Съвети за университети в Шотландия - 2

• 95 322
  • 755
  •   2
Отговори
# 690
В тази тема има много полезни линкове и информация също http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=769354.0

# 691
Благодаря!

# 692
  • София
Сега всичко става доста по-бързо.
Първо - регистрираш се в университета и общежитието (евентуално). Издават ти удостоверение за пред банката за това. Преди това (!) си записал час за откриване на сметка, а със записването в банката ти дават и списък с всички документи, които им трябват - сред които е и удостоверението от унито. Това удостоверение всъщност заменя удостоверението за адрес. Това е. Напливът през септември е голям от страна на нови студенти, затова може да ти запишат по-далечен час. Но не се чака повече от 10 дни.
А самото откриване на сметката е... е, за там думи нямам - останах като вцепенена от възторг, колко професионално,информирано и лесно процедурно е всичко! Ще ви го оставя за хубава изненада Wink

След това някои дреболии - записване на ДжиПи, вадене на карта за библиотеката, студентска карта (ще ви искат снимки, пригответе си от тук), карта за спорт и ей такива глупости. Всичко, всичко това им казват в подробности на фрешърс уийка, който е пълен с готини купони, безплатна кльопачка, че и пиячка Simple Smile
Луси, наистина всичко в УК е организирано спретнато по английски.  Peace
Ще подаде по някое време за НИН, интервюто малко може да се изчака, но то е и формално. Друго няма, остава й да се гмурне в ученето Simple Smile

# 693
Сега всичко става доста по-бързо.
Първо - регистрираш се в университета и общежитието (евентуално). Издават ти удостоверение за пред банката за това. Преди това (!) си записал час за откриване на сметка, а със записването в банката ти дават и списък с всички документи, които им трябват - сред които е и удостоверението от унито. Това удостоверение всъщност заменя удостоверението за адрес. Това е. Напливът през септември е голям от страна на нови студенти, затова може да ти запишат по-далечен час. Но не се чака повече от 10 дни.
А самото откриване на сметката е... е, за там думи нямам - останах като вцепенена от възторг, колко професионално,информирано и лесно процедурно е всичко! Ще ви го оставя за хубава изненада Wink

След това някои дреболии - записване на ДжиПи, вадене на карта за библиотеката, студентска карта (ще ви искат снимки, пригответе си от тук), карта за спорт и ей такива глупости. Всичко, всичко това им казват в подробности на фрешърс уийка, който е пълен с готини купони, безплатна кльопачка, че и пиячка Simple Smile
Луси, наистина всичко в УК е организирано спретнато по английски.  Peace
Ще подаде по някое време за НИН, интервюто малко може да се изчака, но то е и формално. Друго няма, остава й да се гмурне в ученето Simple Smile

Благодаря ти! Мислех, че си на почивка и съзнателно не съм те тормозила с въпроси във Фейсбук, ама явно си се напочивала  Hug

# 694
  • София
Аз съм на такава почивка, че някои от нас работят по половин ден, а други цъкат интернет Simple Smile Но скоро и това ще свърши!
Може би и моят ще е в Стратклайд, ала информацията ми е предпоследна Simple Smile

# 695
  • София
Здравейте, момичета!  bouquet

От известно време следя темата, но едва сега ми остана момент да споделя и да участвам по-активно!
Някои от вас си спомням още от седмокласната тема, когато се вълнувахме по приема в гимназиите, но след това ме нападнаха едни професионални " проблеми и земетресения" и едва сега успявам да си стъпя на краката и да се поогледам по-спокойно Simple Smile

Синът завърши испанската гимназия - постара се момчето, доволни сме:
диплома 5.94,
матури 5.85 и 5.99
Първото желание - The University of Aberdeen - удовлетворяваме техните изисквания за диплома над 5.90 и матури над 5.90 - специалност "Biotechnology (Applied Molecular Biology) with Industrial Placement (UCAS code: J701)"  - голямата ни цел „изучаване на Генетика“ е постигната 
Вторият избор беше Aberystwyth  – там беше приет още януари, след като държа тук в София изпит и покри изискванията, при това му отпуснаха стипендия от 1000 паунда само за първата година, но… това остава в миналото след като видяхме оценките от матурите.
Щастлив е - ще учи това което е мечтал и точно там където иска – и вече е вдъхновен от факта, че ще има една година Industrial Placement
Купихме билет, ще лети за Абърдийн на 7-ми септември. Ще се радвам ако има и други деца за там, да се запознаят.
Сега ще проучвам въпроса с финансите  - банки, сметки, какви пластики, как ще плаща там и т.н  - връщам се да чета линковете от първата страница – приемам съвети, за които предварително благодаря!

Sandalka, благодаря за систематизирания пост относно последователността на задачките при пристигането в  университета – вече си го копирах, подредих по точки и изпратих на синчето  Laughing

Темата е изключително полезна, благодаря за споделения опит, момичета!!!   bouquet

# 696
  • Пловдив
Здравейте,
 И моя син ще учи в  Стратклайд от септември. Специалността, която е избрал е Компютърни науки. Засега смята да пътува на 12.09.Ако има някой тази специалност нека пише

# 697
Здравейте,
 И моя син ще учи в  Стратклайд от септември. Специалността, която е избрал е Компютърни науки. Засега смята да пътува на 12.09.Ако има някой тази специалност нека пише
Мойта мома  Grinning.
Еха, голяма група се заформихме. Диплома ще превеждате ли?

# 698
За Робърт Гордън, Абърдийн има ли някой?
 Търсим квартира и ще съм страшно благодарна някой да отговори.

# 699
Здравейте дами, по молба на една майка, чието дете ще следва в Единбург от септември, ще организираме среща "на живо" между нея и синът й и моят приятел шотландец (от няколко месеца живеещ в София), тъй като тя има някои въпроси относно Шотландия и животът там. Тъй като вече за втори път съм в ролята на посредник между студент/кандидат-студент в Шотландия и "моят" Шотландец, ми се струва удачно да поканим и други интересуващи се. Срещата ще е в района на СУ една вечер в края на другата седмица. Разговорът ще е на общи теми за живота, привичките и културата в Шотландия; дребните на пръв поглед неща от ежедневието; някои типично Шотландски думи и изрази, а по-смелите могат да се пробват да преведат на английски няколко изречения, казани със силен Глазговски акцент (моят човек го имитира перфектно) Simple Smile Ако има желаещи да се присъединят, моля да се свържат на лична бележка.

П.С. Не предлагаме никакви посреднически услуги, нито пък можем да отговорим на специфични въпроси за университети и/или програми.

# 700
Има ли приети в Единбург Нейпиър университет ?Синът ми ще учи компютърни науки там.
Опитваме се да търсим квартира от тук и ще съм страшно благодарна,ако някой отговори.

# 701
A защо търсите квартири?
За първокурсниците университетите осигуряват общежития и това е далеч по-добрия вариант - всичко осигурено, договор, няма хазяи, претенции, предплати (на повечето места)
Голям хазарт ми се струва да се търси квартира от тук

# 702
Дъщеря ми така иска. Реших да попитам тук . Все може да има студенти 2-3 и т.н  година и да получа някаква информация.
  Накрая може и да са в общежитие.
 Ще съм благодарна някой ,ако се включи със съвет.

# 703
Наемането на квартира оттук е много трудно. Вариант е да отидат при познати. Късмет желая!

# 704
  • Пловдив
Здравейте,
Мойта мома  Grinning.
Еха, голяма група се заформихме. Диплома ще превеждате ли?
От агенцията ни казаха да я занесем за превод и легализация след, като я вземем.

Общи условия

Активация на акаунт