Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 25

• 45 644
  • 743
  •   1
Отговори
# 180
  • Пловдив
Нашият пък парцел се рекламираше като "водопровода минава през парцела", обаче - не може да се захраним от този водопровод, но пък сме длъжни да му спазваме сервитута. В крайна сметка се оказа, че изобщо водопровод не минава през имота ни, а само преливната тръба на каптажа в съседния общински имот. Да отбележа, че от ВиК - Пловдив бяха достатъчно отзивчиви да дойдат със собствена сеизмична апаратура и собствен багер, за да докажат, че водопровод в имота ни няма и да разкрият тръбата, отвеждаща водата от каптажа към язовира - тръгва западно от каптажа и минава през парцела на съседите ни от западна страна. Всичко това забави с месец подаването на проекта ни към общината, но пък ни отпадна задължението да спазваме сервитут. За тока беше голяма сага, аз съм я разказвала тук, както и безумията в първоначалния ни предварителен договор. С инат и чакане, както и с подадено наново заявление за проучване, успяхме да се сдобием с партида срещу нормалната цена за включване /малко под 700 лв. е за ЕВН/. Благодарна съм на съседите ни през един парцел, че ни даваха ток през цялото време на строежа, както и още 5 месеца, след като се нанесохме   bouquet
Да отбележа, че междувременно на друг наш съсед, започнал да строи доста след нас, от ЕВН му прекараха ток за строежа почти незабавно, при това кабела им минаваше напряко през други имоти, на около 50 см над земята по едни колчета  Shocked и трябваше да опазвам децата и кучето при всекидневните ни разходки ... Явно има значение какви са ти връзките и на кого колко си платил ... В тази връзка със съпруга ми бяхме решили, че на никого по институциите и монополистите един лев няма да платим под масата. И го отстояхме  Simple Smile

# 181
  • Русе
То и ние няма да даваме пари, защото сме твърдо против. Но още преди проекти и ... питахме ЕОН и казаха Няма техническа възможност точка. Имаме кооперации да се включваме към тях. И отдавна се каним да търсим връзки, по-скоро трябва някой по-близък с шефката или някой от 3-мата човека, които отговарят затова, да има каже, че на практика всичко е направено, трябва само електромер да си сложат. Кабел, поставяне, всичко от нас. То и преди за кооперацията ние си прекарахме кабела. Но просто района е такъв, че ако нямаш познат от ЕОН даже няма да погледнат за какво става въпрос, както беше преди.
Сега обаче искрено се надявам, че ще успеем да си пуснем само наш си ток и да си плащаме самостоятелно. Че вече има излязла голяма сметка за ток и не виждам как ще я платят всички и скоро пак ще сме бе ток. Пак мъжът ми ще ходи да се разправя.

# 182
Водата минава до парцела, а тока е също до него.

Eй с това най-много внимавайте, защото и ние бяхме уж така, още повече, че от трите страни на парцела ни има построени къщи и какво мислиш се случи - изграждахме уличен водопровод, който няма да казвам колко време, пари и нерви ни костваше. А да не казвам, че въпросното никога не е било улица, няма и да бъде никога, но просто в общината така се води. И как се случи ли - не защото комшиите ни нямат водопровод, а защото според Софийска вода до тях няма водопровод, но иначе те си имат партиди и си плащат сметки. #Crazy

Който не е минал не знае за какво става дума. Аз имам съседи, на които им излезе 14 000 да прокарат 50 кирливи метра уличен водопровод, щото официално няма, ами ти трябва да им го направиш и то през одобрена от тях фирма и одобрен проект за строеж 4та категория, надзорна фирма и прочие лапачи по веригата...

Най-тъжното нещо в цялата работа е, че съществува една Наредба № 4 от 14.09.2004 г. за условията и реда за присъединяване на потребителите и за ползване на водоснабдителните и канализационните системи, издадена от министъра на регионалното развитие и благоустройството, според която водопроводните отклонения с водомерните възли и канализационните отклонения са част от общите мрежи на водоснабдителните и канализационните системи и се изграждат и поддържат от операторите.
Вече има случаи на осъдени водоснабдителни дружества, но това разбира се е свързано с още повече време, пари и нерви...

