Съвети за университети в Шотландия - 2

• 95 606
  • 755
  •   1
Отговори
# 165
Да, явно на тях пише, че са издадени по електронен път. Защото мен затова ме върнаха, че хем не пишело, че е по електронен път, хем нямало мокър печат.

# 166
Днес разходката до НАП беше успешна.Пак минах за 5 минути и здравните осигуровки до 31 август 2014 са наред.

# 167
Аз чакам датите на изпитите другата седмица, официално.
Успокоих се вчера, че не се планират изпити за последния ден на сесията, въпреки изричното предупреждение да си бъдат там.
Почвам малко да ви завиждам (ама съвсееем малко), че сте толкова много с деца в Глазгоу. Все някоя нещо знае и пъзела ви се подрежда.  Laughing

# 168
Момичета,
Някой знае ли какво става, ако не си платил здравните осигуровки, които са за лятото след 12ти клас.
Може ли да се внесат със закъснение?
Каква е процедурата или къде да търся?
Благодаря  bouquet

# 169
  • Там, където ме обичат
Момичета, колко приблизително излиза месечната издръжка в Глазгоу?

# 170
  • Стрелбище-в пряк и преносен см
За издръжката... и аз още се чудя Thinking
Първият месец- със сигурност не е показателен. Първоначално се купуват доста неща, с които трябва да се оборудват. От втория месец- сигурно е доста индивидуално, но мисля- от 100-150 паунда, нагоре без квартирата/общежитието. Зависи кой колко яде, колко често излиза вечер, какво и колко пие и яде навън... Сигурно и аз ще имам по- точна представа пролетта.
Ross, здравните вноски могат да се внасят впоследствие. Само че се плаща и някаква лихва с отделно платежно по различен код.
Предполагам, че лихвите можеш да сметнеш тук
https://inetdec.nra.bg/pls/pub/home.html#/selectService:6,11,rep.HealthCalc.home
На същия сайт ги има и банковите сметки.

Последна редакция: сб, 02 ное 2013, 20:41 от bloomnicer

# 171
 Точна сума трудно би ти посочил някой.Тази учебна година в общежитие към университета,сумата от средата на септември до края на месец май е 3.300 паунда.Всяка седмица,сина ни и съквартиранта му си пазаруват за 20 паунда на човек.Самолетните билети също са различни.Тази есен 820 лева ни струваше двупосочен билет през Лондон.По-късно разбрахме за много по евтин вариант.София - Единбург  за 400 лева и от там с автобус до Глазгоу за 5 паунда.Пак е двупосочен билета.Учебниците също са с различна цена.Миналата година по физика задължително купи чисто нов,защото имаше някакъв тест на него отпечатан.Струваше 50 паунда.Другите ги купуват и втора ръка .Тази година някои ги свали от нета.От време на време си вземат и много други неща,като  дрехи,обувки,тигани,тенджери и т.н.Бих казала до 1300-1400 на месец отиват. smile3521

Последна редакция: сб, 02 ное 2013, 19:50 от morska68

# 172
...Уич, здравните вноски могат да се внасят впоследствие...
Не съм питала аз.

# 173
  • Стрелбище-в пряк и преносен см
...Уич, здравните вноски могат да се внасят впоследствие...
Не съм питала аз.

Sorry, писах набързо, защото имах лимит на компа и не съм видяла добре, кой пита!
Rosss! И който още се интересува Simple Smile

# 174
  • София
Държавата не покрива ли осигуровките? Или за лятото между завършване на училище и поскъпване в университета ги плащаме ние, родителите? newsm78

# 175
Задължително плащате юли и август в годината на завършване.Ние платихме само тези два месеца.Изтеглихме от нета декларация номер 7 от НАП,попълнихме я и с вносните бележки пак в НАП.Издадоха бележка,че са ОК.После в края на октомври или началото на ноември се носи преведеното уверение,че е студент в чужбина.На новата бележка пише,че от септември до 31 август следващата година ги плаща държавата.И пак са ОК.И така всяка следваща година. #Crazy

# 176
Maximum Education Abroad . Препоръчвам ги на тези,които имат нужда от помощ.Естествено срещу заплащане. На тези,които могат да се справят сами успех в кандидатстването. smile3548

# 177
  • Там, където ме обичат
Задължително плащате юли и август в годината на завършване.Ние платихме само тези два месеца.Изтеглихме от нета декларация номер 7 от НАП,попълнихме я и с вносните бележки пак в НАП.Издадоха бележка,че са ОК.После в края на октомври или началото на ноември се носи преведеното уверение,че е студент в чужбина.На новата бележка пише,че от септември до 31 август следващата година ги плаща държавата.И пак са ОК.И така всяка следваща година. #Crazy
Това не го знаех.
Мерси за споделеното.  bouquet

# 178

Е, стига де.
Ако не могат с едно кандидатстване да се справят сами, къде са тръгнали.

# 179

Ross, здравните вноски могат да се внасят впоследствие. Само че се плаща и някаква лихва с отделно платежно по различен код.
Предполагам, че лихвите можеш да сметнеш тук
https://inetdec.nra.bg/pls/pub/home.html#/selectService:6,11,rep.HealthCalc.home
На същия сайт ги има и банковите сметки.

Много благодаря!  bouquet  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт