А ние ще изгоним ли ЧЕЗ?

• 4 824
  • 58
  •   1
Отговори
  • София
Искам да попитам какви са ви сметките за месец декември? Около мен масово хората се оплакват, че сметките им са супер завишени. Някои достигат до 50 %. И се сетих, че преди седмица мъжът ми каза, че сметката ни е много висока. А повярвайте ми, през празниците не си бяхме в къщи. Тоест потреблението ни е намаляло, вместо обратното. Какво става? Защо ни товарят? Докога ще ги търпим?
В Албания правителството е реагирало. Независимо, че причините са други. Нашето къде е? Ние къде сме? Парното, водата, тока............

Последна редакция: чт, 07 фев 2013, 17:45 от Mamma

# 1
  • София
Интересно. Във фейсбук цял ден се обсъжда тази тема. Тука на всеки ли сметката за ток е коректна? Или битувизмите вече не са интересни?

# 2
Интересно. Във фейсбук цял ден се обсъжда тази тема. Тука на всеки ли сметката за ток е коректна? Или битувизмите вече не са интересни?

Наще 2 сметки се вдигнаха с около 50%, а климатиците ни работиха все на същите градуси, колко да е било по-студено, че да гълтат повече? По празниците бяхме само на Бъдни вечер вкъщи и само тогава готвихме...  Обаче най ме е яд за офиса, където за 1 климатик, помещение 20-25 квадрата, 2 компютъра и духалка работила общо не повече от 40 часа, ама доста завиших цифрата, но все пак...да кажем толкова е. Осветление по 1 час дневно. Няма бойлер, няма хладилници, печки, сушилни, миляни, перални, телевизори - само каквото казах. Сметката е 180 лв. Както искате така го смятайте...

# 3
  • София
Точно това имах предвид  Peace
treisy , имаш ли намерение да пуснеш жалба?

# 4
Ех ,точно днес това обсъждахме с приятелки.Сметката ни е супер завишена и те се оплакват.....не знам какво да правим,къде да се оплакваме и дали има смисъл #2gunfire

# 5
Около празниците у дома определено влязохме в свръхпотребление на ток (в сравнение с обичайното ни).
Като сравних потреблението ни за декември миналата година, завиших го и сметнах по актуалните цени, плюс очакваното "неясно завишение" на сметките, за което всички наоколо говорят, очаквах сметка от минимум 160 лв и максимум 180 лв. За всяка стотинка над 180 лв бях решила да се разправям до дупка с всички възможни средства.
Сметката ми е 130 лв. Не знам какво да кажа.
Обсъдих с познати, има доста като мен, които са доволни от сметките си.

# 6
Е добре де, какво показват електромерите ви? В крайна сметка не се ли плаща това, което пише там? Разбирам да получа сметка 200лв, което се равнява на около 1000kWh, а според електромера да съм изразходвала 200, съвсем различно е да съм си ги изразходвала и след това да се възмущавам защо ми е такава сметката. Ако съм си ги изразходвала не мисля, че има защо да се оплаквам, в крайна сметка да не съм използвала толкова електроенергия. Ако има разминаване в показания....тогава не знам как бих реагирала. Сигурно ще искам проверка.
По темата- сметката ми е съвсем нормална и отговаря на нормалното ми потребление.

# 7
Колко са сметките не е важно, по важното е че при тях поне има отчетност. Т.е. уреди без уловки като при другите два монополиста. При тях знаеш - тока е толкова ст / квтч  / определен от ДКВЕР /   поглеждаш електромера и преценяваш дали е отчетен правилно.
При съмнение - проверка.
На мен лично ми върнаха пари за 3м. назад защото им се обадих и им казах че часовника за НТ не включва в точното време.
От друга страна пък ми е интересно дали само на мен са върнали или на целия вход.
Ама всеки си трае - явно само на мен ...

