Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 25

• 45 708
  • 743
  •   1
Отговори
# 45
Simo86 , свърши ми работа и още как . Оказа се че съм умешала видовете термопомпи .. ooooh!
вода-вода
замя-вода
въздух-вода
 А от къде съм измислила тая вода-въздух един Господ знае  Laughing . Нови термини въвеждам  Embarassed.
Земя-вода и вода-вода .. съм се заблудила че са едно и също само различно разположени тръбите..но има и други разлики .
аз четох тук http://termopompa.eu/?gclid=CIz649jXjbUCFdHSzAodlyQAsA , но явно малко съм чела  .
Руми и ние сме така.. имаме прблеми с парцела, да се оформят първо документите.. и като приключиме там тогава ще действаме с проекти и разрешителни.
Малко избързах с включването, но имало защо - изсяних си термопомпите  Laughing
Дион газ е алтернатива щом имате тръбопровод при мястото. Ние нямаме такава, дори не знам ще има ли някога там  Laughing. За охлаждане ако е планински парцел малко вероятно да се наложи , макар че зависи колко държи човек на топло или студено. Аз съм топлолюбива и по-скоро ме притесняват зимите отколкото лятото.
Meggysan може ли на лични да те питам нещо ? Embarassed

# 46
  • Русе
Meggysan може ли на лични да те питам нещо ? Embarassed

Естествено, защо сме тук Simple Smile. Стига да мога да помагам.

# 47
  • Перник
Вместо "запис" - имаме....договор за проектиране най-после  ooooh!

И сега се топлим с камина с водна риза на дърва, и в бъдещата къща ще си я пренесем. Мъжът ми "успокои" терзанията ми, че е грозна, като каза, че тя в момента е на 5 години, най-много до година - 2 водната риза щяла да пробие и щяло да се наложи да я сменим  Laughing

Joy Joy Joy
Не му вярвай, мъжете все така отлагат - утре, в неделя, догодина..... Много ме развесели Hug
В крайна сметка къщата сглобяема ли ще е или монолитна?

Знам, Любознателна, знам - такива са мъжете, особено моя. Тя пък ще вземе да ни изненада камината и да изкара още десетина години  Laughing 
Къщата ще е сглобяема, по този въпрос поне сме се разбрали категорично.

# 48
И аз в новата прекрасна темичка  Ms.Gorgeous  bouquet
Ние сме предвидили термопомпа въздух вода, водно подово в дневната част и котле на дърва и пелети. Избрахме термопомпа най вече заради охлаждането, иначе трябвало да окичим цялата къща с външни тела на климатиците. Не мога да трая на топло и не ми се рискува после. На етажа, който ползваме сега така не предвидихме място за климатици, щото уж на село не било такава жега...ММ не иска да дупчи фасадата, спалнята е висока и не може да се монтира външно тяло с обикновена стълба и лятото един климатик (в кухнята) едва насмогва да охлади, но е по добре от никак Peace

Как термопомпата ще охлажда? Ако е през подовото, не е удачно, получава се конденз по пода и е неприятно със студен под.
BobyB, пропуснала съм да спомена конвекторите Wink, ама то защото си мислех, че вървят комплект с термопомпата Laughing  Знам, че повече препоръчвате варианта вода-вода, но ние решихме, че за нас не е удачно.

Добре дошли на всички новопишещи Hug Hug Hug

Kallitko, не знам ти как смяташ като професионално мнение, но смятам, че моята архитектка е точно както казваш- мисли и за най малкия детайл , чак ми е неудобно да попитам ако искам да променя нещо, защото знам колко много труд е вложен.

SvetlaK, честито  bouquet И моя мъж все така ме успокоява, но се съгласявам до момента в който намеря това което искам Joy Но и това са негови тактики, които вече и аз прилагам с успех Simple Smile

# 49
 spam2   Меги, ако ще се хвалим с месечни сметки:  Mr. Green

П.С.: Моят пост е спам..

# 50
  • Русе
A, то твоето си е за хвалене Simple Smile Simple Smile. Супер сте, как го постигате?

# 51
  • Перник
Като си говорим за сметки - последната ни сметка за ток ми се видя висока. Верно, че е за периода 10.12-10.01 - периода на коледните сладки и голямото коледно готвене, ама все пак 490 киловатчаса  newsm78 Ок. 85 лв.  Confused

# 52
  • густо майна Филибето
БебОле, на мен много ми харесва проекта ви. Вярно, че като влезеш в дневната ще виждаш кухнята, но не виждам как може да се избегне без още увеличаване на квадратурата.
 Аз след дълго мислене реших, че искам от прозореца на кухнята да виждам градината и сега съм замислила да е на такова място, че от вратата на дневната влизам направо в кухнята(отворена кухня), но не ми пука, така или иначе прекарвам много време там  Grinning Сега сме във временна дневна и отчитам минусите на това да виждам едно мъничко кътче от двора и то странично.
Камината може да си размени мястото с телевизора и да "потъне" в килера към гаража , така телевизора  може да се завърта към трапезарията и други промени не се налагат. Във "временната" дневна телевизора ми е точно в средата на стая дълга 8м и го гледаме и от масата (в единия край)  и от дивана (в другия край).
А отгоре с гредоред ли ще сте или директно ще се виждат гредите на тавана? (висок скосен таван) Виждам, че сте с ширина 7,50м , което позволява такъв двускатен покрив.

