Калории броим, здравето ценим и кила топим! - тема 8

• 55 059
  • 741
  •   1
Отговори
# 180
Mikkey, чудесно е, че си успяла да намалиш въглехидратите, а си увеличила белтъчините Simple Smile Само една препоръка от мен: опитай постепенно да увеличиш мазнините, а да намалиш още повече и белтъчините, и въглехидратите  Embarassed От една страна белтъчините е правилно да са под 40%, защото когато са толкова висок процент, е възможно да затормозят бъбреците, жлъчката, а и по начало белтъчините не са добър източник на енергия. Затова е добре да са по-малко. Или поне гледай да не скачат над 40%. От друга страна въглехидратите е добре да са по-малко, когато се цели отслабване и/или коригиране на метаболитни проблеми Embarassed За сметка на това, ако посмееш да увеличиш мазнините, ще си по-сита, а и с намаляването на въглехидратите и увеличаването на мазнините ще дадеш повече възможност на организма да използва складираните мазнини за енергия Peace Просто съвет от мен. Може да опиташ да направиш плавен преход в тази посока.

А за състава на закуската и защо не е добре да е въглехидратна може да видиш статията от блога на Инес Субашка "Въглехидрати на закуска? Голяма грешка!" (напиши го така в Гугъл, защото блогът излиза като спам тук).

Последна редакция: нд, 10 мар 2013, 09:29 от Cioccolata

# 181
Привети!  Simple Smile

Моята закуска е вече почти всекидневно горе-долу следното:

Шунка - 80 гр
Филийка пълнозърнест хляб
Кафе голямо без захар
Грейпфрут - бр.   0.5
Мандарина - бр.   1
Киви - бр.   1

Това са 285 ккал с тегловни % Б,М,В = 23/7/70.

Определено НЕ СА малко въглехидратите в началото на деня, но пък - види се - те идват от плодове. По-късно през деня хапвам и по 1 банан и ябълка (или круша). Евентуално, заменям нещо от закуската с ябълка или банан, а замененото остава за по-после. Гледам въглехидратите да се поемат (поне 75% от тях) преди 12.00-13.00 часа. Някаква част въхлехидрати остават и за вечерно време - от кисело мляко и житни кълнове, например!  Flutter Т.е., по същество, придържам се към "старото" правило въглехидратите да се приемат ПРЕДИ обяд. В тоя смисъл статията "Въглехидрати на закуска? Голяма грешка!" ми обърка представите за някои неща..... Например, в статията се казва, че "Когато завишените нива на кортизола сутрин не са съпроводени от завишени нива на инсулин, това води до разпадането на триглицеридите до свободни мастни киселини"... А инсулин се появява, когато има повечко въглехидрати (доколкото знам). Ерго, пледоарията е да НЕ СЕ хапват въглехидрати на закуска за да не се появи инсулин (то така се казва и статията), ноооо.... това води до разпадане на триглицеридите, а аз мислех че тяхното ниво трябва да се държи по-височко! Нали за това са всички тия упражнения за хапване на повече риба.... Но може и да бъркам... Не знам... Rolling Eyes

Последна редакция: нд, 10 мар 2013, 11:39 от Miami_beach

# 182
Маями, има да четеш още Laughing Разпадане на триглицеридите тук означава, че тези триглицериди, които са формата, под която мазнините се съхраняват в мастните депа, се разграждат на глицерол + свободни мастни киселини и тези свободни мастни киселини излизат в кръвта и организмът ги ползва за енергия. Т.е. гориш натрупани телесни мазнини.

А риба се яде по ред причини, не знам какво имаш предвид newsm78 Може би ползите от омега-3? Те са безспорни, омега-3 са есенциални мастни киселини, т.е. организмът не ги синтезира, а трябва да се набавят с храната, защото са необходими, не можем да минем без тях. Но са необходими не като източник на енергия, а за ред процеси и структури в организма, вкл. за мозъка. А иначе е вярно, че спомагат за понижаване на съдържанието на триглицериди в кръвта, но тук говорим за патологично високи триглицериди. А патологичните нива обикновено са резултат от прекалено много (бързи) въглехидрати, особено захар и тестено. Такива високи, патологични нива са характерни за метаболитния синдром, диабет и др. подобни заболявания, свързани с мет. с-м. И също за тези заболявания и за мет. с-м е характерна и инсулинова резистентност - тя също се свързва с високи триглицериди в кръвта. Но се свързва и с намалена способност на организма да използва собствените си телесни мазнини за енергия заради патологично повишените нива на инсулин. А тези патологични нива на инсулин се коригират с ограничаване на общото количество въглехидрати.

За плодовете - те също повишават и захарта, и инсулина, за съжаление, особено като ги подредиш повечко под формата на плодова салата. Да, по-бавни въглехидрати са, но въпреки това количеството захар, което внасят в организма (глюкоза + фруктоза) е височко и кръвната захар неминуемо ще се повиши повече, отколкото ако се хапне преобладаващо белтъчинно-мазнинна закуска с някакъв зеленчук за въглехидрат.

