"Каним ви на гости, но не у дома!"

• 48 830
  • 1 095
  •   1
Отговори
# 240
Никаква добра домакиня не си. И на мен ми беше интересно, какво правят гостите в този час-два. Как Сийка го обясни.

# 241
Абе тя май имаше предвид, че като се обадят непредвидено и кажат, че ще дойдат след 2 часа, човек има време да се подготви. С което съм съгласна, но с другото - тц  Mr. Green

Никаква добра домакиня не си...

Twisted Evil Laughing

# 242
Явно е много по-готино да висиш сам пред компютъра и да зяпаш тъпо фейса или някой форум, вместо да си говорите с приятни хора за неща, които ви вълнуват.
Определено е много по лесно и ненатоварващо да си говориш с някого от разстояние.Пък и когато ти е кеф просто натискаш хиксчето. Трудно е съчетаването на интереси, навици, вкусове и свободно време в едно - нещо което е задължителен елемент за едно гости.

Преди, като нямаше интернет и сто програми по тв-то, всичко се съчетаваше чудесно-и навици, и свободно време, и желание, и вкусове....    Laughing

И на мен понякога ми липсва онова непринудено и спонтанно събиране....
И никой не държеше на пет-степенно меню.Ако е лято, мама ще нареже салатка, ако е зима, ще извади туршия....докато си пият питието, ще метне едни картофки на фурната, + някакви мезета (винаги имаше в хладилника сирене, кашкавали, луканка....) или домашни луканки, и ето ти и гостито, и вечерята, и приятното изкарване.
Сега сме "Европейци"-ходим на гости с покана, очакваме специални менюта и ястия и да ни посрещат поне като принцове.....

# 243
     Не, Краси. Сега масово хората са много по-натоварени в ежедневието, работата от 8 до 5 е мираж, често след работа имат сили само да си измият зъбите и да вземат душ. Образно.
     За много от нас общуването с хора е начин да избягаме от разянето на салати и мезета. Точно защото се прави ежедневно. А онези час и половина -два се посвещават на външния вид и създаването на подходящо настроение за срещата. Може би в повечето случаи липсва спонтанност в такива срещи, но като се замислиш - точно толкова липсва спонтанност и в задължителните ежеседмичен гостувания на разменен принцип. И те се превръщат в навик.
      ПП Не е въпрос дали сме принцеси, а как си почиваме и се разтоварваме. Всеки си е намерил своя начин.

# 244
Ами...."привилегиите " на демокрацията.И свободата.....превърнахме се в роби на работа, пари и кариери.
Вероятно си права....
Но дали ще нарежеш и днешната поредна салата за трима, или за 5-ма, за мен няма кой знае каква разлика.Дали ще обеля 6 картофа за вечерята, или още 3 -за двамата гости, пак няма кой знае каква разлика....
За мен проблема не е в желанието и умората, а в отчуждението, студенината, завистта, инерцията ако щеш, които са завладяли хората.

# 245
  • където ми харесва
Та така- какво ви е мнението за това да поканиш приятели "на гости", но самото виждане да не се състои в дома ви, а в някое заведение? Логично, черпи този, които е отправил поканата.
Събирате ли още хора в домовете си по принцип или предпочитате срещите да са на неутрална територия? Какви са мотивите ви да изберете едното или другото.
Гости навън не каня. Щом са гости, значи ги каня в дома си.
Мога да поканя приятели да ги почерпя навън, това е различно.
Но, като цяло каним гости вкъщи Wink По-удобно ми е

# 246
Ами...."привилегиите " на демокрацията.И свободата.....превърнахме се в роби на работа, пари и кариери.
Вероятно си права....

Ох, голям кеф беше през комунизма, да нямаш нищо и да се чудиш дали утре на опашката за банани няма да ти стъпчат палците.

Спонтанността е заложена. Имам близки, които са с много натоварени и отговорни професии, но веднага след работа могат да откликнат на покана. Както и други, които имат много свободно време, но предпочитат всичко да е планирано. Това си е до характер, и при едните, и при другите, ако им нарушиш ритъма (ако караш спонтанните да планират, и планиращите да скачат веднага), ще направиш живота им некомфортен.

Аз съм подреден човек и ми е изключително неприятно да ида някъде спонтанно. Даже да нямам никаква друга работа, просто мозъкът ми не го приема.

...
ПП Не е въпрос дали сме принцеси, а как си почиваме и се разтоварваме. Всеки си е намерил своя начин.

Именно  Simple Smile
Някои хора намират за приятно да подготвят сами нещата за гостите и това ги разтоварва, за други и една салата е равна на тежък физически труд. Различни хора, различни усещания.

# 247
  • София
Така като ви чета разбирам защо вече толкова са се отдръпнали хората, станали са затворени и не общуват с никого Sad .......

