Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 25

• 45 574
  • 743
  •   1
Отговори
# 540
Courage- рустикалната вълнА  отдавна е актуална.

# 541
  • Банкя
Courage Ако трябва да съм честна, не съм правила точна сметка, кой вариант би бил по-евтин. Може би просто избрах класиката от 25см тухла, като се застраховах с достатъчно дебела топлоизолация от 10см. Ако ти си правиш такова сравнение, не забравяй, че ако светлата квадратура е еднаква, то РЗП-то ще ти е по-голямо, съответно по-големи плочи и покрив, а и заради по-големия товар (13 см повече тухла срещу 5 см по-малко изолация) и колоните ще трябва да са с по-голяма носимоспособност. Много е възможно тези 2-3 хил. лева да се изпарят точно за това.
А и при нас тъй като сме решили прозорците като единични с квадратура около 1 кв.м. (75х135см) при тази по-голяма дебелина на крайния зид, щеше да е по-тъмно. Peace

# 542
  • София
Акси, благодаря, предполагах,че с квадратурата ( за колоните не се бях сетила  Blush) ще оскъпи проекта. Как обаче да сметна това ? Има ли в нета калкулатори за смятане на плочи, арматури, покриви...пр.
Ти си права,  зида става по дебел = по големи прозорци ( аз така или иначе искам големи) по голяма инвестиция  в дограма.

Последен въпрос на тази тема- архитектът/конструкторът ( не зная кой точно се занимава с това) може ли да ни сметне различни варианти (тухли, изолации, дограма..пр.) като цена на краен продукт, макар и приблизителна? А могат ли да смятат и коефициентите на топлопроводимост, за за да се направи разумна сметка дали си заслужава инвестицията? Това отделно ли се заплаща?

Що касае цената, която цитирах, с големите тухли , беше по скъпо с 2 -3К. Просто си помислих, че в дългосрочна гледна точка и на фона на цената на целия строеж, не си заслужава да бъдат спестени.

Асинка, аз отдавна не се бях заглеждала в темите свързани с интериора , пропуснала съм лавината. Когато ги четях - 90% бяха на тема лакобели, принт стъкло..пр.
А ,скандинавския стил и той ли е станал популярен? 

# 543
  • Банкя
Courage Не вярвам да може в нета да се намерят общодостъпни калкулатори за конструктивни елементи. Строителните инженери учат 5 години за това и не вярвам някой да е направил инструмент за такова отговорно нещо. Приблизителна сметка може по-лесно да се направи, но по-скоро на око и от специалисти със стаж в строителството. Така може и да получиш ориентировъчна цена за краен продукт, но по-вероятно от строител, отколкото от архитект или конструктор, тъй като те рядко са запознати с конкретни цени за строителството. Отделно много зависи от материалите и начина на строителство (по стопански или с фирма). Аз съм на мнение, че всичко е много индивидуално при строителството на къщи и каквато и сметка да ти направи някой, е хубаво да се предвидят непредвидени. Преди нашия строеж бих те посъветвала за 10%, сега съм на мнение, че колкото повече, толкова по-добре, но за спокойствие поне 20%. Peace

Иначе за прозорците повече зависи от отваряемите части, отколкото от размера за крайната цена (не говоря за френските прозорци). При нас тъй като всичките са единични и с външни щори, всичките са отваряеми, за да мога да почиствам и тях, и щорите. Добре че ги предпочитам бели, та не плащах допълнително за цвят, иначе сметката щеше да стане страшна. Grinning

Според мен предимството на 38-ците е, ако не се слага външна изолация. Този вариант се предпочита при строеж на обществени сгради, където има вероятност топлоизолацията да бъде наранена (например при големите магазини). Ако така или иначе си решила да слагаш изолация, аз бих те посъветвала за 25-ците. Peace

Не знам какво точно имаш предвид под скандинавски стил, но ако той включва Икеа, то аз определено съм му фен, независимо, дали е модерен или не. Wink

# 544
  • Вила Великула
Момичета, може ли някой да ми каже приблизителна цена за груб строеж и какво включва той. Включена ли е дограма и т.н. Искам да се ориентирам къде сме от офертата, която ни даде нашият строител.

