"Каним ви на гости, но не у дома!"

  • 47 580
  • 1 095
  •   1
Отговори
# 150
  • Варна
  • Мнения: 1 744
Извадих тефтера и си водя записки.

# 151
  • Мнения: 7 947
Може за 40 минути, ама ако е полуфабрикат или салата.

Чети назад - излиза, че ние сме некадърни и мудни.

Аз не мога да посрещна гости с яйца, пък било и майка ми. Някак гости за мен си включва определени неща...Ако някой дойде изневиделица - ок, каквото имам, но да поканя и да сервирам яйца...или кремвирши.

Шами - айде да изредиш на последното си гости какво си приготвяла - ама с времето за резане, миене и тн. Става ми и на мен чудно тия 40 минути... Praynig


На последното - пиле по сирийски (отнема 5 мин да го сложиш да се готви - самото му сготвяне е час и половина), салати айсберг с царевица и авокадо (отнема не повече от 10 минути с измиването, изсушаването и накъсването),  снежанка (сама я правя само цеденото кисело мляко ми е готово купено т.е. си режа краставицата и меля орехите - това с чопър )и тя за макс 10 минути, мезета ( режа си ги на електрически нож за макс 10 минути и ги подреждам)1 редя маса за 6 човека за около 10 минути и пренасянето на съдовете го сложи максимум 5 минути)

Обикновено гостите също донасят нещо, но не го смятам в приготовленията - най - често това са ядки или нещо сладко Peace

Че тук не са 40 минути, дори с минималистичното ти приготвяне.

Ще те вземат в най-скъпия ресторант за готвач с тая скорост - я земи се пробвай  Peace

# 152
  • Мнения: 7 369
Гости посрещам събота за да ми е спокойно и да мога да приготвя нещо по-така.

# 153
  • Мнения: 631
viliko, я вземи един хронометър и ми ела на гости  Peace
Тук говорим за храна от ежедневието - не ми се правете на ущипани, че миете салатата или режете по половин час - това на мъжете може да мине Peace

# 154
  • Мнения: 7 947
viliko, я вземи един хронометър и ми ела на гости  Peace
Тук говорим за храна от ежедневието - не ми се правете на ущипани, че миете салатата или режете по половин час - това на мъжете може да мине Peace

 Laughing Е, аз само сметнах споменатите от теб самата минути.
Пилето го сервираш явно без гарнитура, десерт не правиш...

# 155
  • Варна
  • Мнения: 1 744
viliko, я вземи един хронометър и ми ела на гости  Peace
Тук говорим за храна от ежедневието - не ми се правете на ущипани, че миете салатата или режете по половин час - това на мъжете може да мине Peace
Не беше ли за гости? Или пак не съм видяла правилно заглавието.

# 156
  • Мнения: 7 947
viliko, я вземи един хронометър и ми ела на гости  Peace
Тук говорим за храна от ежедневието - не ми се правете на ущипани, че миете салатата или режете по половин час - това на мъжете може да мине Peace
Не беше ли за гости? Или пак не съм видяла правилно заглавието.

Не бе, те ежедневно и за гости им е еднакво.  Peace

# 157
  • София
  • Мнения: 1 317
Като стана дума за бързото приготвяне на вечери и се сетих. Преди години познати, които не сме виждали поне от година-две звънят и казват след час-два сме при вас. Идват на гости не само на вечеря ами и с преспиване. Бързо се хващам, купувам някакво пиле на грил (все пак съм на работа до 6-7), лютеница и сладолед за десерт. Пристигат, слагам масата и чувам "Ама ние станахме вегетарианци". Не ядат яйца, мляко...изобщо нищо, което имам вкъщи, даже и сладоледа. Ядоха хляб и лютеница, направиха няколко намека, че са останали гладни и казаха, че са станали рано, затова бързат да си легнат. Едва ги изтърпях. Мина доста време, обаче все още нямам желание да ги видя пак.

А иначе по-темата - ако са ми много, ама много близки ги каня вкъщи. Иначе - изобщо не каня.

# 158
  • Мнения: 13 063
На мен пък ми стана странно какво толкова готвите за повече от 40 мин.
Като човек, настояващ за домашна (здравословна) храна и не разполагащ с време, максимумът за готвене ми е 30-40 мин. Ако искам нещо по-завъртяно, обикновено е такова, което приготвяш за няколко минути и след това фурната сама го пече.

# 159
  • Мнения: 631
viliko, я вземи един хронометър и ми ела на гости  Peace
Тук говорим за храна от ежедневието - не ми се правете на ущипани, че миете салатата или режете по половин час - това на мъжете може да мине Peace
Не беше ли за гости? Или пак не съм видяла правилно заглавието.