И аз това си помислих.
Обичам да имам гости и да ходя на гости.
Не го приемам ангажиращо, напротив - не ми пука дали е изчистено и сготвено, ако няма нещо се слиза до магазинчето. Хората, които идват вкъщи и при които аз ходя са ми достатъчно близки. Никой не идва у нас, за да види дали съм си избърсала прахта и измила чиниите   Mr. Green.   Особено сега през зимата, предпочитам дъщеря ми да си играе с приятелчета, отколкото да зяпа тв /и сега не скачайте колко лоша майка съм.... дори и да съм супер майка няма как постоянно да чета приказки, апликирам, играя с куклите... и т.н./.

# 248
Явно е много по-готино да висиш сам пред компютъра и да зяпаш тъпо фейса или някой форум, вместо да си говорите с приятни хора за неща, които ви вълнуват.

Това няма нищо общо с ходенето или посрещането на гости.
Ние се събираме с приятели почти всеки ден, но не си ходим по гостита. Домът ми е неприкосновен - трудно допускам някой, ако не ми е достатъчно близък - родителите ни, кумовете ни, кумците, няколко от най-близките приятели и роднини и то при извънредни случаи /събират се общо 4-5 пъти в годината някой да дойде на "класическо гостуване" и още 4-5 пъти някой да мине набързо за кафе или бира/. Хубавото е, че прителите ни са на "нашата вълна" - купонджии сме, но гледаме на дома си като на място, където можем да си намъкнем пижамите и да се излегнем с чаша бира пред телевизора или просто да си седим само семейството и да релаксираме.
Но почти няма ден, в който не сме излезли сами или с приятели - всеки има избор какво да си поръча /това по къщите няма как да стане, нито домакинята може да знае кой какво яде или не/, всеки може да дойде и да си тръгне в удобно време, никой не е ангажиран с домакинстване и можем спокойно да общуваме и т.н. И не е задължително да сме на заведение - ходим и в парка, и някъде на разходка, и на пикник, и по вили /там се купуват пластмасови прибори и готова храна и всеки носи по нещо, а после заедно почистваме/, по рибарници, на палатки и подобни.
А неканени гости вкъщи не посрещам - идвали са 2 пъти. Първият път бях още студентка и живеех сама, а мой братовчед и гаджето му ми се натресоха за цели няколко дни, без предупреждение. Първия ден се притеснявах, но на втория им показах, че не става така и те си тръгнаха. Втория път беше пак по време на самостоятелния ми живот - тогава ми се изтресоха едни мацки на гости, без да питат може ли - нямахме тогава вода, аз стоях с насапунисана глава насред къщи и се опитвах да пера и да събирам багаж /на следващия ден трябваше да заминавам командировка/. Изобщо не ги пуснах да влязат, въпреки обяснението им как уж само по едно кафе ще пият. В семейния ми живот никой не е правил подобни опити. Подобни "изцепки" позволявам само на една приятелка, която живее близо до нас и се случва да звънне и да пита дали искам аз да отида или тя да дойде, но пред нея не се притеснявам нито да й откажа, нито да й кажа кога е време да си ходи, нито да й кажа да свърши нещо, докато си говорим.
А конкретно за каненето навън - то е само по повод, когато някой има повод да почерпи. Останалите излизания са след уговорка, че и двете страни имат желание и възможност, вкл. и да си покрият собствените разходи.
А готвене за гости за мен е равно на самоубийство - та аз за нас го намирам за тежък физически труд и всячески гледам да си го спестя...
А и откакто не се пуши по заведенията и спокойно може да излизаме големи компании с деца и да хапваме вечер навън, за да може и децата да поиграят и поговорят, и ние да се позабавляваме - всичко е повече от перфектно.

# 249
, и в един момент беше важно всеки да си помни чашата.

Вярно, вярно, това бях го забравила!Направо образно си го представих как и по табуретки и библиотеки си поставяхме чашите на купон hahaha

# 250
А обръщате ли внимание вас как ви посрещат?

# 251
  • София
не съм съвсем съгласна, че е било баш непринудено, Омния! Просто животът тогава е бил относително по-спокоен в сравнение с нашия сега на възрастта на родителите ни навремето. Те не са се притеснявали, че утре ще ги уволнят или фирмата ще направи съкращения, не са разнасяли децата на сто класни и извънкласни неща, бабите и дядовците се пенсионираха рано и поемаха децата, парното десет лева..., вратите дори не си заключвахме в блока, си спомням! Как да не им е било по-непринудено отсега! А и не вярвам хич да не си чувала как се съберат познати и колежки на майките и започнат да се оплакват, че снощи пак са имали гости, вдигали са и са слагали, а са искали да си починат и т.н. Просто хората повече се съобразяваха с патриархалните нрави и "типично българско гостоприемство", и с нахалството на всеки да ти звънне на вратата "минавайки наблизо". Демек, личното пространство е било сведено до минимум, живееше се повече колективистично. На теб ти се вижда много романтично, защото си била дете. Я сега да те видя колко често посрещаш канени или неканени гости!

