, 29 яну 2013, 13:58 от katia13

# 40
  • Русе
Ние се отказахме от термопомпа, защото ни искаха 22-25 хил. лв, което нямаше как да дадем, а и си мисля, че бая години ще трябваше да избиваме тази инвестиция. За вода няма никакъв шанс при нас. Иначе харесвам подовото, но малко е спорен въпроса за настилката отгоре, а ние не харесваме терикот/гранитогрес. Задължително искахме паркет навсякъде (без мокрите помещения, макар че и за тях ми беше мерак декинга, но се отказахме).

Според мен няма нужда да искате оферта за повече от груб строеж, така като гледам никой от нас не са продължили след грубия със същата фирма. Всеки си търси майстори за отделните елементи. Много е удобно примерно както ние намерихме един майстор и той ни направи почти всички довършителни неща, но за паркет, дограма, врати си ползвахме различни фирми. Иначе строителя ще иска да ти набута примерно дограма от фирма, с която той работи и му е най-изгодно. 4
Така че съберете оферти на база количествена сметка с разбивки и вижте нещата. Проверете доколкото може фирмите. На нас всички ни дадоха цена около 100 -110 Е на кв.м  (132кв.м.*2 плочи*110Е *2 за лв, което прави точно 60000 лв.). Сключихме договор и нямахме абсолютно никакви странични разходи.

# 41
  • Някъде Там
katia13   Hug ще вървиме заедно. аз искам ако може да придвижвам документите че да почваме, че ми се ходи лятото там но няма как да стане до лятото  Mr. Greenще се радвам ако успеем и до есента.
Meggysan  може ли контакти за строителите ви. и човека с бялата ризка който предполагам следи стровжа от фирмата ли си го дават или отделно се търси Simple Smile

# 42
  • Русе
За съжаление вече не се занимава с това, че малко поостаря, вече сигурно е над 75 г, а синовете му не искат да се занимават баш със строителство. Останаха си май само в търговията. Иначе те си водиха всичките документи, мъжа ми следеше и той доста изкъсо нещата. За щастие не сме имали проблеми. Идваше и конструкторката за важните неща да проконтролира. По принцип за категория 5 техн. надзор не е задължителен.

# 43
http://termopompi.net/vidove-termopompi/ - тук може да намериш описание на видовите термопомпи. Дано да ти свърши работа Simple Smile
P.S. Много интересни мнения и предложения дами, с удоволствия ви чета форума Simple Smile

# 44
И аз искам от рано да се присъединя към вас, че живот и здраве и на нас ни предстоят много емоции около построяването на новия ни дом. Засега имаме само място, а след като се освободят пари от един апартамент ще се захващаме със същинската част. Но и аз от сега чета и събирам мнения и идеи.

Моят мъж замисля да се топлим на газ, отделно да има камина с въдуховоди, а в баните искаме подово отопление. Само не знам как ще решим охлаждането през лятото. Пак ще трябват климатици или климатична инсталация. Обезателно ще сложим и соларна система. В сегашната ни къща имаме съвсем обикновена такава - за топла вода, и сме изключително доволни  Peace

Общи условия

Активация на акаунт