Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 25

• 45 577
  • 743
  •   1
Отговори
# 525
  • Банкя
k@li При нас всъщност беше нанасяне на делба на парцел, тъй като ние купихме 1/2 идеална част и услугата беше общо 600лв за двамата собственика. Самата къща още не е нанасяна, но предполагам, че цената ще е в порядъка на 300 - 500 лв.

rumi_alex Бих казала, че сме относително доволни. Ако трябваше да започнем отново, може би щяхме пак да строим с него (цена-качество ни устройват), но щяхме да се подковем с по-изпипан договор, да се консултираме със специалисти, каква следва да е последователността при строежа на къщата и оградата при нашия малък и стръмен парцел и да контролираме строителството по-стриктно. Самият строител ни беше препоръчан от потребител в този форум, но бях чела и в друг за неговите обекти. Смятам, че с не много сложни обекти може да се справи доста добре, но при специфика и непредвидени трудности му липсват познанията - той самият не е строителен инженер, учил се е в движение. Като изключим трудностите и проблемите с подпорната стена, за която бях писала преди година и половина, самият строеж на къщата според мен протече относително нормално и типично за строителството в България (това, което може да си позволим). Бригадите му са организирани, когато им плаща - при нас първата му избяга, защото нещо не се бяха разбрали за парите. Втората беше ок, малко по-бавна от първата. Накрая се оказахме с няколко криви колони, които ни се наложи да изравняваме със зидовете и топлоизолацията, а сега тепърва ще изравняваме отвътре и с мазилката... Rolling Eyes Но това е нещо, което може да се получи и при други фирми. А и типичното мрънкане за пари също не липсваше. Както писах, за съотношението цена-качество сме относително доволни. Simple Smile
Бих го препоръчала само вземайки се предвид написаното по-горе, тоест с доста условности. Peace

# 526
Гретел ,лично аз не съм проверявала никъде,имаме уж човек,който се занимава и той е адвокат,би трябвало да е проверил Crossing Arms
Е, той няма как да не знае за какво става въпрос тогава...Ако е казал, че няма такова нанасяне Акси по-горе е обяснила - идва геодезист, заснема,  подавате си документите в кадастъра...

# 527
Здравейте момичета. Ние в понеделник имаме среща с архитектката, дадохме и документите, каза че на хартия са ок.
Тука преживях един ужас, че понеже земята е със сменен статут да не ни хване разпоредбата за обявяване на предназначението за нищожно по новото изменение по ЗУТ от 2011, слава богу получихме положителен отговор от общината, че не ни засяга, брокерката обаче за всеки случай пусна и официална молба, на която чакаме отговор другата седмица. Но направо преживях един мини кошмар, един от първите, които ни предстоят от тук нататък...
Като казах,е ма архитектката, че сме си правили разпределението сами на 3D програма тя искренно се посмя , не знам защо...Но така или иначе ще и го покажем.
Вие как се спазарихте? Ние имаме вече втора среща с архитект никой не споменава за пари още...

# 528
  • Перник
Chuby, архитектите не обичат да им даваш решения - поне нашия така каза  Peace Имахме спор в един момент - трябвало да казваме какво искаме, а неговата работа била да измисли как да стане. Ама "нация техническа" - ние казвахме "искаме това и да се направи по този начин"  Laughing Те се чувстват ограничени така. Въпреки че аз най-смелите си желания нарочно не споделих, той ми ги предложи в крайна сметка  Simple Smile

За пазарене - не сме се пазарили. Дадохме разпределението, което си бяхме нарисували, с размерите на помещенията и той изчисли цената за проекта с всичките му части. После подписахме договор и така  Simple Smile

# 529
  • Русе
Ей, тия архитекти ме убиват. Ако не правиш някаква голяма къща на 3-4 етажа с доста голяма площ, мисля, че точно ние трябва да предложим проект, защото се съобразяваме с нашите нужди. Живяли сме с 1-2-3 жилища, имаме предпочитания кое как да е устроено, на кое държим, кое можем да пренебрегнем. А те след това, ако са достатъчно опитни, да предложат подобрения, които ние да одобрим или не. Все пак няма те да живеят в нашите къщи. Иначе всеки си има няколко типа къщи, които е правил и се върти около тях. Това е мое мнение, разбира се.

# 530
  • Перник
Според мен колкото и да е голяма къщата, пак ние трябва да предложим кое как и къде - нали ние ще живеем в нея  Peace Да, те могат да дават предложения и трябва да го правят, защото виждат нещата отстрани, професионално, но в крайна сметка, решенията са наши. Ние например имахме дискусия за бараката, споделяла съм. Да, грозна е, обаче на този етап ни трябва.

