В момента чета ... 16

• 35 809
  • 746
  •   1
Отговори
# 630
Тя не грабва и към края. Не е от онези книги, в които се е събрала вселенската мъдрост. Но е толкова истинска и толкова тъжна, проста на глед и отново истинска, колкото може да е истинско едно петгодишно дете.

# 631
Нели, на мен прехвалената "Стая" до такава степен не ми хареса, че сега гледам в Goodreads съм й поставила 1 звезда (май нямам книга с толкова ниска оценка)  Laughing
Успокоих се, че не съм само аз  Mr. Green
 Още съм до никъде със "Слепота", защото взех на заем "Казвам се Салма", която уж била в стил Хосейни, обаче не може да му стъпи на малкия пръст  Wink

# 632
Ще се възползвам от възможността да 'прехваля' "Стая" още веднъж.  Mr. Green

За мен пък беше много ангажираща книга, а и смятам, че начинът, по който е написана страхотно адекватно предава историята и посланието. След като прочетох книгата, мислите ми бяха потънали в нея до такава степен, че дни наред четох за истинските истории, от които е вдъхновена, рецензии на книгата, интервюта на авторката и какво ли не още.

Интересно е, че тук става дума за една екстремна ситуация и едни абсолютно не-ежедневни обстоятелства, но на фона на това по разбираем начин се говори за родителството и то така, както го преживяваме всеки ден. (Или поне със сигурност такъв е начинът, по който аз усещам родителството и затова ми е лесно да се идентифицирам с това в книгата.) Ще добавя един цитат от интервю на Ема Донахю точно по темата, който особено ме зарадва:

Скрит текст:
"The idea was to focus on the primal drama of parenthood: the way from moment to moment you swing from comforter to tormentor, just as kids simultaneously light up our lives and drive us nuts. I was trying to capture that strange, bipolar quality of parenthood. For all that being a parent is normal statistically, it's not normal psychologically. It produces some of the most extreme emotions you'll ever have."

"Трудно е да бъдеш добър" ми е любимата книга на Хорнбри.  Heart Eyes

# 633
scaramouche, благодаря за този цитат. За първи път проявих желание да прочета "Стая". И вече не ме е "страх" толкова. Досега не се ужасявах заради детето, каквото и да се случва (не знам какво), а заради майката (нали има майка в книгата). Т.е. именно родителството...
Дори на положителното мнение на angelina.bgk, на която имам абсолютно доверие, не исках да обърна внимание или по-точно се колебаех, защото изпитвах тревожност от тази книга. Но с това
Скрит текст:
that strange, bipolar quality of parenthood. For all that being a parent is normal statistically, it's not normal psychologically.
ми стана някак по-леко?! Simple Smile И ей туй чудо ми е много интересно
Скрит текст:
... you swing from comforter to tormentor
Когато започна отново да чета книги (сега малко спрях, че взех много да ги преживявам - постоянно изострено състояние на сетивата от силата на музикалното и литературното въздействие...), сигурно ще я взема, ако междувременно не ми дойде пак страхът...  Laughing

Последна редакция: вт, 05 мар 2013, 17:28 от svet65

# 634
След "Ловецът на хвърчила" днес съм решила да започна "Игрите на глада" , тук съм чела че е добра трилогията, дано и мен ме заплени  newsm68

# 635
След "Ловецът на хвърчила" днес съм решила да започна "Игрите на глада" , тук съм чела че е добра трилогията, дано и мен ме заплени  newsm68
Желая ти приятно четене и малко ти завиждам  Simple Smile Аз буквално ги "изядох", много бързах да стигна до края, не успях да вникна в абсолютно всички детайли- мислех си, че ще ги прочета още пет-шест пъти. Обаче много се вживях, много особено усещане ми остави финала и затова ще изчакам да ми мине  Mr. Green

# 636
shiningsmile благодаря ти  Hug , мисля че и на мен ще ми допаднат, но да не избързвам с изказването , като ги прочета , ще пиша отново  Wink

# 637
и на мен прочитът на "Стая" ми беше много емпатичен, идентифицирах топлите отношения и силна привързаност между майката и детето с тези между мен и сина ми Heart Eyes Бих я прочела пак (макар че не обичам да препрочитам книги). Да не говорим за тръпката, която ме караше да прелиствам на един дъх страниците. Бих й дала оценка 10 от 10.

