За частното образование, за частните училища (2)

• 78 176
  • 1 311
  •   1
Отговори
# 360
  • София
За мен един от основните проблеми в наше време е липсата на "душа" в нещата.
Удивително е колко често и по какви поводи напоследък чувам, че нещо се прави, защото стои добре в CV-то:
- учителка по пиано ми казваше, че дори и синът ми да не се занимава по-натам сериозно с музика /което и стана/, пианото ще стои добре в CV-то му;
- Много хора ходят на разни скъпи курсове по същата причина;
- Преди време разговарях с един американец от корпуса на мира, който за известо време беше преподавал английски в наше родопско село. Беше ми интересно кое го е мотивирало. Оказаха се плановете му за кариера в политиката и такъв вид дейност му била необходима за CV-то.
Затова мен в определена степен ме отблъсква конкурентността на всяка цена - тогава, когато всичко друго е загубило смисъл.

# 361
Prizma, и според мен няма смисъл от конкуренция на всяка цена. Има смисъл да се конкурираш, ако крайната цел си заслужава. А дали си заслужава си зависи от ценностната система на човека. И за мен типично американския модел на конкуренция на всяка цена, не е житейски оправдан. Важното е в края на всяко състезание, човек да е в хармония със себе си.

# 362
Аз, трябва да си призная, организирах сериозно проучване на училищата... Важно ми беше дъщеря ми да научи добре два езика до 7 клас. Има такава дарба и много лесно учи езици.
IB системата я познавам отдавна и това много ме привлече - в София има само няколко училища с такъв сертификат, ААУ е с абсолютно неприемливи такси и изобщо не сме го коментирали в къщи. не става дума дали човек може да си позволи такава сума пари. Златарски е другото училище, нали? Увекинд е единственото сертифицирано от 5 до 8-и клас, очаква се да имат и Диплома за 12 клас. Е, не само IB-то, няколко други неща ни накараха да запишем дъщеря ни именно там. Завършва в момента подготвителен клас и е записана от септември за първи. Ще видим, засега сме много доволни. Затова питах какви са негативните коментари за училището - все пак бих искала да знам и други гледни точки.

# 363
също моля да ги чуеме тези негативни мнения за Увекинд ако някой има поглед;  детската градина?

atsekov - закъснели пожелания за успех след избора на училище; понякога човек трябва да помогне на избора си да е успешен Simple Smile  ако и ние учим там, ще пиша; можем да направим агитка за пианото едва ли е толкова трудно да се организира.

# 364
Л не С IB, според моята информация, след 7клас има в АК, Златарски и ААУ.   

Става дума за IB, което се използва при кандидатсване в университети в чужбина.
IB сертифициране, мисля, има на различни нива и затова Увекинд го имат 5-8кл.

Не знам каква е статистиката м/у АК и Златарски, но щом сте в 1клас има време за размисъл.

# 365
Uwekind в момента се сертифицират за IB 12 клас, т.нар. Diploma. Дай Боже да не ни се налага да размисляме, а да си останем в същото училище до края Wink

# 366
да идеален сценарий, успех

вие от предучилищна или от детска сте там?  ако имате коментар за детската градина, кажете или това е в друг форум?

# 367
  • София
В АК IB-диплома получават само интернешъналите. Те са и на по-висока такса. В "Златарски" също не всички деца се включват в тази програма. Започва след 10-ти клас и също се плаща допълнително.

# 368
IB дипломата и на мен ми беше атракция, когато синът ми беше по-малък. И си мислех, че това е върхът на сладоледа. Не, че не съм чела доста по-въпроса, но все ми се искаше да си вярвам, че наистина е най-най. Когато ходих на информационната среща в ААУ, хората съвсем открито си казаха, че това е наистина нещо хубаво, но все пак е създадено с определена цел - децата на дипломатите, когато се местят от държава в държава да имат единен стандарт на обучение и еднаква диплома. Това е и същността на ААУ - училище за деца, които следват родителите си по света. За IB дипломата ни казаха, че всъщност изобщо не ти спестява другите изпити и сертификати, които се изискват от всички други училища, например от АК. Хората бяха доста открити и е хубаво всички, които са се насочили натам да им посетят срещите и да преценят точно дали това ги устройва.

За Увекинд ми е много интересно наистина докъде стигнаха с IB обучението си и как се развиват.

Интересно ми е и какво казват Златарски и АК във В. Търново за този тип диплома и какви предимства носи за притежателите им.

Преди се чудех защо в АК в София само международните ученици имат право на такава, но след като бях на информационната среща в ААУ си обясних доста неща.

IB, според мен, си е много добра идея, но за семейства, които са по-мобилни и имат намерение да сменят често страните, в които живеят. Това е и основната цел на международните училища. Разбира се, има и второстепенни - престиж, международна среда, чужди учители, но пък човек като седне да слага + и -, може да види доста неща. Пак според ситуацията в семейството.

