Отговори
# 255
Добро утро момичета  Kissing Heart
Много се възмотих като ви чета коментарите за яслите. Аз работя в ясла, която е най-добрата в града и гледаме деца от 6 месечна възраст . Тук няма такава дълга процедура . Направо ви съчувствам в София. Голяма простотия е това да не можеш детето си да запишеш в детско заведение без да си скъсаш нервите и да се превърнеш в математик да изчисляваш точки, коефициенти и т.н. Аз бих дала Иво на ясла след годинката. Мисля че добре им се отразява на децата режимът там и социалните контакти.
Целувки от нас.
Flowers Bouquet

# 256
tsveti_do благодаря Simple Smile Тъкмо като си взех майчинството онзи ден минах през един магазин и накупих сурови слънчогледови семки, орехи, кашу, за фурмите се чудих, ама ще взема следващия път. При мен намаляването явно е било от появата на цикъла  Sad. Вчера ми дойде, точно на датата, на която и преди два месеца. Доста обилно, нетипично за мен, дано се нормализира в последствие.  Иначе и аз пия един български лактогонен чай ама някакъв по-евтин е 1,50. Определено има действие, но трябва да увелича дозата явно.
  Днес се чудя дали да ги извеждам. Нещо мие много облачно и хладно, а и с този теч... Май ще пропуснем.
  На мен самотното разхождане не ми пречеше когато бях с баткото. Особено лятото, отивахме в парка на хладно и четях книжка докато спеше. Ама така пък не успях да създам познанства/ върнахме се в родния край малко преди да родя и не успях да завържа контакти, а всичките ми познати са на някъде/ Ама сега съм решила да съм по-комуникативна, че нещо и на мен почва да ми липсва човешкия контакт  Laughing
  за яслите - като подавах за баткото молба- пак доста предварително, беше на 6 месеца, а смятах да го пусна чак на две, ми казаха - питах от кога най-рано мога да го дам. Казаха, че най-рано от 10 месеца, но все пак ако е възможно поне да е проходил. Принципно знам, че по разпоредбите могат и по-малки да са, но не съм задълбавала. Мен ме устройваше отговора. Друг е въпросът, че сега все едно си е в нас, защото много боледува там и то все до АБ се стигаше.

Последна редакция: чт, 07 фев 2013, 10:58 от timide

# 257

stefalina , подкрепям казаното от момичетата, че това са колики. При Елина се изразяваха само в пръцкане и ако не беше педито да ми каже, че това са колики нямаше и да разбера, защото при нас си бяха по нарядко и не толкова болезнени. Не съм забелязала да са се завърнали, но ние давахме Колийф и я оригвах по-честичко (по средата на храненето) и помагаше.

За яслите и детските градини- тези точки и класирания са наистина голяма простотия. Като се сетя едно време, колко лесно беше да си запишеш детето. Но после раждаемостта много падна и затвориха по-голяма част от детските заведения. Това си спомням от родният ми град-Димитровград. За по-големите градове не знам как е било, но сигурно и там се е случвало същото.

# 258
И аз да се изкажа за детските градини и ясли. Каката тръгна на ясла, когато беше на 1г.10мес. Мисля Катрин да я запиша догодина на пролет, когато ще е на  1г.6мес - 1г.7мес. Доволна съм като цяло от обучението там. Само трябва да проуча кога трябва да се подадат документи, кога става записването, че за тази ясла, за която проявявам интерес е по-предпочитана и от другите родители.

# 259
Привет, момичета!
Няма да ви занимавам с нашето състояние в подробности, надявам се да сме по-добре. От вчера правим инхалации на бебето, трудничко е, не търпи маската, но дано поема нещо навътре. Кашля сравнително спорадично и много спокойно спинка, даже направи по-голяма нощна пауза от обичайното. Не знам дали съм права или греша, но включих в лечението Панадол и Мукоплант (в съвсем малка дозичка) на своя глава. Просто се боя, че само с витамин С и Осцилококцинум, които Мина плюе, може да стигнем до АБ, а това вече ще е много неприятно и трудно приложимо.
Борис е фурия. В момента е струпал всички възглавници на дивана и се е наврял под тях. Голяма игра пада. И макар да разхвърля, съм доволна, че не ме занимава със себе си поне за малко.
Той тръгна на ясла на 2г. и 3 м. Не можа да се адаптира добре, а и самото заведение беше кофти - вътре приличаше на изолатор, нямаше нищо цветно, което да предразположи децата. Много късно започнаха заниманията с педагог - почти 3 месеца, след като бяха тръгнали на ясла. Нямаше индивидуално внимание, а общите занимания му бяха доста скучни.Все пак той говореше много добре, знаеше цветове, форми, животни, букви, цифри, марки автомобили и т.н., а там го караха на бау-бау и мяу-мяу, понеже повечето дечица бяха на такъв етап. В началото едва ли не го обявиха за истерик, защото не искаше да спи следобед и да се храни, а впоследствие след намесата на педагог установиха, че е надраснал възрастта си и просто му е тъпо. Казаха, че бил надарено дете и трябвало да го запишем в градина, където да му обръщат индивидуално внимание. Сега ходи в такава в Сараево и наистина се чувства много по-добре, разликата е съществена, но и цената също. Уви! Повечето детски заведения в България обаче са доста по-добри от това, където Борис беше приет. Всъщност като обгрижване се полагаха усилия от страна на персонала, но обстановката наистина беше ужасна. И пари събирахме, и играчки носихме, и украси правихме. Само и само да подобрим атмосферата, в която растат децата. Е, накрая Бобо вече беше свикнал и досега си припомня за приятелчетата си от там, но стартът ни никак не беше добър. Дано с Мина не допуснем същите неприятности.

