"Каним ви на гости, но не у дома!"

• 47 561
  • 1 095
  •   1
Отговори
# 105
Да, носим подарък при първо гостуване. Не мисля, че е остарял подобен жест.

# 106
  • Канада
Носим подарък само, ако е нов дом.
Иначе обикновено носим алкохол и/или сладкиш.

# 107
  • София
И аз като Deep Blue Sea. Подарък нося, ако поканата по някакъв начин е свързана с жилището (нов дом, ремонт). Ако е обичайна покана за гостуване, купувам нещо за почерпка (алкохол, сладкиш и пр.).

# 108
  • В града на хумора...
Един от мотивите ни да си направим ремонт беше, за да си каним гости.
Тези празници, покрай Коледа поканихме много приятели вкъщи.
По-приятно е, с децата ми е по-удобно, пък и е по-евтино.
Пък и мъжо взе да се включва в готвенето и чистенето.

Преди покрай всяка Коледа се събирахме на заведение.
Мотивите на една жена за заведение са ясни - да не готви и да не чисти после! Mr. Green
...Че малко ли е . Joy   ..и аз така ...посрещам и обичам да ми идват гости....но чистенето...готвенето са си за мен ..половинката помага -  да нареже сухото...да подреди прибори и чаши (професионално при това ) и другото е моя грижа...Ако разполагам бих си позволила някой да ми шета и НА МЕН  

# 109
Според мен основните причини, които се изтъкват /не ми се готви, не ми се чисти/ не са истинските причини масово да се срещаме по ресторанти

Точно тези са моите причини . Peace
Мразя да готвя , правя го много рядко и по принуда , съответно и не се справям добре . Не е добра идея да се излагам пред хора с кулинарните си неумения ! Blush
За хигиената пък съм малко крайна , винаги ми е супер чисто и подредено и хич не съм хепи с картинката след гости . Sunglasses
Жива хамалогия си е , не знам вие къде си срешате гостите , ние го правим в хола .
Иначе се храним в кухнята .
Значи за гости трябва постоянно да снова до кухнята и обратно , да сервирам и отсервирам , после купища съдове за миене , защото под гости разбирам обяд или вечеря със салати , питиета , основно ястие , мезета , ядки , десерт ...
Това ако не е хамалогия , здраве му кажи !
В заведението нито готвя , нито сервирам , нито отсервирам , нито чистя / мия след това .
Плащам и си тръгвам .
Пушене у нас няма , но ако идват пушачи се почва едно влизане и излизане на терасата , пак влизат миризми , абе както и да го погледна си е напрежение и натоварване за мен . Tired Tired

# 110
Гледам никой не признава, че кризата е ако не основен, то поне съществен фактор за неканенето на гости...

# 111
Не всички сме в криза , за щастие . Wink
На заведение , както се доказа , излиза по-скъпо .
Не са финансите основната причина .

# 112
Гледам никой не признава, че кризата е ако не основен, то поне съществен фактор за неканенето на гости...

Не мисля, че има такава връзка. При малцина може би. Но като цяло хората трудно променят навиците си. Имам много заможни познати, които просто не обичат и не канят гости. Имам и познати с доста скромни възможности, в които е непрекъсната върволица от хора. До характер и нагласа е, не до състоятелност.

Аз съм израсла в дом, в който едва ли не трябваше да има въртяща се врата, а ключът беше под изтривалката и всички знаеха за това... Непрекъснати гостувания - с преспивания, за закуска, за обяд, за следобедно кафе, за вечеря, едноседмични, едномесечни... Лудница направо  Crazy
Мечтаех си за тиха неприкосновеност и напълно лично пространство, и... го постигнах. В момента от дома ни има само четири ключа - за мен, мъжа ми, детето и домоуправителя (в случай на спешност).
Да кажем, че през първите 18 години от живота ми съм си отнесла гостуванията за цял живот. Сега да си гостуват другите  Wink

# 113
Да , и това има голямо значение .
Моите родители , особено баща ми ( светла му памет ) много обичаха гости и ми беше омръзнало все да идва някой , а като дойдеха по цяло семейство с преспиване , че и за дни , направо се поболявах ... Rolling Eyes Tired
Затова сега компенсирам и не искам никой да ми навлиза в личното пространство ! Peace

# 114
................ особено лятото е супер лесно - някакви меса на скарата отвън...................- хем кухнята ми е чиста, хем месата са сравнително по-здравословни на скара за гостите на диета.......
Нищо здравословно няма в месото на скара.Напротив, канцероген си е, особено по-препеченото месо.   Peace

Като чета как на някои им тежи приготвянето за гости, ще речеш, че посрещат цялата китайска армия.....    Laughing
У нас повече гости има по някакъв конкретен повод, събираме се около 13-14 човека с децата.
Тогава наистина подготовката е повече, ама това е 2 пъти годишно.
Иначе идват по двама души да речем....и каква трудност е да сложа още 4 чинии и да направя нещо по-специално?
Ние и без гости си ядем с покривки , салфетки, прибори, чинии за салата за всеки, после за ястие....ако съм направила десерт, всеки си слага в чинийка, не го ядем от общата "копанка"....    Mr. Green
Другото, което ме учудва: трябвало преди гости да чистите.Какво точно?
У нас последно е чистено в неделя-прахосмукачка и мокро почистване. Е, днес още е чисто.Ей сега да дойде някой, няма проблем да го поканя.
Ще трябва само да се преоблека за 2 минути, че още съм по пижами...    Laughing

# 115
не искам никой да ми навлиза в личното пространство ! Peace
Дойдохме си на думата Peace
И Касита не обичала да слугува на гостите си. Ама го приема като слугуване, защото хората са добри познати, а не наистина близки.
Това, което аз си мисля се потвърждава
Отчуждени сме, а и времената са други

# 116
  • София
Обичам да ходя на гости и да посрещам гости. Обичам да готвя за любими хора. Ето за това са малко хората, които обичам да каня.  Mr. Green
Последно време не съм попадала на читаво заведение, храната наистина е ужасна. Освен това децата се изнервят да седят дълго на едно място.

# 117
не искам никой да ми навлиза в личното пространство ! Peace
Дойдохме си на думата Peace
И Касита не обичала да слугува на гостите си. Ама го приема като слугуване, защото хората са добри познати, а не наистина близки.
Това, което аз си мисля се потвърждава
Отчуждени сме, а и времената са други
Да, вярно е - отчуждени сме, изморени сме, озлобени. Мисля да направя нещо по въпроса - не ми харесва така и смятам със затоплянето на времето да затопля и позабравени стари /а защо не и нови/ познанства. Самотно ми е някак по този начин - всеки бърза след работа в къщи, през уикенда пред ТВ-то и компа и от понеделник - пак едно и също.

# 118
Животът може да бъде интересен, разнообразен и пълноценен и без това да е свързано с непрекъснати трапези, отрупани с ядене и пиене.
Общуването и съвместните забавления имат различни форми, много е жалко, когато се свежда само до пържолите в порцеланови чинии върху колосана покривка по къщите на хората.  Tired

# 119
...
Другото, което ме учудва: трябвало преди гости да чистите.Какво точно?
У нас последно е чистено в неделя-прахосмукачка и мокро почистване. Е, днес още е чисто...

Големи са ти децата, затова.
Когато сме си само с мъжа ми - вярно че стои чисто по-дълго, въпреки че пак се натрупва прах по ъглите и мебелите, явно живеете в супер чист район и нямате такъв проблем. Около бокса пък все нещо пада при готвене, т.е. и там се чисти ежедневно, но като не е основно, винаги се намира какво да е пропуснато. Ако не се пусне прахосмукачка и по средата на седмицата, до събота ще е страшничко. Като пък беше бебе детето, всеки ден пусках, винаги се намираше какво да се изсипе...
Да не говорим за сезоните с кал, до входната врата все едно коне са галопирали. Всяка вечер минаваме с парцал, но после за 1 дъвка да слезеш до магазина и пак пляяяс  Laughing
Но така или иначе събота ни е денят за седмично чистене, т.е. дали ще има гости или не, все ще се чисти.

BirdsFlu, happy mama, тази крайност също е кошмарна...

Животът може да бъде интересен, разнообразен и пълноценен и без това да е свързано с непрекъснати трапези, отрупани с ядене и пиене.
Общуването и съвместните забавления имат различни форми, много е жалко, когато се свежда само до пържолите в порцеланови чинии върху колосана покривка по къщите на хората.  Tired

Едното не изключва другото. Темата е за гостуванията, затова за тях говорим  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт