Раждане в АГ"Света София"(бившата Тина Киркова) - 6 част

• 385 454
  • 3 655
  •   3
Отговори
# 1 110
Момичета, а дарявали ли сте стволови клетки при раждането. Каква е провцедурата. В смисъл болницата ли поема транспорта до банката в МА?
Другият ми въпрос е лекарите, които ви израждат присъстват ли на изписването? Чудя се какво да купя на моята лекарка, за да не разчитам в последния момент мъжът ми да тича.

# 1 111
Аз имах желание да даря и от Александровска изрично ме увериха, че няма проблеми и имат договор с болницата. Всичко било само въпрос на желанието на израждащия доктор (той взима материала, а не му се плаща и трябва да го направи доброволно). При съгласие трябвало само да мина през Александровска за подпис на информирано съгласие, няколко изследвания и да ми дадат комплекта за клетките. После от банката си взимали материала от самата болница, не се плаща нищо и други грижи нямаш. Миналата седмица бях в св.София да оправяме документите за раждането и отново повдигнах въпроса (моята док се съгласи още преди месеци) е, оказа се, че болницата няма договор с банката - след като изрично питах няколко пъти самата банка и твърдяха, че има!  При обаждането ми до банката да ги питам, какво се прави сега ми се накараха зверски, защо чак сега се обаждам (секциото ми е др.седмица),и колко съм несериозна. Обясниха ми, че има много малко желаещи и договор се подписва едва ли не за всеки по отделно, освен ако нямаш късмета някой да е дарил съвсем скоро и да има още валиден такъв. А естествено няма как да ми подготвят договор за толкова кратко време. Не е ясно защо никой не ми го каза,  когато питах преди това?!
Та, при мен явно няма да стане, но ти имаш достатъчно време да се погрижиш за тези "малки" подробности, ако искаш да дариш. Дано стане, защото идеята и каузата са много хубави.

# 1 112
Ей, аз не знаех, че има такава възможност да се дарят стволови клетки. Аз самата съм регистрирана като донор на костен мозък и със сигурност бих искала да даря стволови клетки, ще се информирам. Благодаря. че повдигнахте въпроса!

# 1 113
Да, това също не мога да го разбера, защо никой, никога не повдига темата за даряване?! Всеки чува случайно от някъде си - няма раклами в болниците, няма плакат, няма предавания по ТВ.. А българите сме много добри донори в това отношение, хилядите години на кръстопът и тоталното омешване на гени ни правят с много добър и богат гентичен фонд.
А и когато чуеш и искаш да го направиш глупавата бюрокращина пак те спъва  #Cussing out

# 1 114
  • София
Че те и за донорството на органи никъде не шумят. Смятайте, щом това да се намери донор е новина и се цитира а първо място в емисиите  Tired Аз съм съобщила категорично на близките си, че искам да съм донор след смъртта си, но знам, че ако те решат друго нищо не може да се направи. Такова ни е тъпото законодателство.

# 1 115
ОФФ:

Скрит текст:
Ами аз си агитирах колегите (педиатри) да ходим заедно да се регистрираме като донори на КМ, няма такива подигравки и обвинения, че им създавам чувство за вина и какво ли не. Накрая само с най-добрата ми приятелка се регистрирахме.

# 1 116
  • София
Котката Марта, знам, че си медик  Wink
Скрит текст:
Сега как стои въпроса с донорството? Ако не си отказал изрично си донор или трябва изрично да поискаш да си донор? Аз преди години ходих при ЛЛ когато сменяха процедурата и исках да подпиша декларация. Тя ме гледаше като полезно изкопаемо и каза, че няма декларации  Confused После мисля, че пак го смениха закона. И сега не знам как е. Но си е факт, че ако близките откажат няма как да стане човек донор, дори да иска.

# 1 117
Скрит текст:
Не е въпросът дали аз съм лекар, а че дори колегите ми те гледат като полезно изкопаемо, въпреки че не искаш от тях да си дадат единия бъбрек, а само малко кръв за регистрация в базата данни... А да не говорим за реакциите на "обикновените" ми приятели, когато се опитвах да им "продам" идеята, информирах до пълен припадък за процедурата, за рисковете... и въпреки това на хората им се струва рисково и страшно...

В момента е така, че трябва да има изричен отказ, иначе всеки е потенциален донор. Но без съгласието на роднините нищо не става... и това е големият препъни-камък... 

# 1 118
  • София
А само да попитам - идеята е не да се съхранят стволови клетки за нас, а да се дарят за употреба от друго семейство?
Практиката е хубава, ако е това.

Когато почина бащата на половинката, самите ние попитахме можем ли да дарим органи и в болницата бяха много приятно изненадани, че сме ги изпреварили с въпроса. Твърдо сме за, че и с нас ако се случи нещо и има годни за даряване органи, ще го направим.

# 1 119
А само да попитам - идеята е не да се съхранят стволови клетки за нас, а да се дарят за употреба от друго семейство?
Практиката е хубава, ако е това.

Да, за да се съхраняват в банката и да ги получи друг болен, ако излезе съвместимост.

# 1 120
  • София
Не знам как би било най-удачно да се сподели информацията тук във форума как можем да се включим (имам предвид и други желаещи освен нас), защото аз чувам за първи път, а инициативата е хубава?

# 1 121
  • София
Котката Марта, аз споменах, че си медик в смисъл, че си информирана и затова питам теб  Peace Hug

# 1 122
Здравейте момичета, искам да попитам мамите които са раждали нормално...колко време след раждането видяхте таткото и му показахте бебчето?     bouquet

# 1 123
  • София
Здравейте момичета, искам да попитам мамите които са раждали нормално...колко време след раждането видяхте таткото и му показахте бебчето?     bouquet
По принцип веднага след раждането, след като бебето се изкъпе, премери и повие ще ти го дадат, за да му се порадваш, ако таткото и роднините чакат пред Родилна зала (на 2рия етаж, на стълбите има пейки) акушерката ще го покаже и на близките. Това става още докато ти си на родилното легло.
След като приключат и с твоите манипулации (ако има нужда от шев, тоалет и т.н) ще те изкарат и теб с количката, за да се видиш с близките си.
2ч престояват майката и бебето в родилна зала под активно наблюдение, след което бебето се превежда в детско отделение, а майката в родилно. Ако си във вип стая, роднините могат да те посетят при свиждането и да видят бебето, което е при теб.

# 1 124
Благодаря за отговора   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт