За частното образование, за частните училища (2)

• 78 138
  • 1 311
  •   1
Отговори
# 825
Не, не е същата истерия! На 12-13 тепърва да започваш да мислиш за училище е безкрайно късно. Държавно или частно, важното е да се мисли къде ще е най-добре за детето. Училището не е като със скапаната количка, деето освен майката и бащата да се фръцкат колко са платили, на детето му е все едно дали щее го возят в количка от няколко хиляди лева или от сто лева.
Благодаря за мнението, ясно е, че е така, но ако едно дете до 12г е учило в кварталното училище, непременно ще пропадне ли? И със сигурност ще знае по-малко математика и БЕЛ от дете, което е учило например в Света София ли? А и после в живота ще се справи по-зле ли?
Защото, в края на краищата, всички инвестиции в частно образование, още от ДГ, би трябвало, образно казано, да се изплатят. А има много хора на високи позиции и с добри доходи, които не са завършили "елитни" училища, както и много хора, завършили в чужбина, които работят посредствена работа с посредствени или средни доходи. Познавам лично и от едните, и от другите. А примерно 8 бона годишно са средно таксите в ЧУ, а 12 години училище и поне 3-4 години градина, ами 15 по 8 е 120 бона, кво трябва да работи после детето, че да има смисъл? Не говорим за висшето в чужбина, което е поне още толкова пари.

# 826
Ето ви линк към презентацията на министерството:

http://alekdimitrov.com/comment.asp?NID=83

Смешни са опитите за омаловажаване на успехите на Св. София. Някой от философите не погледна ли бройката на випуските на цитираните 5 училища - 4 държавни и Св. София - частното е с втория по големина набор!
Хайде стига сме търсили под вола теле.

Peace Peace Peace Цитирано, като източник надявам се kodbg да не възразява

Благодаря за мнението, ясно е, че е така, но ако едно дете до 12г е учило в кварталното училище, непременно ще пропадне ли? И със сигурност ще знае по-малко математика и БЕЛ от дете, което е учило например в Света София ли? А и после в живота ще се справи по-зле ли?
...... А има много хора на високи позиции и с добри доходи, които не са завършили "елитни" училища, както и много хора, завършили в чужбина, които работят посредствена работа с посредствени или средни доходи. Познавам лично и от едните, и от другите.

Не, не е задължително едно дете учещо в Държвано училище да пропадне, както и не е сигурно, че едно дете учещо в Частно такова непременно ще стане върха на сладоледа - примерите, които си цитирал са съвсем на място.

# 827
оф, явно много съм многословен - с 2 думи е следното - не е ли с училищата същата истерия както с другите теми за бебета и деца - за количките и креватчетата вярвайте ми, има десетки теми със стотици страници! Ами че децата до 12-13 години поне основно трябва да си играят, то не е в тази тема чужди езици, БЕЛ, математика и кво ли не още от невръстни деца, а после изплаща ли се това, както е питала една от мамите? Аз например имам доста добра позиция в немска фирма, две висши и с английския си служа повече от прилично, а руски знам перфекто - айде това не го броим за език, и аз самия не го броя, но - никога не съм ходил на частни уроци, до 7-ми клас учих в кварталното /много загубено/ училище във Варна, където бяха деца предимно на хора, скоро дошли във Варна от околните села /сега живея в София/, но какво от това!? Приеха ме в 8 клас в Математическата гимназия с отлична оценка на изпита, без да съм ходил на частни уроци, така че и в тази и подобните теми не е ли прекалено вживяването?
Не ме разбирайте криво, с голям интерес изчетох до 25-та страница, що е вечер пред мен, ще чета още, много ви се радвам на мненията и знам, че сега няма нищо общо с преди 20-30 години, ама все пак....наистина ли пък от 1ви клас има такова огромно значение дали е в Света София, Питагор, Ерих Кеснер или кварталното?!

Абсолютно си прав - безумна истерия е всичко това около седми клас. Трудна възраст, ужасно поднесена информация в учебниците / особено БЕЛ и Биология/ и за капак -Повсеместни изпити...Как се обяснява това на един тийн, как се мотивира , когато е заобиколен от приятели, компютри и ред други изкушения? Как може да осъзнае, че сега самоопределя съдбата си за близките 5 години, че и след това? А и трябва ли? Системата ни принуждава да роботизираме децата си, да се конфронтираме с тях - само и само да успеят или по-скоро да станат част от "успешната" статистика!

Няма как - всички го правим, защото нямаме голям избор. Аз също съм завършила квартално училище в Северна България до 7кл.и можех да остана в него , но успешното ми представяне на олимпиада по БЕЛ ме доведе в НГДЕК, последваха две специалности в СУ...Но това беше по-скоро щастливо стечение на обстоятелствата, а не родителска амбиция или масова истерия за по-по-най училище...Всичко е до детето и неговия свободен, но преди всичко осъзнат избор. С настоящите смешни т.нар.тестове на НВО - не остава г олямо място нито за свобода , нито за избор на училище....

Алтернативата ЧУ е един от възможните избори  при сегашните обстоятелства, защото имат амбицията да се докажат и ще вложат максимум усилия при подготовката на децата . Средата също създава комфорт , усещане за спокойствие и сигурност.  

Последна редакция: вт, 11 юни 2013, 21:31 от ellis

# 828
  • София
Ако си чел тази и други теми, верооятно си разбрал, че разликата между едно и друго частно, както и между едно и друго държавно, може да е от земята до небето. И в двете категории има добри, има и такива, дето за нищо не стават. Държавно или частно - родителят трябва да си напише домашното и да проучи, да прецени какво иска и какво може да си позволи. И не говоря само за пари, а и за местоживеене, културни разбирания, че и дори способности на детето.
Не гледай на образованието като на инвестиция, която трябва да даде определена печалба, защото има голяма вероятност да останеш разочарован. Давай на детето възможности за добро образование и развитие, а нататък няма никаква гаранция какъв ще е резултатът, защото той зависи от взаимодействието на много фактори, част от които не можеш да контролираш.

Дани, РИО го дебна, ама нищо няма! И аз искам да видя нещо за София, от чисто любопитство.

# 829
Татко Мецан, преди време бях писала едни информации за американските престижни университети. Грубо обучението на студент е 250 000 долара за всичките години. Мисля, че в MIT най-бързо си връщаха инвестицията - някъде към 35-годишна възраст, но говорехме пак за годишни доходи от около 110 000 долара на година. Завършилите Харвард бяха с по-ниски заплати.

Така че инвестицията в нашето частно образование не е чак толкова чудовищна. Щом ме четеш, може би си виждал статиите на Радост. Дъщеря й се изстрелва с почти пълна стипендия за престижен университет в САЩ. Само годишната такса там е по-висока от цялото й обучение през всички години тук.

# 830

[/quote]

...... А има много хора на високи позиции и с добри доходи, които не са завършили "елитни" училища, както и много хора, завършили в чужбина, които работят посредствена работа с посредствени или средни доходи. Познавам лично и от едните, и от другите.

Не, не е задължително едно дете учещо в Държвано училище да пропадне, както и не е сигурно, че едно дете учещо в Частно такова непременно ще стане върха на сладоледа - примерите, които си цитирал са съвсем на място.[/quote]

Благодаря, Лени, Вие сте от хората, които чета с голямо удоволствие и от които съм научил много тук. Поради Вашите постове си мисля сериозно за Питагор, макар и да бях решил за немските училища, но както казах, разочаровах се, макар и само от по една среща в някои от тях.

Последна редакция: вт, 11 юни 2013, 22:17 от Татко Мецан

# 831
Ако си чел тази и други теми, верооятно си разбрал, че разликата между едно и друго частно, както и между едно и друго държавно, може да е от земята до небето. .
Разбрал съм аз, но точно се чудя дали е баш така. От четене тук  - първо, бях твърдо решил да запиша детето в частна ДГ, второ, бях си формирал градина фаворит и трето - градина аутсайдер от тези, които ме интересуваха - да кажем с немски. А съм изчел без да ви лъжа, наистина много стотици страници и тук, и въобще каквото намерих в нета.
И какво стана - действителността ме удари по главата яко, по следния начин:
-като ги посетих на място, градината аутсайдер се оказа най-хубавата и ми стана градина - фаворит, единственият й голям минус остана голямата отдалеченост от дома ни, но локацията не ми беше водещ фактор,
-градината-фаворит се оказа най-зле и определено ми отпадна от намеренията,
-и въобще, взех да се замислям, дали изобщо трябва да го дам в частна ДГ и да ръсна по една шапка пари всяка година, с перспективата да продължа да ги ръся и за училище - защото ако е само ДГ, то няма сми - но при положение, че е силно съмнително, че частното образование е по-добро от държавното?!?

