"Каним ви на гости, но не у дома!"

• 47 640
  • 1 095
  •   1
Отговори
# 225
Не искам да ви се мешам  в спора, но наистина за една добра домакиня не отнема повече от час-два да посрещне неканени гости. Канени- може и до 3 часа да отидат.

Добре, но ако ми отнеме два часа посрещането, т.е. приготовлението, те през това време какво ще правят?Нали са неканени, няма как предварително да приготвя каквото и да е?

Аз не помня някога да ми се е случвало да ходя неканена на гости.Освен в студентските ми години, когато не всеки имаше телефон, случвало се е да си гостуваме без покана, но само на кафе или ако на някого майка му е пратила кекс, сладки :

# 226
  • София
В студентските години всички бяхме бедни, и едно кафе стигаше, а за по-големи купони - по някоя бутилка ракия и салата за мезе. Така или иначе повечето наблягаха на пиенето и пушенето, а не на яденето, и в един момент беше важно всеки да си помни чашата. Сега като гледам, същите хора от едно време много претенциозни станаха, дето се вика, оядоха се и се мръщят на обикновените неща, забравиха гладните години.

# 227
Обичам да посрещам гости,обичам и да ходя на гости. Второто като че ли повече го предпочитам. Simple Smile Не ми тежи да изчистя,напазарувам и сготвя. Почти винаги имам помощ в кухнята,както и при разтребването след това. Но виж,неканените гости са нещо друго. На тях просто не им отварям вратата. Другия тип "гости" които не харесвам са тези,които са дошли на обяд,а си тръгват след полунощ. ooooh! След такова гостуване се чувстваш меко казано изцеден. Добре,че скоро не ми се е налагало да посрещам такива. Добрият гост трябва да знае кога да си тръгне. Wink

# 228
Не искам да ви се мешам  в спора, но наистина за една добра домакиня не отнема повече от час-два да посрещне неканени гости. Канени- може и до 3 часа да отидат.

Добре, но ако ми отнеме два часа посрещането, т.е. приготовлението, те през това време какво ще правят?Нали са неканени, няма как предварително да приготвя каквото и да е?

А, това е класика. Мъжът, разположен царски на масата, забавлява гостите, а жената свещенодейства в кухнята и принася на масата. Докато приключи с всичко, включително с раздигането на трапезата и седне каталясала, то станало време гостите да си ходят.  Mr. Green
Има ли още такива?
И според мен не тежат само тези гости, които не идват без покана и усещат кога трябва да си тръгнат.

# 229
По въпроса с чистенето леля ми ми даде основната насока - чисти се след гости, а не преди.

# 230
  • До морето :)
Обичам да каня гости вкъщи. Това: Каним ви на гости в заведение! до сега не ми се е случвало, освен по повод. Като искаме да излезем, уговаряме се, излизаме и всеки си плаща. Вкъщи е по-удобно, по-евтино, по-уютно. Готвенето и чистенето го правим заедно с мъжът ми. А и живеем на село, има къде да се спи и много гости остават с преспиване. Никой не се съобразява с пиенето на алкохол и шофирането след това. С близките познати се самопоканваме. Звъним си и се питаме: Какво ще правите тази вечер, да ви дойдем на гости?
Такива, коите после ще ме обсъждат, не каня вече.

# 231
Някой днес или утре очаква ли  гости ? Laughing

# 232
  • До морето :)
Ние утре ще натресем на сестра ми. Още не знаят за плановете ни, но днес ще ги уведомим.

# 233
По въпроса с чистенето леля ми ми даде основната насока - чисти се след гости, а не преди.

Eстествено.  Mr. Green

Приятели каня на заведение ако имам рожден ден.
Относно неканените - нямаме такива приятели, които да се натрисат непоканени, но за сметка на това мъжът ми често ми сервира подобни изненади. Т.е. той кани гости и ме уведомява след това. "След малко ще дойдем с еди си кои, купили сме всичко, няма да се притесняваш." Преди много се ядосвах, вече не. В такива случаи всичко, което правя е да дам съдове, в които да си правят салатите и да слагат печените меса. Лудницата в кухнята на другата сутрин аз трябва да я оправям, но се преживява.

Някой днес или утре очаква ли  гости ? Laughing

Казва ли ти някой?  Mr. Green

# 234
  • София
Някой днес или утре очаква ли  гости ? Laughing
Не. Обаче тая сутрин направих торта от изсъхнал козунак...ама само аз си знам, че е изсъхнал. Mr. Green Сега установих, че тортата е голяма, аз съм на диета, а децата и мъжа не че няма да я изядат, но....абе множко е.
Търся си гости! Laughing
Това щото съм добра домакиня! Party

Последна редакция: сб, 09 фев 2013, 10:42 от Валенцето

# 235
А, това е класика. Мъжът, разположен царски на масата, забавлява гостите, а жената свещенодейства в кухнята и принася на масата. Докато приключи с всичко, включително с раздигането на трапезата и седне каталясала, то станало време гостите да си ходят.  Mr. Green
Има ли още такива?

Тъкмо влетях да напиша същото, но си ме изпреварила  Mr. Green
Откачам като някой ми обясни, че това се очаквало само от домакинята.

# 236
Така като ви чета разбирам защо вече толкова са се отдръпнали хората, станали са затворени и не общуват с никого Sad  Много от вас написаха как едно време са ходели с родителите си на гости и това много им е харесвало, играели са си с други деца, докато възрастните си говорят, смеят и забавляват. Моите спомени също са такива, може би заради това много обичам гости и много често каня, жалко, че често ми отказват поради една или друга причина, като аз знам основната- на хората вече не им се общува с други хора. Явно е много по-готино да висиш сам пред компютъра и да зяпаш тъпо фейса или някой форум, вместо да си говорите с приятни хора за неща, които ви вълнуват. Много важно, че трябвало да ударите една метла преди това, или пък да напъхате чиниите в съдомиялната, това го правите всеки ден и без гости, нали? А за готвенето, винаги може да се вземе някоя готова салата и мезе, нещо от някой кулинарен магазин, ако толкова не ви се занимава да готвите. Лятото- домати и краставици, пържени картофи и разни нарязани мезета не отнемат чак толкова време. Просто хората нямат желание за нищо, това е толкова тъжно ....

# 237
Откачам като някой ми обясни, че това се очаквало само от домакинята.
Може и да не влезе да обясни, но все още много хора живеят с поуката на "Сливи за смет". И жени, и мъже.

# 238
Явно е много по-готино да висиш сам пред компютъра и да зяпаш тъпо фейса или някой форум, вместо да си говорите с приятни хора за неща, които ви вълнуват.
Определено е много по лесно и ненатоварващо да си говориш с някого от разстояние.Пък и когато ти е кеф просто натискаш хиксчето. Трудно е съчетаването на интереси, навици, вкусове и свободно време в едно - нещо което е задължителен елемент за едно гости.

# 239
Може и да не влезе да обясни, но все още много хора живеят с поуката на "Сливи за смет". И жени, и мъже.

Всеки да си подрежда живота, както иска, само да не ми казва на мен, че аз съм длъжна да шетам, а другият домакин да е част от гостите  Peace

Общи условия

Активация на акаунт