# 545
  • София
Никой не може да ти даде цена.
Груб строеж - вдигната и покрита къща. За едни това не включва зидария, дограма и врати, за други включва. Всичко е на договорка със строителя Peace

Courage, любимото ти бяло и на мен ми е любимо. Не виждам какво те притеснява Simple Smile

# 546
  • Банкя
pipilota6 По дефиниция грубият строеж включва конструкцията на сградата, покрива и външната зидария. При такава завършеност на къщата може да получите Акт 14 и да придобиете собственост върху постройката.
Останалите работи - вътрешна зидария, дограма, топлоизолационна система, инсталации, мазилки и замазки са допълнителни и след завършването им ще стигне до ниво "шпакловка и замазка", както се продават повечето апартаменти. Нататък са довъшителните работи, при които може да се получи най-голяма разлика в цената, заради разнообразието на материалите. Wink

За да разбереш, къде е офертата на вашия строител, попитай още няколко други, които да ти дадат оферта, но конкретно за вашия проект. Цените, които ние споделяме тук, може повече да те объркат, защото са строго индивидуални - с мазе или без, равен терен или с денивелация, близо до бетонов възел и арматурен двор или не, стоене по стопански начин или с фирма.  Peace

# 547
                  Здравейте Строителки,
     Колко интересна е станала темата. Благодаря ти, Ms.Gorgeous за това , че я поддържаш и на вас вас пишещите, че споделяте.   bouquet  Винаги ми е много хубаво при вас, но нещо имам проблем с времето напоследък , та не пиша, а само ви следя от време на време.  Като ви чета и ме залива оптимизъм, че кризата е тръгнала с бавни , но сигурни крачки да си ходи. Искрено се радвам за вашия напредък и на  смелостта на започващите.
     Няма  много с какво да се похваля, но  все пак кратък отчет:
1.Успяхме да измажем почти всичко отвътре ( с изключение на мансардния етаж);
2. Направихме ел. инсталацията и водната инсталация на цялата къща;
3. Готови сме с вертикалните щтрангове и разширителния съд на парното и разводките и радиаторите на приземния  и първия етаж.
Предстои : замазки на подовете на приземен и първи етаж и баня на първи етаж. Плочките са купени.
      Вчера ходихме до Стройко. Това изложение все повече запада, не знам защо въобще продължават да го организират. Но друго исках да ви разкажа. Новите момичета в темата няма как да знаят , но "ветераните" може и да си спомнят, че ви се оплаквах преди време от дограмата, която ни поставя една софийска фирма (шесткамерна GENEO на REHAU, за пасивни къщи ) . Беше ужасно разкроена, сглобена и поставена. Тогава не ви написах публично името на фирмата, с оглед да им дам шанс  да си оправят нещата и да не ги оклеветя. Е да, ама след повече от 1 година и след само 2 опита за оправяне, неграмотната първоначална работа  си остава  неграмотна. 
     Та на Стройкото се срещнахме лично със шефката на фирмата ( ние сме от Враца и контактуваме по телефон и имейл с нея)  и  поведението и беше направо "мишкарско".  Започна да се оглежда някой да не ни чуе и както преди да и се представя, любезно ме черпеше с бонбони и ми предлагаше да разговаряме , игнорирайки  един възрастен и очевидно не много богат господин, така в следващия момент започна да ми обяснява, че е заета и трябва да изчакам. Беше очевидно доста притеснена от появяването ни на този форум. Последно имахме уверението и  , че поне като обезщетение ще ни върнат някакви пари ( по договор имаме право до 10% от стойността, която възлиза на 17000 лв) .  За пример на тяхното оправяне на дефектите  само да ви споделя, че ужасното нарязване на стъклодържателите, където имаше луфтове по 1- 2 мм и назъбеното фолио  го оправяха,  рисувайки го с маркер, което за мен е абсолютно недопустимо  за  дограма от този клас и този ценови диапазон. Мъжът ми сам си купува пяна и доопенва прозорците, защото те не го бяха направили при монтажа, тъй като "пяната им свършила".  Вчера, когато обаче  и обясних, че истинското ми желание да си вземат дограмата и да ни върнат парите, но тъй като в договора, който глупаво съм подписала имам право само на 10% обещетение , тя  започна да ме уговаря да дойдат още веднъж и да дооправят каквото е останало, като преди това за 10-ти  път поне, иска им опишем нашите забележки( правили сме го подробно вече, дори и със снимки).
      Моля ви, дайте ми съвет как да процедирам. Мъжът ми е възпитан и кротък човек, който не може да се конфронтира и битката, трябва да я довърша сама.