# 832

Благодаря, Лени, Вие сте от хората, които чета с голямо удоволствие и от които съм научил много тук. Поради Вашите постове си мисля сериозно за Питагор, макар и да бях решил за немските училища, но както казах, разочаровах се, макар и само от по една среща в някои от тях.

Не сте казали, че се интересувате от немските училища  Peace - те бяха предварителната таргетгрупа - ако искате ще ви драсна на ЛС, по-късно тази вечер или най-много утре. И там има и добри и .... да речем, такива които са в таргетгрупата на г-жа Клисарова  Mr. Green

# 833
  • София
Ти повдигаш на първо място принципен въпрос, и на второ място съвсем практичен въпрос - дали си заслужава парите. Доколкото зная, на частните ДГ и училища най-големите им предимства са малкият брой деца в група и клас, както и относително по-добрата материална база. Но от друга страна се сещам за поне една държавна ДГ, в която базата е страхотна, дори навремето беше въпрос на връзки да си вкараш детето там, нищо че групите са пренаселени. Ще напиша тук това, което в общи линии написах в темата за седмокласницитте и гимназиите - няма обективен източник на информация, който да съдържа достатъчно на брой и важни измерители, оценяващи различните учебни заведения. Решението коя гимназия (в случая ДГ и училище) да  се предпочете е чисто субективен - отчасти от ухо на ухо, отчасти от прочетено, отчасти от някакви лични впечатления, отчасти от това какво си сънувал нощес, отчасти на късмет. Така да се каже, ти като обикновен родител решаваш от висотата на своята некомпетентност, смесвайки информация от различни източници със своите лични убеждения и случайни мисли.  Peace
Лично аз навремето като е трябвало да решавам за начално училище, съм решила в полза на държавно такова, сега също предпочитам държавна гимназия, макар да имам готовност и за частна.

# 834
-и въобще, взех да се замислям, дали изобщо трябва да го дам в частна ДГ и да ръсна по една шапка пари всяка година, с перспективата да продължа да ги ръся и за училище - защото ако е само ДГ, то няма сми - но при положение, че е силно съмнително, че частното образование е по-добро от държавното?!?
Когато аз бях на твоя хал ЧО определено беше по-зле от ДО. Избрахме държавна градина, а после и кварталното училище и всичко беше ОК. И градината беше супер, и в училище се оказа, че най-важното нещо е учителката, та нищо не загубихме заради това, че сме в сферата на ДО. От 5 клас нататък пак сме в ДО, но такова с подбор и пак не сбъркахме.

Това обаче беше преди 10 години. Днес ЧУ започва да става все по-добро, защото има голям наплив на амбицирани родители и добрите ЧУ даже могат да си позволят да правят подбор и нямат нужда да правят компромиси с изоставащите. В добавка към малките класове и т.н. това вдига нивото. В резултат има още по-голям наплив, което още ще вдигне нивото и т.н. Когато ви стане време вие да избирате може вече ЧО да е най-добрата алтернатива. Кой знае?

# 835
Ти повдигаш на първо място принципен въпрос, и на второ място съвсем практичен въпрос - дали си заслужава парите. Доколкото зная, на частните ДГ и училища най-големите им предимства са малкият брой деца в група и клас, както и относително по-добрата материална база.

Хах, така си мислех и аз за базата, но действителността се оказа друга - кварталната ясла е с по-добра материална база от ВСИЧКИ частни ДГ, които посетих. Освен това в държавната ясла имаха и достатъчно чисто нови играчки, включително камиончета и колички, на които се возят из двора, нови люлки и катерушки, каквито липсваха в частните.
Така да се каже, ти като обикновен родител решаваш от висотата на своята некомпетентност, смесвайки информация от различни източници със своите лични убеждения и случайни мисли.  Peace
Ха ха, прекрасно казано и изобщо не Ви се сърдя, още повече, че доколкото съм чел, Вие сте от най-заядливите потребители:) Права сте.

# 836
Когато аз бях на твоя хал ЧО определено беше по-зле от ДО. Избрахме държавна градина, а после и кварталното училище и всичко беше ОК. И градината беше супер, и в училище се оказа, че най-важното нещо е учителката, та нищо не загубихме заради това, че сме в сферата на ДО. От 5 клас нататък пак сме в ДО, но такова с подбор и пак не сбъркахме.

