За частното образование, за частните училища (2)

• 78 149
  • 1 311
  •   1
Отговори
# 810
Много се надявам някъде да излезе статистика за всички столични училища. Но такава, която включва всички училища и под 20 ученика.

Дани,
Питайте - ще Ви се отговори по ЗДОИ. Хубав закон, според него може да искате всякаква статистика от всяка държавна институция с малки изключения (лични данни, ако е търговска тайна и др). И то да се поиска  в определен вид - например да начертаете таблица и какво да пише във Всяка колона. Може да посочите технически характеристики (даже и тип на файл). Срок за отговор до 1 месец. Може да поискат да платите разходи за материали, но не и за труд.
Задължително е да има име и адрес, на който да се прати отговор. Само с имейл не може, дори да сте посочили, че искате да получите информацията на имейл.  Simple Smile

Истински случай, ще се опитам да го адаптирам към темата. Гражданин поиска информация в кои квартали живеят децата, получили оценка над 4 по НВО. Имам предвид информация от около 5,000 хартиени копия, която за администрацията е маловажна и не е качена в електронен вид. Инфото не беше тайна, но искаше много работа. Позната ми чете ЗДОИ и накрая 60 човека (все едно по 2-3 от РИО) по 2-3 дена ровиха папките и попълваха данните.

Ето нещо такова

ДО

Министъра на образованието и науката
София 1000, бул.: "Княз Дондуков" 2A

ЗАЯВЛЕНИЕ
ОТНОСНО: достъп до обществена информация

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО МИНИТЪР,

Най-напред искам да Ви поздравя с новия пост.

Във с провеждане на изследване за качеството на образованието и подобряване на процеса за публичност и прозрачност в държавната администрация, бихме  желали да се възползваме от обявената възможност за получаване на информация по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

Моля да ни бъде предоставена на ….. (вид носител, хартиен, електронен и т.н. технически характеристики) следната информация в посочения вид:
1.
2,
Предварително Ви благодаря и вярвам, че ще продължим добрата комуникация и ползотворното сътрудничество в името на децата.

С уважение:
Име
Адрес;
Тел:
имейл:

# 811
  • София
е, че това не е кой знае какъв випуск - два класа! Да сравняваш 38 човека с випуски от училища с по средно 4 паралелки от по двайсет и няколко човека е странно. Но аз вече не се изненадвам на всякакви статистики и сравненията, които се правят.

# 812
Andariel, ти ме застреля, мила! Говорим, че всички деца от ЧДГ и ЧУ са 8000. На випуск от ЧУ са около 300 деца в цяла България. Ти искаш да ги сложиш в едно-две у-ща. Хахааа!
Съвсем нормално у-ще си е. Другите може да са попрепълнени.

biborana, много ценни съвети пак! Благодаря!

# 813
Естествено, че е нормално ЧУ. Спор няма. Просто сравненията не са съвсем коректни, защото в такова ЧУ няма изоставащи парашутисти, няма деца, приети с разни привилегии и т.н. Както се вижда почти няма кой да сваля бала, докато в големите ДУ има много такива деца. 
За мен единственото ЧУ, което без всякакви уговорки достойно оглавява класациите е АК предвид големия брой деца.

Но всичко казано по-горе не омаловажава успеха на децата от ЧУ. Те нямат вина, че са малко и няма изоставащи. Децата са се трудили и си заслужават поздравленията. Ние възрастните сме тези, които се опитваме да правим разни схеми с класирането според пристрастията си.

# 814
  • София
Дани, както се вижда, се сравняват извадки с много голяма разлика в бройката - в един кюп са випуски от по 40 човека и випуски с по сто и отгоре човека, в зависимост от това колко класа по колко деца има. Ние не можем да знаем дали голямата разлика в размера на извадките е взета предвид, или просто някой е цъкнал бутона на програмата и тя му е изплюла едни числа. Не се заяждам. В една кошница с тях е и СМГ, с по пет паралелки най-малко.

# 815
  • В офиса
Ох......
Бройки на децата от у-щата в топ 5 за 7-и клас

ОМГ Пловдив 28
МГ Русе 25
ЧОУ Св. София 38
МГ Варна 55
ПМГ Хасково 29

Айде, анализирайте...

# 816
Да, догодина за класациите ще трябва да се режат и училищата с под 50 ученика на випуск! Не, направо под 100!

# 817
Ето ви линк към презентацията на министерството:

http://alekdimitrov.com/comment.asp?NID=83

Смешни са опитите за омаловажаване на успехите на Св. София. Някой от философите не погледна ли бройката на випуските на цитираните 5 училища - 4 държавни и Св. София - частното е с втория по големина набор!
Хайде стига сме търсили под вола теле.

ПС - Начинът по който е презентирано това класиране дава повод за всевъзможни размествания - написано е - СРЕД училищата с най-високи резултати, а не училищата с най-високи резултати.

Последна редакция: вт, 11 юни 2013, 20:53 от kodbg

# 818
  • София
аха, и като ни дават първите пет и последните пет държавни и частни асорти, къде са останалите няколкостотин с по над сто деца на випуск?

Що, има тук-там и за двата модула!

Последна редакция: вт, 11 юни 2013, 20:45 от Andariel

# 819
Не съм още наясно с правилата, не ми се даде да пиша повече, а не успях да напиша нищо по темата и затова вероятно ще ми изтрият поста. Исках да кажа, че макар че сме малки, с голям интерес чета темата и всички теми относно обучението и частното образование, включително и за гимназиите. Нещата много са се променили откакто аз бях ученик Simple Smile а естествено ми е много важно какви решения ще взема за детето си. Много се радвам на постовете на Данибон, Лени, Черна станция и още много потребителки, от които съм изчел сума ти нещо, а слава Богу, има и мъже, като Код бг, които също чета с интерес. Но по темата - твърдо бях решил да дам детето в частна градина, защото от 2 годишни има прием, но с цел там да продължи и по-нататък - и в началното училище, и в прогимназията, и в гимназията.

Да, но посетихме няколко от тези "учебни комплекси", които си бяхме набелязали, и да ви кажа честно, разочаровах се. По-нататък ще дам подробности, но сега да ви питам, а не истерясвате ли малко? Когато четох за количките, леле Боже, то бяха 300 теми от хиляди страници, каква количка, едва ли не живота и здравето на бебето зависели от това, и аз се впрягах сериозно и исках да дискутираме часове наред с жена ми, каква количка и какво креватче да купим. Леле, ама изобщо не е с такава жизнена важност това! за училищата за малки деца не е ли същото - ами че те

# 820
Разгледах презентацията (благодарности на kodbg) и ето какво намерих:

Макс. 65 т. БЕЛ–103 ученици, математика–1193 ученици

С други думи класацията е само по първи модул, което я прави безинтересна за мен. Иска ми се да видя класация по оценки за кандидатстване.

# 821
оф, явно много съм многословен - с 2 думи е следното - не е ли с училищата същата истерия както с другите теми за бебета и деца - за количките и креватчетата вярвайте ми, има десетки теми със стотици страници! Ами че децата до 12-13 години поне основно трябва да си играят, то не е в тази тема чужди езици, БЕЛ, математика и кво ли не още от невръстни деца, а после изплаща ли се това, както е питала една от мамите? Аз например имам доста добра позиция в немска фирма, две висши и с английския си служа повече от прилично, а руски знам перфектно - айде това не го броим за език, и аз самият не го броя, но - никога не съм ходил на частни уроци, до 7-ми клас учих в кварталното /много загубено/ училище във Варна, където бяха деца предимно на хора, скоро дошли във Варна от околните села /сега живея в София/, но какво от това!? Приеха ме в 8 клас в Математическата гимназия с отлична оценка на изпита, без да съм ходил на частни уроци, така че и в тази и подобните теми не е ли прекалено вживяването?
Не ме разбирайте криво, с голям интерес изчетох до 25-та страница, що е вечер пред мен, ще чета още, много ви се радвам на мненията и знам, че сега няма нищо общо с преди 20-30 години, ама все пак....наистина ли пък от 1ви клас има такова огромно значение дали е в Света София, Питагор, Ерих Кестнер или кварталното?!

Последна редакция: вт, 11 юни 2013, 23:02 от Татко Мецан

# 822
Ооо, ако е по първи модул е силно безсмислена. Сега ще си поиграя да сметна на ПЧМГ по първи модул колко е, е само те са си публикували всички резултати и да се направи някакво сравнение с колко по-ниска е истинската матура.

Разликата въобще не е малка:
При ПЧМГ по първи модул:
БЕЛ - 5.488 по втори 5.44 - тук разликата не е голяма

По мат: - 5.804 / 5.583 - тук е много голяма

Каква е връзката точки / оценки?

По първи модул ПЧМГ е с 5.488 / 5.804 - колко точки са това?

Последна редакция: вт, 11 юни 2013, 20:52 от kodbg

# 823
  • София
Не, не е същата истерия! На 12-13 тепърва да започваш да мислиш за училище е безкрайно късно. Държавно или частно, важното е да се мисли къде ще е най-добре за детето. Училището не е като със скапаната количка, деето освен майката и бащата да се фръцкат колко са платили, на детето му е все едно дали щее го возят в количка от няколко хиляди лева или от сто лева.

# 824
kodbg, гледам таблицата от м.г. https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AhA7XVqwJbW7dEJVbHR … YnA0N1lrQmc#gid=2 и там резултатът май е въз основа на всички матури, а не само на БЕЛ и мат.

Всъщност - нормално е класацията да е само върху НВО, защото той е задължителният и включва всички предмети. Това не пречи да се изнасят резултатите и за двата модула, но май много се размечтах. Поне по първия да имаме резултатите на всички училища - пак добре. Трябвало да се дебне РИО, а не МОН.

Татко Мецан, добре дошъл. Не мога да Ви дам точен съвет. Ние сме расли при коренно различни условия. Вероятно след някое-друго поколение ще се наместят нещата и ще е ясен най-добрият модел.

Последна редакция: вт, 11 юни 2013, 21:10 от Danybon

Общи условия

Активация на акаунт