Междувременно за тези, на които им предстои поставяне на дограма, не избирайте при никакви обстоятелства фирма СТРОЙИНВЕСТ, София!    Naughty

# 548
Много е болезнено като налееш една камара пари и накрая никаква отговорност. Ако не успееш да постигнеш нищо с тях се посъветвай с адвокат, но мисля, че по-голям ефект ще има ако намесиш някоя медия. Някои много се стряскат от такава публичност. Пиши на "господарите"  Peace

# 549
  • София
Ivelia, приятно ми е да те "чуя" и ми е много неприятно да прочета, че проблема след толкова време не е решен Sad
Сумата изобщо не е малка и с чиста съвест те съветвам да кажеш на госпожата, че има КЗП и сте готови да пуснете жалба.
Скрит текст:
Чл. 114. (1) При несъответствие на потребителската стока с договора за продажба и когато потребителят не е удовлетворен от решаването на рекламацията по чл. 113, той има право на избор между една от следните възможности:
1. разваляне на договора и възстановяване на заплатената от него сума;
2. намаляване на цената.
(2) Потребителят не може да претендира за възстановяване на заплатената сума или за намаляване цената на стоката, когато търговецът се съгласи да бъде извършена замяна на потребителската стока с нова или да се поправи стоката в рамките на един месец от предявяване на рекламацията от потребителя.
(3) Потребителят не може да претендира за разваляне на договора, ако несъответствието на потребителската стока с договора е незначително.

Чл. 115. (1) Потребителят може да упражни правото си по този раздел в срок до две години, считано от доставянето на потребителската стока.
(2) Срокът по ал. 1 спира да тече през времето, необходимо за поправката или замяната на потребителската стока или за постигане на споразумение между продавача и потребителя за решаване на спора.
(3) Упражняването на правото на потребителя по ал. 1 не е обвързано с никакъв друг срок за предявяване на иск, различен от срока по ал. 1.

Чл. 116. Продавачът, който отговаря за несъответствието на потребителската стока, има право на иск за обезщетение за претърпените вреди срещу лицето, което е причинило несъответствието, ако се намира в пряка или косвена договорна връзка с него, както и срещу производителя, когато той отговаря за несъответствието на стоката. Всяка клауза в договор, която ограничава или изключва тези права на търговеца, е нищожна.

Чл. 117. (1) Търговска гаранция е всяко задължение, поето от продавача или производителя към потребителя, да възстанови цената, заплатена за потребителската стока, да замени или поправи стоката или да положи други грижи за нея, без това да е свързано с разходи за потребителя, когато потребителската стока не отговаря на условията, обявени в заявлението за предоставяне на търговска гаранция или в рекламата, свързана с него.
(2) Търговската гаранция обвързва този, който я предоставя, съобразно условията, посочени в заявлението за предоставяне на търговска гаранция и в рекламата за нея./spoiler]