Малко за четене (за триглицеридите): http://cioccolatascorner.blogspot.com/2012/10/blog-post_2185.html (извинявам се, че точно тук авторката ясно показва, че е против броенето на калории като средство за намаляване на теглото)
Още: http://cioccolatascorner.blogspot.com/2012/09/2.html
И още: http://cioccolatascorner.blogspot.com/2012/10/blog-post_29.html

Последна редакция: нд, 10 мар 2013, 12:17 от Cioccolata

# 183
Cioccolata - Еми ще чета, ще чета... Това не е безполезно!  Sunglasses Таз авторка дето се обявява срещу броенето на калории като (добър) метод за смъкване на тегло НЕ Е единствена! А има и много автори и изследователи, които защитават обратната теза: за това че е истински ефектифен метода на броене на калории при прилагането му за смъкване на тегло! В последното (с прелитане или без прелитане през други диети и методи) сме масово убедени тук в тая темичка. Преди всичко от практическите резултати  Peace

# 184
Абе такива теории (против броенето на калории) ги изказват все активно спортуващи. И аз да вдигам щанги до несвяст или да пренасям чували с пясък, и аз няма да се вълнувам за калориите Simple Smile Видяхме докъде води яденето на корем (докато се нахраниш, казват Twisted Evil)Ми то пълничкият човек е все гладен, как да разбере кога се е нахранил ?
Та аз спортувам (умерено), внимавам с количествата и всичко е наред. Ами ако пак почна да ям докато "се нахраня"? newsm78

Последна редакция: нд, 10 мар 2013, 13:40 от pepa57

# 185
  • In transit
Cioccolata, благодаря за статиите, но не съм съгласна с авторката. Може това с хормоните да е така на теория, но при мен практиката е показала друго. Аз с протеини на закуска, ако ще да погълна и хладилника НЕ мога да се нахраня и огладнявам още по-бързо отколкото ако съм яла овесени ядки с мляко. Друго..аз овесени ядки на закуска не ям, точно поради факта, че след 1 час съм освирепяла от глад. Най-добрата закуска за мен е: сандвич с рикота и шунка/пушена сьомга + яйце и зелен чай или няколко бисквити с 1 ябълка, 10 г орехи/бадеми сурови и капучино. Това ме засища за следващите 3-4 часа и се чувствам добре. След това нямам проблеми с въглехидратите като авторката, мога да не ям изобщо...а и принципно хляб ям само сутрин. Освен това откакто вечер не ям въглехидрати се чувствам много по-добре...аз тренирам основно и вечер, т.е имам нужда от повече протеини.
И друго не можеш да ме убедиш, че ниско въглехидратното и високо мазнинно хранене е полезно. Ако не се лъжа ти "практикуваш" точно него. Аз преди да стигна до броенето на калории съм минала през няколко вида хранене или диети и не съм се чувствала добре. Сега съм намерила своята "златна среда".

pepa57, не си права, има треньори и активно спортуващи, които също броят  Grinning Въпрос на гледна точка и принципи.

# 186
я да ви разбъркам задълбочения разговор с един бърз отчет  Wink
зиг - заг  Blush

четвъртък 1289кал %   Б27   М26   В47
петък 2153кал   % Б16   М26   В59
събота 2366кал   % Б24   М21   В56
неделя 1475кал   % Б19   М12   В69

# 187
Мазнините са ключът към засищането, не белтъчините Peace Но точно това е най-важното - да намерим своята "златна среда" Simple Smile

# 188
Бухтичка защо не пробваш да си планираш деня от предната вечер, така ще си наложиш да не ядеш повече от заплануваното. При мен поне върши работа и да ти кажа отначало все имах чувството, че съм гладна, но според мен това е и на психична основа. Сега успявам да си поддържам дневната норма в рамките 1400-1450 и се чувствам много добре.
Защото съм с дете, което иска да яде по сто пъти на ден и обикновено аз доизяждам след него Simple Smile А и ходихме на гости, на ресторант.

Но това моето са бели кахъри де Simple Smile Вчера пак ги направих над 2000, но от днес намалявам драстично, и без друго никак не ми се отразява добре на стомаха, все ми е тежко. А и днес дребното е на градина, така че няма да имам проблеми.

# 189
Аз ви изоставих за кратко, но не съм спряла да броя и да ви чета Simple Smile
Тази седмица кантара отчита 59.5 а започнах от 65.5 в началото на януари. Не мога още да повярвам, че този пыт е толкова лесно и без гладуване свалям килограми. Искам до 57 някъде да сваля и после да си ги поддържам.

Та да си кажа и менюто как изглежда за днес:
З. Овесени ядки с обезмаслено мляко/вода и къпини; малко пъпеш (мнооооого сладък)
О. Кисело зеле с телешко
В. Зукини, аспержи, броколи на фурна с пилешко

В момента се стремя на 1400-1600 на ден, така че някыде там ще е тотала за деня.

Приятен ден на всички и успешна седмица.  Peace

# 190
MissBluIz - минус 6 кг за 2 месеца е много добро постижение! Браво на теб! Давай все така!  Hug Peace

Последна редакция: пн, 11 мар 2013, 22:23 от Miami_beach

# 191
Калориите от овесените трици усвояват ли се ? Чета различни мнения едни казват, че нямат калории, тоест имат но не се усвояват...според вас ?

# 192
Какво означава да не се усвояват калории?

За днес:
З. Невероятен омлет от белтъци, броколи и corned beef   (телешко филе нарязано на много тунко за сандвичи) и мини пълнозырнест бейгъл - 235 ккал
О. От вчерашното зеле с телешко - 260 ккал
В. Салата от маруля, репички, краставици, домати.. и някакво месце, не съм измислила още

Днес ще гледам под 1400 ккал да съм, че вчера ги докарах до 1700 а се стремя да сменям всеки ден различни калории да поемам, че ми се струва това е най-успешната за мен комбинация.

# 193
antonia - Овесените трици имат около 245 ккал с Б,М,В = 17, 7, 66 гр. Недей да лежиш на ухото че нещо от това НЕ СЕ усвоява! Усвоява си се!  Hug Peace

# 194
Мисля, че тук става въпрос за друго - овесените трици не позволяват на част от калориите да се усвоят. Но наистина малка част. Затова не трябва да се прекалява с тях, най-много 3 суп лъжици дневно. Иначе ще се получи дефицит ценни витамини и минерали.

Общи условия

Активация на акаунт