# 260
Поли дано скоро оздравеете  всички Hug

Минавам само да се похваля с 4 месечен Малчо  Heart Eyes   party023
Времето е отвратително в София, ама какво да се прави ще го преживеем - февруари е все пак, не е април  Tired

За пръцкането аз се оплаках, че предната нощ спа неспокойно. Тази обаче пак имаше малко газове, но като му сгъна крачетата и му олекваше и заспиваше бързо и спокойно (та и аз покрай него  Mr. Green).

Хайде момичета хубав ден въпреки дъжда и мрачното време  Sunglasses

Забравих да питам - вашите повивалници какви са? Нашия е от кошарата и вече му е къс ... верно Сами е от гигантчетата в темата, ама все пак е бебе ... А ако ми препоръчате и такъв с каиши ще съм най-доволна Mr. Green Диването вече грам не стои мирно и всяка смяна на памперс е като фитнес тренировка Tired

Последна редакция: чт, 07 фев 2013, 23:21 от thorn birds

# 261
Леле, момичета, колко много съм изпуснала тук във форума, цели две теми съм пропуснала. Откакто Ели се роди нямам много време и не можах да следя тук (иначе във Фейсбук съм редовна). Сега вече малката има кажи-речи изграден режим и се надявам да не изпускам повече Simple Smile

# 262
thorn birds и нашият повивалник е към леглото, но уви вече ни е малък. Като ви гледам кошарката много наподобява нашата ( Cangaroo Funny Dreams Simple Smile  Още малко ще се помъчим така и ще си я повивам върху леглото. Жалко за кръстта ми, но нямам друг вариянт.

Като чета за болните октомврийчета и ми става много кофти. Слава богу ние все още сме здрави (да чукна на дърво), но за всеки случай давам всеки ден профилактично Имунокинд за засилване на имунната система. Дано има ефект.
Бързо оздравяване на всички болни дечица  Hug

Колкото до яслите.. не смятам да пускам детето си. Засега ще си я гледам. Вече на градина, но като си спомням аз как бях там.. бях много затворено дете, потискащо ми беше всичко... Дано детето ми има повече късмет от мен.

# 263
Здравейте мами! Днес в София, наистина е ужасно времето и не излязохме на ежедневната си разходка,  в резултат на това цял ден будува милата и се друскаме спи по 20 минути и пак будува, направо е ад....
Повивалника също ни е към леглото, но никога не съм го ползвала, някак не ми беше удобен и все я преобувам на спалнята или на дивана. Имам усещането, че от там ще падна дори за секунда да се обърна за да взема нещо  newsm78
За яслите и градината - темата е направо страшна. Да влезеш в ясла или градина е почти невъзможно, сега са модерни някакви кооперативи - майки гледат децата като се редуват в нает за целта апартамент. Аз лично съм за ясла или градина по много причини, но наистина не е добре да е твърде рано. Каката я пуснах на 1.5 г. в Студентски град. Много боледуваше, но пък като стана в по-горните групи и в училище спря,а нейни съученички в 1 клас по цял месец отсъстваха, докато се аклиматизират.
Иначе и аз може би трябва да се върна на работа наесен и се чудя от сега как ще организирам гледането ... ще търся може би някой да я гледа почасово или нещо подобно.
Just a Dreamer, този Имунокинд подходящ ли е за толкова малки бебоци? Защото и аз искам да й давам нещо, но не смея. Спрях сега Биогаята, но аз пия витамин С и алое - гел. Дано да има ефект и върху нея.

# 264
Just a Dreamer, този Имунокинд подходящ ли е за толкова малки бебоци? Защото и аз искам да й давам нещо, но не смея. Спрях сега Биогаята, но аз пия витамин С и алое - гел. Дано да има ефект и върху нея.

