Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота!! Тема 26

• 60 049
  • 839
  •   1
Отговори
# 195
  • София
  Аз  няма да коментирам  резултати само искам да кажа  ,че  цитолога  Катя  Коева преди няколко  години в рамките на  10 дни  ми  изкара първо РАР  2 без  НРV ,  след  10 дни  РАР  ІІІ Д - клетки с морфологични белези на НРV ???   Shocked  По  повод на втория  резултат, лично я намерих в Онкодиспансера в Младост І  и    поисках някакво  логично  обяснение ?  Отговора  й  беше  цитирам буквално :  "  Мило момиче ,  прочети  в Интернет ,че  вируса е ретро - ту  го  има ,  ту  го няма ........."

За мен  тази жена е едно голямо недоразумение , тя  дори не  е  лекар патолог, а  само лаборант  цитолог .......Да не говорим ,че  вече е  и на  достолепна възраст и  би следвало да е пенсионерка.......  Писала съм доста за  нейните резултати преди години .

# 196
Вещице - да, гледали са ме 2 пъти на колпоскоп в рамките на месец, двамата лекари и всичко е перфектно ( както написах вече няколко пъти). Биопсията е хубаво нещо, ако човек има раничка или т.нар. левкоплакия, което аз нямам, така че няма от къде да се взима биопсия Wink А резултатът ми 3а не е чак пък агония, все пак за момента се е случил 2 пъти в рамките на 4 години. Не си заравям главата в пясъка - на мое място какво би направила - пробно абразио на канала директно ли, след като на шийката няма нищо ........... Thinking дурго не се сещам, освен да правя цито 3 месеца подред при различни лекари ( двама от които онколози) и да си пия Изопринозина.

Ако бях ПАП 3Д и аз нямаше да се чудя Hug, но все пак 3а е различно, нали?

# 197
  • София
  Рар  ІІІ Д  го  пишат  само заради  евентуално наличие  на НРV и  принципно  дори го  водят  онколозите по лек  резултат  от  ІІІ А  и ІІІ  Б гр. И аз бях  точно така без  никакви колпоскопски  изменения и  видимо всичко  чисто  , пък се оказах  дисплазия  І - ІІ ст.  навътре в канала .  Цитонамазката не винаги  може  да  "улови " наличните изменения ,които са навътре в канала , а  там видимост няма  дори на колпоскоп . Затова  при подобни съмнения  се прибягва  до  пробно абразио на канала или пък такова  ,придружено с  хистероскопия  ,за да се огледа канала  отвътре (това обаче много малко  лекари  го практикуват  и  то  главно в  частни  реномирани  клиники). Още  повече  наличието на  дори един  от  високорисковите типове  НРV  е  достатъчно основание да се  проследи  дали този  тип НРV  не  е дал  поражения било  то  и  в канала ! Отново  за кой  ли път се  потвърждава тезата  ,че само  на цитонамазка  не може да се разчита !

Само  разяснявам  , решението как и  при кого  да се  лекува  всеки  го  взима сам за себе си !  Peace

# 198
Gesika - така е - ако помниш ЛС, което ти написах още преди да пиша тук наново, беше точно за това дали си прибягнала до пробно абразио по аналогични причини, защото аз също се замислям за такова.

Прочетох също доста информация по въпроса и знам, че и тези инетрвенции не се правят под път и над път, защото самите те биха довели до проблем и благоприятна среда, ако вирусът все още не е успял да се активира и да нанесе достатъчно поражения до момента. Затова и е разумно да се изчака поне 3 месеца , за да се види дали все пак организмът няма да го пребори.
И това съвсем не е е невъзможно - пример - възел на щитовидната ми жлеза ( с огромна наследствена обремененост съм там), от който ендокриноложката искаше да вземе биопсия, след 3 години проследяване изчезна НАПЪЛНО, като изчакахме да видим развитието (лечение не е провеждано) и биопсия НЕ беше правена. Дали е лекомислие или просто премереност в крайните мерки?

За съжаление не всички случаи са идентични и не можем винаги да правим извода, че ако на нас ни се случи по един начин, то на всички подобни аналогично ще е така  Hug

# 199
  • София
  Asinka,   помня  всичко .  Мисля  ,че  и тогава ти отговорих  ,но понеже съм  изтрила  ЛС пак да кажа  наместо  абразио  на  мен ми  се направи директно  LEEP -резултата беше  дисплазия  І -ІІ ст.  навътре в канала ,поради което  не  е  било възможно да се  изреже до здрава тъкан . При това  положение  наместо  втора  конизация  аз  предпочетох  хистеректомия ,за което  не  съжалявам !  Вече  нито  ходя постоянно  на лекар , нито  правя нон стоп цитонамазки  ,колпоскопии , нито пък непрекъснато  треперя  чакайки резултати  и т.н. Казано ми е  ,че  веднъж годишно  преглед е достатъчен ,но  аз  от  предпазливост ходя на  6 м.

