Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 25

• 45 543
  • 743
  •   1
Отговори
# 630

Допълнително правим и вграден гардероб пак в коридора с такава врата

acid, и aз планувам такива врати за у дома. Само дето още не съм видяла в БГ дали ги продават или да си поръчвам от въпросния сайт. Или пък да ги поръчвам на дърводелец?
Ти как си решила проблема?

Тези врати са изключително лесни за изпълнение и доста евтино излизат /зависи от материала/.Най-добре да се ползва дърводелец или просто някой сръчен роднина/приятел.
За едната врата ползвахме дъбови дъски ,които имахме и трябваше да се донаправят в старинен вид.Плъзгачите и релсите се продават в големите строителни хипермаркети и железарии.най-добрия вариант е да погледнеш информация в интернет със следното търсене DIY BARN DOORS има всякакви съвети и идеи.Другата врата ще я правим с ОСБ плоскост и декорации Simple Smile

# 631
  • Перник
SvetlaK Похвали се, преди няколко страници! Wink
Няма ли възможност да довнесеш договорите, преди да ви върнат проекта, като ги заведеш под същия входящ номер? Thinking

Ами не знам  newsm78 Също така не знам и какво иска ВиК за сключване на предварителен договор - в сайта им почти никаква информация няма. Естествено, мога да се обадя по телефона да питам, но ако искат проекта, няма как да стане, защото той е в общината. Ами, ще ни върнат, какво да се прави  Rolling Eyes

# 632
Благодаря, Акси! Записвам си за визата, щом трябва ще я извадя. Всъщност нашето място и това на съседа от дясно са били един общ имот, разделен на 2. Той наследява/купува (и аз не съм съвсем точно запозната) единия, ние купуваме другия. Имотът от ляво е наш, но има доста голяма денивелация - нашия стария е по-ниско с около 3-4м.(No426). Ако бяха на равно, щеше да е идеално. Но сега не може да се ползва за строеж. Пък и има насяти дървета. Което не, че е проблем, но пречи тази разлика в терените. Къщата на съседа от дясно е на има-няма метър от оградата и явно може да се строи на калкан, защото и на това каза, че е съгласен.

Скрит текст:

# 633
  • Банкя
dion Така като гледам, наистина следва да е рарешено строителство на калкан. На визата определено ще е описано. На мен лично ми харесва парцела. При определена цена бих се замислила, а вие си го имате вече, така че няма какво да се замисляте. Wink
Вашата половина определено е по-добрата, защото калканът ще е от север, а къщата ще гледа в другите три посоки. Определено може да се измисли доста добро разпределение. Но първо проверете параметрите и тогава ще се мисли какво къде и колко голямо. Peace

# 634
Вашето около 100 кв. ли е всичко?  Peace
Ще ми е трудно да преценя кое колко да е, но спалнята може би ще е по-малка от вашата поне така си мисля за момента. Всичко иска много мислене и пари...
Аз съм ти написала квадратурата на помещенията, за които питаше. Всъщност двата етажа са 240 кв.м. (верандата и терасата са 20 кв.м. от тях), а има и други помещения. А и имай предвид, че това са светли квадратури, а общата цифра включва и стените. Peace
О, благодаря ти не знаех че и стените се включват! Peace
Ако не е тайна колко ви излезе всичко като сума? Имам предвид до ключ? Може и на лс, ако не искаш в темата.

# 635
  • Банкя
Съншайн Много сме далеч от "до ключ". Simple Smile
За грубия строеж бях писала преди няколко страници - 155 евро на квадрат, но теренът ни е особен, мазето е допълнително усилвано.
Имай предвид, че всичко е много индивидуално - от особеностите на терена, през спецификата на проекта, до вида на материалите и начина на строеж (с фирма или по стопански начин). Аз лично се надявам да се вмъкнем в 400 евро на квадрат, та ми се иска и дворът да влезе в тази сума, но дано не си правя сметките без кръчмар. Wink