Още, като бяхме на 1 месец педиатърката го препоръча. Тогава имахме температура, но четох, че можеш да даваш профилактично. Е, аз давам по 1-2 хапченца на ден, когато се сетя. А и четох преди време, че и други майки са го давали. А и нашата педиатърка винаги е изписвала хомеопатични лекарства и и имам доверие честно казано.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=488428.0 ето и линк Simple Smile

# 265
thorn birds, какъв ти "малчо", той направо е за първи клас! Нищо чудно, че повивалникът му е къс, скоро май и ново легло ще трябва да му търсите. Да е жив и здрав, пу-пу!
късметче, споделям мнението ти за детските заведения и боледуването. Наистина в началото доста боледуват децата, но после изграждат имунитет и нещата потръгват. Ако не минат през този етап на малка възраст, ще го преживеят като тръгнат на училище, а тогава е по-кофти, защото изпускат много от учебния процес. Мина мисля да я социализирам още в Сараево в детската градина на Боби. И без друго имам да пиша докторат, а с дете край мен, няма да мога да се справя. Но нека стане поне на година и половина, да проходи, проговори и тогава. Сега е на мама сладкото бебе.

# 266

Още, като бяхме на 1 месец педиатърката го препоръча. Тогава имахме температура, но четох, че можеш да даваш профилактично. Е, аз давам по 1-2 хапченца на ден, когато се сетя. А и четох преди време, че и други майки са го давали. А и нашата педиатърка винаги е изписвала хомеопатични лекарства и и имам доверие честно казано.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=488428.0 ето и линк Simple Smile

Благодаря за подробния отговор  Hug
Поли, така е наистина и аз записах една магистратура, но май ще прекъсна, че с това кърмене и като не мога да се цедя, не мога да мърдам много надалеч от дома  ooooh!

# 267
  • София
thorn birds, нашата кошара е същата, но с друга шарка  Mr. Green Повивалника спрях да го ползвам като стана на месец и нещо, защото престана да се събира. Сега го преповивам директно в леглото или моето легло, а за баня използвам голям гумиран, който слагам на леглото  Peace

# 268
  • София
Дамм, добре, че се разходихме повечко вчера, че днес наистина е голям вкисноч времето в Софето.
Макар че явно настинах и си влача постоянна болка в бъбреците от снощи барабар със запушване в едната гърда, но последното поне с помощта на беба го преодоляхме за няма и ден... обаче тез бъбреци проклети... добре, че е възглавничката с костилки на детето  Embarassed

За яслите - сега си давам сметка какъв късмет имах с баткото - тръгна на ясла на годинка и три месеца в чудна old-school ясла, с психолог, музикален педагог, стара сграда с голям двор с огромни дървета и персонал, който си обичаше и работата, и децата. Сега приятелка с двегодишна госпожица ми каза, че 1. такива ясли/градини вече няма 2. големият ужас е, че се считаш за извънреден късметлия, ако те класират, та изобщо и не иде реч да имаш претенции и очаквания за обстановката и възпитателния процес  Confused, с което потвърди и най-мрачните ми съмнения... особено за такива като мен, които най-късно към годинката на беба ще се върнат на работа... шефът даже оня ден ми каза къде на майтап, къде на сериозно, че ме чака юли в офиса, щот всички други ще са командировка по морето тогава  ooooh!

thorn birds, честит ти чуден месечинко, да е жив, здрав и все така да ви радва и усмихва!

# 269
И Кирил трудничко се събира на повивалника. Само малко да се оттласне и всичко полита нанякъде...
С детските градини не ми се мисли. Аз до 2 години ще го гледам, но после няма да има много избор и ще трябва да се мисли нещо, а времето ще си отлети като едното нищо.
Днес и ние не ходихме на разходка, но и аз съм недоспала. Кирил също цяла нощ се въртя неспокойно до мен и има газове, които просто не знам от какво се появиха. Знам само, че аз също ходя трудно до 2те нули, а и имам бая газове. Нищо газообразуващо не ям. Ходи, та разбери.
Досега го мъчих на активната гимнастика, ама не е супер впечатлен и туй то. Толкова ми се иска нещичко интересно да си намерим като занимание.
В този ред на мисли, онова пиано, което някои от вас купиха по празниците, върши ли работа? Забавляват ли се децата? Наистина искам да му взема нещо, което да отразява, а не просто да му развявам някакви играчки пред носа. Може би просто имам прекалено големи очаквания за крехката му възраст.
А, да. Започна да яде повече Simple Smile Обичайните му яденета нарастнаха на 140 мл., сутрин изяжда по 160-170, а пък вчера вечерта изяде 200 мл, но това по-скоро е случайност според мен Grinning

Общи условия

Активация на акаунт