Раждане в АГ"Света София"(бившата Тина Киркова) - 6 част

• 385 577
  • 3 655
  •   1
Отговори
# 1 020
Ама проблемът е, че и с добро отношение и усмивка да ти изфорсират раждането така, крайният резултат е един и същ. Sad

# 1 021
Алексче, аз съм раждала при д-р Киров и за него само прекрасни неща мога да кажа. Дано  скоро да прегърнеш бебето.

# 1 022
  • София
Аз родих първото си дете при Григорова и съм безумно доволна.Сега съм бременна и пак при нея ще раждам.
Това ще да е разковничето  Laughing
 Щастлива съм да споделя, че и без плащане може да получи внимание човек и в БГ условия(е, освен при Григорова, която пред мен каза, че човек, който не плаща за раждането на децата си, е мизерник. Не отчете факта, че сме платили и преплатили с мъжа ми чрез задължителното джобене за зздравни осигуровки). Получих толкова внимание, от колкото се нуждаех, даже повече в някой момент. Само дето не е вниманието единственото важно.

Важно е като сме доволни, какво всъщност сме търсели, защото имаше няколко доволни майки от едни работи, от които останалите бягат.

# 1 023
Може и да е мой пропуск, но не видях някой да е препоръчал лекар, при който е попаднал случайно, не е плащал нищо и е получил внимание, отношение и всико.
Права си - твой пропуск е. Дадох своят отзив за д-р Акташ.

За мен е безумие това с плащането за избор на лекар. Нали си плащате здравните осигуровки? Циганките не плащат осигуровки и после раждат безплатно. Защо вие държите да дадете двойно повече пари? Купувате това, което ви се полага! Докато има кой да плаща ще има и кой да взима.
За да се спре порочната практика с плащането - ами престанете да го правите.  Peace

# 1 024
Понеже престоях доста време в предродилна зала  Laughing държа да отбележа, че плащането далеч не е гаранция за добро отношение. Единици бяха докторите, които не позволиха на Григорова да прегледа пациентките им (и "спонтанно" да им спука мехурите), а имаше и една (не запомних името, уви), която вдигна скандал на бъдещата майка как може да не си е попълнила молбата за избор на екип и я заплаши да си тръгне, ако веднага не подпише... Факт, че трябва да се оформят нещата документално, но такава грозна сцена и то, докато момичето се превиваше на две от болките при всяка контракция  Rolling Eyes Плюс коментари каква е ревла и т.н.

# 1 025
  • София
poulini може би защото на някои не ни е все едно как ще протече раждането и държим на определени специалисти и условия.

Джинджи сред единиците беше ли и Киров?

# 1 026
Frozy, Киров тогава беше нощна, а Григорова работи само сутрините (от 6-7 до 1-2), така че не се засякоха по време на моя престой там.

# 1 027
Интересно помниш ли кои са се опънали на Григорова?

# 1 028
Опасявам се, че няма да съм полезна, но наистина са ми изскочили имената на лекарите вече.  Embarassed

# 1 029
Може и да е мой пропуск, но не видях някой да е препоръчал лекар, при който е попаднал случайно, не е плащал нищо и е получил внимание, отношение и всико.
Купувате това, което ви се полага!

Извинявай, скъпа, но не плащам за раждане, а плащам, за да родя при който си искам, както си искам и където си искам. Това осигуровките не го покриват. Покрива се единствено с онова явление, наречено "Здравна застраховка", която за съжаление пропуснах да си направя. Така че не бъркай понятията. Никой не е длъжен да ти е на разположение денонощно заради 20-те лева осигуровки, които плащаш месечно. Никой не те задължава да избираш екип, това е допълнителна екстра, а тя се заплаща.

А по въпроса за циганките - е как да плащат здравни осигуровки, като те са цял живот по майчинство Laughing Извинявам се за офтопика

Последна редакция: чт, 22 авг 2013, 13:17 от Elefteria

# 1 030
Извинявай, скъпа, но не плащам за раждане, а плащам, за да родя при който си искам, както си искам и където си искам. Това осигуровките не го покриват. Покрива се единствено с онова явление, наречено "Здравна застраховка", която за съжаление пропуснах да си направя. Така че не бъркай понятията. Никой не е длъжен да ти е на разположение денонощно заради 20-те лева осигуровки, които плащаш месечно. Никой не те задължава да избираш екип, това е допълнителна екстра, а тя се заплаща.

Просто в белите държави няма нужда да плащаш за избор на екип, което е порочна и корупционна практика и подрива нивото на майчиното здравеопазване, защото който и да се окаже дежурен, имаш гаранция за постоянно високо качество на медицината.
А в България не е така, защото медицината и АГ-то конкретно са се превърнали в "златната гъска" за някои лекари/болници/мениджъри/частни кабинети.

# 1 031

Просто в белите държави няма нужда да плащаш за избор на екип, което е порочна и корупционна практика и подрива нивото на майчиното здравеопазване, защото който и да се окаже дежурен, имаш гаранция за постоянно високо качество на медицината.
А в България не е така, защото медицината и АГ-то конкретно са се превърнали в "златната гъска" за някои лекари/болници/мениджъри/частни кабинети.