# 636
Съншайн има голямо значение, какво планирате да строите. Съветвам те да кажеш на избраният от вас архитект какъв бюджет сте си определили горе-долу и така той ще може да се съобрази като проект с Вашите финансови възможности. Ще те посъветва какви материали да вложиш, да правиш мазе или не, на какъв терен ще строиш и т.н.
Аз съм изключително практичен човек и пари на вятъра не обичам да хвърлям.
Нашият архитект ни посъветва да извикаме багер и да си направим геология на парцела.
За съжаление не може да ни препоръча обаче такъв. Да нямало насипи.
Парцела ни е бивша нива, собствениците не са правили там нищо. Вие да знаете към коя фирма мога да се обърна, правил ли е някой такова нещо?
Накара ме да му пратя снимки на харесвани от нас къщи, цял ден зяпах в нета и накрая харесах това  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 637
Накара ме да му пратя снимки на харесвани от нас къщи, цял ден зяпах в нета и накрая харесах това  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

Joy Joy Joy
Темата ми е най-любима от целия форум, но за първи път толкова се развеселих в нея...

Последна редакция: чт, 11 апр 2013, 21:00 от Гретел

# 638
dion, нашият парцел също не е много широк и взехме разрешение от съседа да строим на границата. Отивам аз при главният архитект и искам къщата ни да започне на един метър от границата - отговорът беше не може. По закон трябва или да строиш на границата или да спазиш отстоянието от 3 метра. При нас се случва второто. Нашата къща също се предвижда да е с ширина 7,5 метра и  дължина 10 метра. Ние започваме с проектирането. Миналата седмица сключихме договор с проектанта и сега мислим. На пръв поглед съм малко разочарована от проекта, който ми предложиха. Бяха ми сложили едни големи спални и никакви килери, дрешници. Направих съвсем различно разпределение, което на мен ми харесва. Другата седмица пак ще се срещна с проектантката да видя какво е направила.

Въпросите ми са следните: Колко широко се прави обикновено стълбището? Няма да е право, ами вито (мисля, че така се казва) с площадка... И какъв покрив бихте ми препоръчали да направим - двускатен или четирискатен? Какви са предимствата и недостатъците? Кой от двата излиза по-евтин?

Благодаря за отговорите Simple Smile

# 639
Plam,и аз като теб изрових нета и не видях моята къща,като се съобразявах с размерите на парцела.Накрая сътворих нещо уж задоволяващо,но не съм доволна на 100%

Ще се изкажа малко неподготвена, но това е първото нещо, което ми дойде наум.
По принцип ,май правото стълбище заема най-малко място и можеш да използваш пространството отдолу и от двете страни.За височината и ширината на стъпалата е добре да се спазят някакви стандарти ,за да е удобно при изкачване.Иначе може да си го направите и 80, 90 100,120 см. широко.така си мисля аз.
Из нета гледах много красиви стълби и дълго бях в голяма дилема.Накрая кандисах на право стълбище и дано не съжалявам.Нашето ще е 100 см.

По повод съседите и ние се залепяме,но само с гаража,който ще е 4 м.широк.Така ще спестим малко място,но пък външната фасада се обърква тотално.Аз не исках така да ми изглежда къщата,но ще се наложи да преглътна.

Мисля,че двускатен покрив излиза по-евтино,но четирискатния е по-красив.

Последна редакция: пт, 12 апр 2013, 00:26 от tblagoeva

# 640
  • Вила Великула
SvetlaK Похвали се, преди няколко страници! Wink
Няма ли възможност да довнесеш договорите, преди да ви върнат проекта, като ги заведеш под същия входящ номер? Thinking

Ами не знам  newsm78 Също така не знам и какво иска ВиК за сключване на предварителен договор - в сайта им почти никаква информация няма. Естествено, мога да се обадя по телефона да питам, но ако искат проекта, няма как да стане, защото той е в общината. Ами, ще ни върнат, какво да се прави  Rolling Eyes
от ВИК трябва да направят първо заверка на скицата, че до имота има изграден водопровод, ако няма обикновено ти казват, че няма пари и се прави проект за присъединяване и си го изтраждате сами. В крайна сметка водопровода, който стига до парцела трябва да е отбелязан на скицата. После се попълва предварителен договор, паща се такса и след около две седмици ти го нръщат подписан. Така беше поне при нас във ВИК Перник. Ние доста се забавихме с тези подробности, защото водопровода, който изградихме минаваше пред двора на съседа покрай оградата му. Той се беше съгласил предварително на това, но после при проекта за присъединяване се оказа, че е необходимо да се сключи нотариално заверен договор за право на преминаване през чужд имот....

