Канадска СвВалентинска тема 53

• 42 627
  • 710
  •   1
Отговори
# 75
Благодаря ви! Hug

# 76
Rocky,знам че допреди 1 година със сигурност можеше да се тегли от банкомат на Булбанк и Пощенска банка с дебитната ми карта на TD bank.Не знам ако нещо се е променило от тогава.С дебитната карта на ММ на Royal Bank странно,но не можа да изтегли отникъде и 1лв-това преди 2 години.

# 77
  • Vaudreuil Canada
Аз мисля че с всички може ама трябва кода да ти е 4 цифрен може и да бъркам де а и някои карти тук искат поне 5 цифри код ама те май са кредитни само.

# 78
  • Калгари, Канада
Rocky , ние сме ползвали ТD bank, отворихме си сметка специално за тази цел, говорихме си с банката, че ще се тегли от друга страна (т.е. бяха предупредени за да не спират транзакциите, понякога спират такива транзакции за предпазване от злоупотреби) и не сме имали проблеми; като се прибрахме тук, затворихме сметката и готово. Предполагам в повечето банки имат такава услуга. Обади се на няколко банки и виж какви са им условията. За теглене от друга страна има такси всеки път като теглиш, тъй че питай какви са.

Niya+Chris=Manuel , това е сайт за сравняване на у-щата:
http://alberta.compareschoolrankings.org/SchoolsByRankLocationNa … oltype=elementary
А тук е обяснено как точно правят сравняването:
http://alberta.compareschoolrankings.org/pdfs/Fraser_Institute_R … _Schools_2012.pdf
Тук може да видиш кои у-ща са ти по район:
http://www.cbe.ab.ca/schools/community.asp
- Regular Program - е за районните у-ща, другите са по специализирани у-ща с френски, испански и т.н.; погледни Traditional Learning Centre, те са с униформи, учене с домашни и т.н. Записването в тях е трудно, ако не е направено от самото начало (имат лист на чакащи деца); дори ако искате от киндергартен да го запишете няма гаранция - те са на томбола  (поне бяха когато за проверявах), подаваш си документите и чакаш дали ще ти изтеглят името Simple Smile

Има и частни у-ща и чартърни - за частните естествено се плащат големи суми, за чартърните списъците за чакане са огромно дълги (записват децата веднага след като се родят за да имат шанс да влязат там).

Други добри у-ща са католическите, ако не ти пречи, че има молитви и се говори за религия от време на време, това са едни от най-добрите у-ща.

Все пак имаш една година да се ориентираш, така че имаш достатъчно време за избиране на у-ще. Съветът ми е като дойде януари да се обадиш в избраните у-ща и да отидеш да ги видиш на място (по това време на годината са разрешени такива посещения и малко след това става и записването за новата учебна година).

За детски градини - не знам в онази част кои са добри, пак трябва да се отиде на място да видиш, да си зададеш въпросите и да си прецениш дали е това, което искаш. Ако искаш да научи повече на английски не те съветвам да го дадеш в домашна детска градина (където жена гледа в къщата си няколко деца различни възрасти), по добре ще е да е в център с деца по възрастови групи, там ще имат и някакви занимания. Не съм чувала за детски градини, в които им обръщат специално внимание на английския, но децата бързо схващат и няма да има проблем да се адаптира (казват че дори деца не говорещи изобщо английски проговарят за около три месеца като ходят на целодневен детски център). Разбира се сумите за центровете са по-високи. 

Покрай летището наистина нямате работа, намерете си нещо сравнително близо; ако мъжът ти ще ползва градския транспорт, вижте кои рейсове ходят до там и от кои квартали идват.

# 79
  • Канада, Монреал
Някой да си е записвал детето на някакъв инструмент? Интересува ме колко бързо напредват децата? Имат ли интерес да ходят? Аз взех от групон някакво намаление за 4 пъти по 30 мин., после питах Владко какво иска да пробва и той избра китара. Вече беше три пъти, казва, че му харесва, учителя уж е доволен, аз обаче се чудя дали 6 годишните имат усет вече за инструменти. (За пиано съм чувала, че и 3 год. свирят, ама колко сирят, колко дрънкат, знам ли) Не мога да кажа, че е научил кой знае какво, но от друга страна има някакъв напредък.
Изрових ти най-накрая въпроса за ходенето на уроци по китара, питах майка ми (имам родители музиканти). Ето какво ми отговори: "за 6-год дете е нормално да са по 30 мин часовете, материалът се съобразява с детето, уроците обикновено са 2 пъти седмично, като това е правило за по-трудните инструменти - пиано, цигулка, чело; след 4 месеца трябва да може да изсвири самостоятелно или с акомпанимент малка пиеска или етюд. "
Беше питала и за пианото: "а за пианото - според мен зависи какви се цели - ако по-нататък има намерение да се опита с класическо пиано, по-добре е да се започне с класическото, защото има специфични трудности на звукоизвличането, ако е само за хоби, зависи от преподавателя".
Ако те интересува още нещо, мога да я питам Simple Smile Надявам се да съм била полезна Simple Smile

# 80
  • Лавал-Пловдив
Послучай Националния празник на Република България – 3март
и 140 години от обесването на Васил Левски
Българското K ултурно - Спомагателно Дружество в Монреал
Ви кани на
Прожекцията на новия филм
« Лов на дребни хищници»,2010 г.
( English subtitles )
Филмът е със специалното участие на звездите от нашумялите български
сериали „Стъклен дом” и „Под прекритие”
Владимир Георгиев, Бойко Кръстанов, Стефан Мавродиев,
Силвия Петкова, Христо Шопов, Яна Титова
Дата : Неделя, 17 февруари 2013 г., от 18:00 ч.
Място : в залата на de Sève Cinema, Concordia University,
1400 de Maisonneuve West, Montreal, H3G 1M8
Вход: 10$

# 81
  • Canada
Влизам във форума и какво да видя - канадската есен свършила и дошъл канадския Св. Валентин! Mr. Green Горките ние, хич си нямаме зима. Laughing

Мернах, че някой ще подновява ПР карта и се кани да изпрати копия на само някои страници от стария си паспорт. НА ВСЯКА ЦЕНА приложете обяснение защо не изпращате всички страници! Иначе в най-добрия случай ще ви поискат допълнително информацията, а в най-лошия - ще ви върнат целия апликейшън с обяснението, че е непълен. И това за съжаление не става веднага, а след 1 - 2 мес. да кажем. Да, регюлар процесинг тайм е ок. 3 месеца, но всъщност като получат писмата, ги сортират по дата на получаване и ги отварят чак като стигнат до тази дата по хронологичен ред на обработка. Нормално е да си получиш апликейшъна обратно след 2 месеца с придружително писмо, че не е обработен, защото е непълен. Както е нормално времето за обработка да се мени (е, поне не с много Crazy).
Лично темата не ме вълнува от 2010, но до преди по-малко от месец работех за тях, затова пояснявам. Simple Smile
Въобще за всяко нещо, което не отговаря напълно на изискванията, най-добрата тактика е обяснение заедно с апликейшъна. Идеята на искането за всички страници от паспорта е да се върже с историята на пътуване за последните 5 год.

# 82
  • Калгари, Канада
Lady_Cherie, благодаря ти  Hug
При нас е веднъж седмично (всъщност на местата, които проверих все е по веднъж на седмица; явно тук го смятат за достатъчно), но сега почти всеки ден се упражнява в къщи по малко. Ще го видим след 4 месеца  Wink

# 83
  • Canada
mamamia, Раян нямаше навършени 4 г. когато изяви желание да свири на китара. Crazy Търсихме школа, но за тази ранна възраст предлагаха само пиано. Записахме го на пиано и си мислехме, че бързо ще му омръзне, но си ходеше с голямо желание. После се изместихме и ни беше далече, а на новото място записахме други активитис, но предполагам, че ако можехме да го вместим в графика, ще се радва да ходи пак на музикален инструмент. Може би по-натам да пробваме пак. Аз всъщност бях намерила страхотно място близо до нас - школа с техни си концерти и всичко както си му е реда Sunglasses, но учителката беше много натоварена и бяхме в уейтинг лист за в случай, че някой се откаже, ама не би. Party

# 84
  • Монреал
И ние получихме бележка от училището за Св Валентин, но не питат за картички и шоколади, само да са облечени децата с нещо червено или розово и, че могат да си донесат коласион по избор, обикновено може само плод, зеленчук или кашкавал.

November Rain, запозната ли си със процедурата за смяна на име? (да се възползвам от това, че си била insider  Wink)

# 85

Niya+Chris=Manuel , това е сайт за сравняване на у-щата:
http://alberta.compareschoolrankings.org/SchoolsByRankLocationNa … oltype=elementary
А тук е обяснено как точно правят сравняването:
http://alberta.compareschoolrankings.org/pdfs/Fraser_Institute_R … _Schools_2012.pdf
Тук може да видиш кои у-ща са ти по район:
http://www.cbe.ab.ca/schools/community.asp
- Regular Program - е за районните у-ща, другите са по специализирани у-ща с френски, испански и т.н.; погледни Traditional Learning Centre, те са с униформи, учене с домашни и т.н. Записването в тях е трудно, ако не е направено от самото начало (имат лист на чакащи деца); дори ако искате от киндергартен да го запишете няма гаранция - те са на томбола  (поне бяха когато за проверявах), подаваш си документите и чакаш дали ще ти изтеглят името Simple Smile

Има и частни у-ща и чартърни - за частните естествено се плащат големи суми, за чартърните списъците за чакане са огромно дълги (записват децата веднага след като се родят за да имат шанс да влязат там).

Други добри у-ща са католическите, ако не ти пречи, че има молитви и се говори за религия от време на време, това са едни от най-добрите у-ща.

Все пак имаш една година да се ориентираш, така че имаш достатъчно време за избиране на у-ще. Съветът ми е като дойде януари да се обадиш в избраните у-ща и да отидеш да ги видиш на място (по това време на годината са разрешени такива посещения и малко след това става и записването за новата учебна година).

За детски градини - не знам в онази част кои са добри, пак трябва да се отиде на място да видиш, да си зададеш въпросите и да си прецениш дали е това, което искаш. Ако искаш да научи повече на английски не те съветвам да го дадеш в домашна детска градина (където жена гледа в къщата си няколко деца различни възрасти), по добре ще е да е в център с деца по възрастови групи, там ще имат и някакви занимания. Не съм чувала за детски градини, в които им обръщат специално внимание на английския, но децата бързо схващат и няма да има проблем да се адаптира (казват че дори деца не говорещи изобщо английски проговарят за около три месеца като ходят на целодневен детски център). Разбира се сумите за центровете са по-високи.  

Покрай летището наистина нямате работа, намерете си нещо сравнително близо; ако мъжът ти ще ползва градския транспорт, вижте кои рейсове ходят до там и от кои квартали идват.

Сега се захващам с четенето Simple Smile мнооого ти благодаря , винаги толкова много ми просветва след твоите съвети  
  bouquet  bouquet  bouquet
само да попитам , казваш че целодневните детски центрове или детски градини за 5 годишни са доста скъпи , няма ли държавни , такива в които както тук в бг , децата си ходят ?А ако няма .... то тогава колко струва на месец горе долу - целодневната градина , занималня или предучилищна?Както и тези католически у-ща там по лесно ли се влиза или пак е на принципа на томбола или само с ранно записване и платени ли са по принцип или са държавни, на мен лично не ми пречи че се говори за религия , стига да са наистина добри у-ща ??

Последна редакция: вт, 12 фев 2013, 16:29 от Niya+Chris=Manuel

# 86
И ние получихме бележка от училището за Св Валентин, но не питат за картички и шоколади, само да са облечени децата с нещо червено или розово

При нас ги искат с пижами Party

# 87
  • Калгари, Канада
Niya+Chris=Manuel, накара ме да се разровя тука  Laughing Звъннах на близката детска градина.  Laughing
Но първо на другите ти въпроси, тези центрове са доколкото знам частни. Държавата тук има изисквания към тях, но не съм сигурна дали има "държавни" такива в смисъла, в които влагаме в БГ.
От близката до нас такава градина току що ми казаха, че предлагат следните услуги за 4 и 5 годишни:
- за два дни в седмицата - $486 на месец
- за три дни в седмицата - $834 на месец
(дните в седмицата са по желание и при свободно място за този ден, но не се сменят всяка седмица, постоянни са докато детето посещава центъра)
- за цялата седмица - $1071 на месец (за 4 и 5 год., като 5 год. ги водят на киндергартен пеша - кварталното у-ще е доста близо - и съответно ги взимат, PD  дните не се плащат допълнително)
PD дните са дни, в които децата не са на у-ще, а учителите са на обучение. При стационарните празници детската градина е затворена (случват се в петъци или понеделници обикновено веднъж в месеца всеки месец).
За по-голями деца в този център нямат условия.
Разбира се цените варират в различните центрове както и услугите, така че може да очакваш, че в други центрове нямат услуги за по два, три дни в седмицата.

Католическите у-ща са по квартали, не съм чувала за лист на чакащите при тях. Доколкото знам са с униформи, повече дисциплина от държавните, имат молитва всяка сутрин (която не съм сигурна точно как протича, мога да питам, имам познати), на празници се говори за католизма, споменава се Исус и се правят бисквити с неговия лик  Wink (това за да предизвикам усмивки, не че не е вярно поне в това у-ще, в което са познатите ми). Приемат не католици, но спазващи правилата на у-щето. Академичното ниво на такива у-ща е обикновено високо.

Според мен е добър вариант, стига да не ти пречи религиозната част (предполагам пак има различия м/у католическите у-ща в зависимост от директорите и персонала). Но аз лично бих предпочела Traditional Learning, за които ти писах.
Католическите не са платени, но имат по-голяма такса от държавните (примерно ако държавната е 15 долара за пособия, там ще е съвсем примерно не повече от 150 долара за година). Мисля че те си имат някакъв техен борд на католическите у-ща, понеже в градския училищен сайт не фигурират.

Записването във всички у-ща става в началото на календарната година, обикновено януари и февруари са дните на отворените врати за посещения на у-ща, въпроси и т.н., след което всяко у-ще си има срок на записване през февруари или март (зависи от у-щето). По късно се записва при свободни места; мисля само кварталните у-ща са изключение - те са длъжни, стига да си им в квартала, да ти вземат детето по всяко време, дори да е по средата на годината. (разбира се изключения винаги може да има и да се наложи при препълнени класове да отидеш в съседното квартално - това по мои разсъждения)

# 88
  • Canada
TariliMom, зависи каква точно смяна на име. Най-общо казано важно е смяната да е вече факт на провинциално ниво. В общия случай се искат 2 документа:
1/ док-т който сменя името / показва логика на смяна на името, т.е. на него фигурира и старото име - напр. съдебен документ за смяна на име, брачно свидетелство и пр.
2/ провинциален документ с новото име - напр. здравна карта или шофьорска книжка

Ако е малка промяна в спелинга да речем, е по-просто.

Ако си в процедура за гражданство, можеш директно да поискаш новото име на сертификата. Ако решат, че е късно /напр. си в края на процедурата/, след като станеш гражданин ще ти струва 75 $ за подмяна на сертификат за гражданство и отнема/ше ок. 5 мес., като има варианти за ускоряване.

Днес получихме формуляра за запиване на Раян за догодина. Много са се разбързали, искат го утре подписан.

Галче, пижамено парти печели по точки! Simple Smile
Сара трябва да е в червено, Раян - също. Госпожите при Раян ще черпят с шоколадово фондю, имаме бележка да пратим нарязани плодове; то ние всеки ден това пращаме, но сигурно има защо да напомнят.

# 89
  • Vaudreuil Canada
И при нас дойде формуляра за записване за другата година.
Иначе програмата е същата - червено и фондю Simple Smile
Плодовете ни питаха какво можем да пратим - бяха изброили 7-8 вида ние избираме няколко а те връщат съобщение кой от тези няколко точно да пратим - явно за да не се дублират.

Общи условия

Активация на акаунт