Отговори
# 465
Как кой да го гледа според герб има такива програми по които има жени който ще го гледат  ooooh!
и кога аз ще пусна някаква непозната да ми седи в къщи и да ми гледа детето е никога ............

# 466
Има много майки, който не могат да си позволят да стоят в къщи две години. Някои дори и 1, но това не значи, че са по-лоши от майките, гледали до 5 г децата си у дома. Нашето поколение са ни пускали на ясла по на 7-8 месеца, защото майките ни е трябвало да се връщат на работа. Да не би да ни има нещо?!
Аз също не мога да си позволя повече от година майчинство, но виждайки дечицата около мен, тръгнали на годинка на ясла, съм очарована от тях и бих казала, че в развитието си са на светлинни години пред връсниците им гледани у дома.

Аз лично съм ЗА тези мерки, така втората година ще се вземат повече пари. Макар, че щом искаме деца си е наша грижа как ще ги изхранваме и никой не ни е длъжен, дори и държавата. Казвам го, защото в чужбина майките нямат права - по 3/4 месеца отпуск, не им се пазят работните места, дори в швейцария годишните детски надбавки се равняват едва на едномесечна такса за ясла, а в някои държави дори и детски не им плащат.

За мен трябва да се работи в други насоки, защото те са по-голям проблем:
1.работодател-майки. Децата са постоянно болни, защото няма как да си гледаш болното дете в къщи, а за да не си загубиш работата, го водиш болно на гради да зарази и другите деца. И ако работодателите вземаха без проблеми майки с малки деца, повечето биха се върнали на работа много по-рано.
2. дотации на детските стоки - тукашните лакомници гледат как да дерат кожи като надуват 100-кратно цените на детски стоки.
Но и това си има лек - пазаруване от чужди сайтове - хем по-евтино, хем по-качествено.

hixxy, и аз мисля за многократни пелени. Започнах да чета темата тук във форума, но информацията е много и още не съм се ориентирала точно какво ще ми е нужно и удобно. Имам приятелка, която така си гледа детето и ще я разпитам.
Искам и бебешка хигиена да прилагам успоредно с това- имам няколко близки гледани така деца. Страхотни резултати.  Peace

# 467
Това, че ще ти дадат парите накуп, определено е голяма глупост. Единствената полза може да се предположи от това да ги сложиш на влог и да им събереш лихвата.... ooooh!

Вярно, че у нас е едно от най-дългите майчинства, но това, което никога не се взима предвид, е сумата, която се полага в последствие за отглеждането на едно дете. Нашите 240лв определено не стигат до никъде, а такива "богати" като мен дори не могат да се вредят за върховните детски от 30лв. За разлика от у нас, в "белите" държави тези суми са напълно достатъчно, за да покрият нуждите по детето и да позволят на жената да си гледа детето нормално.

Аз с предната бременост внасях осигуровки като луда и накрая си намериха начин половината да не ги признаят. Този път съм решила да си остана на дъното, а ако мога - ще заделям тези пари отделно и после ще си тегля от собствен влог, без да се разправям с НОИ или с когото и да било, и да завися от решенията на разни дядовци и баби, които се чудят от къде да спестят някой лев в бюджета.... за да го пренасочат в своя полза #Cussing out

За мен трябва да се работи в други насоки, защото те са по-голям проблем:
1.работодател-майки. Децата са постоянно болни, защото няма как да си гледаш болното дете в къщи, а за да не си загубиш работата, го водиш болно на гради да зарази и другите деца. И ако работодателите вземаха без проблеми майки с малки деца, повечето биха се върнали на работа много по-рано.
2. дотации на детските стоки - тукашните лакомници гледат как да дерат кожи като надуват 100-кратно цените на детски стоки.
Но и това си има лек - пазаруване от чужди сайтове - хем по-евтино, хем по-качествено.

Аз понеже съм И работодател, смея да твърдя, че пък именно там по-скоро трябва да се намеси държавата. Съгласи се, че и работодателят не може да си позволи никога да не може да разчита на един човек, защото детето й може би се разболява. Този работодател постоянно трябва да е готов да осигури заместник, или целият му производствен процес да зависи от непредвидимите болести на детето на служителката му. Затова тук е мястото на държавата, която да осигури съответното обезщетение и за едната, и за другата страна, за да бъде и работодателят стимулиран да продължава договора на този служител, а съответно служителят да се върне на работа.

Последна редакция: пт, 15 фев 2013, 19:48 от Lulu25

# 468
Хехе ето , че дойде време да пообсъдим имената  Mr. Green  За момиче на мен ми е много по- лесно , за момче незная - никаква идея .
Колкото до темата с ехографите , на мен не ми е много приятен прегледа с вагинален такъв . Предпочитам коремен ехограф. Но пък не мисля , че вагиналния е с нещо вреден.
За гледането на  детето по-дълго , има и положителна и отрицателна страна . Моето дете го гледах до 2 г. у дома , и чак после на ясла. Този път обаче няма да си причинявам този терор. Може и някой да ме обвини , но не ми пука аз си зная за мен кое е най-добре. Максимум докато проходи , ще съм у дома и после на работа . Детето ми проходи на 10 м ., но пък махнахме памперсите чак на 2 г. , което го отчитам като голяма моя грешка . Този път , щом може да сяда и ще започнем с ученето на гърне.
Също не съм фен на дългото кърмене , 2 г . да кърмя - абсурд !!! Не че неискам да кърмя , напротив , но след като си захраня детенцето и постепенно ще намаляме кърмата докато се отбие .  Ама аз толкова далече стигнах вече  Mr. Green Просто този път зная кое е по-правилно за мен , не е като първият път всичко да ми е ХХХХ .  

# 469
Така искам само нещо да изясня като  майка вече мина.а по този път, втората година се доплаща само ако детето не посещава детско заведение, а то кой да го гледа вкъщи като аз съм на работа?
и друго и за моето дете не получавам детски явно не е български гражданин  ooooh!

# 470
Lulu25, и аз точно това казвам - в тези насоки трябва да се работи. Трябва да се помисли за стимули, работодателите да наемат бъдещи/настоящи майки.
Не искам да те обидя като работодател, но в повечето фирми всеки е незаменим и върши само нещо конкретно и то работа като за двама поне. Ако това се премахне във фирмите, липсата на 1-2 служители няма да е пагубна, както в момента се получава.

sealover, евала ти за решението.  Mr. Green Преди всичко сме личности и жени, а после сме майки. Ако ние не се чувстваме добре, и детето няма да се чувства.

# 471
Lulu25, и аз точно това казвам - в тези насоки трябва да се работи. Трябва да се помисли за стимули, работодателите да наемат бъдещи/настоящи майки.
Не искам да те обидя като работодател, но в повечето фирми всеки е незаменим и върши само нещо конкретно и то работа като за двама поне. Ако това се премахне във фирмите, липсата на 1-2 служители няма да е пагубна, както в момента се получава.
И аз не искам да се заяждам, но ми се иска малко хората да поглеждат и от тази страна на въпроса. Работодателят пък няма как да държи двама служители, които да вършат една и съща длъжност и съответно да може да им предложи добри пари. Никой не може да си позволи да плаща заплата, осигуровки и всички други съпътстващи разходи ( а те никак не са малко, и разходът по един работник е в най-добрия случай двоен за работодателя от това, което получава работника) на човек, който не му е уплътнен като работно време (за да може да поеме работата на липсващия служител). Така де, да не задълбаваме в този аспект, но действително съм съгласна, че там е ниша, където държавата може да предложи разрешение, за да се преодолее тази ситуация.

sealover, аз по принцип не споделям съвсем твоите виждания, но споделям това, че вече съм доста ориентирана какво искам и как ще се опитам да го постигна, за разлика от първия път. Да се надяваме да не си правим сметките без кръчмаря, че малките кръчмарчета в коремите кой знае какво са ни подготвили Simple Smile

# 472
  • До морето :)
Аз вече съм много депресирана. Като си представя, че поне още 2 години ще седя вкъщи и ми се реве. Липсват ми социалните контакти, други разговори освен зъби и памперси. Но аз исках и деца с малка разлика, за да ги избутам наведнъж. Ако се бях върнала на работа, едва ли скоро щях да поискам второ дете. ТАЗИ ЗИМА МЕ УБИВА! Лятото е друго - разходки и минава времето.

# 473
Лече малко отана стискай зъби ии мен ми се иска да  е топличко сега

# 474
Ей Лулу 25 - ама много хубаво име сте избрали за вашия младеж - Боил - страхотно е. Ще взема да се възползвам Simple Smile.
Мдаааа работещите майки - стара болна тема и общо взето Параграф 22. Добро решение би било държавата да поема осигуровките на майки с деца под 16. Така работодателите ще имат стимул да държат такъв човек. Но дали е реално осъществимо. Бая кинти са си...

Ха - аз през цялото време си мислех, че става въпрос за промяната на срока за изчисление на майчинските от 18 на 24 месеца ooooh! “Бременен мозък“.

Щом работата е пожелателна а не здължителна - why not! Всеки сам да си решава как му е угодно.

Последна редакция: пт, 15 фев 2013, 21:11 от Den4o

# 475
Lulu25, била съм и от страната на работодатля и добре те разбирам за разхода.

Аз говоря за друго - Има работа, която е достатъчна да уплътни работното време на 6-7 души, но работодатля наема само 3-ма. Всеки от тях се занимава с нещо конкретно, без да разбира от работата на другите двама. Един да се разболее и за ден, става фатално. Ако са наети 7 души, които са взаимнозаменяеми, дори и двама да липсват - работата ще върви. Ето за тази типична за българските фирми реалност говоря аз.  #Cussing out

Лече-Буболече, и аз чакам хубавото време с такова нетърпение  Tired

А малките кръчмарчета ще видим какви сметки са ни подготвили  Mr. Green

# 476
И аз мисля за алтернатива или ограничаване на памперсите поне . Четох доста в темата за ЕБХ (Естествена бебешка хигиена) на думи лесно ама на практика newsm78 С многократни пелени ще е едно безкрайно пране Laughing Има и някакви многократни пелени тип памперс ,ама като ги сметна по размери те ми се струват по скъпи Rolling Eyes

# 477
И аз мисля за алтернатива или ограничаване на памперсите поне . Четох доста в темата за ЕБХ (Естествена бебешка хигиена) на думи лесно ама на практика newsm78 С многократни пелени ще е едно безкрайно пране Laughing Има и някакви многократни пелени тип памперс ,ама като ги сметна по размери те ми се струват по скъпи Rolling Eyes

И аз отдавна чета темата за многократните пелени, но стигнах до извода, че не искам да се затормозявам в пране на пелени, които в многото мнения на ползващите мами излиза, че не се изпират добре. Също така трябва да се сменят на 2 часа, защото протичали. В много случаи ще трябва да опирам пак до еднократните, като разходките например, защото не мисля да разнасям миришеща пелена към вкъщи, а еднократната просто я изхвърлям. Гостита с преспиване, почивки и т.н. Все едно да си пера дамските превръзки след всяко ходене до тоалетна, а не просто да изхвърля.

# 478
Лече , и аз съм като тебе , това време ме убива. ДАже днес с ММ правихме план март месец да ходим в Рим да погостуваме на сестра ми малко . И така поне до април да ми мине времето , когато се надявам да се върна на работа . Не обичам да стоя у дома дълго време , особено сега зимата ме депресира. При мен нещата просто се развиха малко по-различно и за това така реагирам , че не искам дълго време да се застоявам у дома. Когато забременях първият път тъкмо се бях записала в колеж , изкарах първият семестър , вторият се отказах , защото беше срашно натоварено , а не исках да имам посредствени оценки. После когато малката беше на 5 месеца се върнах обратно , но на по малко часове и пак се провалих , защото постоянно трябваше да търся кой да я гледа и.т.н ( без финансова възможност за детегледачка ) И така изкарах две години у дома . После започнах пак да уча , да работя и най-накрая се почувствах добре. Тази бременност не беше планувана , но пък  не е била и нежелана , просто зная , че пак ще е трудно и това малко ме плаши . Финансово също си имаме проблеми и това  ни притиснява също . За мен беше трудно решение да се реша да бъда майка отново , сега съм на 27 ( ще бъда на 28 когато родя) и имам дете на 4г , и всички са мнение , че сега е перфектното време за второ дете.  Да , но в БГ наистина е трудно да си млад родител . Повечето ми колеги с които работих , на моя възраст и малко по -малки все още си живеят живота , учат , излизат и са доста по-безгрижни като цяло. Е , аз не съжалявам за нищо , но искам да имам баланс в живота си .

# 479
Лече, още ,малко и ще дойде пролетта, ще се затопли и ще се почне с разходките! Hug
Аз пуснах детето си на ясла когато беше на 1 год. и 7 месеца, понеже влязох в Университета тогава и нямах избор! В началото боледуваше, но после не толкова! Сега живи и здрави не знам дали ще мога да изкарам 2 години в къщи, тук ги приемат и по-малки в частните градини. Не знам как ще е, има време, а и времето ще си покаже все пак! Сега поне бабите са при мен, ще помагат, но все пак и те са работещи. С първото дете сама си го гледах, бабите бяха тогава в Италия, та така... Има време, сметките никога не излизат!

Общи условия

Активация на акаунт