# 531
Здравейте момичета. Ние в понеделник имаме среща с архитектката, дадохме и документите, каза че на хартия са ок.
На хартия са ок, докато се сключи договора. Започне ли проектирането, всеки архитект, който има намерение да свърши работата професионално, качествено и цялостно, трябва да разполага с геодезическо заснемане на имота. То ви е необходимо така или иначе, без значение с кой архитект ще работите. В това заснемане, освен точната цифрова информация за контурите на имота, има и т.нар. "хоризонтали", показващи наклона на терена. Често окото (дори и на професионалиста, при посещение на място) се лъже за действителния наклон на терена. А оттам зависи разположението на сградата в имота, стъпването ѝ, така да се каже. Тази първа стъпка се подценява от доста колеги.
Като казахме на архитектката, че сме си правили разпределението сами на 3D програма тя искренно се посмя , не знам защо...Но така или иначе ще и го покажем.
Кифла! Ами ей т'ва, което сте подготвили и занесли, се нарича "задание за проектиране". Почти никой не може сам да си направи концертна зала или хотел, но от къща разбира, колкото е необходимо, за да каже как би искал да живее. Така че за къщите препоръчвам да го има винаги, дори и да се промени в хода на работата. Професионалистът трябва да умее да извади съществената информация и да се отнесе с уважение към начина на нейното визуално представяне.
Вие как се спазарихте? Ние имаме вече втора среща с архитект никой не споменава за пари още...
Архитектът плаща и за труда на останалите инженерни специалности от своя екип. Освен това влага творчество, умения и талант. Не е като да продаваш цвекло на пазара Peace. За да се върши работата с мерак, по-добре не се пазарете. Трудът на архитекта сега определя почти всичко нататък в строителството на къщата и не на последно място - част от вашия живот занапред. Помолете да ви покаже свои предишни работи и преценете дали ви допадат. Ако не ви допадат, помнете: "Неудоволствието от зле свършената работа остава дълго след удоволствието от ниската цена"

# 532
Като казахме на архитектката, че сме си правили разпределението сами на 3D програма тя искренно се посмя , не знам защо...Но така или иначе ще и го покажем.
Кифла! Ами ей т'ва, което сте подготвили и занесли, се нарича "задание за проектиране"...
Тя, жената, може просто да се е радвала и забавлявала от ентусиазма..Не е задължително да се е подигравала.
С всичко останало съм абс. съгласна. В някои постове преди време се разказваше как се спори с архитекта....100% има маниаци и в тая професия, които не биха избягали от стила си, но те най-вероятно са твърде скъпо платени, за да можем да си ги позволим...Така че, по-скоро, ми се струва, че понякога се запъваме за неща, които не разбираме, но искаме...В смисъл - едва ли в БГ някой ще се откаже от нашите 10-15000 лв., само за да наложи вкуса си...Може и да не съм права, но не съм в невръстна възраст и за това време съм се научила, че за всичко си има специалисти.
Поради тази причина твърдо отказвам и да използвам машинка за подстригване на главата на мъжа ми. Елементарно било- само 1-ви номер- напред, назад...Що да давал 10 лв. Тц, аз за т'ва не съм учила.. Mr. Green

# 533
  • Вила Великула
На хартия са ок, докато се сключи договора. Започне ли проектирането, всеки архитект, който има намерение да свърши работата професионално, качествено и цялостно, трябва да разполага с геодезическо заснемане на имота. То ви е необходимо така или иначе, без значение с кой архитект ще работите. В това заснемане, освен точната цифрова информация за контурите на имота, има и т.нар. "хоризонтали", показващи наклона на терена. Често окото (дори и на професионалиста, при посещение на място) се лъже за действителния наклон на терена. А оттам зависи разположението на сградата в имота, стъпването ѝ, така да се каже. Тази първа стъпка се подценява от доста колеги.
Кифла! Ами ей т'ва, което сте подготвили и занесли, се нарича "задание за проектиране". Почти никой не може сам да си направи концертна зала или хотел, но от къща разбира, колкото е необходимо, за да каже как би искал да живее. Така че за къщите препоръчвам да го има винаги, дори и да се промени в хода на работата. Професионалистът трябва да умее да извади съществената информация и да се отнесе с уважение към начина на нейното визуално представяне.
Архитектът плаща и за труда на останалите инженерни специалности от своя екип. Освен това влага творчество, умения и талант. Не е като да продаваш цвекло на пазара Peace. За да се върши работата с мерак, по-добре не се пазарете. Трудът на архитекта сега определя почти всичко нататък в строителството на къщата и не на последно място - част от вашия живот занапред. Помолете да ви покаже свои предишни работи и преценете дали ви допадат. Ако не ви допадат, помнете: "Неудоволствието от зле свършената работа остава дълго след удоволствието от ниската цена"
Съгласна съм, че не продава цвекло на пазара, но все пак това са нашите къщи и мисля, че ако някой иска да наложи нещо за което аз не съм съгласна за моя дом-няма да се получи. Ние показахме на архитекта нашите изисквания и предложения-а тя направи своите предложения, които наистина бяха добри идеи и ние се съгласихме-след това направи плановете. Не мога да допусна, че някой ще налага нещо, което аз не харесвам и ще се съглася на това.

