Отговори
# 660
Момичета, аз отново се връщам на резус фактора. Защо решихте, че е по-добре ако мъжа е отрицателен фактора, като майката. Знаете ли, че резус фактора не се наследява, а е сам за себе си. Т.е. даже и двамата родители да са с отрицателен резус фактор, това не означава, че и детето ще е с отрицателен. За пример - моите родители са с положителен фактор, а аз съм с отрицателен.
И за който не вярва, вижте таблица Унаследяване Резус-фактора на кръвните групи
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%80%D1%8A%D0%B2%D0%BD%D0%B … D1%83%D0%BF%D0%B0

По- добре  е защото от родители с отрицателен Rh , няма как да се пръкне дете с + такъв. Съответно тялото на майката няма да атакува плода .

# 661
Pumpal Честити 2 сърчица!!! Много се зарадвах, като прочетох поста ти. Дано да са момченца за пълен баланс вкъщи.  Peace
Ени-тка спокойно изобщо не я мисли...оказа се, че много често се случва, но тази киста дори спомага развитието на бебко и както лекарката ми каза днес, свършила си е работата и е изчезнала. Очаквам с нетърпение да се похвалиш, че и при теб вече я няма.  Hug

Зарибихте ме и аз проверих калкулатора за пола..пада ми се все синьо за декември, а така искам момиченце.  Simple Smile Таткото пък иска момче, но няма да му казвам какво показва калкулатора, че да не се кефи и да се заяжда с мен хихихи  Laughing Да е живо и здраво,  каквото и да се окаже, все ще си го обичаме безкрайно много.
malina07 нищо не се знае, моите родители и двамата са с кафеви очи, а аз със синьо-сиви...дори и бабите и дядовците ми не са със светли очи...чак пра-дядо беше с много сини очи, освен от него да е тръгнал гена. Така че може и вашето бебче да се окаже синеоко.  Simple Smile Ние и двамата сме със сини очи, дано и бебко да е със сини очички.  Simple Smile

# 662
мисълта ми беше,че здравна каса - поне като чета в сайта на НЗОК- предлага адски недостатъчно обслужване при бременност. Отговорната майка не би се оставила 9 месеца само на два прегледа с ехограф и едни кръв+урина, както и мерене на артериално налягане ( доколкото разбирам, лекарите които работят по ЗК нямат модерна апаратура и не предлагат акуратна услуга).
Поне аз първия път като бях бременна, ходих всеки месец на абдоминален ехограф и всеки месец кръв+урина, 2 пъти на 3Д и накрая в последния месец на още изследвания и допълнителни прегледи. Здравна каса, доколкото схващам, не покрива тези ФМ и БСХ, които се обсъждат в темата и които изглежда повечето от нас ще правят.
Затова се обърквам и не мога да взема за себе си решение дали има смисъл да се записвам на ЖК - за мен, изглежда,това ще е само допълнителен ангажимент без никаква допълнителна полза.

# 663
  • София
Благодаря Танище много полезна информация.

# 664
И аз това се питах наскоро-има ли смисъл да се записвам на ЖК,тъй като доктора който ще ме следи ще ми пуска и необходимите изследвания,така и така си плащам,какъв е смисъла да хода на ЖК

# 665
Amelly, не знам някой АГ да се ограничава само с тези изследвания. Или поне мойте приятелки и познати не са ходили при такива. Просто се доплащат останалите нужни изследвания. Разликата от доплащането по ЗК и на частно е около 200-250 лв. За това и аз се замислям как да се запиша. Мен така или иначе ще ме следят същия лекар и акушерка  Mr. Green Въпросът е заслужава ли си да спестя тези 250 лв. Има и някои недостатъци по ЗК все пак.

# 666
Наследява се, точно в табличката дето си посочила пише възможностите.
Има нещо което се нарича доминантен белег и рецесивен белег - няма да влизам в детайли, а и не си спомням всичко от уроците по биология 8ми клас(най-интересния предмет).

Отрицателният резус фактор е рецесивен белег - това значи, че детето ще е с отрицателен резус фактор винаги когато и двамата родители са с отрицателен резус фактор.
Положителният резус фактор е доминантен белег - това значи, че ако двамата родители са с положителен резус фактор, те могат да носят генетично и отрицателен(той не се проявява докато не се срещнат два такива от родителите). Т.е. абсолютно реално е при двама родители с положителен резус фактор ти да си с отрицателен. Това просто значи, че някъде нагоре по веригата някой от прароднините е бил отрицателен.

В табличката "Унаследяване Резус-фактора на кръвните групи" - може да видиш, че при баща и майка с "-" детето е само "-", докато при баща и майка с "+" детето може да е с "-" Simple Smile
дам, напълно права си, не бях забелязала. Аз гледах при двама родители с положителна група. Благодаря за инфото, определено е полезно.

# 667
Аз ще се записвам за ЖК по ЗК, като доплатя още определена сума за допълнителните прегледи с ехограф и изследвания.
Но смятам, че тук не става въпрос за "отговорност", а за финансови възможности. Ето, аз имам възможност да ги дам тези допълнителни парички, но други хора нямат и се задоволяват с това, осигурено им от ЗК.

# 668
Момичета на 45 страничка сме моля за предложения за следващата тема Simple Smile   bouquet

# 669
Имам късмет, че лекаря който следи бременността ми, на всеки преглед ме гледа на ехограф. През първия месец три пъти ме прегледа, дадох кръв и урина. Сега на 20.02 пак ще правим изследвания на кръв и урина.
Няколко таблици за определяне на пола разгледах и все момче ми дава, че ще имаме. Но това според мен се е определило още при срещата на сперматозоида с яйцеклетката  Mr. Green

# 670
Здравейте, мамии Simple Smile) и мен ме тръшна кашлица и цял ден по лекари ходя....ужассс...и как ме гледат заради маската не е истина newsm12
Аз също съм отрицателен фактор, но не знам ММ кой ее, ама има време , а и докато се притесня и се успокоих  newsm53
Как сте с газовете??  smile3506 до сега такова чудо не е било...

# 671
Уффф, и аз имам едни газове, ужас, то такова чудо не е било дори след секциото. Чак хубаво ми става като ... ги изпусна  Blush

# 672
За ЖК според мен важното е бременността да е следена, а пък дали ще се нарича ЖК или просто прегледи при АГ, всеки сам си избира.
Моята лекарка ми е предложила някаква средна схема между ЗК и платените прегледи, от която аз съм доволна. В общи линии, прегледите са по-често, затова пък през един са платени. По мои спомени изследванията минаха всичките по ЗК, а на всеки преглед тя си следи бебето с ехографа и си прави съответните замервания.
Иначе не могат да те върнат от болницата, ако не си била на ЖК, най-малкото повечето циганки не посещават, а въпреки това си раждат в болниците без проблем.

sealover, стискам палци бързо да се оправиш и да се успокоиш. Поне АГ-то би трябвало да си знае работата и да ти предпише антибиотик, който няма да пречи на бебето.
antigona, оправяйте се!

fosha, и аз така си мисля винаги - само да е живо и здраво детенцето. За това омалоцефеле или както беше там, нищо не съм чувала директно, но мярнах в нета, че често се израства. Стискам палци и при вас да е така!

Газовете и мен ме тормозят - целият ми корем се втвърдява и става на топка, става ми ужасно тежко....

# 673
хмммм, миналият път не помня така да не ми се е нищо  ядяло... Сега цял ден си представям мислено храни, от което не ми се повдигне само при мисълта, него приготвям  Mr. Green Иначе ми се ядат много ябълки...

Покрай болничните на детето се въргалям по цял ден ня канапето, а се надигна, а ми се сгади. Гушвам дребуса и откъртваме здраво, и гаденето минава, пък и дреби се лекува. Много ми беше чудно какво да правя, че като не се чувства добре милият все иска да се гушка при мен. Опитвах се да му обясня, то ме гледа с едни насълзени очета, кима разбиращо и след пет минути пак иска. Ми скъса ми сърцето и си го гушнах, пък ям много плодове и дано не се тръшна  Praynig

# 674
  • София
Момичета газове и аз имам и то доста,добре че подхванахте тая тема та и аз да си кажа  newsm03
Шанс и аз съм в същата ситуация,но мен вече ме заболя гърлото.

Общи условия

Активация на акаунт