# 638
  Аз затова  не обичам да давам препоръки за книги - разминаванията във възприемането има и при най-близки по вкус читатели. На "Стая" също давам 10, а сега се "мъча" с "Игрите на глада". Не съм в България и  нямам   много книги за четене , затова  си калявам нервите с тях . И  за пореден път си обещавам касови книги да не купувам. Изненда ме и синът ми , който също беше отегчен от "Игрите..." и се чудеше, как са попаднали в учебниците по литература в Щатите.

Последна редакция: ср, 06 мар 2013, 07:07 от Анонимен

# 639
Завърших "Поп, Дама, Вале " на Набоков . Много ми хареса !
Започвам нещо , което не ми е много от любимите четива , но ще я пробвам книжката може пък да ми допадне - "Моят любовник Мечо Пух " - Лора Зигман .

# 640

Много съм доволна и всъщност искам да ви благодаря, защото ме "открехнахте", че мога да взимам книги от библиотеката. Не знам защо си мислих, че там има книги само от соцвремето.

Днес отидох във филиала на ул."Сердика", не успях да намеря каквото търсих, но все пак си взех две книжки:

"Часовниците" на Агата Кристи - четеше ми се разтоварващо криминале
"Заедно" на Анна Гавалда - много ми хареса нейната книга "Утешителна игра"

# 641
Освен моят аватар (David Gilmour), Gabo (Gabriel José de la Concordia García Márquez)  също има рожден ден днес. В чест на Маркес прочетох началото и края на "Есента на патриарха". Като камбани бият излиянията му...  Shocked
Мога само да им благодаря и на двамата - безкрайно много! Внасят мощни емоции, необичайност, безграничност, тръпка, любов, човечност, красота, креативност, мечти, полет в живота ми! Simple Smile

Скрит текст:
В края на седмицата лешоядите плъзнаха по балконите на президентския дворец, разкъсаха с клюнове телените мрежи на прозорците, раздвижиха с крилете си застоялото вътре време и в понеделник призори градът се събуди от вековната си летаргия, облъхнат от хладния и лек дъх на голям мъртвец и разложено величие. Едва тогава се осмелихме да влезем, без да щурмуваме порутените стени от дялан камък, както предлагаха най-дръзките, и без да къртим главния вход с волски впрягове, както предлагаха други, защото някой блъсна обкованите с желязо порти, устояли на ломбардите на Уилям Дампие в героичните вретена на този дом, и това се оказа достатъчно, за да рухнат от пантите си. Сякаш се озовахме в друга епоха, където в тънещата в разруха просторна бърлога на властта въздухът беше по-разреден, а тишината по-древна и предметите едва се различаваха в царящия полумрак. Навсякъде в предния двор, чиито плочници се бяха поддали на подземния натиск на буренака, видяхме безредието, оставено от избягалата стража, изоставеното в шкафовете оръжие, на дългата маса, скована от груби дъски — чиниите с остатъци от прекъснатия от паниката неделен обяд, видяхме тънещата в полумрак дървена пристройка, където се намираха канцелариите, между книжата — неразгледаните преписки, чието обичайно придвижване е било по-мудно от най-безплодния живот, видяхме пъстрата плесен и поникналите бледи перуники, насред двора видяхме купела, в който са били кръщавани с войнствени заклинания повече от пет поколения, а в дъното видяхме едновремешната конюшня на вицекралете, превърната в хангар за колите, и сред орхидеите и камелиите — каляската от епохата на шума, фургона от времето на чумата, каретата от годината на кометата, катафалката на прогреса по времето на реда, призрачната лимузина от първия мирен век — всички запазени добре под прашната паяжина, всички изрисувани с цветовете на знамето.

...но той се научи да живее с тези и всички други мизерии на славата, и докато минаваха безбройните му години, разбра, че лъжата е по-удобна от съмнението, по-полезна от любовта, по-трайна от истината, беше стигнал без учудване до безчестната фикция да управлява без власт, да бъде превъзнасян без слава и да бъде слушан без авторитет, когато в потока от жълти листа на своята есен се убеди, че никога няма да бъде господар на всичката си власт, че е осъден да не познава живота освен от обратната му страна, осъден да отгатва шевовете и да коригира нишките на сюжета и възлите от основата на гоблена от илюзии на действителността, без дори да подозира, дори и много по-късно, че единственият истински живот е този, да покажем, този, който ние виждахме от другата страна, която не е вашата, господин генерал, тази страна на беднотията, където беше потокът от жълти листа на нашите безбройни години на нещастия и на нашите неуловими мигове на щастие, където любовта беше заразена от зародишите на смъртта, но беше истинска любов, господин генерал, където вие самият бяхте само едно несигурно видение на едни жалки очи и през прашните завески на прозорците на един влак бяхте едва доловимо потръпване на едни мълчаливи устни, мимолетен поздрав с атлазената ръкавица на ничията ръка на някакъв старец без съдба, за когото никога не разбрахме кой е, нито как изглежда, нито дали не е някаква измама на въображението, тиранин на шега, който никога не е знаел кое е лицето и кое опакото на този живот, който ние обичаме с ненаситна страст, който вие дори не се осмелихте да си представите, от страх да не разберете това, което на нас ни беше пределно ясно, че е тежък и мимолетен, но няма друг, генерале, защото ние знаехме кои сме, а той не го разбра, остана си завинаги със свирещата болка на хернията си на стар мъртвец, изтръгнат из корен от удара на смъртта, литнал сред мрачния шумол на последните ледени листа на своята есен към мрачното отечество на пълната забрава, вкопчил се от страх за парцаливия и прогнил плащ на смъртта и чужд на виковете на побеснялата тълпа, която излизаше на улицата и пееше възторжени химни на радостната новина за неговата смърт, и завинаги чужд на музиката за освобождение и ликуващите фойерверки и празничните камбани, които възвестиха на света добрата новина, че неизброимото време на вечността най-после беше завършило.

# 642
Gabo (Gabriel José de la Concordia García Márquez)  също има рожден ден днес

И ДВ питат кой е на снимката http://www.dw.de/%D0%BA%D0%BE%D0%B9-%D0%B5-%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0/a-3250572  Joy ЧРД, Габо!

# 643
  • София
Много съм доволна и всъщност искам да ви благодаря, защото ме "открехнахте", че мога да взимам книги от библиотеката. Не знам защо си мислих, че там има книги само от соцвремето.
Предварително се извинявам за офтопик-а - от кои библиотеки взимате книги? Навремето като студентка ползвах Столична библиотека на Славейков, а като дете една библиотека до парка Заимов. Втората дори не знам дали съществува още, а в първата навремето все не можех да намеря каквото търся /предимно книги, които ми трябваха за курсови работи/.

# 644
И ей туй чудо ми е много интересно
Скрит текст:
... you swing from comforter to tormentor

Simple Smile Радвам се, svet65, всъщност - точно това, което си отделила тук е основното, според мен.

Книгата е много за разнопосочността на родителството наистина, дори сега като се обърна назад към нея ми се струва, че е най-вече за това. (Започнах да пиша и други неща, но усещам, че прекалено навлизам в сюжета, а не ми се иска. Може да говорим отново за това, когато прочетеш и ти книгата.)

Общи условия

Активация на акаунт