Иначе казано, имате 2 години в които може да действате.
Предявили сте рекламация, работата не е свършена качествено. Забавянето не е по ваша вина. Може съвсем спокойно да пуснете жалба и да искате разтрогване на договора с връщане на цялата сума.
Хубаво е да напишеш името на фирмата.
Ако търсиш връзка с Господарите, пиши на ЛС Peace

# 550
    Ms.Gorgeous , БебОле, благодаря ви за съветите и помощта.  bouquet
    Знаех, че вие , пишещите в тази тема, ще ми дадете добри идеи. Когато човек е в дадена ситуация като нас е много полезно да получи разумен съвет от друг. Аз също съм решила да не се поддавам на манипулациите на въпросната госпожа и ако трябва да прибегнем и до съд. Лошото е , че освен имейлите  помежду ни, нямаме други доказателства , от трети лица, свидетелстващи как тази 'скъпа ' дограма не се затваряше и отваряше нормално в началото например. Много от проблемите по монтажа вече си ги оправи мъжът ми, тъй като той е инженер и доста умеещ и разбиращ от материята. Е разбира се, има и достатъчно останали дефекти все още , а  и доста снимки. Освен това не сме подписали приемо предавателен протокол.

Последна редакция: пн, 01 апр 2013, 21:17 от Ivelia

# 551
Рустикалната вълна е много модерна и за мен много любима. Иска ми се да си направя цялата къща такъв стил, но разбира се всичко е въпрос на финанси. Ето една мечтана къща в този стил
http://www.jilishta.com/architekture_ka6ta_36.php
Ивелка посъветвай се с адвокат и пусни жалба в КЗП, това не е шега работа, трябва да си спазват уговорките. Мейлите са достатъчно доказателство, лошото е, че нямате договор, това щеше много да ви помогне.
Ние започнахме да работим с архитектката, тя има предложение да свалим едната спалня на долният етаж, но ние искаме и трите спални да са на горният етаж. Нейните аргументи ми се струват разумни ( остаряване, деца и т.н.) , но все пак ми се иска всички спални да са на един етаж. Горният.
Вие как мислите?  newsm78

# 552
Линка ти не се отваря, както си го пуснала.  Thinking

Иве, няма значение с какво разполагаш, важно е тя да знае, че разполагаш с доказателства и че имаш намерение да стигнеш и до съд ако е нужно. Щом се е стреснала, че те е видяла на живо, според мен има притеснения, че не са си свършили работата и трябва да използваш страха й.  Peace

# 553
Нейните аргументи ми се струват разумни ( остаряване, деца и т.н.) , но все пак ми се иска всички спални да са на един етаж. Горният.
Вие как мислите?  newsm78
Аз като теб. Дневен етаж и етаж за спане. Ако доживея да остарея чак толкова, че да не мога да се качвам по стълбите - тогава ще му мисля.  А децата какво - къщата е еднофамилна, да се спасява дъщеря ми, като решава да се задоми.  Mr. Green Това в кръга на шегата, но все пак - защо да се лишавам от комфортното разположение и достатъчното място, които съм преценила, че ми пасват и в които ще живея активния си живот,  за сметка на хипотетични бъдещи ситуации...Я камилата, я камиларя...

# 554
Не става тъпият линк! Напишете Вила в рустикален стил в Google и ще я видите в сп. Жилища.
Не знам защо не се качва  #Cussing out

Гретел и аз така като теб разсъждавам, има и други различия ( иска склада ни да е 15 кв м , което ми се струва ужасно голям, заедно с котелното за пелети) Мацки отоплявате ли се с пелети? Колко тона ви отиват на зима и колко място сте оставили за тяхното съхранение?
И стигнахме до споразумение да ни направи тя един идеен проект с нашите параметри и да се срещнем по средата.
Ще се видим и с друг архитект другата седмица да видим и той как ще подходи. И двамата са много ерудирани и с дълги години трудов стаж, пълна правоспособност и доста връзки и се надявам да изберем най-добрият за нас.

Последна редакция: вт, 02 апр 2013, 13:25 от Chuby

Общи условия

Активация на акаунт