Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 25

• 45 554
  • 743
  •   1
Отговори
# 615
tblagoeva , пожелавам ви по-скорошна първа копка  Wink

БебОле, за мен лично "обикновения гардероб" е недостатъчен като пространство  Peace

Peace Абсолютно!

В зависимост от цялата площ ест., един ден ще направя дрешник с р-ри на стая: 10-12-14кв.м.(на децата ще са гардероби, с дрехите, които носят ежедневно). Като в нея смятам освен нашите дрехи, да са сезонните дрехи на децата, които не носят, обувки (в кутии), куфари, одеала, юргани, палта, екипировки и т.н.....и задължително ще е с прозорец за проветрение.

# 616
Chuby, нашият дрешник е отделно помещение и е със затворени гардероби. Едно, заради доводите на мъжа ти- прашенето, друго, заради факта, че моят собствен не е особено подреден..Не искам да му виждам нахвърляни нещата вътре през цялото време. А не мога всеки ден да му подреждам нещата. Затова си имаме 2 големи четирикрилни гардероба в дрешника с отделения за всеки. В спалнята имаме два скрина за бельо, чорапи и пижами  за двамата. Исках в спалнята въздух. Не исках големи мебели.

# 617
  • Банкя
tblagoeva Успех в борбата с българските институции и скоро да се похвалиш с първа копка! Hug

При нас дрешникът е 4-5 кв.м. Дано ни е достатъчен. Има си прозорец и по принцип смятам там да са всичките наши дрехи, засега не предвиждам скрин в самата спалня. Първоначално смятам да сложа само рамки с рафтове и чекмеджета на PAX от Икеа. Ако преценя, че не е практично и дрехите се прашат повече, ще вземем и врати. Grinning
Доводът ми за дрешник е като на Гретел - не исках гардеробът да "тежи" в спалнята. Ако можех да го вградя в ниша, както е сега в апартамента, може би щях да се замисля. Имах голямо желание в детските стаи да има ниши за вградени гардероби, но нещо не се получи. (Виждала съм такива проекти тук преди време и ми се видяха практични - май на - между двете детски стената е с чупка и във всяка остава ниша, която да се затвори с вграден гардероб.) Peace

# 618
tblagoeva, Успех и от мен и скоро да се похвалиш с първа копка Peace
Аз съм за дрешниците, при нас сме предвидили 10кв. , при децата е 15кв., като идеята е да не ми запълват спалните и в тях да стоят всички дрехи(всесезонни, куфари, завивки и т.н.)
За детските на момичета отначало исках  да бъдат съседни стаи с междинна врата, ако искат да са заедно, ако не да се затваря, но в последствие ми хареса повече всички детски да са еднакви.
Най после вчера ми звъннаха от фирмата за надзор, че са входирали проекта в Общината.  Накараха ни да чакаме и 14 дни за обявяване на визата пред нас дефакто. Имало промяна в ЗУТ и независимо, че визата е издадена преди промяната пак си чакахме Sad Да видим сега друго ще измислят ли newsm78 Аз мислех, че е 1 седмица срока за разрешение с надзор, а ми казаха 2 седмици сега. Строителна фирма още не сме избрали Sad При все, че на всички подавам една и съща информация, всяка представя нещата по свой си начин, независимо, че искам само труд те пак си слагат и материали, че и транспорт и после"Това сме го пропуснали някак си." Едните ми бяха включили над 30 000лв транспорт до сметището и обратно за извозване на пръстта, без да погледнат, че парцела е достатъчно голям и може да се събира в него. Искат ми всички проекти, а накрая гледат само количествените сметки #Cussing out  Едните почват от 2 месеца срок за грубия строеж и се стига до 6-8 месеца. Реално и  имам много ниска и много висока цена, но продължаваме да търсим. Хубавите работи и тези, които ги искам аз стават мноого бавно и трудно Peace Joy

Последна редакция: ср, 10 апр 2013, 09:06 от lariva

# 619
Гретел и аз така като теб разсъждавам. В спалнята искам да имам задължително ракла - хем да си поставям в нея одеала и възглавници, хем да служи и като пейка.
Днес сме отново при архитекта - искам да намеря максимално ок вариант на идейният проект да няма после мрън-мрън. Ама то моето е пълна лудост - едно нещо няма в главата ми като хората. Сега смятам да се откажа от малкият балкон и да си останем само на веранда долу.
SvetlaK  - много се раждат черитата в саксии и имат уникален вкус, разсади си взимаме от женският пазар в София от един мъж, който ни продава всички разсади. Много сме доволни.
tblagoeva - успех с институциите  Peace