Това обаче беше преди 10 години. Днес ЧУ започва да става все по-добро, защото има голям наплив на амбицирани родители и добрите ЧУ даже могат да си позволят да правят подбор и нямат нужда да правят компромиси с изоставащите. В добавка към малките класове и т.н. това вдига нивото. В резултат има още по-голям наплив, което още ще вдигне нивото и т.н. Когато ви стане време вие да избирате може вече ЧО да е най-добрата алтернатива. Кой знае?
Изцяло на това мнение бях и аз, формирано основно от този форум, но действителността в ЧДГ, които видях, ме поразочарова и с голяма сила ми отекна въпроса - не са ли предимствата плод на прекалено "вманиачване" и "истеризиране" от мамите, а всъщност впечатлението, което оставиха у мен е, че опрелено не си струват парите.
И ВИе, Черна станция, сте от потребителите, които са ми фаворит и чиито мнения чета с истинско удоволствие. Не знам какво не правя както трябва, но като напиша 2 реда, започва да ми мига прозореца и изобщо да не виждам какво пиша, справям се само защото мога да уцеля буквите и с вързани очи. Затова се получават и грешки, например в "Ерих КесТнер" Т-то не ми се появи в поста.

Последна редакция: вт, 11 юни 2013, 23:09 от Татко Мецан

# 837
Да, държавна детска градина, плюс платените към нея допълнителни занимания, които са пожелание Simple Smile Ние сменихме две държавни градини поради смяна на адреса и съм еднакво доволна и от двете - и като база, и като персонал, и като атмосфера изобщо. Лошата новина е, че и аз говоря за допреди осем години. Тогава сякаш всичко беше наред и нямаше и помен от тези неразбории с класирания за градини и начални училища, за каквито слушам в момента. Вярно, че за записване в първи клас мъжът ми застана на опашката в четири часа сутринта и не беше първи Laughing Но с това "истерията" приключи. Не сме се борили за "най-добра" учителка. Тази, която ни се падна, беше една година по-голяма от мен, с едно майчинство зад гърба си и не знам дали й се събираше и един випуск стаж. Е, в момента е една от най-търсените и ще се избият за нея  Sunglasses Аз обаче винаги съм следяла отблизо как протича обучението на детето и наблягах силно на индивидуалната подготовка. Резултатът след седми клас беше повече от удовлетворяващ  Grinning Хем тогава не знаех за бг-мама. Знаех, но мислех, че е за бебешки работи  Laughing Сега ми е уютно тук, защото виждам, че е пълно с такива откачалки като мен, които знаят какво учат децата им и разни такива неща Hug

# 838
Да, държавна детска градина, плюс платените към нея допълнителни занимания, които са пожелание Simple Smile Ние сменихме две държавни градини поради смяна на адреса и съм еднакво доволна и от двете - и като база, и като персонал, и като атмосфера изобщо. Лошата новина е, че и аз говоря за допреди осем години. Тогава сякаш всичко беше наред и нямаше и помен от тези неразбории с класирания за градини и начални училища, за каквито слушам в момента. Вярно, че за записване в първи клас мъжът ми застана на опашката в четири часа сутринта и не беше първи Laughing Но с това "истерията" приключи. Не сме се борили за "най-добра" учителка. Тази, която ни се падна, беше една година по-голяма от мен, с едно майчинство зад гърба си и не знам дали й се събираше и един випуск стаж. Е, в момента е една от най-търсените и ще се избият за нея  Sunglasses Аз обаче винаги съм следяла отблизо как протича обучението на детето и наблягах силно на индивидуалната подготовка. Резултатът след седми клас беше повече от удовлетворяващ  Grinning Хем тогава не знаех за бг-мама. Знаех, но мислех, че е за бебешки работи  Laughing Сега ми е уютно тук, защото виждам, че е пълно с такива откачалки като мен, които знаят какво учат децата им и разни такива неща Hug
Страхотен пост, благодаря за инфото, и май потвърждавате това, към което и аз клоня:)

Последна редакция: ср, 12 юни 2013, 09:42 от Татко Мецан

# 839
  • В офиса
Tвоя първия пост е редактиран, а моя го няма. След малко най-вероятно ще изчезнат и тези двата. Модераторите не спят. За пръв път ми се случва такава цензура в този форум... Е, нищо важно не си говорехме...

А ходенето за гъби знам откъде е.

Общи условия

Активация на акаунт