# 8
Ние имаме 99.47лв сметка от 10 декември до 13 януари, но на мен ми се вижда много тази сметка предвид уредите, които ползваме. Отопляваме се на дърва, готвя на газов котлон, само когато е на фурна е на ток, но гледам на фурна по-малко да готвя, хладилник, бойлер, пералня, лаптопи - 2, телевизор и крушки, микровулновата я пускам не повече от 3-4 пъти месечно, абсорбатора изобщо не го ползвам защото с печката са в един кумин и печката пуши ако го пусна. Интересното ми е друго, понеже като видех сметката и косата ми се изправи напваро Laughing разпитвах други познати, кои колко има, ние сме 2 души с едно дете в жилище с 2 стай, едната 12 квадрата, другата 15 сигурно, а комшиите ми в отсрещната къща 5 човека, 2 етажа къща с по 4 стай на етаж, с да кажем почти същите уреди, 2 перални, бойлер, хладилник, с разликата че те готвят и на ток плащат 50-60лв., а съпруга ми питал негов колега колко плаща, той отоплява тристаен апартамент с климатик, уредите няма кво да ги споменавам пак всяка къща има хладилник, бойлер, пералня, телевизор основните уреди имал 120 лв. Значи ние мъкним от мазето дърва постоянно, отделно къде сме дали пари на ги купим, а други на климатик и с 20 лв разлика само в сметката. Как се изчисляват тия сметки и от къде идват не ми е ясно..........

# 9
Нашата сметка е 100% повишена от сметката за м.ноември, смятам да пусна жалба. Моля само да ми пишете ако знаете дали е задължително плащането на цялата сметка преди жалбата или може половината. Просто сметката ми е непосилна да я платя на веднъж.
Благодаря предваврително.

# 10
А относно часовника за НТ да попитам dikobraz , къде се обади и какво каза, на наде с от година някъде нощната ни е през деня, от 10 сутринта почва, иначе като видях сметката колко ние веднага почнах да засичам електромера, как върти, изключих всички уреди нямаше навъртяно, после пусах само бойлера, после само хладилника и един лапотоп за 5 часа беше навъртял 1,2 квтч, а след няколко дена пак пуснах само хладилник, лаптоп обаче този път и телевизора и малко за 15-20 мин пералня пак за 5 часа имаше 1,1 квтч, а уж би трябвало да е повече. А и как да процедирам, трябва ли да се плати сметката или да я върна, а и при нас има и друг проблем елекромера не се води на наше име, преди няколко месеца пак ми се наложи да се сблъскам с този поблем и като ходих в енергото казаха, че понеже не се води на мен нямам право да претендирам, а човека на който се води е в португалия, аз от 4 год плащам сметките на този електромер как да не претендирам нали аз броя парите, само да плащам и да си мълча ли? А сега и съм бременна чакам бебе и с още едно дете на 5г и половина, не ги намирам на улицата тия пари

Последна редакция: пт, 01 фев 2013, 13:31 от krisi_1

# 11
За два еднакви апартамента, единия към ЧЕЗ в София, другия към ЕВН, в първия  не сме били повече от 10 дни през декември.
Сметката в София 100 лв, в Пловдив 130 лв.Като се има предвид, че аз без климатик не мога, постоянно е включен.
Мисля, че нещо не е на ред, но дали ще ни обърне някой внимание, не знам.

# 12
Свекърва ми в Ивайловград, има хладилник доста по голям от нашия, следователно и ток би трябвало да харчи малко повече от нашия, бойлер и пералня, на айде да кажим, че те са стари хора и по рядко може би ги ползват тях, тя ползва и помпа за кладенаца която също е на ток и плаща по 25 лв., аз съм съгласна двойно като нейното да платя за товаа, че ползвам пералнята и бойлера повече, което е 50лв  ама уви сметката ми не е двойна като нейната а четворна

# 13
  • София
Някой попита в темата за електромерите. Колко от вас си гледат електромерите? Ние нямаме тази възможност, освен ако не дебнем електриджиите по цял ден. Хората от Гоце Делчев ще се вдигат на протест.
Много малко са хората, които нямат проблем съсъ сметките.

Ако имате възможност пишете жалби.  Peace

# 14
  • София
По-висока сметка за декември с 30%. Изразходвани 1125 квтч, като ни е нямало от 24.12. до 2.01, за същия период миналата година, при абсолютно същите условия като консумация и отсъствие сме изразходили 815 квтч. Тъй като при показанията няма надписване, според мен преди увеличение или нова такса при тока се пише по-ниско показание на електромера, за да може останалото да е след увеличението. Малко хора следят ежемесечно показанията си и колко е отчетено, така че без никакъв проблем биха могли да го правят и от там идват новите сметки. Това поне е моето обяснение . Освен това има нова такса - невъзстановяеми разходи - 4.50, каквото и да значи това????

Общи условия

Активация на акаунт