# 620
И аз съм ЗА дрешници/гардеробни и всякакви складове в къщата  Peace
На горния етаж правим ето такова нещо в коридора,което няма да има рафтове,а само щендери за окачване

Допълнително правим и вграден гардероб пак в коридора с такава врата

Дано да стигат,защото стаите не са подходящи за гардероби,а само за скринове с тези скосени тавани  Simple Smile

На долния етаж имам склад/котелно 10кв. И въобще не ми стига за нищо  newsm78

Ето го всъщност моя дрешник,намерих снимка на работния процес

# 621
Искрено ви благодаря за пожеланията момичета! Чул ви Господ, само да сме живи и здрави.
Ще ви държа в течение и ще се съветвам с вас. Hug

# 622
Здравейте,
колко ви взеха за проект на жилището (на квадратен метър)? И колко време чакахте за одобрение на готовия проект? При проектант ли правихте проекта или при архитект? И кое е по-добрия вариант според вас? newsm78
И да питам колко голяма е спалнята ви, детската и всекидневна-хол-кухня(в кв.метри)? Пиша последните заедно защото ми се стува че така се правят в последно време. Peace

# 623
  • Банкя
Съншайн Обикновено при проектирането водещ е архитектът, след него идват/работят конструкторът и проектантите по отделните части (електро, ВиК и т.н.). Ако ти имаш предвид, че си се свързала първо с някого от проектантите, а той ще доведе архитект, то няма много значение. Но при всички случаи работата се започва от архитекта. Той/тя изготвя така наречените подложки (архитектурния ви проект), който се изпраща на конструктора. След съгласуване между двамата и след съответно преработване, ако конструкторът препоръчва (например някоя колона да стане малко по-голяма), окончателно оформените подложки се изпращат на останалите проектанти.
Цените варират. Аз не мога да ти дам нашата цена, тъй като някои части ни ги правиха приятели и не сме плащали. Ориентировъчно мисля, че са между 10 и 15 евро на кв.м.
За квартурите бяхме писали наскоро в темата и те доста варираха. При нас спалнята е около 14 кв.м. + дрешник 4-5 кв.м. Детските не са големи 11-12 кв.м., но имаме и помещение детска дневна около 20 кв.м., от която се влиза в детските стаи. На долния етаж дневната-трапезария е около 40 кв.м. Кухнята е отделно помещение, тъй като стълбите са вътрешни (директно от дневната) и не ми се искаше в цялата къща да се разбира, когато готвя. Тя трябваше да е 10-тина кв.м., но след преработките и направата на мазе отпадна инсталаиционното помещение на 1-я етаж и кухнята сега е 16 кв.м. Crazy
Надявам се, да съм ти била полезна. За вида и размерите на помещенията е най-добре да прецениш сама, какво и колко на вас ви е необходимо. Peace

# 624
Съншайн Обикновено при проектирането водещ е архитектът, след него идват/работят конструкторът и проектантите по отделните части (електро, ВиК и т.н.). Ако ти имаш предвид, че си се свързала първо с някого от проектантите, а той ще доведе архитект, то няма много значение. Но при всички случаи работата се започва от архитекта. Той/тя изготвя така наречените подложки (архитектурния ви проект), който се изпраща на конструктора. След съгласуване между двамата и след съответно преработване, ако конструкторът препоръчва (например някоя колона да стане малко по-голяма), окончателно оформените подложки се изпращат на останалите проектанти.
Цените варират. Аз не мога да ти дам нашата цена, тъй като някои части ни ги правиха приятели и не сме плащали. Ориентировъчно мисля, че са между 10 и 15 евро на кв.м.
За квартурите бяхме писали наскоро в темата и те доста варираха. При нас спалнята е около 14 кв.м. + дрешник 4-5 кв.м. Детските не са големи 11-12 кв.м., но имаме и помещение детска дневна около 20 кв.м., от която се влиза в детските стаи. На долния етаж дневната-трапезария е около 40 кв.м. Кухнята е отделно помещение, тъй като стълбите са вътрешни (директно от дневната) и не ми се искаше в цялата къща да се разбира, когато готвя. Тя трябваше да е 10-тина кв.м., но след преработките и направата на мазе отпадна инсталаиционното помещение на 1-я етаж и кухнята сега е 16 кв.м. Crazy
Надявам се, да съм ти била полезна. За вида и размерите на помещенията е най-добре да прецениш сама, какво и колко на вас ви е необходимо. Peace
Благодаря ти, ами не съм много наясно и затова питам. Казаха, ми че може проекта да се направи от проектант и после да мине през архитекта-може би главен архитект. По-скоро мисълта ми е така не става ли по-скъпо от колкото направо на архтект да се даде или не-в смисъл зависи си от индивидуалните цени които взима всеки?
Вашето около 100 кв. ли е всичко?  Peace
Ще ми е трудно да преценя кое колко да е, но спалнята може би ще е по-малка от вашата поне така си мисля за момента. Всичко иска много мислене и пари...

