Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 25

• 45 760
  • 743
  •   1
Отговори
# 225
  • густо майна Филибето
Здравейте, чували ли сте за такса "отнемане на хумусен слой"? Не намирам почти нищо за нея, колко струва на кв. м., от общината ли зависи.. Thinking
Разглеждаме парцели, извън регулация са, брокерът ни предупреди, за тази допълнителна такса  и ми се искаше да проуча каква е и на колко възлиза.
И още един въпрос до хората , които сами движат документите по 'въвеждане в регулация'. До колко са големи разправиите и заслужат ли си 2-3 евро на кв. м. за да ми ги движи агенция или по добре да си спестя 2500 евро  и да се занимая аз?  Tired 2500 тук , 2500 там и ето ти спестени пари за кухня от масив.  Grinning
Благодаря!

А защо ще ви отнема някой хумусния слой, след като си е ваш?
Ако става въпрос за насипване на още земя, това е хубаво да се направи, но така, че да се върне обратно, за да се запазят всички микроорганизми, животинки и хранителни вещества, които да дадат добър старт на растенията и тревата отгоре.
Ако не наемаш човек да се занимава с това, викаш си багер, който го отнема и го струпва някъде, плаща му се машиносмяна (200-300лв), но е хубаво да има човек да гледа какви ги върши. За изнасяне на пръстта (с камион) и депо се плаща отделно.

# 226
  • София
Честно казано не ми стана ясно в какво се състои тази процедура. Аз разбрах следното - само такса , никой не ни взима "хумуса" за да го съхранява някъде. Не трябва да се правят никакви насипи или струпвания или каквото и да било.За първи път чувам за такава такса, дали няма предвид смяна на статута.. newsm78 Три пъти обаче спомена за тази такса, точно тези думи употреби.

# 227
  • густо майна Филибето
Съпругът ми се оказа по-компетентен, но не достатъчно. Когато земята е земеделска, преди да се смени статута се премахва хумусния слой. Къде се извозва - не знае. Или евентуално за да не се премахва се плаща тази такса.

От любопитство се порових - " Важен момент при промяна предназначението на
земеделска земя е заплащането на таксата, определена съгласно Тарифа за таксите, които се
заплащат при промяна на предназначението на земеделските земи. Размерът на таксата
зависи от категорията на земеделската земя, от квадратурата, нейното местонахождение, вида
на обекта и възможността за напояване. Решението за промяна на предназначението влиза в
сила от заплащането й. Друг съществен момент е необходимостта от отнемането и
оползотворяването на хумусния пласт на земята с променено предназназначение."
http://www.tmlawoffice.bg/assets/files/pdf/zemedelska_zemya.pdf

# 228
  • София
Съпругът ми се оказа по-компетентен, но не достатъчно. Когато земята е земеделска, преди да се смени статута се премахва хумусния слой. Къде се извозва - не знае.

Извозва се на строителни сметища Peace
Това се прави, ако е третирана земята с химикали, пестициди бла, бла, бла.... Със сигурност четох нещо подобно, но е било преди година. Потърсих, но не намерих. Има вратичка някаква, това си спомням / за последни гледани култури, преди колко години, местоположение, дебит на валежи и куп подобни/
Кураж, проучи добре нещата. Ако се налага подобна занимавка- машиносмяна 200-300лв на ден + по 60лв на камион за извозване на пръст и 80лв за камениста почва. Това са ориентировъчни цени, ако сметището е наблизо...

# 229
  • София
Много ви благодаря!  Hug Изясни ми се. Благодаря и за "вратичката" ще проуча!  Grinning

По принцип става дума за вилна зона, която е върната (по параграф 4, каквото и да значи това) със статут на земеделска земя. Няма никакви замърсители.. пр. Само закърнели овошки , трънки и къпини.

Любознателна, "западната" туя ли беше тази със стройната осанка?

# 230
  • густо майна Филибето
Да - фастигиата , брабант и смарагд. Смарагд е най-красива, за плет най-евтино фастигиата.

# 231
Привет на всички строителки  Hug
Ние сме в процес на купуване на парцела, както може да се очаква точно преди сделка собствениците започнаха с номерата - едва ли не ни я подаряват. Опитват се да вдигнат обратно спазарената цена, не искат да плащат държавните такси за изповядване на сделката и тем подобни. Тия номера ме изкарват яко извън нерви и за съжаление не са ни за пръв път. Всички , които продават хем им висят парцелите сума време на пазара, хем никоя банка не иска да спонсорира купуване на УПИ, хем никой не иска да купува в тия мътни времена, хем хората си мислят, че ще забогатеят от продажбата на един парцел... както и да е - ние се пазарим, не се даваме, ама тъй да си излея мъката и яда...
Не стига, че ще го купуваме с банка и те си проверяват нещата много детайлно и съм предупредила брокерката, че ако се нещо документите не са наред и юридическият отдел ги върне - сделка няма....
Хем си викам - така е, строежа е сложно нещо, въоръоражи се с търпение, хем отвътре ме яде...
Чета за всичко, сега ни виси ОиВ - как да се отопляваме.
Не искам котле и камина с водна риза защото е голяма хамалогия, но термо помпите хем са много скъпи, хем не ми харесва това, че затоплят водата само до 50 градуса.
Моля ви да ми споделите как решихте проблема с отоплението.

