Отговори
# 645
Момичета, аз отново се връщам на резус фактора. Защо решихте, че е по-добре ако мъжа е отрицателен фактора, като майката. Знаете ли, че резус фактора не се наследява, а е сам за себе си. Т.е. даже и двамата родители да са с отрицателен резус фактор, това не означава, че и детето ще е с отрицателен. За пример - моите родители са с положителен фактор, а аз съм с отрицателен.
И за който не вярва, вижте таблица Унаследяване Резус-фактора на кръвните групи
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%80%D1%8A%D0%B2%D0%BD%D0%B … D1%83%D0%BF%D0%B0

# 646
Някой може ли да ми разкаже какво представлява ходенето на ЖК?
Задължително ли е? т.е ако не съм ходила, да не вземат да ме върнат като влеза в болницата да раждам?

# 647
Женската консултация е проследяването на бременността от 10/12 г.с. до раждането и мисля 1 месец след раждането. През това време докторът, който си избрала да ти води ЖК, ти назначава различни изследвания, следи тегло, тонове и т.н., общо взето следи дали всичко с развитието на бебето ти е ок. Не знам до колко е задължителна, но не мисля, че някой би се отказал от нея.
Направление за ЖК се издава от личния лекар (мисля, че беше образец №9) и носиш това направление при избрания гинеколог.

# 648
  • В Рая - срещу облаците, вдясно на слънцето
могат да те върнат - да, и не - не ходят само мангалките. Всяка информирана жена поне малко ходи и то даже и на допълнителни изследвания, които са по желание...

# 649
Amelly, ЖК са всички прегледите по време на бременността, правени от АГ-то и от акушерка. Теб каква ти е идеята? Може и по ЗК, може и на частно да ходиш.
malina07, сега има един пиш тест за около 12-та седмица за пола. Голяма мания.  Mr. Green Аз лично не я разбирам. Дали ще разбереш пола в 8-ма или в 13-та седмица къде е разликата?

So^Amazing, в началото са през 2-3 седмици, а после като запишеш ЖК 1 в месеца, ако всичко е наред. Сега и всеки ден да ходиш освен да смущаваш с видоеозона бебето друго няма какво да направиш, нито има какво да се види. То до 10-та седмица развива органи и почти не расте. След това започва засиления разтеж.

sealover, споделям мнението на лекарката ти. Един лек антибиотик е по-малкото зло от развиващо се в организма ти възпаление. Дано още утре си по-добре.
А аватара цяла сутрин го избирах Mr. Green

# 650
Момичета, аз отново се връщам на резус фактора. Защо решихте, че е по-добре ако мъжа е отрицателен фактора, като майката. Знаете ли, че резус фактора не се наследява, а е сам за себе си. Т.е. даже и двамата родители да са с отрицателен резус фактор, това не означава, че и детето ще е с отрицателен. За пример - моите родители са с положителен фактор, а аз съм с отрицателен.
И за който не вярва, вижте таблица Унаследяване Резус-фактора на кръвните групи
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%80%D1%8A%D0%B2%D0%BD%D0%B … D1%83%D0%BF%D0%B0

Наследява се, точно в табличката дето си посочила пише възможностите.
Има нещо което се нарича доминантен белег и рецесивен белег - няма да влизам в детайли, а и не си спомням всичко от уроците по биология 8ми клас(най-интересния предмет).

Отрицателният резус фактор е рецесивен белег - това значи, че детето ще е с отрицателен резус фактор винаги когато и двамата родители са с отрицателен резус фактор.
Положителният резус фактор е доминантен белег - това значи, че ако двамата родители са с положителен резус фактор, те могат да носят генетично и отрицателен(той не се проявява докато не се срещнат два такива от родителите). Т.е. абсолютно реално е при двама родители с положителен резус фактор ти да си с отрицателен. Това просто значи, че някъде нагоре по веригата някой от прароднините е бил отрицателен.