# 534
  • густо майна Филибето
Архитектите имат натрупан и някакъв опит с капризите на клиентите, когато от първоначалния проект до окончателното построяване нещата се променят много. Не зная колко от вас си спомнят Диди и как трябваше да изглежда къщата й, а какво стана накрая. Направи се една огромна веранда вместо покрив, който пък от своя страна се промени коренно, защото от викториански стана средиземноморски, и всичко това докато се строеше. Архитекта все трябваше нещо да дооправя и променя.
Сигурно затова понякога се запъват като магаре на мост Laughing

# 535
Като стана въпрос за архитектите - ние пък подходихме абсолютно несериозно, но останахме доволни от нашия. Препоръчаха ни го, видяхме се с него и с конструктора ( готини хора) , казахме какво искаме да има в къщата, а останалото оставихме на него. Естествено дадохме някакви параметри на квадратурата(особено терасите), защото цената на бетона и плочите хич не беше за пренебрегване. Странно ми е как човек прави срещи и коментира, без да има цена newsm78 Ние от самото начало стиснахме ръце на 12 Евро/ м2 с документацията. Разбира се, след това специално ОВ правихме със специалист отделен проект, но той беше смешна цена на фона на всичко останало. Вертикалната планировка също не беше особено ясна Simple Smile, но при този наш стръмен терен, накрая се получи добре Simple Smile Имаме си пързалка за зимата  Joy

# 536
Според мен, архитектите са си хора на изкуството до известна степен, на които даже работата им е в пъти по-трудна, защото имат рамки и ограничения да се развихрят, от една страна от клиента, а от друга от това какво е възможно чисто физически. Трудно е да се намери баланса и все нещо трябва да е компромис.
При нас нещата се случиха така. Свекър ми отиде при свой приятел архитект и заедно сътвориха нещо, което да е бюджетно и прилично според вижданията на двамата и да отговаря на някои изисквания, които ние имахме от самото начало. След това ние като го видяхме с ММ (и ваши препоръки), предложихме да се до изкусурят тук таме някои неща, които архитекта прие и ни обясни , кое как може да стане и кое не и защо, което според мен е най-важното. Ако знам защо не може да стане нещо, ще съм доста по-съгласна с това, че не иска да го направи или не може да се направи.
Сега мисля, всички са доволни максимално от произведението. Да се надяваме, че ще е така и когато се появи готово на бял свят.  Peace

# 537
Тази архитектка ни е препоръчана и е строила доста къщи в района ни. Разбира се освен с нея ще се видим с още двама препоръчани ни. И тримата подходиха сериозно и сами си провериха парцела в кадастъра, той вече има геодезическо проучване правено преди две години, когато е бил пред сделка, но ние ще направим ново.
След уговорените срещи ще преценим с кой ще работим и ще разкажа как върви.
Имам приятелка завършила Ландшафтна архитектура и тя ще ни направо озеленяването безплатно, включително и съгласуването със Зелени системи, което за нашият район се изисква от общината.
Имаме проучване почти за всичко, което искаме за къщата, включително и ОВ ( спряхме се на котел с пелети).
Четох за опита на ветераните минали по пътя на строежа, макар че всичко е индивидуално.

# 538
  • Sofia
Е, недейте така де, дайте им шанс на тези архитекти да си заслужат парите.  Mr. Green
Не казвам да нямате изисквания или да отстъпвате по важни точки, набележете си списък с неща, на които държите и такива които категорично отхвърляте и след това оставете всеки да прави това, за което е учил. Ако можете и искате чертайте, така по-лесно ще станат ясни желанията ви, а ако човекът срещу вас си разбира от работата ще му е само от полза, но дайте свобода. Рядко се получава от първия път/проект, винаги има доуточняване на детайли, но това е нормален етап от цялото приключение.  Peace
Признавам, и аз подходих по подобен начин в началото, бях намерила примерен проект в интернет  Crazy харесваше ми и разпределение и външен вид, но беше неизпълнимо на нашия парцел. Обаче толкова ми е разбирала главата в началото. Добре че бързо схващам  Joy

# 539
  • София
Акси, благодаря за отговора! А защо не се спряхте на 38 N+F Hi ? Заради дебелината на стената ли? Сметнах си с техният калкулатор ,че разликата между тухла 25 + топло изолация 10 см. и тухла 38 + топло изолация 5 см. (значително по добри резултати , когато се добави и изолация макар и тънка) = разликата е приблизително 2000-3000 лева.  Thinking  ( за квадратура около 190 кв.м. на външните стени)
Какво пропускам?

Ходих на Стройко днес, по голямо разнообразие, по интересно ми беше. Повече представители на печки/камини и котли, на пречиствателни станции, на кухни , настилки ( вкл. и корк)  ... дори и лед осветление.

П.п. Кога рустикалните кухни и подове станаха така популярни.  Crossing ArmsСега ако реша да правя такива ще съм в крак с модата ли..
И на всичкото от горе любимото ми бяло е тотален Хит. Crossing Arms

Общи условия

Активация на акаунт