Не правя никакви аналогии  на  моя  случай , с когото и да било  просто  разказвам  ,това ,което се е  случило на мен . С  идеята  ,че  би  могло  да  помогне на някой  друг  .  Защото  за  4  г. активно  участие  в тази    тема виждам  ,че  случаите на почти всички  момичета тук са  горе-долу  идентични  - т.е.  резултатите са  все папилом , койлоцитна дисплазия  І - ІІ  и  ІІІ ст.  , макар и рядко  ,но за жалост  се  срещат и   карцином ин ситу  и  дори наскоро  тук  писа  момиче  на  31  години с инвазивен  карцином ,което  не  е  преставало да  се следи преди да  му се случи всичко това .  Така  ,че всеки да си прави  сам изводите .

Не  мисля  и  че  подобни проблеми на  тези  ,които  обсъждаме тук може да се сравняват с  проблеми на щитовидната  жлеза -двете  нямат нищо  общо . 

Тук  не говорим изобщо  за  наследственост ,  а за  НРV ,който е придобит и   за жалост дава  рецидиви !

Помня  още и  ,че в ЛС  ти ми писа ,че  преди  доста години си  третирана със  Солкожин  .  Това би следвало да значи  ,че  и тогава си  имала  проблем ?  Не  мисля ,че  вирус  ,който  дава  рецидиви  в продължение  на  години може да бъде преборен от  организма с помощта на  Изопринозин .  Още повече ,че  става дума за жена на  40  , а не на  20 години .....

По  предписание  на  Ралчева  два-есенно зимни  сезона  по  5 месеца  пих по  схема Изопринозин (това са  250 табл. за  5 мес. ) ,пък  за жалост пак  бях с дисплазия  и явно не преборих  вируса  ,макар и  моя  да не беше от  високорисковите типове .........  За последно  се  впускам в такива  подробности  за  кой  ли път да коментирам  моята  история  ........  Дано все пак е   послужила  на  някого  да вземе  адекватни мерки  ,  а не като мен  да се влачи  от  лекар на лекар  в продължение  на  6 г.  и  половина  .

# 200
  • Велико Търново
Здравейте на всички - искам да споделя моят резултат от цитонамазката - Първа група, а отдолу пише Повърхностни плоски епителни клетки в норма. Малко левкоцити. Лактобацили. Докторът каза че е добре, но мен ме притеснява това че имам раничка от около поне две години. Предложи да я обгори. Понеже не съм на ясно с тези неща искам да попитам имам ли друга алтернатива?

# 201
Момичета, на 28ми съм при Славчев на конизация. Много тъп час късно следобед, направо ще си умра на мъка от нерви.

Питах специално за упойката - местна, само лидокаин! Ужасссссссссссссс. На някой правили ли са му така ЛИИП? Ми аз ще се побъркам, как ще стоя на едно място, ох, направо не съм на себе си от ужас.

Ще стискате палци.

# 202
Момичета, на 28ми съм при Славчев на конизация. Много тъп час късно следобед, направо ще си умра на мъка от нерви.

Питах специално за упойката - местна, само лидокаин! Ужасссссссссссссс. На някой правили ли са му така ЛИИП? Ми аз ще се побъркам, как ще стоя на едно място, ох, направо не съм на себе си от ужас.

Ще стискате палци.
Миличка,няма да те боли,ще видиш маниполацията е безболезнена,бях в другата зала до сестра ми когато я конизаираха хем скалпелно,само че с упойка в гръбнака!!Нищо не усети говорихме си зад паравана...всичко мина за 20 минути!!!Попитах я подробно каза че нищо не е усетила...!!!Успокой се.....всичко ще е наред!!Сега говорих със сестра ми тя пак е във филма...казала и някаква приятелка че това не се лекувало и пак се появявало...незнам не съм компетентна!!!Някой ако може да коментира!!

# 203
  • София
Utopia,ще стискам силно палци!Всичко ще мине,споко! Peace Hug

# 204
Бе, душа, normandiq, в гръбнака е съвсем друго нещо.

# 205
Момичета аз утре пътувам за Плевен и в сряда ще ме оперират,таи че дано всичко мине  Praynig

# 206
  • София
Аса75,пожелавам ти успех!Когато се върнеш,пиши. Peace Hug

# 207
  • София

Ще стискате палци.

Моята  конизация  беше точно такава с  местна  упойка  с Лидокаин  в  кабинета на  Дянкова .Прави се  инжекционно директно в самата шийка . Няма нищо страшно  ,всичко е за около  15  мин.максимум  .  Сега  не  мога  да пиша всичко  това подробно  ,  а  и нета ми  забива  страшно  много .......  Ако  ти се  занимава разрови  в моите  публикации  -всичко съм  описала подробно там  и за  упойката и за  интервенцията  .  Търси по датата - LEEP  ми беше на  7. 09.20011 г.  Някъде  по това време  съм писала за  това  .  Не  боли  и няма страшно .

Аса 75  Успех  ти желая  !  Peace

# 208
Благодаря ви момичета,даи боже всичко да мине и да има с какво да се похваля  Praynig Peace

# 209
Мерси, Джесика, бях останала с впечатлението, че не ползват местна упойка за конизация и се шашнах. Ама щом не боли, стягам се и така. Благодаря още веднъж, олекна ми. Hug

Общи условия

Активация на акаунт