За тока, Meggysan, техническа възможност ВИНАГИ има, още повече, че сте в урбанизирана територия, т.е. в чертите на града. Въпросът е дали ви отърва да платите по 26 лв на метър до точката на присъединяване Wink

# 183
  • Русе
Върви го кажи на онези мързеливци от ЕОН Simple Smile. Имахме достатъчно спорове с тях за сервитута, като ги заплашихме със съд, всичко подписаха. Пък до колко е урбанизирана територия малко е спорен момента Simple Smile, чисто село сме си тук нашата махала.

# 184
  • София
Ние още търсим парцел. В желаният район, няма парцел в регулация на приемлива цена и локация.Положението с водата и тока - " в съседство". Правилно ли разбирам, че няма начин (законов0), някое от дружествата да ми даде предварително становище за разходите  по прекарването на тока и водата, ако нямам виза? Супер рисково ми се вижда тогава купуването на такъв парцел.  Tired
Благодаря!

# 185
Точно свързано с главоболията с монополистите ни посъветваха от строителната фирма да накараме собствениците да пуснат молби към ЧЕЗ и ВиК за присъединяване към мрежата им.
За това се чака по месец обикновено и след като получим колко ток могат да захранят къщата и какъв е дебита на водата да платим окончателно парцела. Но след като ние встъпим във владение пак ще трябва да пускаме молби за присъединяване. И сега се чудим.. Чакаме да излезе визата за парцела и след това може да се пуснат молбите. През това време обикаляме фирмите за термо помпи и фирмите за слънчеви колектори, предпочитам да сложат слънчеви колектори за ток и вода отколкото да лижа г*з на ЧЕЗ и ВиК.

# 186
  • густо майна Филибето
Около нас е застроено доста, и то от няколко години, но хора не живеят точно заради тока и водата.Един съсед ни е пуснал кабели на всички, колкото да има на обектите ток, водата вадим от сонда.

# 187
Добре че имате читави съседи .

Това със слънчевите панели е добро решение , но няма да е достатъчен тока да захрани цяла къща /е зависи колко голяма и какви уреди се ползват../ , за водата да затопля да..но толкова. Ако греша поправете ме. А и зимата като има малко слънце.. гърмиш..пак се налага да се съобразяваш с ЧЕЗ, ЕОН , ЕВН.  Peace

Аз имам една друга идея , тук казвате - вода сондаж /но тя е за строителните работи , за двора и пр../ .. Дали може да се използва за дома -  в смисъл -готвене, пране..миене..За пиене не говоря, защото ние и без това си взимаме бутилирана.
Имам спомен , че тук в темата някой беше споменал, че в проекта му имало заложено пречиствателна станция ..  newsm78 Дали не беше Меги ..  newsm78
Ако са ми верни спомените, моля кажете какво представлява, голяма ли е.. колко е скъпа ..и върши ли работа ?

# 188
  • густо майна Филибето
Ние използваме сондата за поливане отдавна,и спря да изхвърля пясък, помпим от 8м. Аз съм пила много пъти, няма последствия, по-вкусна ми е от всички минерални, които съм опитвала. Готвя, мия и пера с нея, но пием трапезна и минерална, ползваме диспенсър. Или наливаме от някоя хубава чешма.
Имах идея да я изследвам в ХЕИ, но ни казаха, че всеки един момент при подземните води могат да се появят бактерии, така че резултатите са временни.

# 189
  • Пловдив
Ние сме със собствен водоизточник - така ни е издадено разрешителното за строеж. Сондажът е дълбок 40 м, вода вадим от 36 м дълбочина. Водата ползвам за всичко, включително и готвя с нея. Имаме филтри преди хидрофора - за частици и въглероден, освен това сме сложили по още един въглероден на мивките в кухнята и в голямата баня. Водата е чудесна на вкус, но за наше спокойствие правихме химичен и биологичен анализ - само варовика е в повече.
Заради варовика проучвах и системите за пречистване на водата, но в настоящия момент не можем да си позволим инвестицията.