# 252
Моите спомени също са такива, може би заради това много обичам гости и много често каня, жалко, че често ми отказват поради една или друга причина, като аз знам основната- на хората вече не им се общува с други хора. Явно е много по-готино да висиш сам пред компютъра и да зяпаш тъпо фейса или някой форум, вместо да си говорите с приятни хора за неща, които ви вълнуват. Много важно, че трябвало да ударите една метла преди това, или пък да напъхате чиниите в съдомиялната, това го правите всеки ден и без гости, нали? А за готвенето, винаги може да се вземе някоя готова салата и мезе, нещо от някой кулинарен магазин, ако толкова не ви се занимава да готвите. Лятото- домати и краставици, пържени картофи и разни нарязани мезета не отнемат чак толкова време. Просто хората нямат желание за нищо, това е толкова тъжно ....

Хм. Странно. Аз нямам спомен да съм поканила някого и да ми е отказал. По-скоро имах затруднения да разкарам натрапниците - такива, които много обичат да ходят по гости, но никога не канят хора у тях. Онези, които много обичат "да дойдем да се видим", но никога не предлагат "елате да се видим" или поне "да излезем някъде да се видим".  Laughing
Забавни са до един момент, с годините човек се изморява и да посреща, и да забавлява хора, които вече не са му интересни (често няма какво и да си кажат), както и да се чувства използван...
А за общуването - не те разбирам. Какво значение има дали си общуваме с теб на обща маса, или всяка пред компютъра си? Е, вярно, ако не ти пусна камера, няма да видиш дали ми е ошетано вкъщи, дали нямам прах по секцията (нямам секция  Mr. Green) и с какво съм облечена, ама... Ще се наложи да го преглътнеш.   Laughing
Също и ако ми се приспи, няма да чакам да благоволиш да се сетиш да си тръгнеш (щото не било възпитано да си гониш гостите или щото нашенчето е свикнало да ходи по гости през седмицата и да седи до малките часове, нищо че домакините може сутрин да стават рано за работа), просто ще ти пожелая "лека нощ" и ти няма да се разсърдиш, че съм те изгонила.
Времето, когато бяхме деца и мама и тати купонясваха по цели нощи, отминаха отдавна. Нито годините ни са същите, нито живеем в соцвремената, когато всички ходеха на работа от 8 до 5, без някой да им придиря дали работят, или само дремят на работното си място. Ти работи 9-10 часа, пътувай още 2-3, прибери се вечер след 19-20 часа, капнала от умора и с единствената мисъл да се трупясаш на дивана, пък да те видя дали ще подскачаш от радост, когато ти цъфнат на вратата неканени гости: "Изненадааааа, минахме да те видим какво правиш!" и очакващи от теб да ги обслужваш цялата вечер.

# 253
Азаф,тъкмо се чудех кога ще се включиш !
При теб всичко е перфектно и изчислено.
Визирайки теб - в нашата страна - дай Боже,повече такива ,като теб !
Радвам се,че се отличаваш на фона на останалите мнения и хвала на себеусещането.

# 254
Така като ви чета разбирам защо вече толкова са се отдръпнали хората, станали са затворени и не общуват с никого Sad  Много от вас написаха как едно време са ходели с родителите си на гости и това много им е харесвало, играели са си с други деца, докато възрастните си говорят, смеят и забавляват. Моите спомени също са такива, може би заради това много обичам гости и много често каня, жалко, че често ми отказват поради една или друга причина, като аз знам основната- на хората вече не им се общува с други хора. Явно е много по-готино да висиш сам пред компютъра и да зяпаш тъпо фейса или някой форум, вместо да си говорите с приятни хора за неща, които ви вълнуват. Много важно, че трябвало да ударите една метла преди това, или пък да напъхате чиниите в съдомиялната, това го правите всеки ден и без гости, нали? А за готвенето, винаги може да се вземе някоя готова салата и мезе, нещо от някой кулинарен магазин, ако толкова не ви се занимава да готвите. Лятото- домати и краставици, пържени картофи и разни нарязани мезета не отнемат чак толкова време. Просто хората нямат желание за нищо, това е толкова тъжно ....

защо непременно общуването в хора очи в очи да става в дома на някого? Не може ли да се ползва за целта неутрална територия и да не се налага на никого да удря метла, купува готови блюдкажи или да готви за други в къщата си?
И снощи и днес на ранен обяд бяхме с приятни хора, забавлявахме се чудесно за по два часа и доволни се разделихме. Сега, ако те бяха дошли у нас за обяд, щях да разчиствам и мия, а аз си почивам, докато домашните спят. Ако пък снощи имах гости, едва ли щях да имам физическата възможност да посрещна други за обед днес.

Общи условия

Активация на акаунт