# 625
И ние започваме да плануваме нашата къща. Мястото го имаме, пари все още нямаме налични за строежа, чакаме да се продаде един апартамент. Но не пречи да започнем малко по малко да придвижваме нещата. Четох ви назад, много ми е интересно и ще продължа да чета. Но да питам някои неща. Как да си изберем архитекта? Нямаме познати в тази област. Че е и доста особено нашето място - тясно и дъгло. Сега го мерих - в тясната си част е 7,5м мах подходящо за застрояване, което ми се вижда крайно недостатъчно. Ама толкоз, повече няма. И то при условие, че сме почти на метър от съседа (който казва, че е съгласен уж). Сега се мъча да начертая някаква схема на къщата така, както си я представям, да видим дали ще се получи нещо разбираемо.

# 626
  • Банкя
Вашето около 100 кв. ли е всичко?  Peace
Ще ми е трудно да преценя кое колко да е, но спалнята може би ще е по-малка от вашата поне така си мисля за момента. Всичко иска много мислене и пари...
Аз съм ти написала квадратурата на помещенията, за които питаше. Всъщност двата етажа са 240 кв.м. (верандата и терасата са 20 кв.м. от тях), а има и други помещения. А и имай предвид, че това са светли квадратури, а общата цифра включва и стените. Peace

# 627
  • софия

Допълнително правим и вграден гардероб пак в коридора с такава врата

acid, и aз планувам такива врати за у дома. Само дето още не съм видяла в БГ дали ги продават или да си поръчвам от въпросния сайт. Или пък да ги поръчвам на дърводелец?
Ти как си решила проблема?

# 628
  • Перник
Аз похвалих ли се, че си подадохме проекта в общината?
Обаче по всяка вероятност ще ни върнат, защото ни липсват предварителните договори с ЧЕЗ и ВиК  Confused Просто сме пропуснали да ги сложим. Ние имаме такъв само с ЧЕЗ, де. Но ще идем и с ВиК да сключим, колко му е, само дето в техния сайт почти никаква информация няма като какви документи искат за сключването на предварителен договор  newsm78 Но аз вече почнах да правя като един бенефициент преди години - товаря цялата документация в колата и тръгвам по институциите - каквото и да поискат - имам го  Mr. Green

# 629
  • Банкя
dion Добре дошла и успех в бъдещото начинание! Hug

Както го обясняваш, мястото наистина звучи тясно. Но може да се окаже още по-тясно, защото това, че съседът бил съгласен да строите на 1м., е нож с две остриета. Rolling Eyes Най-добре си извади виза от общината за параметрите на застрояване. Там ще са нанесени минималните отстояния от улицата и съседите. Възможно е при тази ширина да е предвидено застрояване на калкан. Ако решите да приемете това разрешение от съседа, задължително писмено. Когато го имате като писмен документ, няма да е проблем, ако съседът продаде имота и дойде друг, който по ЗУТ ще има право да иска да се бутне постройката, която е по-близо до оградата от разрешените 3м.
Визата за проектиране е най-важна, защото ще ви даде някаква яснота. Това е минимум, който трябва да имате, когато си търсите архитект. Ако наистина нямате такъв познат или познати, който скоро са ползвали такива услуги, може да попитате и главния архитект, да ви препоръча някого. Така е много вероятно, този архитект да е наясно с изискванията на конкретната община, а и когато там го познават, може проектът да бъде одобрен по-лесно. Peace

SvetlaK Похвали се, преди няколко страници! Wink
Няма ли възможност да довнесеш договорите, преди да ви върнат проекта, като ги заведеш под същия входящ номер? Thinking

Общи условия

Активация на акаунт