# 190
Любознателна, благодаря. Така е - за готвене, поливане не би трябвало да им апроблем /при готвене им атермична обработка все пак/ , но мен ме притеснява точно за миене и бактерии ... верно че не сме тропиците и с нашите бактерии сме израсли , но все пак.. знам ли ако има пречиствателно устройство читаво , би било по-спокойно на обитателите и бих атеглили няколко на ВИК.
Поне на мен ми допада именно идеята да съм максимално независима, това е и причината да искам къща. Та ако има поносим финансово начин да си го осигуря /дори да не е веднага, а след време със сигурност ме интересува/

Буболечо
,благодаря и на теб. А вие ли бяхте със заложена в проекта пречиствателна  newsm78 . В смисъл разрешителното е със собствен водоизточник, но по норматив не искат ли да имаш пречиствателна някаква , за да ти дадат акт 16 ?
Ползена информация много... то химически сигурно можеш често да пускаш..
а и като се замисля нямаш никаква гаранция това дето ти тече в тръбите от Вик че е чисто .. само си представям спукана тръба и отгоре се изливат мръсоти от каналите .. и се смесва.. е то ти бактерии  Laughing

# 191

а и като се замисля нямаш никаква гаранция това дето ти тече в тръбите от Вик че е чисто .. само си представям спукана тръба и отгоре се изливат мръсоти от каналите .. и се смесва.. е то ти бактерии  Laughing

Е, глупости  Wink
Първо са в различни канали отходната и питейната...второ са на различни нива...за подобно смесване не може да става дума; отделно питейната водат се третира преди да се пусне до краен потребител Peace

# 192
  • Пловдив
[А вие ли бяхте със заложена в проекта пречиствателна  newsm78 . В смисъл разрешителното е със собствен водоизточник, но по норматив не искат ли да имаш пречиствателна някаква , за да ти дадат акт 16 ?
Нямаме заложена в проекта пречиствателна нито за правата, нито за обратната вода. Доколкото знам - за разрешителното за ползване се изисква само протокол от РИОКОЗ за качеството на питейната вода.
А за пречиствателните - май на Меги пречиствателната в проекта беше за отпадните води. Ние сме с водоплътна /изгребна/ яма по проект, ВиК проектантът е заложил едни "бидони" Grinning и в нашата община нямаха проблем с това.

# 193
..

Е, глупости  Wink
Първо са в различни канали отходната и питейната...второ са на различни нива...за подобно смесване не може да става дума; отделно питейната водат се третира преди да се пусне до краен потребител Peace

Laughing Е тества се , ама като се пусне знаеш ли какво става и къде по тръбите из улиците .
Скрит текст:
Примерно в Драгалевци в София нон стоп текат някакви води  ooooh! /просто за там се сетих/ ..представи сега тези води какво събират по пътя си.. някъде си намират пролука и се просмукват през почва или друго и ако стигнат до нивото на тези с чистата вода.. пак в теория на хопитезите има спукано някъде и готово.. Или просто тук по щрангове или абонатно.. знам ли досега не съм се замисляла честно казано,но сигурно не е невъзможно да се получи замързсяване на питейната вода  newsm78
Да не говоря как са давали репортажи за разни шахти ли какво там дето не заключени и всеки може да иде с болен мозък и да сипе някаква отрова примерно .. /е не беше за София , ама сигурно и тука е същото/ . Затваряш очи и стискаш палци , да не ти се случи ..
  Laughing

Буболечо, аха ясно.. явно това съм запомнила-мернала съм пречиствателни и съм решила, че за питейната..иначе така ми се въртеше , че е за Меги  newsm78
А този протокол си го вадите еднократно и преди акт 16 предполагам?
После ако искаш си пускаш изследвания чат пат в лаб да не го мислиш.. много добра идея това- хареса ми да ти е собствена водата.. и да не се занимаваш поне с ВИК . Още нещо за сериозен размисъл от тази тема.  bouquet

# 194
Най-тъжното нещо в цялата работа е, че съществува една Наредба № 4 от 14.09.2004 г. за условията и реда за присъединяване на потребителите и за ползване на водоснабдителните и канализационните системи, издадена от министъра на регионалното развитие и благоустройството, според която водопроводните отклонения с водомерните възли и канализационните отклонения са част от общите мрежи на водоснабдителните и канализационните системи и се изграждат и поддържат от операторите.
Вече има случаи на осъдени водоснабдителни дружества, но това разбира се е свързано с още повече време, пари и нерви...

И това тук в София са го измислили как да се случи така, че да не го направят те, ами ние. За да вземем разрешение за строеж на обекта трябва задължително да имаме предварителен договор за присъединяване. За да получим такъв договор в нашия случай трябваше да подпишем съгласие, че ще изградим водопровода и ще го дарим, в случай на отказ от наша страна просто не можем да вземем предварителен договор, следователно не можем да вземем разрешение за строеж.

Общи условия

Активация на акаунт