За частното образование, за частните училища (2)

• 77 990
  • 1 311
  •   1
Отговори
# 1 050
...  след 10-15 години, когато децата са в зряла възраст, тук вече няма да е толкова гадно, ако примерно дръпнем толкова, колкото сме го направили последните 10-15 години.
Прогресът ще бъде значително по осезаем - ще бъдем на половината път към светлото бъдеще.  Laughing
http://novinar.bg/news/prez-2050-g-romite-shte-vladeiat-balgarii … MzQzNDs3MA==.html

Това е само един от аспектите защо трябва да се форсира ЧО, което в случаят е единственият начин да се запази сегашното статукво на етническо разделение, при спазване на сегашните правни изисквания.

Татко Мецан, ако държиш децата ти да не са на 10 000 км. от теб ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ги запиши в някое ДУ с ниски успехи... ама и това не мисля, че ще те гарантира.  Mr. Green
Спомням един рефрен от сръбска песен "и на село никой жив не може да ме върне".  С леко перефразиране е доста показателен Laughing

kodbg чакам отговор на въпроса който ти зададох.   Laughing

Lennyh, не му се впрягай на господина. Той още от първото си включване в темата го играе агент-провокатор Wink
Не е господин а известна  г/жа, която участвав тази тема и под друг ник.  Laughing  И тук се е оформила същата групичка както в темите за АК и скъпите университети. Там където има частно и американско като скакалци се спускат и докато не я унищожат не престават. После отлитат и никакви повече там не се вясват.
..........................................
Поляците са направили изследване, че ако ученик в ДУ ползва същите услуги както в ЧУ образованието му ще излезе по скъпо.

# 1 051
Според мен и се преписва, и се подсказва. Но не в ЧУ, а в малките провинциални училища.

Напълно подкрепям Черна Станция. Вижте резултати от ДЗИ 12 клас. Нормално е, че в Кочан, Доспат и Троян (1,  2 и 6 място в списъка) са се явили 1-2 деца и са изкарали пълно 6,00. Гении могат да се родят навсякъде. Но в Ардино, Бяла Слатина и Лом се явяват 3 до 7 деца и всички имат пълно 6! Бих казала, че вероятността това да се случи без преписване е колкото да спечелят 6 от тотото.

Diliana, в началото и аз реагирах като Котбг, но после видях, че децата са първи клас. (Поздрави за тях). И се замислих, че основна разлика между ДУ (дори и тези, които обират каймака) и ЧУ вероятно е насърчаване на работата в екип. В ДУ - почти липсва.

Жасмин. поздравления за умното и прекрасно дете, и за успехите му.
Но в темата може да пише всеки - това не платен форум за родители на деца от ЧУ. Не се сърди, но все още не си преместила детето в ЧУ и взе да го даваш важно. Точно такива единични изказвания на родители от ЧУ настройват част от останалите против ЧУ.

Записването в НУКК на деца на "важни хора" не е липса на заинтересованост. Те смятат, че това е най-доброто. Хем е главно за "правоимащи" (как ли точно те масово успяват да минат трудния прием?), хем е на аванта, хем няма ЧУ с такава база. То си е като правителствена болница, традиция.

У нас почти няма 100 % държавно образование - може би много бедни и незаинтересовани, и както разбрахме НУКК. Но макар и рядко и там се раждат гении, които успяват да наваксат.
За останалите хора, около средната класа - има 100% частно и полу-частно (курсове, спорт, занимални, частни уроци....).

Ако държавата спре дискриминацията и парите следват ученика и в ЧУ, ще спечелят всички - даже хора, които нямат пари за ЧУ (повече места в добри ДУ). Ще загубят само организиращите обществени поръчки.

Анелия Клисарова: Да, просто състоянието на бюджета, на условията на работа в момента не позволяват това да бъдат...

Прочети цялата статия тук: http://www.cross.bg/klisarova-aneliya-vodesht-1363900.html#ixzz2WCb2h8kr

О след месец ще имам повече време и обещавам на Министерката да й покажа резерви в собствения й бюджет. Сега за почивка го проучвам. Ами забелязах много приоритетни неща - "мониторингови посещения в чужбина" (възможно е да се чете екскурзии) - 15 броя посещения за непосочен брой експерти само в 1 малка част от бюджета. А да 260 летни почивки (не обучение, а почивки). Пак ще говорим за приоритети.

