Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота!! Тема 26

• 59 949
  • 839
  •   1
Отговори
# 465
Да на се окаже че Цин 3 и Карцинома ин ситу са едно и също.
Успех с резултатите момичета!  Simple Smile
Едно и също е! Писах по нагоре...

Това е абсурдно!

# 466

[/quote]
ох момичета стана ми доста страшно, Praynig ми ако изрязаният конус покаже рак, понежи биопсията ми беше доста оскадна а с ЦИН 3 ,ужас Praynig
В повечето случаи е точно обратно - при биопсия ЦИН 3 на трайния излиза ЦИН 1-2. Спокойно не се шашкайте. И да ви кажа нещо "от кухнята" - патолозите обикновено завишават лекичко биопсиите- така хем се подсигуряват, хем осигуряват пациенти на гинеколозите, имат си някакви договорки по между си

Ally_tnewsm10
В моя случай резултатът от биопсията беце ЦИН 2, а при конизацията - ЦИН 1.
Без да претендирам да последна инстанция - ако ЦИН 3 и Канцином ин ситу са една и съща диагноза, защо тогава има две наименования?! Не е ли логично, че не става въпрос за едно и също нещо?!
asa 75 , няма смисъл излишно да се тревожиш, въоръжи се с търпение, мисли позитивно

# 467
Да опитвам се но нещо не ми се получава Blush бях спряла и цигарите и от днес пак пропуших Embarassed

# 468
  • София
Да на се окаже че Цин 3 и Карцинома ин ситу са едно и също.
Успех с резултатите момичета!  Simple Smile
Едно и също е! Писах по нагоре...

Извинявам се ,че се намесвам ,но това не  е вярно !

ЦИН 3 - тежка дисплазия , Карцином ин ситу е следващ стадий и същевременно стадий преди инвазивен карцином.

Преканцерози

Това са дисплазиите(CIN-цервикална интраепителна неоплазия) и carcinoma in situ.В тези случаи пролифериращите резервни клетки не съзряват,не се диференцира в правилно организиран сквамозен епител,а в клетки, биологично и морфологично  отговарящи на ракови,с изключение на това,че нямат капацитет да проникват през базалната мембрана в стромата.CIN има 3 степени:CIN1(лека дисплазия ),CIN2(умерена дисплазия),CIN3(тежка дисплазия) .

При carcinoma in situ всички клетки са анапластични,ракови,но базалната мембрана е интактна.CIN3 в над 80% от случаите за няколко месеца до 2 години преминава в carcinoma in situ. Интраепителната неоплазия не се придружава от субективна симптоматика.Сигурната диагноза е само хистологична.Към нея насочват резултатите то цитологично изследване и колпоскопията.Цитонамазките при дисплазиите(CIN I и II) обикновено от IIIа и IIIб група по Papanicolau,а при CIN III-от IV група(PAP IV).Колпоскопски дисплазиите се виждат като атипична зона на трансформация: побеляващ от оцетната киселина метапластичен епител, левкоплакия, мозайка,пунктирана зона,атипични съдове.Цитологичните изследвания са субективен метод, който не позволява точното определяне на морфологичните промени на епителните клетки. Затова е необходимо използването на допълнителни методи, които да елиминират погрешното диагностициране. 

Карцином на маточната шийка
Истинският инвазивен рак на маточната шийка хистологично се характеризира с разкъсване на базалната мембрана и наличие на гнезда от ракови клетки в подлежащата строма.
Хистологично се различават:
плоскоклетъчен карцином(спиноцелуларен)-95%
жлезист карцином( аденокарцином)-5%
Клинични стадии по класификацията на FIGO

0 ст. Сarcinoma in situ

I ст. Карцинома е ограничен само върху маточната шийка.
Iа-ст. Инвазивен карцинома- диагностициран само микроскопски
Iа-1 ст.микроинвазивен карцином,инфилтрацията в стромата е <3mm
Iа-2 ст.микроинвазивен карцином,инфилтрацията в стромата е >3mm,но е <5mm и <7mm широка.
Iб-ст. Инвазивен карцином- видими лезии на шийката
Iб-1 ст. >5mm,но < 4cm
Iб-2 ст. > 4cm
II ст. Карцинома се разпростира извън маточната шийка,но не достига до тазовите стени:
-IIа ст.инфилтрира горните 2/3 на влагалището
-IIб ст.инфилтрира параметриума 
III ст.Карцинома се разпростира извън маточната шийка:
-IIIа ст.инфилтрира долната 1/3 на влагалището или
-IIIб ст.инфилтрация на тазовите стени с хидронефроза.
IV ст.Локализация извън тазовите стени:
- IVа ст. инфилтрира пикочния мехур,ректума или
- IVб ст. дава далечни метастази.

# 469
Момичета, как сте, аз не знам аз ли съм много чувствителна (2ри ден след конизациятя ми е), но не мога да стоя повече от 15мин права, усещам тежест, болка като при цикъл и ми е гадно, като цяло гледам да седя или лежа.

Джесика, това като го написа и направо ми се изправи косата, добре, че съм го открила навреме проблема Praynig

# 470
  • София

Джесика, това като го написа и направо ми се изправи косата, добре, че съм го открила навреме проблема Praynig

Не знам от какво ти се е изправила косата ? Реших да поясня ,че ЦИН 3 и  Сarcinoma in situ  не са едно и също нещо ! Именно ,за да  НЕ  психясват всички  тук ,които са с ЦИН  3  и да мислят ,това което мисли  Аса 75 .

Явно нещо пак съм неразбрана ? newsm78

# 471
Utopia, писах ти ЛС, за да не водим тук диалог, че и двете сме пресни-пресни след конизация с 1 ден разлика само. CIN3 не е равно на CIS

# 472
Джеси, аз го знаех това, което написа, че не е едно и също, просто ей това "CIN3 в над 80% от случаите за няколко месеца до 2 години преминава в carcinoma in situ" ме уплаши и просто ми стана спокойно, че съм хванала проблема на време Simple Smile Иначе съм съгласна, не си неразбрана Laughing  bouquet

# 473
Момичета, как сте, аз не знам аз ли съм много чувствителна (2ри ден след конизациятя ми е), но не мога да стоя повече от 15мин права, усещам тежест, болка като при цикъл и ми е гадно, като цяло гледам да седя или лежа.

Споко, и аз се чувствах така. Не, че това е някакво успокоение за теб. Сигурна съм, че в по-голяма степен неразположението ми се дължеше на упойката (спинална при мен). Освен нея ме наляха и с притовоалергични и още нещо. За отрицателно време качих 3 кг.
aca75, за цигарите ми се говори, ама не е тук темата.

Последна редакция: сб, 02 мар 2013, 16:45 от Rockforever

# 474
  • София
Джеси, аз го знаех това, което написа, че не е едно и също, просто ей това "CIN3 в над 80% от случаите за няколко месеца до 2 години преминава в carcinoma in situ" ме уплаши и просто ми стана спокойно, че съм хванала проблема на време Simple Smile Иначе съм съгласна, не си неразбрана Laughing  bouquet

Това е ,ако не вземеш мерки за тези  2 г. ,  а ти взела !  Peace Така ,че споко - всичко ще   е  ОК при теб!  Peace Hug

# 475
  • София

И аз се чувствах така 2-3 дена след конизацията.Мслех,че е от упойката/пълна/,ще премине и слабостта и тежестта,а сега повече си лежи. Hug Peace

# 476
  • Wolwedans

Не знам от какво ти се е изправила косата ? Реших да поясня ,че ЦИН 3 и  Сarcinoma in situ  не са едно и също нещо ! Именно ,за да  НЕ  психясват всички  тук ,които са с ЦИН  3  и да мислят ,това което мисли  Аса 75 .

Явно нещо пак съм неразбрана ? newsm78
Момичета, това което се опитвах да ви кажа е, че меродавен е резултата от хистологията след конизацията. Само на траен препарат патолога може да различи отделните стадий. При биопсията това е само ориентировъчно. След конизация се правят серия от срезове и се оформя окончателната диагноза. При ЦИН 3 почти цялата дебелина на епителния слой (по-точно долните 2/3-ти) е променен и само в многобройните срезове могат да се диференцират двете състояния, разграничаването им е много трудно и изисква повече материал, биопсичното парченце е недостатъчно. При Са  ин ситу цялата дебелина на епителния слой е променена. Но и при двете състояния най-важното е интактността на базалната мемрана и липсата на инвазия в стромата! Поведението и при 2-те състояния е сходно- при чисти резекционни линии не се налагат допълнителни хирургични намеси.

Последна редакция: сб, 02 мар 2013, 17:15 от Ally_t

# 477
Ами то тогава какъв е смисълът от биопсията? ОК, тя ориентира до известна степен, но до каква?? По тая логика трябва да се режат де що има жени по света.... newsm78 Масово гледам, че има разминавания /някои казват и че това е задължително!!!/ между хистологията преди и след оперативната намеса. По тая логика аз като нямам ЦИН преди LEEP-а, сега трябва да очаквам нещо драстично  Shocked Егати.......Смятам до денят Х с резултатите да си почина поне психически  Mr. Green

# 478
Ей, стига сте се шашкали, каквото има да става, ще стане така или иначе. Пийте по едно малко Hug Blush

# 479
Ей, стига сте се шашкали, каквото има да става, ще стане така или иначе. Пийте по едно малко Hug Blush
Ей тва е приказка!  cheers

Общи условия

Активация на акаунт