Машина за хляб - 49-та тема

• 51 018
  • 739
  •   1
Отговори
# 30
  • София
   Аз с шпакла голяма го гребвам от едната страна и с ръка придържам от другата страна и слагам на плочката.Иначе имам една сглобяема тавичка, която се разделя на две части, като я наръся с грис, да не залепва, лесно се изсипва тестото във фурната, но не я ползвам.Напоследък повече в тави пека.

# 31
Алис, никога с черни брашна не могат да се получат такива въздушни шупли както при теб с белия хляб  Simple Smile Обаче много време ти е отнело и бая баене е паднало  Wink

Е, само го наглеждах от време на време и както казва Тайна, внимавах кога ще втаса. Беше ми интересно какво може да се прави с квас и се оказа, че всичко, което си правим с мая, е постижимо с квас. Има едно НО - много време или по-точно внимание отнема. Важното е, че опитах бухти, палачинки, пица, сладък хляб, бял хляб и остава черният. Белия го правих малко без наблюдение, защото остана да втасва през нощта, та дали затова, но има лека кисела жилка. Всички останали неща се получиха добре. Другата седмица може да опитам още един бял хляб и май това ще бъде. Трудно ми е да ги мисля закваските, защото живеем много мобилно - в две къщи и докато превключи човек от едните температури на другите, се губи още време.

# 32
Не мога да си представя, че с шпатула ще успея да преместя втасал хляб и той няма да спадне  Tired

# 33
  • София
Не мога да си представя, че с шпатула ще успея да преместя втасал хляб и той няма да спадне  Tired
Тя е широка, за измазване на торти.Подхваща цялото хлебче.Няма нужда никой да вярва, важното е,че на мен ми върши работа.

# 34
Тайна, точно такава шпатула си търся от много време. Откъде си я купила?

Днес оставих 20 лв за силиконова джиджавки - много готини ръкохватки за горещо, четки за намазване, шпатули и поставки за горещи съдове.

# 35
  • София
  Не помня Кливия, колкото и да я търсих, не можах да я намеря.Беше в някакъв сайт за сладкарски пособия,по интернет я купих, но днес търсих,търсих и не намерих, затова снимах моята.

# 36
  • Географският център на България-Габрово
Здравейте момичета и момчета.Много много отдавна не съм писала в темата,но ето че дойде време пак да Ви споходя.Изгубих си лъжичката от хлебопекарната.Знам,ще кажете с чаена и супена лъжица да си правя мерките.Но има лъжици и лъжици.Та ако някой знае дали ще мога да си намеря такава някъде,моля да сподели.

# 37
в Икеа съм виждал , но вероятно и по големите вериги магазини може да се намерят.
а може и в магазините за левче да провериш.

# 38
Алис, чуден ти се е получил хляба с квас.  Peace

# 39
  • TX
имам доста да чета....

# 40
Алис, чуден ти се е получил хляба с квас.  Peace

Тони, благодаря!

Остана да покажа и ръжената питка - стана с форма и размери на содена питка, затова в разрез не е дебела. Обаче е 100% ръжено брашно и само с квас, без мая. Рецептата, по която правих е много сполучлива или поне я спазих изцяло. Само промених количествата, защото имах само 400 г ръжено брашно. В темата със закваските пуснах линк с рецептата. Ще я дам и тук, та ако на някого му е интересно, може да пробва. Тестото стана една гъста каша, но точно такова беше на снимките и реших да се доверя. Много съм доволна от резултата. Мислех да ръсна малко кимион и/или кориандър, но забравих, защото си имах друга работа. Не знам дали само за красота се поръсва с брашно, но ръснах малко бяло брашно отгоре, преди печене и направих някакви разрези (спазвах рецептата Simple Smile). Пекох 10 мин. на 230 градуса и после още 30 мин. на 190. Хлябът е тъничък и не му трябваше повече печене. Линка с рецептата http://hlebopechka.ru/index.php?option=com_smf&Itemid=126&topic=194030.0.

Този пост не е съвсем за тук, но ми се иска да споделя резултата и с вас (не всички четат темата със закваските). Машината този път не съм използвала, защото беше заета при първоначалното замесване и така продължих без нея. Беше ми любопитно как ще се получи хлябът във фурната.  Simple Smile

# 41
  • София
  Направо не мога да повярвам,че стават такива шупли без мая!Браво, добре си се справила!

# 42
Тайна, приемам похвалата, но само си представям, какво красиво хлебче ще излезе изпод твоите ръце. В случая няма нужда от машина, защото цялата ще се омаже с ръжената каша. Може би щях да се постарая повече за външния вид, но забравих тестото почти към финала, покрито с капак и то, разбира се, се беше залепило за капака. Не ми се искаше да го омесвам пак, защото знам, че ръженият хляб не обича много измесвания и втасвания.

# 43
И ръжената питка ти се е получила много добре. Ще си запиша рецептата, въпреки че у нас едва ли ще се яде чисто ръжен хляб, но за спорта ще пробвам. Wink Благодаря за рецептата. Peace
Моите питки обичайно стават не толкова шуплести като хляба и затова непременно ще опитам тази рецепта.

# 44
Алис, да припомня съвет на Ердинч- на черните хлябове с много ръж не се препоръчват разрези /предполагам не са ти се получили добре отгоре или?!?/

Значи викаш по-редичко тестото, сигурно се бърка, а не се меси.

Страхотен ти е хляба и ме подкокоросваш и аз да почвам да правя такъв  Hug

Общи условия

Активация на акаунт