# 232
  • София
Привет,
От коя/и нормативна уредба мога да разбера какво/как може и какво не може да се преправя в апартаменти и етажна собственост? В общината кой отдел би трябвало да отговаря за такъв тип преустройство?
В момента ме интересува по-конкретно - монтиране на въздуховод на фасадата, понеже стените, са доста дебели, а отдушникът е далеч... от терасата.

Има ли такава забрана, която да не допуска висене на кабели по фасадата блока?

# 233
...
Чета за всичко, сега ни виси ОиВ - как да се отопляваме.
Не искам котле и камина с водна риза защото е голяма хамалогия, но термо помпите хем са много скъпи, хем не ми харесва това, че затоплят водата само до 50 градуса.
Моля ви да ми споделите как решихте проблема с отоплението.
Ами остава ти ток, тогава... Simple Smile Термопомпите не е задължително да са скъпи /с оглед бъдещето, разбира се/. Аз се отказах, заради геологията ни. Внуците щяха да избият парите. Котле - зависи на какво....Има толкова хора, доволни от пелетите. Ние сме с камина с водна риза. Категорично бях против, заради хамалогията точно, но се оказа, че е никаква за нас и предвид разположението на къщата. Все пак - всичко е подготвено за котел, аз чакам газификацията на района.

# 234
  • София
Привет,
От коя/и нормативна уредба мога да разбера какво/как може и какво не може да се преправя в апартаменти и етажна собственост? В общината кой отдел би трябвало да отговаря за такъв тип преустройство?
В момента ме интересува по-конкретно - монтиране на въздуховод на фасадата, понеже стените, са доста дебели, а отдушникът е далеч... от терасата.

Строителен контрол към съответната община - там може да ви обяснят подробно.
Забрана за кабелите има, да.

Chuby, не им се давайте на продавачите. Нашите бяха 2 жени в родствена връзка, които не си говореха - само през адвокат. Парцела беше пуснат на съдебна делба и продажба, на многократно по-ниска цена. Като се явихме ние, не стига, че чакахме да прекратят съдебното дело, не стига, че платихме безумна цена, пък по едно време едната реши, че иска 75 % от стойността, при полагащи ѝ се 50 %. Съответно родственицата не се съгласи и тя реши да си ги търси от нас ooooh! Що разправии бяха....

# 235
Изобщо не мисля да се давам на нагли искания, просто си се възмущавам понеже и ние сме били в позиция на продавачи и си скъсахме г*зовете да вадим и документи и какво ли не...Борба до дупка то е ясно.
Днес мъж ми ще отиде в общината да покаже копията от документите на парцела да видим дали може да изкочи някой проблем. Там единственият проблем може да се окаже ЧЕЗ и ВиК - защото трафопоста за свързване е на 10 метра от границата на парцела, а водата ( точката на свързване) също на 10 метра от границата на парцела.
До нас е започнал строеж на къща и гледам, че са пуснали времянката от съседа ( който е до нас).
Ходихме да се консултираме с господата от дружествата - отговора беше , ще имате отговор до месец и то ако сме собственици. А ние не искаме да чакаме. Тъпото е, че банката ни е одобрила до 10 Март, не искаме да изпуснем срока на банката, че след това може и да отказат кредит за УПИ. всички други банки абсолютно отказаха. А и сега как се замътиха нещата...

# 236
Момичета отново съм аз и отново ще моля за съвети.Все още не съм пуснала проекта.Искам да е по-скоро,че мира нямам ,а и не мога да се определя на 100%.
Ще пусна снимки да добиете представа каква ми е чуденката.
В единия случай имам веранда и отстрани, а в другия няма и се увеличава  като пространсво.
 ooooh! Дали ме разбрахте кой знае?
На първи вариант , там където има чупка уж за трапезария- нещо ме притеснява ,че кухнята е малка,но така масата за хранене е отделена.............????? И аз самата се чудя как би изглеждало по-добре.
http://media.snimka.bg/s1/1774/029791889.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/1774/029791892.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/1774/029792219.jpg?r=0

Последна редакция: ср, 27 фев 2013, 15:37 от tblagoeva

# 237
  • Русе
Пуснала си еднакви снимки.
За верандата вляво или вдясно питаш?

# 238
Оправих ги.Малко са завъртяни за което съжалявам.Гаража се пада от дясната страна - изток.

# 239
  • София
Привет,

Строителен контрол към съответната община - там може да ви обяснят подробно.
Забрана за кабелите има, да.

Добре, ще се консултирам първо с тях, да видим какво ще кажат.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт