Раждане в АГ"Света София"(бившата Тина Киркова) - 6 част

• 385 559
  • 3 655
  •   1
Отговори
# 1 005
  • София
 Аз преди 5г трябваше да давам кърма, с която да го хранят бебето в отделението. Не бяха съгласни да я стерилизират помпата, казаха, че миене с гореща вода и препарат е достатъчно.
 Сега майките си миеха помпите пак така.
 Някои майки взимат таблетки за стерилизация, но аз лично си мисля, че лекарите са прави. Едно измиване с гореща вода и препарат си е достатъчно (евентуално и с четка за шишета). А ти  можеш да си я стерилизираш във вас, ако е купена предварително.

# 1 006
Здравейте, момичета!

Родих в ТК на седми август. Отидох с много положителна нагласа, благодарение на всичко прочетено и чуто. За съжаление, явно изтеглих късата клечка и при мен нещата не се развиха много розово  Rolling Eyes . Успокоявам се само с това, че важен е финалният резултат и както аз, така и бебка сме добре. Но ако трябваше да избирам сега... надали щях да се запътя натам.

Тъй като съм многословна пускам като скрит текст  Mr. Green

Скрит текст:
Терминът ми беше определен за 27-ми юли и малко след като датата отмина без каквито и да било признаци за раждане, моята лекарка препоръча да отида в ТК за хоспитализиране, за да ме следят изкъсо и при нужда да индуцират. Не го взех много на сериозно, но при записа на тонове в болницата на следващия ден ми казаха същото.

И така на първи август отидох в болницата, казах, че пренасям и те ме приеха в Патологична. Малко уточнение - никой не поиска да види въпросния запис на тонове (който в последствие се оказа съвсем ОК), а в лудницата дори забравиха да ме прегледат. Това се случи едва на следващия ден, когато Панова (шефката на отделението) установи, че нямам никакво разкритие и каза "Ама ти защо толкова рано влизаш в болница?"  Crazy След това - ежедневно слушане на тонове в продължение на пет дни, всичко с бебка беше ОК, аз използвах всяка възможност да изляза от болницата и да се разхождам и т.н. Въпреки че изразих съмнения за грешно определен термин (цкълът ми е дълъг и беше по-вероятно терминът да е 02.08.), измерванията показваха, че бебето е доста голямо и продължиха да си ме водят, че преносвам.

След като явно източиха клиничната пътека  Laughing , решиха, че на шестия ден от приемането ми ще ме индуцират, независимо, че продължавах да нямам никакво разкритие, контракции или проблеми с тоновете. И така, на шести в седем сутринта ме включиха на система с окситоцин. Почнаха контракции на 3-5 минути, но до 10.30 бях направила едва два сантиметра разкритие. След което започва веселото  Twisted Evil в 10.45 се появи шефката на Родилно - Григорова и реши, че трябва да прегледа всички в предродилна зала наред. При прегледа ми спука мехура и водите изтекоха (бистри бяха), същото направи с още едно момиче, с което ни индуцираха заедно, а по-късно и с почти всички останали, които прегледа по време на престоя ми в предродилна. В епикризата ми, обаче, пише, че мехурът се е спукал спонтанно по време на преглед  Close .

Системата ми изтече в два и нещо следобед, след което контракциите постепенно затихнаха. Разкритие - почти три сантиметра. Застъпи нощната смяна, които единствено изразиха съжаление, че са ми спукали мехура. По някое време контракциите се възобновиха, но доста леки (и както се оказа - непродуктивни). Наглеждаха ме периодически и така си мина цялата нощ. На следващата сутрин - нова система с окситоцин. На въпросите ми докога ще ме чакат с изтекли води да родя, ми беше казано, че имало време. Междувременно започна да ме наболява вената, на която беше абоката, но едва няколко часа по-късно, като видяха, че системата почти не изтича и нямам контракции, се наканиха да ми сложат нов. Започнах да получавам адски болки в кръста, които според Григорова били контракции. При положение, че изобщо не спираха, не съм убедена, обаче. В крайна сметка в ранния следобед се установи, че едвам достигам 4 см. разкритие и явно ще се наложи секцио. Спряха ми системата, всякакви контракции спряха, но не и болките в кръста. Почаках още няколко часа, докато дежурният екип се освободи - беше истинска лудница този ден, аз бях деветото секцио, а след мен имаше поне още едно.

Извадиха бебка в 17.20 на седми август. Показаха ми я веднага, както и след като я измиха. Показали са я и на таткото веднага. После ме изкараха и мен да се видим. И двете ни сложиха на антибиотик, заради изтеклите води. От там - в реанимацията. Почти 24 ч. (малко по-малко, защото им трябваха легла  Laughing ). Единствената препоръка от рехабилитаторката - да си сгъваме краката и да се въртим наляво-надясно. Поредният карък - катетърът ми се запуши. Извиках акушерка, която ми обясни, че си внушавам и просто ме дразни тръбичката. След половин час извиках отново и им казах, че пикочният ми мехур ще се пръсне вече. Пак тръгнаха да ми говорят глупости, докато едната не ми натисна корема и не заяви "А! Ама вярно й е пълен мехурът!". В крайна сметка източиха от мен повече от една торбичка (която е колко - литър и половина?!). Накрая дойде ред на "раздвижването" - казаха ми да стана, направих две крачки до чешмата и явно ме обявиха за раздвижена и готова за превеждане в нормална стая.

Нататък вече са бебешки работи  Heart Eyes

Само информативно - родих без избор на екип, защото моята лекарка е външен партньор и не виждах смисъл да плащам, при положение, че всичко през бременността беше ОК.

Иначе прегледах набързо последните страници и да отбележа: за шест дни престой с бебка, само веднъж са ми я дали повита, иначе бяха с блузки и гащеризончета. За късмет, тя пък точно тогава се наака и като помолих или да ми покажат как да я преповия, или да ми дадат гащеризонче - директно ми го връчиха  Laughing .

Не са правили проблем ние да им сменяме памперсите, даже напротив. Единственото време, в което държаха бебета да са при тях беше сутрин за визитация (от 7.30 до 10.00 май беше) и вечер за тоалет (пак тези часове). Вземането на бебето за през нощта се насърчава, даже в един момент заявиха, че е задължително.

Бях на втория етаж, в обикновена стая, ако е от значение. Акушерките, които отговарят за родилките като цяло бяха ОК, детските са пословично криви и неотзивчиви.

Ако има въпроси - питайте, докато още ми е прясно  Mr. Green

# 1 007
Джинджи, доста "тъпо" е минало, наистина. Много, много съжалявам... Sad
На Панова и на Григорова - никакво доверие, по никакъв повод. Не искам да влизам в спор с никого, който е доволен от тях, просто аз имам изобилие само от лоши примери...

Май пак опираме до порочната практика "избор на екип"...

# 1 008
  • София
Джинджи, съжалявам да прочета тъжната ти история за раждането  Sad Радвам се, че поне след това всичко е наред  Hug
 Лисицата Григорова не е вече завеждаща родилно, а заместник-директор, рекоха по-сговорливите санитарки. Защо се е разхождала пукайки мехури, кой да знае...
 Когато раждах аз, освен лекарите, се разхождаше един възрастен господин, на когото всички се отчитаха. Предполагам той е вече завеждащия(та ме "наклюкариха", че съм отказала предизвикване и той просто каза :"Ами да се следи тогава и ще чакаме". Това от устата на Григорова се съмнявам някога да излезе. По-скоро ще дойде да ме разпъне на кръст, докато ми крещи в лицето и накрая пак ще стане каквото тя е решила).
 А Панова пък ми вдигна скандал горе в патология за това, че отказвам предизвикване, но пак с малко скандали удържах още няколко дена.

Последна редакция: пн, 19 авг 2013, 23:13 от skrech

# 1 009
Благодаря ви, момичета!  Hug Наистина вече изцяло съм се концентрирала върху това, че сме си вкъщи и всичко ни е наред.

Не знам дали задължително избор на екип е решението - имаше и мами, които дойдоха в предродилна и за няколко часа си родиха без драми и проблеми, и без екип. Но съм сигурна, че другия път ще съм доста по-настойчива и ще отстоявам позицията си, независимо кой какво говори. Жалко само, че тези неща винаги се учат по трудния начин.

# 1 010
Здравейте,
Някоя ходила ли е на училището за бъдещи родители (не отворени врати, а самото у-ще) какво представлява и има ли смисъл да се ходи? Кои теми се обсъждат и всичко на 1 лекция ли е или когато на каквото попаднеш?

Съжалявам за лошите ви изживявания, живот и здраве скоро и аз ще мина през отделението и се надявам всичко да мине добре. За момента съм видяла само хубавата страна на персонала, а и ще съм с избор, та дано после да се разпиша с добри отзиви.

# 1 011
Мисля, че просто не ти е било дошло времето да раждаш... по една или друга причина... Много съжалявам, че няма индивидуален подход към всяка майка, а всички са "на конвейра", това прецаква нещата.

Пожелавам ви с малката госпожица успешен старт с много мляко и много гушкане, и всичко ще си дойде по местата  Hug

# 1 012
  • София
Джинджи съжалявам за опита ти, аз за това толкова държа на лекари, които не са припряни и не държат да се намесват, ако няма наистина съществена причина за това.
Ако се насоча за раждане в Тина Киркова, то ще е с избор на екип и конкретен доктор.
Радвайте се на бебче, пък дано раждането го забравиш бързо  Hug

# 1 013
Джинджи, дано другият път имаш повече късмет, а със сигурност ще имаш и повече увереност да отстояваш своето.
А като чета на Григорова безчинствата направо ми иде да я удуша! Толкова години, че и в класации за най-обри аг-та я сочат. Дайте да й скроим шапка на тая лисица!  #2gunfire

# 1 014
magnet_for_happiness, skrech, благодаря за отговорите за помпата.

Джинджи, честита дъщеря, да ти е жива здрава. Съжалявам, че си станала поредната жертва на системата. Желая ти бързо възстановяване - физическо и емоционално.  Hug

# 1 015
  • UK
Алексче, ти всеки момент ли чакаш събитието? Чак ме обхвана тревога като ти видях лентичката.  Laughing  Чакате контракциите сега, така ли, няма да влизаш предварително да те наблюдават? Какво чакате, момиче или момче? Стискам палци!  Praynig

# 1 016
Да, чакаме. Всъщност лентичката ми е според термина по овулация (засичах си я с тестове и знам кога точно е било "събитието"), иначе "официално" "преносвам" вече 4 дни. Но доколкото знам за д-р Киров, няма да настоява да влизам в болница без сериозни основания. Засега само ще ходя да слушаме тоновете, надявам се да не продължи дълго. Laughing

П.П. Момиче е. Simple Smile Благодаря за палците!

# 1 017
  • София
Алексче, стискам и аз палци за едно прекрасно и леко естествено раждане и ще чакам разказ за него и доктора  Hug
Освен доктора, други изисквания имате ли - присъствие на бащата, дула, водно, ВИП стая?

# 1 018
Frozy, благодаря, дай Боже да имам какво хубаво да разкажа.

Бащата ще присъства, да; дули засега не е разрешено да влизат, макар че от следващия месец вероятно това ще се промени. Бих искала да е водно, понеже водата ми се отразяваше добре миналия път, но това ще се решава на момента. ВИП стая - да, предпочитам да съм сама.

# 1 019
Джинджи, доста "тъпо" е минало, наистина. Много, много съжалявам... Sad
На Панова и на Григорова - никакво доверие, по никакъв повод. Не искам да влизам в спор с никого, който е доволен от тях, просто аз имам изобилие само от лоши примери...

Май пак опираме до порочната практика "избор на екип"...

Аз родих първото си дете при Григорова и съм безумно доволна.Сега съм бременна и пак при нея ще раждам.
Но бих казала, че за да получиш добро  отношение трябва да си платиш. Не само в ТК, а навсякъде. Може и да е мой пропуск, но не видях някой да е препоръчал лекар, при който е попаднал случайно, не е плащал нищо и е получил внимание, отношение и всико. За съжаление това е суровата истина за българското здравеопазване. Плащаш - получаваш!

Общи условия

Активация на акаунт