В табличката "Унаследяване Резус-фактора на кръвните групи" - може да видиш, че при баща и майка с "-" детето е само "-", докато при баща и майка с "+" детето може да е с "-" Simple Smile

Последна редакция: пт, 08 фев 2013, 17:02 от malina07

# 651
  • До морето :)
Лекарят, който ти води ЖК ти издава 45 дневния болничен, направление за раждане и ти води досие. Не знам дали докторът на частно може да извърши тази функция. Не, че ако отидеш да раждаш ще те върнат, но може да минеш много изследвания по ЗК.

# 652
момичета, аз също имам проблем със стомаха и киселини и отлично ми помагат дъвки орбит от по парливите -пробваите

# 653
И при двама синеоки родители детето също е със сини очи. Така внимавайте да не сте изразявали с някой черноок батко hahaha

# 654
Лекарят, при който ходя още от първата бременност, не работи по здравна каса и не предлага ЖК. До сега не съм го считала за проблем,но като чета,че повечето от вас ще се записват на ЖК, започнах да се замислям каква е идеята. От една страна си ходиш на гинеколог, който те обслужва от- до и от друга ходиш на ЖК, където получаваш само част от обслужването,но безплатно (2  прегледа с ехограф и 3  кръвни). Не мога да схвана идеята - за мен е по-разумно да се ходи само при един доктор, който предлага пълния пакет обслужване за бременност, пък макар и да не дава 2 безплатни прегледа с ехограф.
Една позната ми каза,че по ЖК всички изследвания за бременност са безплатни: кръв,урина, цитонамазка, серологични,микробиология и т.н., обаче като чета,май не е точно така и затова се обърквам каква е идеята на ЖК-то. Аз поне нямам време да ходя на две места да се преглеждам, освен това ме притеснява,че двамата доктори могат да имат различни мнения по даден въпрос/ ситуация и да се объркам.

Моля ако някоя от вас го е проучила детайлно,да ми напише какво точно получавам ( брой прегледи,изследвания и т.н.) по ЖК, за да си направя сметката, защото няма кого да питам.

П.С. аз ще раждам в частна клиника,така че направление няма да ми трябва, а за болничния моя доктор каза,че издават.

# 655
И при двама синеоки родители детето също е със сини очи. Така внимавайте да не сте изразявали с някой черноок батко hahaha

точно  Peace
Аз много искам синеоко дете, но и двамата с мъжо сме с кафяви. Аз сигурно съм носител на "синия" ген щото цялата рода на майка ми са само синеоки, но пък мъжо нямат нито един синеок прародител  Crazy Та тук шансовете за синеочко се стопиха.

Много забавен предмет беше биологията Simple Smile Съжалявам, че се отклоних от темата  Mr. Green

# 656
Ами тогава не виждам какво ти е объркването, от частната болница няма да те върнат като отидеш да раждаш. Така или иначе си здравно осигурен, т.е. от заплатата ти са удържани определни суми за това, когато имаш нужда, да се възползваш от определени медицински услуги. Идеята е точно това, не мисля, че цяла България би могла да си позволи да ходи в частни болници за каквото и да е.

Последна редакция: пт, 08 фев 2013, 17:06 от Tanishte

# 657
  • София
Здравейте момичета.
Ох да ви се оплача,детето ми е пред пневмония и вчера беше милото ми като парцалена кукла.Сега е на антибиотик и вентолин,че е астматик и получи и пристъп.На всичкото отгоре и мен ме заболя гърлото и цял ден смуча хомеожен,пия чай с мед и ям лимани,но без никакъв ефект.Осцилококцинум можеше да пием нали...
Внимание докато пишете вяха публикувани 8 нови отговора  Crazy

# 658
По повод на настинките, чая и лимона
http://www.edna.bg/za-roditeli/syveti/limonyt-vreden-pri-nastinki-4629162

# 659
Аз лично ходя само при лекаря който ми води ЖК. Някъде из нета има какво се полага, но съм с телефона и няма как да го кача тука.

Антигона- бързо оздравяване на малко и ти дръж фронта.

Sealover, не се притеснявай за АБ. Бързо оздравяване.

Общи условия

Активация на акаунт