Не бе, те ежедневно и за гости им е еднакво.  Peace

Аз по - горе в темата писах, че ни идват гости почти всеки ден - това какво е?! Или за вас гости само с предварително уговорено меню, покани и копринени шарфове? Peace


П.П. viliko споменах, че десерта се носи обикновено от гостите, а на пилето рецептата е такава. Айде не ме карай да ти вадя рецепти сега - поразрови се из нета и ще си намериш  Peace

# 160
  • Мнения: 47 352
Леле, умирате си да изопачавате нещата  Joy писах, че за 40 мин. се пекат свински пържоли, и това веднага беше разтълкувано като - готови сме за 40 мин. с всичко...
И после що пиша подробности, ами щото като напиша нещо кратко, веднага се интерпретира по 10 начина, но не и това, което искам да кажа, не че не го разбирате, просто така е по-интересно  Mr. Green от 16 до 19 ч., т.е. около 3 часа обикновено ни отнема подготовката.

Скрит текст:
- 16 ч. се замесва питката - отнема около 15 мин., после си втасва кротко 1 час
- от 16:15 до 17:15 докато втасва първия път се прави десерта, десертите ни са такива, че отнемат максимум 1 час, единият от нас прави него, другият се заема с предястието и гарнитурата
- докато се пече той, се слага питката да втаса 2 път и се поставят пържолите в тавата
- към 18 ч. се слагат пържолите във фурната и докато се пекат се прави салатата и се доизкусурява десерта, зависи какъв е, там ако трябва нещо да се маже, залива и т.н.
- тук единият си мята един душ
- 18:30 се вадят пържолите (5 мин. стоят на изключена фурна) и се слага питката, тя също се пече 25 мин.
- докато се пече изкъпаният слага масата, всичко ни е под ръка, така че повече от 10 мин. не отнема, а другият отива да се къпе и облича
- 19 ч. сме на линия да посрещнем гостите

Не убеждавам никой в нищо. Пиша какво правим ние.

Интересно, пилешкото да ти е по-бавно  newsm78

Да. Много по-бавно е.

Тъй като и пържолите пекат двамата, може би отнема двойно по-малко време.

Нужно ли е на всеки пост да повтаряш едно и също Simple Smile и аз пак ще отговоря - едновременно изпълняваме различни задачи, така се скъсява крайното време. Ако вършим едно и също заедно, другите няма да се изпълнят сами  Laughing

# 161
  • София
  • Мнения: 7 492
Е вие времето, в което се пече защо го броите? Да не би вие да греете фурната?  Rolling Eyes

# 162
  • Мнения: 7 947
Първо едно ядене абсолютно никога не можеш да го оставиш само да се изпече, наблюдава се, обръща се често, добавят се продукти или подправки най-малкото. Това отнема времето от 40 свободни минути, което вие уж ползвате за приготвяне на още 3 вида гарнитури или салати. През това време има и посуда за миене най-малкото. Месото не се мятка във фурната, мие се, нарязва се, чука се, обезкостява се, овкусява се, реди се в тава и тн. Просто за общо 40 минути няма как да се подреди масата, да се измие, нареже, приготви, опече, свари, измие всичко. Ако добавим и десерт или вид топло предястие - съвсем...Но както и да е, ясно, че тук има хора, които просто канят гости без особени претенции за меню първо, второ - действат светкавично като роботи. Вероятно и чиниите и чашите, дето сервирате - сами се преплакват. Или въобще не ги миете ... Когато се храним тримата вкъщи - ползвам ежедневни чинии. Когато каня 5-6 човека с по няколко ястия - логично да извадя и преплакна пълен комплект посуда. А да - пържолите дет сами се мяткат във фурната - вероятно и сами се сервират...

Но нищо - ще взема като Богиня да водя записки.

П.П. Човече - ма ти 3 часа приготвяш за гости - че по-бавна излезе от мен накрая  #Crazy

# 163
  • Мнения: 10 547
Само че твоите гости,  shammi, които са у вас почти ежедневно, едва ли са ти така неблизки както за мен семейства, които виждам за трети път и, които е нелепо да поканя в артистично разбутанката си къща, на нещо сделано набързо или на готова храна от топлата витрина на някоя верига.

# 164
  • Мнения: 4 841
Аз да ви кажа какво съм забелязала... На мен всичко ми се получава по-бавно  Confused С едни и същи съдове, на една и съща печка, дори продукти от една и съща партида (напр. ориз, или картофи, или боб...), приготвени в едно и също количество по една и съща технология, на мен и на мъжа ми ни отнема коренно различно време, като в зависимост от ястието тази разлика се случва да варира до един час  Confused Нямам представа на какво се дължи, но е факт - на него нещата му се получават по-бързо. Така че това с минутките и времената е мноооооооого относително и зависи от куп странични фактори Peace

Общи условия

Активация на акаунт