Друг вариант е камината да мине на отсрещната стена.

Последна редакция: ср, 30 яну 2013, 09:24 от Ljuboznatelna

# 53
БебОле, на мен много ми харесва проекта ви. Вярно, че като влезеш в дневната ще виждаш кухнята, но не виждам как може да се избегне без още увеличаване на квадратурата.
 Аз след дълго мислене реших, че искам от прозореца на кухнята да виждам градината и сега съм замислила да е на такова място, че от вратата на дневната влизам направо в кухнята(отворена кухня), но не ми пука, така или иначе прекарвам много време там  Grinning Сега сме във временна дневна и отчитам минусите на това да виждам едно мъничко кътче от двора и то странично.
Камината може да си размени мястото с телевизора и да "потъне" в килера към гаража , така телевизора  може да се завърта към трапезарията и други промени не се налагат. Във "временната" дневна телевизора ми е точно в средата на стая дълга 8м и го гледаме и от масата (в единия край)  и от дивана (в другия край).
А отгоре с гредоред ли ще сте или директно ще се виждат гредите на тавана? (висок скосен таван) Виждам, че сте с ширина 7,50м , което позволява такъв двускатен покрив.

Друг вариант е камината да мине на отсрещната стена.

Много неща са въпрос на вкус и виждания. На мен не ми пречи, че ще ми се вижда кухнята. Напротив, искахме да е така, за да ако някой е в кухнята и прави нещо, да може все пак да не е изолиран от другите седнали на масата. Не ми пречи също, че кухнята ми не гледа към двора. Не съм такава домакиня, че да прекарвам много време в кухнята. Готвим изключително лесно и бързо, даже в повечето време мъжа ми готви, а той е изключително бърз в готвенето.  Laughing Не се вталясвам и за това, че няколко чинийки ще трябва да се изнесат на терасата през хола. За мен това са дребни неща. И сега си нося неща от кухнята в хола, където ни е масата. Не е нищо кой знае какво.

Идеята с разместването на камината и ТВ ми харесва.  Hug

На този етап обаче не знам кое е приложимо и кое не, защото забелязвам, че нарисуваните мебели са несъразмерни с реалността. Правя сравнение със сегашното ни спално помещение, което е 12 кв. и по същия начин има двойно легло и шкафчета, но има място и за детско легло до него. Ясно е, че човека ги е нарисувал само за да отбележи кое помещение какво е, но това малко ме обърква. Дивана също ме съмнява да заеме всичкото това място. Мебелировката хич не ме притеснява на този етап. Ще го мислим по натам, като добием представа за габарити. Единствено за камината мисля, защото тя е част от строежа.

Гретел, сметката ви за ток си е завидна.  Laughing Ние толкова плащаме в апартамента.

Тези от вас, които ползват подово отопление, може ли да споделите, кое ви накара да решите така? Четох на скоро, че се отрича като ефективен начин на отопление, и че не се препоръчва и исках да чуя лични впечатления и мнения. Аз лично мислех за детските стаи да сложим такова, че моите босоноги деца да не ме притесняват, но ще изчакам първо да чуя вашите мнения.

# 54
  • Перник
И при нас ще се излиза на двора през френски прозорец на хола - аз така искам.
Всъщност, не помня дали съм показвлата разпределение  newsm78 Ето го: http://paunova.snimka.bg/architecture/k-shta.703141.29580911

Но може и да претърпи промени  Simple Smile

# 55
SvetlaK , не е ли по-удачно да се сменят местата на кухнята със спалнята-едно, че ще е по-близо до трапезарията и хола, и второ, ако някой спи в тази спалня, сутринта няма да бъде обезпокояван от ранобудните  Laughing

# 56
SvetlaK , не е ли по-удачно да се сменят местата на кухнята със спалнята-едно, че ще е по-близо до трапезарията и хола, и второ, ако някой спи в тази спалня, сутринта няма да бъде обезпокояван от ранобудните  Laughing

И аз съм съгласна с тази забележка. Така ще се отвори повече място и за трапезарията, която сега е малко притисната от спалнята, а пък спалнята ще е по-близо до банята. Както е в момента, има някакво преплитане на зона "ден" и зона "нощ", което нарушава комфорта на ползване и на двете зони. Аргументът най-вероятно е, че при една такава смяна, спалнята ще остане с изцяло северно изложение (предполагам, че кухнята и баните са на север), но пък ще е вътрешна стая, и ако прозорецът не е много голям (френски), мисля, че няма да е проблем. Изпратих на tblagoeva една снимка на спалня с два малки прозореца, вместо един голям. Ще я покажа и на вас ето. На мен лично, ми харесва много, тъй като светлината идва точно там, където е необходима.
Аз бих разменила местата и на детската и голямата спалня.

# 57
Аз не съм спец, но дори на мен ми изглежда странно. Може би има някакъв скрит мотив, който за нас не е понятен.  Thinking

Одобрихме проекта. Чакаме финален вариант с прозорците, но генерални промени повече няма да има. Благодаря ви за съдействието. Пригответе се за следващата стъпка.  Laughing

# 58
  • София
Приготвени сме Simple Smile

Светле, аз също бих разменила спалнята и кухнята Peace

# 59
  • София
а според мен са гледали ВИК на кухнята, пералното и банята да са близо.

Общи условия

Активация на акаунт