Последна редакция: пт, 14 юни 2013, 17:51 от biborana

# 1 052
  • София
Данибон, за какво ти е , какво ще покаже - невъзможността на МОМН да анализира числа? Mr. Green

Сега гледам файла с матурите за 12 клас. Единствената що годе обективна класация е матурата по БЕЛ, тъй като на нея се явяват всички зрелостници в страната. Е, според файла АК  и 91 НЕГ имат еднакъв успех по БЕЛ, до последен десетичен знак -5,73 и за двете училища.. Което логично ги поставя на едно стъпало. Но не, МОМН обяви АК официално  за заемащ челната позиция. А файлът, дело пак на МОМН,   пък нарежда 91 НЕГ на 1 място, заради явно по-големия брой явили се, близо 70 души повече. Последно кое е верното - равни ли са, НЕГ ли води, Колежът ли..За какво ви е въобще  такава статистика? Същото е надолу и със 73 СОУ и 1 АЕГ, като този път пък по-напред е наредено училището с по-малко явили се  деца, въпреки равния им  успех.

Последна редакция: пт, 14 юни 2013, 17:54 от пенсионирана русалка

# 1 053
Хора, хайде да се опитаме дружно да намерим класацията на столичните училища от матурите за 7 клас. Изглежда е супер секретен документ.

А в края на краищата защо е толкова важно да я намерим? Какво ще реши това намиране?
Пък и да я намерим пак няма да има всеобщо доволство, защото сигурно ще е по първи модул. А мен например ме интересува класация по оценки за кандидатстване.

Не , не е по Първи модул.

Има една - обща - на база оценките от двата модула и две допълнителни - една на база оценки първи/втори модул БЕЛ и първи/втори модул математика.
Уточнявам, че ми е цитирана, все още я нямам.

Черна Станция, да се съотнесеш , да се съпоставиш с останалите винаги е полезно. Първо - коректив на грешките и изработване на дългосрочна стратегия за справяне с тях. Второ - отчита се дали е постигнато планираното от всяко училище. Трето - в лично качество всеки родител би могъл да се ориентира къде и как се работи и какви резултати се постигат.

Подобни класации и рейтинги са основно мерило в Европа и Щатите.

# 1 054
  • София
Хора, хайде да се опитаме дружно да намерим класацията на столичните училища от матурите за 7 клас. Изглежда е супер секретен документ.

А в края на краищата защо е толкова важно да я намерим? Какво ще реши това намиране?
Пък и да я намерим пак няма да има всеобщо доволство, защото сигурно ще е по първи модул. А мен например ме интересува класация по оценки за кандидатстване.

Не , не е по Първи модул.

Подобни класации и рейтинги са основно мерило в Европа и Щатите.

Да, но ако са прецизно направени. Горният ми пост за файла с  матурите в 12 клас само доказва, че у нас случаят не е такъв.

# 1 055
 Русалка, съгласна съм с теб.
Резултатите се отчитат и изготвят като статистика от същите" супер-експерти" от "Центъра/Дирекцията  за контрол и оценка на образованието" . Под тази абревиатура се скатават хора, правещи тестове и оценяващи ги. Както съм писала и в една друга тема, това което са изфабрикували въобще не са тестове, а някакви въпросници / пример за истински тестове - тези на АК, Тойфел, САТ/
Вопиющ пример за тяхната експертност е 3 въпрос от НВО 7 кл. БЕЛ. #2gunfire

Та с една дума - некомпетентни съставители, оценяващи некомпетентно .

Това не омаловажава успехите на ЧУ. Колкото и грешно да са заложени критериите за оценка и последвалото класиране , отличните резултати на децата от ЧУ са факт.

# 1 056
  • София
Русалка, съгласна съм с теб.
Резултатите се отчитат и изготвят като статистика от същите" супер-експерти" от "Центъра/Дирекцията  за контрол и оценка на образованието" . Под тази абревиатура се скатават хора, правещи тестове и оценяващи ги. Както съм писала и в една друга тема, това което са изфабрикували въобще не са тестове, а някакви въпросници / пример за истински тестове - тези на АК, Тойфел, САТ/
Вопиющ пример за тяхната експертност е 3 въпрос от НВО 7 кл. БЕЛ. #2gunfire

Та с една дума - некомпетентни съставители, оценяващи некомпетентно

Именно, това прави и статистиките им съмнителни..

# 1 057
Diliana, в началото и аз реагирах като Котбг, но после видях, че децата са първи клас. (Поздрави за тях). И се замислих, че основна разлика между ДУ (дори и тези, които обират каймака) и ЧУ вероятно е насърчаване на работата в екип. В ДУ - почти липсва.
Благодаря за този прочит  Peace
Исках да покажа и друга разлика, която може да се намери в частното образование.
Може да се наблюдава и в някои държавни училища, но ние сме от село до София, нямаме баби и работим по цял ден в София. Нямаме шанс за държавно училище и не сме търсили.
(Да не се чете като оправдание. Аз харесвам частното образование, но не подценявам децата в държавното!)
Както написах в друг пост (който изтрих, защото провокирах некрасиви заяждания), аз се изкефих на това, което видях, защото децата са задружни, имали са свободата да се организират, работили са в екип. Та това са 8 момичета, които са се разбрали и са се организирали!!!
Радвам се, че не го е организирала учителката, защото това показва, че тя не "организира" на всяка цена, че има търпение да стои тихо от страни и да наблюдава.
Непонятно ми е защо се омаловажават резултатите на децата от ЧО, само защото родителите им са решили да платят за образованието им. Не го разбирам.

# 1 058
diliana, аз ви чета с интерес! Не смогвам покрай другата дискусия да се включа. Беше ми много интересно и разбрах какво казвате.

А за документа - нека да го имаме първо. С тази потайност в образованието направо откачам. Днес без малко да публикувам нещо пак критично, но се посдържах. По-скоро ме отнесоха другите новини от деня и ...

# 1 059
  • София
Добре де, и какво толкова са направили, Дилиана, че да го приписваш точно на частността на училището? Как да е стояла и да е гледала, като учителката не е знаела, ако правилно помня, ти самата написа, че тайно са го направили децата! В почти всеки клас има по няколко деца, които са по-активни и организират разни неща помежду си, без значение в какво училище са. То е качество на децата, не на училището. Все едно пекар на хляб да каже, че заради него втасва тестото, а не от маята. Ти сега си мислиш, че точно децата от вашия клас откриват за пръв път топлата вода.

# 1 060
  • В офиса

Анелия Клисарова: Да, просто състоянието на бюджета, на условията на работа в момента не позволяват това да бъдат...

Да допуснем, че в един и същ момент всички деца от ЧУ се преместят в ДУ. На теория е възможно, нали? Е, тогава откъде ще дойдат парите за тези деца в бюджета, чудя се аз  Mr. Green

# 1 061
  • София
от резервите

# 1 062
Хайде сега кажете защо ме нападнахте така, като вижте например това тук, казано явно от човек с опит и вътре в нещата:

Съвсем извън контекста на дискусията частно или държавно (всеки избира сам), ще ти кажа, че си  май голям идеалист.. Преписване има, и в държавните, и в частните, при това  като че ли нарастващо като тенденции  с годините. Съвестни квестори има много, но има и от другите. Каква е гаранцията какъв ще се падне в дадена изпитна зала,  на което и да е школо? А най-права за мен е Черна станция, най-здравото преписване и подсказване  пада  по училищата в малките селища. Там колкото и да се завъртят  учителите - квестори, все са познати.. И действат на принципа  "Аз помагам на вашите, ти на нашите, като просто се правим, че не чуваме и не виждаме..".

ПП Петя, разбира се, че и в малките населени места има много умни деца. Нали именно от тях ще препишат слабите, каквито също навсякъде има. Идеята е  в това, че малкото градче не позволява чак толкова различен подбор на квестори. И каквото и да се прави и струва, квесторите са познати, дори и на децата. А това помага, не винаги, но все пак ....

Като аз дори не съм и твърдял, че има преписване, а само ПОПИТАХ, дали има, и то както в ЧУ, така и в ДУ.

Глупостите на Пламен Хъ Къ няма да ги коментирам, поне да беше видял от кога съм регистриран, ама на него и работата с компютри му се отдава колкото и мисленето - тоест хич.

Очаквам извинения, защото ме изкарахте едва ли не, че ям деца на закуска. Или ще излезе прав единственият от приятелите ми, на когото споделих, че чета редовно БГ мама и той ми каза - "ти ме шашна, не мога да повярвам, че четеш бг-мама. Там са уникални кокошки! Падам от хилеж като ги чета" - край на цитата. Joy

# 1 063

Да допуснем, че в един и същ момент всички деца от ЧУ се преместят в ДУ. На теория е възможно, нали? Е, тогава откъде ще дойдат парите за тези деца в бюджета, чудя се аз  Mr. Green

Това е страхотна идея за форма на протест - всички 6500 деца от ЧУ (без 7 и 12 клас) организирано подават молби в ДУ!

# 1 064
  • София
ще ви приемат, не бой се! има и училища с мнооого свободни места, защото там никой не иска да ходи. Формално децата ще имат места.

Общи условия

Активация на акаунт