По-горе стана дума за ААУ.
Струва ми се, че българските родители (говоря за тези, които разчитат на стипендията; тези, които си плащат таксата, дори и да не са мобилни в момента, вероятно имат възможност да станат, ако решат - така че ААУ е добър вариант за тях), дори най-неамбициозните, са пак с по-големи амбиции и с огромни очаквания спрямо у-ще, което изглежда добре и дава над 20 000 Е стипендии. Съдя по дискусиите и тук, и на други места, и най-вече по въпросите, които се задаваха на инф. среща (дори имаше въпрос дали с тази диплома може да отиде детето да учи в немски у-т - т.е. логиката е "вземаме тук супер стипендия и после в почти безплатното немско висше образование"; е, няма как да стане - долу-горе това отговориха от ААУ). Училището е хубаво, само че, според мен, е доста по-различно от това, което бълг. родители виждат в него заради съблазнителните стипендии. Приятно ме изненадаха от ААУ, че си бяха доста откровени какво всъщност е ААУ и защо дават тези стипендии.

Последна редакция: сб, 20 апр 2013, 21:59 от Danybon

# 369
  • София
и дава над 20 000 Е стипендии
Данибон, ако случайно имаш спомен - 20 000 на година, на випуск, в смисъл какъв е мащаба?
Нямам никакъв личен интерес. Чудесно е, че дават стипендии, но ако искат да привлекат деца на ниво 20 000 е нещо, как да го  нарека, нещо като добро начало...
Публикуват ли подробности за нивото на децата на изхода и в края на който и да е клас или обучителна степен.

# 370
и дава над 20 000 Е стипендии
Данибон, ако случайно имаш спомен - 20 000 на година, на випуск, в смисъл какъв е мащаба?
Нямам никакъв личен интерес. Чудесно е, че дават стипендии, но ако искат да привлекат деца на ниво 20 000 е нещо, как да го  нарека, нещо като добро начало...
Публикуват ли подробности за нивото на децата на изхода и в края на който и да е клас или обучителна степен.

на дете/за година
точната сума трябва да я видя в разказа си
дават ги от поне 5 г.

# 371
Soleil*, записването/капарирането в Св. Сф. е до 10 дни след като са ти казали, че детето е прието.

Изпитите за ПУК мисля, че приключиха в края на март.

Миналата седмица вече е бил вторият тур на изпита за 1 клас.
Здравейте,
ние сме в резервите за Св. София и това го разбрах след като два дни им звънях по телефона....Някой знае ли дали има някакви списъци с приети за там и какъв въобще е регламента за записване. Казаха ми да им се обадя пак на 25.04. Чудя се дали да не отида на място.. Thinking

# 372
Soleil*, записването/капарирането в Св. Сф. е до 10 дни след като са ти казали, че детето е прието.

Изпитите за ПУК мисля, че приключиха в края на март.

Миналата седмица вече е бил вторият тур на изпита за 1 клас.
Здравейте,
ние сме в резервите за Св. София и това го разбрах след като два дни им звънях по телефона....Някой знае ли дали има някакви списъци с приети за там и какъв въобще е регламента за записване. Казаха ми да им се обадя пак на 25.04. Чудя се дали да не отида на място.. Thinking

Не съм запозната с такива детайли. Определено си има списъци на приети, резерви, неприети. Няма как иначе да стане. Ако въпросът ви е дали са разлепени някъде - не, не вярвам. Информация за ПУК обикновено дава психоложката. Добре е да се обадите първо по телефона и да питате за евентуална среща с нея, защото тя има и часове, участва и в кампанията за 1 клас, а така също видях, че набират и нови учители, защото се разширяват.

Предполагам, че наистина са отложили въпросът с резервите към 25 април, защото сега имаха доста сериозна кампания по прием на 1-класници. Изглежда чакат да започната там записванията и после да движат в комплект вариантите с освободените места за ПУК и 1 клас.

Не мога да ти дам повече подробности, защото не съм се интересувала по този въпрос чак в такива детайли. Големият ми син е там и когато нещо трябва да се вземе като документи, го ползваме за куриер, а пък плащахме капарото по банков път. Не сме гледали работата на детето, но говорих с психоложката и тя каза, че се е справил перфектно и нямат забележки, с детето било работено чудесно. Не ми беше удобно да настоявам за повече, защото виждах колко нови родители има и те чакат за внимание. За мен беше достатъчно като информация.

# 373
Благодаря за бързия отговор!
Дъщеря ми кандидатства за първи клас и тъй като от Св. София оставиха нещата на изчакаване, а аз нямам друг резервен вариант освен кандидастването в НУКК, се зачудих дали да не пришпоря нещата...или да търся още варианти....

# 374
Приятно ме изненадаха от ААУ, че си бяха доста откровени какво всъщност е ААУ и защо дават тези стипендии.

И какво казаха? Защо ги дават? Доста време ме облъчваха по радиото с реклами за стипендиите и покани да се пробват желаещите и ми стана много интересно как така изведнъж им е хрумнало да дават стипендии и да приемат плебеи?

Общи условия

Активация на акаунт