Ето това е тъжната истина.

А някой ходил ли е на консултация при Стоянова? Търся мнения за нея.

# 1 032

И аз съм била свидетел на такива 'златни гъски', обаче мисля че точно тук в тази тема една жена беше разказала как в една такава 'бяла' европейска държава на 3-тия час от раждането я бяха изгонили с бебето от болницата, защото не живеела в района на медицинското заведение. От раждането също хич не беше доволна и второто искаше да го роди в 'черната' България. Така че порочни практики има навсякъде. в същото време с мен ражда една жена дори без медицински осигуровки (българка), второ дете, без никакво лошо отношение от страна на екипа и без нито един шев след края на раждането. Почти всички в моята стая бяха без избор на екип и бяха много доволни.
Също много се ядосвам на 'никаквото' ни майчинство. Ето аз съм вече 3-та година подред вкъщи с децата и държавата ми плаща за това и се оправяме с парите. В същото време приятелката ми в САЩ се чуди как да роди, защото визата и е обвързана с работата, а платеното майчинство е само 3 месеца. Не може да напусне работа, не може да викне баба отвъд океана да гледа детето, не иска да го остави на 3 месеца на гледачка...
Навсякъде си има и положителни, и отрицателни страни.

Понеже много се говори за това приемане в болницата при преносването и предизвиканото раждане ми е любопитно да чуя твоето мнение като медицинско лице за това. Аз доколкото разбирам няма начин да се разбере например дали водите ти са зелени или не преди самото раждане (доколкото това е признак за проблем с преносеното бебе, иначе знам че се гледат и други показатели). Например с второто ми дете една майка така лежеше в болницата да я следят за преносване, съответно обаче я изчакваха да тръгне нормално раждане както и стана. Обаче се оказа че детето е с увита пъпна връв и все пак и направиха накрая секцио. Тя разказа, че като са я отворили водите и били съвсем зелени, чак лекарите се притеснили.  Моето лично мнение е (като майка без медицински познания, с това което съм чела и чувала по време на двете си бременности), че по-скоро бих изтърпяла предизвикано раждане при преносване, отклкото да чакам и накрая да се окаже,че бебето има някакъв проблем.

# 1 033
Аз не казвам, че навсякъде е перфектно всичко, само тук не е.
Казвам, че тук, ако си плащаш, и си подбрал внимателно лекар и екип, и си провел предварителна среща с тях, и си си обяснил изискванията, и куп още неща - имаш шанс да получиш нещо, което се доближава по качество до стандартната медицинка услуга в берлинска болница, например, която не общинска, но обучава студенти и специализанти.
Също така, ако не си платиш и не направиш гореописаното, пак имаш такъв шанс, но сравнително малък, защото аз също съм била свидетел как се правят вагинални прегледи и се пукат води на конвейр, после всички се оборудват с по една системка и се връзват за тонове.

А не би трябвало да е така, би трябвало да има еднакво добро ниво и еднакво съвременни практики, независимо от дежурния екип. Но няма. Както се вижда ясно малко по-нагоре.

Скрит текст:
(Изписването няколко часа след раждането не е толкова лошо нещо, ако всичко е добре с майката и детето Wink)

Хубаво е дългото майчинство в България, но ние не бихме могли да се оправим финансово след първата година. Това е съвсем друга тема, обаче. Крайностите не са хубаво нещо, никога.

По другия въпрос - аз като лекар (с цялата си професионална деформация) смятам за разумно проследяването на тонове и ехографски преглед веднъж на два дни през първата седмица след термина и ежедневно през втората. По-скоро смятам, че това не налага хоспитализация, тоест майката може да си ходи всеки ден до болницата, а не да лежи там, освен ако няма други индикации.
Другарите германци чакат 10 дни, преди да индуцират раждане, господата французи - 14.
Ние тука и 7 не дочакваме.
Мисля, че за всяко нещо трябва да се прилага от една страна здрава медицинска логика, но от друга страна и най-обикновен здрав разум. Не е толкова сложно.

# 1 034
Не си спомням в подробности историята, но мисля че майката не се беше чувствала в състояние да бъде изписана и не беше доволна от това че я гонят.
Знам, че не е в разбиранията на повечето пишешти в темата, но аз явно съм от тези, които предпочитат повече лекарска намеса при раждането (без да съм психо-пациент, както казваш ти- напротив обикновено аз успокоявах лекарката ми, че всичко е наред и доста се противях да вляза в болница с второто си дете въпреки че положението не беше розаво и наистина имах нужда).
Но и двете ми деца доста часове след раждането например повърнаха значително количество води- едното повърна върху мен и доста се уплаших от количеството (не мога да преценя дали е нормално или грешка на лекарите, че не е изчистено добре, но е вече без значение). Ако ме бяха изписали (защото раждането беше леко и бебето беше видимо добре) и това се беше случило в къщи щях сигурно да изпадна в паника, а недай си боже да беше станало нещо по-лошо. Предпочитам да си постоя в болницата няколко дни дори и без причина, но да знам, че има специалисти на няколко крачки разстояние.

Общи условия

Активация на акаунт