Машина за хляб - 49-та тема

• 52 331
  • 739
  •   1
Отговори
# 465
  Ако трябва да съм честна ,липсва ми старата печка.Градусите на фурната не работеха, но никога не съм изгаряла нищо, както с новата  Embarassed.

Абе и на мен ми липсва печката „Мечта“ амааа ... Там при нея всеки реотан (отдолу и отгоре) си има отделна настройка. А тия новите или имаш двата едновременно, или само отдолу или само отгоре. Питам аз едно време тия печки на дърва и въглища, дето бабите с векове са готвели на тях, как са ги регулирали отдолу, па отгоре, па не знам как си.

С новата печка само спазвам указанията за печене в инструкцията. Почти всичко пека на ниво 2 от 5 и не е необходима отделна настройка на реотаните. Точно това ми харесва - включваш на определени градуси и не се занимаваш повече. Винаги си пускам и алармата, защото иначе забравям Simple Smile.

# 466
  • София
Леко отклонение от темата, защото не мога да не се похваля и тук. Моите очаквания за резултата от ръжения квас бяха надминати тотално. Ето ви един ръжено-пълнозърнест хляб, още във фурната:

# 467
Мисля да направя за вечера утре пица калцоне. Ще направя тестото сутринта, а след работа ще изпечем пицата. Ще изполвам тази рецепта на Ердинч

Традиционно Тесто за Pizza
източник: Brevile İcon User Manual & Recipes
оформена с помоща от таблицата на www.kucinare.it

прод./тегло....................1100г.........1000г.........900г......800г.......600г

Брашно............................690г.........625г..........560г......500г........375г   
Вода.................................370мл.......335мл.......300мл.....265мл....200мл   
Сол..................................9г..............8г.............7г...........6г.........5г
Олио................................27мл..........25мл.........22мл.......20мл.....15мл
Мая..................................7г..............6,5г...........6г...........5г.........4г

Програма: Тесто (ако ще приготвяте на ръка, месете близо 20мин и оставете да втаса близо 30-40 мин на топло(32C')

Въпросът ми е според дали няма да превтаса тестото през деня ако го сухранявам в хладилник?  newsm78
Мисля че всичко трябва да е ОК, но ще съм благодарна за още 1-2 чужди мнения или съвети по въпроса  bouquet

# 468
Сутринта го измеси тестото, в една купа и в хладилника, тъкмо до вечерта ще втаса.

# 469
  • Варна - Черна гора
Да споделя и моя опит в приготвянето на хляб "Капама"  и печенето и в печка Раховец.
Замесвам тестото от вечерта, престоява цяла нощ в хладилника. Сутринта вадя казанчето. Темперира се около час. Изкарвам въздуха на тестото и оформям на плик, слагам го в керамична тенджера, предварително покрита с хартия за печене. Само веднъж намаслих тенджерата, но хляба стана мазен, а аз искам да е хляб, а не питка.
Печката ми е Раховец 01. Ключовете са на степени от 1 до 4. Има и термометър на стъклото (дали отчита вярно не зная). Включвам печката на горен и долен реотан на 4, докато температурата достигне до ~ 50*С. Слагам тенджерата без капак за около 20 мин.  - да втаса тестото, като междувременно съм изкючила нагряването. Наблюдавам термометъра да не надвишава 50*С. Ако е необходимо отварям вратичката на печката, за да охлаждам. Когато тестото е втасало слагам капака. Включвам печката на горен и долен реотан на 4. При достигане на температура ~200 *С. Намалям степента долния реотан на 3, а горния на 2. Засичам времето за печене, след като температурата е достигнала 200 *С. На 30-та минута когато по рецепта трябва да махна капака резултата е :

Този хляб е по рецептата на Ердинч за хляб с кисело мляко, като 100 г. от брашното е ръжено, а 500 г. е бяло брашно.

# 470
Много е хубав хляба Илка Peace
Значи и в Раховец можеееее Heart Eyes

# 471
_ilka_ страхотен хляб. Hug
 Ще го направя в събота. Какво ръжено брашно ще ми препоръчате.

# 472
# 473
# 474
  • София
Аз работя с ръженото на Техра. Сега опитах хляба, който ми показах на снимката по-горе. Ако не беше кафяв на цвят, щях да си помисля, че ям пълнозърнест хляб.

# 475
А дали наистина е ръжено, а не да са му сложили някаква боя или аромати, та да го докарат до ръжено?

# 476
  • Варна - Черна гора
И аз ползвам това и в къщи много се харесват хлябовете и питките с него  Peace

Мама Тин, за мен това е истинско ръжено брашно. Купувала съм и брашна на мелница Арчар, но нещо не ми допаднаха. За Техра нищо не мога да кажа.

# 477
Брашното, което препоръчах мерише наистина на ръжено. А риженото се познава и по друго. То се маже и е по-лепкаво от обикновеното брашно.

# 478
Electra_ а от къде го купуваш?

# 479
Знам го тоя сладур Тенчо, приятел е на брат ми и си бях взела доста брашно от Камено направо от фабриката, на мен обаче ми намирисва на какао, канела, нещо такова. Може да има 20-30 % ръжено брашно в един пакет, ама едва ли е 100%. Други са ръжените хлябове , които хапвам в Германия при детето като отида.

Общи условия

Активация на акаунт