# 641
Съншайн Много сме далеч от "до ключ". Simple Smile
За грубия строеж бях писала преди няколко страници - 155 евро на квадрат, но теренът ни е особен, мазето е допълнително усилвано.
Имай предвид, че всичко е много индивидуално - от особеностите на терена, през спецификата на проекта, до вида на материалите и начина на строеж (с фирма или по стопански начин). Аз лично се надявам да се вмъкнем в 400 евро на квадрат, та ми се иска и дворът да влезе в тази сума, но дано не си правя сметките без кръчмар. Wink
Разбирам, дано да излязат сметките. Peace

Съншайн има голямо значение, какво планирате да строите. Съветвам те да кажеш на избраният от вас архитект какъв бюджет сте си определили горе-долу и така той ще може да се съобрази като проект с Вашите финансови възможности. Ще те посъветва какви материали да вложиш, да правиш мазе или не, на какъв терен ще строиш и т.н.
Аз съм изключително практичен човек и пари на вятъра не обичам да хвърлям.
Нашият архитект ни посъветва да извикаме багер и да си направим геология на парцела.
За съжаление не може да ни препоръча обаче такъв. Да нямало насипи.
Парцела ни е бивша нива, собствениците не са правили там нищо. Вие да знаете към коя фирма мога да се обърна, правил ли е някой такова нещо?
Накара ме да му пратя снимки на харесвани от нас къщи, цял ден зяпах в нета и накрая харесах това  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

Благодаря ти за отговора. Може ли да питам нещо на лс? Peace

# 642
  • густо майна Филибето

Въпросите ми са следните: Колко широко се прави обикновено стълбището? Няма да е право, ами вито (мисля, че така се казва) с площадка...

Има някакви норми. Право стълбище(еднораменно или двураменно) за еднофамилна къща е 90см, това е колкото да се разминат двама души, като единия стои на една страна. За 1 човек са отредени 60см. За повече хора, които не са си толкова близки, че да се разминават интимно Laughing (блок) се прави минимум 120см, като за обществени места мисля, че минимума беше 150см.
 При вито стълбище е от значение колко е извито. Приема се, че линията, по която ходи човек, е толкова колкото да се държи за парапета, но сега не се сещам за точното разстояние. И на чертежа на вита стълба тя не е в средата. Там стъпалото е добре да е толкова широко, че да стъпи спокойно крака на мъж да кажем.
  И нали се сещаш на чертеж как стъпалото на вита стълба в единия си край е тясно, в другия широко. А по ходовата линия се приема един размер (примерно 25 минимум) и цялото стълбище се оразмерява спрямо него. Има и други варианти, разбира се, но това е удобния. Колко е удобно да е ще питате архитекта, защото зависи от конкретното стълбище.
Взема се под внимание също, че по стълбището ще бъдат носени мебели. Като се има предвид, че стълбището отнема от квадратурата, като че ли оптималния вариант е 90см, за вито може би 100.

# 643
Имам 24 папки вкъщи.  Crazy

Някой опитвал ли се е да ги чете? Попрехвърлихме ги, че ни беше интересно и на едно място имаше енергиен клас на къщата? Може ли да споделите ако знаете вашите къщи с какъв енергиен клас са? Нашата е В и не знам колко е ефективно. Ако се водя по ел. уредите, които вече под А+ няма, се чудя дали е добре това.  Thinking

# 644
Съншайн разбира се, че можеш да ме питаш  Hug
Гретел - яка е нали  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт