Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 21

• 61 150
  • 745
  •   1
Отговори
# 210
Моля, препоръчайте ми добър диагностицик за дете на 15 месеца за София. Благодаря.

Докато стигнете до Св. Никола ,силно препоръчвам да се покажете тук

# 211
За родителите може да е трудно да разберат отношението на детето си към храните, тъй като то може да ги възприема по различен начин от тях., тъй  като детето със СИД може да има променени усещания към храните
    Аутистичните деца могат да имат СИД, но аутизмът има и собствени фактори, които могат да допринасят за придирчивостта към храните.

Дами,
мисля, че родителите на децата от аутистичния спектър никога не трябва да забравят тези две истини и да се опитват да се поставят на мястото на детето си (ако самите те не са от спектъра) или да равнопоставят аутистичното дете с другите деца в семейството. Няма начин едно аутистично дете да хареса една храна само, защото майка му или брат му/сестра му я харесват и му демонстрират колко вкусна е тя. Полезни са съветите, дадени от говорната терапевтка, но не всички сработват при децата от спектъра. В заключение - родителите трябва да се отнасят с разбиране към хранителните особености на аутистичните си деца (и особено тези, дължащи се на СИД, които са много по-трудно преодолими от тези, дължащи се на самия аутизъм). С някои отхвърляни категорично храни просто ще трябва да се примирят.

# 212
За родителите може да е трудно да разберат отношението на детето си към храните, тъй като то може да ги възприема по различен начин от тях., тъй  като детето със СИД може да има променени усещания към храните
    Аутистичните деца могат да имат СИД, но аутизмът има и собствени фактори, които могат да допринасят за придирчивостта към храните.

Дами,
мисля, че родителите на децата от аутистичния спектър никога не трябва да забравят тези две истини и да се опитват да се поставят на мястото на детето си (ако самите те не са от спектъра) или да равнопоставят аутистичното дете с другите деца в семейството. Няма начин едно аутистично дете да хареса една храна само, защото майка му или брат му/сестра му я харесват и му демонстрират колко вкусна е тя. Полезни са съветите, дадени от говорната терапевтка, но не всички сработват при децата от спектъра. В заключение - родителите трябва да се отнасят с разбиране към хранителните особености на аутистичните си деца (и особено тези, дължащи се на СИД, които са много по-трудно преодолими от тези, дължащи се на самия аутизъм). С някои отхвърляни категорично храни просто ще трябва да се примирят.

НО ТОВА ВАЖИ ЗА ВСИЧКИ ДЕЦА.
не само за тези от спектъра. Огледайте се наоколо, разпитайте и ще видите колко деца в норма има страхотна придирчивост към храната и също както децата от спектъра може би преодоляват тази своя предирчивост не по рано от 13-14 години. Ако въобще я преодоляват. Познавам възрастни хора в нормасъс меко казано странни хранителни предпочитания - не ядат нищо доматено, или пък млечни  продукти. когато имаш дете с хранителен проблем ( в норма или не ) започваш да ровиш да питаш да с интересуваш и винаги откриваш именно това. Познавам поне 3 деца с атипичен детски аутизъм които ядат всичко, и поне дузина в норма които живеят само на филийки с кашкавал или попара или кебабчета...

# 213

НО ТОВА ВАЖИ ЗА ВСИЧКИ ДЕЦА.
не само за тези от спектъра. Огледайте се наоколо, разпитайте и ще видите колко деца в норма има страхотна придирчивост към храната и също както децата от спектъра може би преодоляват тази своя предирчивост не по рано от 13-14 години. Ако въобще я преодоляват.

Това важи за много и за все повече деца и според мен се дължи на извънредно широкото разпространение на някои отделни аутистични черти сред населението и особено сред по-новите генерации. Според мен, това са генетични промени. Със сигурност има и много СИД сред общото население, който просто променя усещанията за храните. Може пък и да има еволюционен смисъл като например повече вегетарианство, подобно на това, което се твърди от някои специалисти, че е възможно по-малката плодовитост при хората от спектъра да има еволюционен смисъл - намаляване на пренаселеността на земята и т.н.

# 214
констанца еволюционно е но не в този смисъл. До колкото разбирам цялата пшеница по света е генно променена. Т.е това че едно поколение е яло хляб не значи че следващото яде същия хляб.

# 215
ednakaka,
счита се, че за да просъществува и още повече да процъфтява нещо, така че да доведе до забележима еволюционна промяна, то трябва да е полезно за вида. Но не виждам смисъл от един такъв спор в тази тема. Все пак, нали си наясно, че огромни популации в Азия не ядат пшеница, а ориз? Преди време цитирах Корейското проучване, според което превалентността на ASD е близо 3%.  newsm78

# 216
Здравейте,
сигурно сте писали в темите си и вероятно ще ми се ядосате, че не съм седнала да изчета всичко и сама да си намеря отговора, но наистина нямам много време. Моля ви, дайте ми съвет към кого да се обърнат родители от София при съмнения за синдром на Аспергер. Нещата на този етап са такива -  учителка по език (без специално педагогическо образование, както е при повечето учители по език) със сравнително широка обща култура и половин живот практика събира две и две и смята, че това е отговорът на много въпроси и проблеми около детето. Подобна диагноза не би била присъда, всъщност, а напротив - някаква посока за работа с това дете и подобряване на ситуацията (излишно е да споменавам, че в момента е маргинализирано до ръба на поносимото). Но това само значи, че тези хора трябва да бъдат насочени към добър диагностик. Кой?

# 217
..... Може пък и да има еволюционен смисъл като например повече вегетарианство, подобно на това, което се твърди от някои специалисти, че е възможно по-малката плодовитост при хората от спектъра да има еволюционен смисъл - намаляване на пренаселеността на земята и т.н.
Е, по-голяма глупост от това...  ooooh!

# 218

Моля ви, дайте ми съвет към кого да се обърнат родители от София при съмнения за синдром на Аспергер.

Вероятно в "Св.Никола" могат да ти кажат, дали детето ти отговаря на това определение, но доколкото знам, те избягват да пишат такива диагнози в официални документи. Много скоро с промените в DSM (диагностично-статистическия наръчник на Американската психиатрична асоциация) , а вероятно и в ICD (международнота класификация на болестите), специалистите у нас ще имат законно основание да не правят това разделение. Така че, зависи за какво ти трябва тази диагноза - да натриеш носа на учителката или да работиш по-убедено върху силните страни на детето си, или и двете. Има много ръководства специално за работа с децата и подрастващите със синдром на Аспергер, но за съжаление не на български език. А този линк е на родители на деца със синдрома http://www.myaspergerschild.com/2012/04/coping-with-difficult-child-behavior.html

Предполагам, че Кезая може да ти бъде от полза, тъй като споделя, че синът й е с този синдром.

# 219
........ Може пък и да има еволюционен смисъл като например повече вегетарианство, подобно на това, което се твърди от някои специалисти, че е възможно по-малката плодовитост при хората от спектъра да има еволюционен смисъл - намаляване на пренаселеността на земята и т.н.
     Уви ,може и да е истина .....
     Колкото отчайващо и да звучи ....

И а се опитвам да вникна в еволюционния смисъл  на разпространението на състоянието аутизъм ...... И не мога засега . Или бягам от очевадното ,не знам.....  Confused

Констанца , вегетарианството ,според теб , какъв евлюционен смисъл има ?
   Между другото , детето ми отказва да яде месо . Прави го съзнателно . Виждам ,че принцино не го отвръщава вкусът на месото ,защото ,например , ако е скрито/ смляно някъде , ще си го погълне без проблем . Но види ли чисто парче - отказва .

# 220
Не говорех за вегетарианството. И моят син е вегетарианец и аз натам отивам.... а за малката плодовитост на аутистите  и че това е ход на природата да се преодолее пренаселеността на земята Naughty просто наистина е огромна глупост и няма как да е еволюционно.

# 221
Селма,
виж това http://www.ted.com/talks/juan_enriquez_will_our_kids_be_a_different_species.html Има субтитри на български. български
По-късно ще пусна нещо, преведено и линкове към материали от автори, работещи в областта на новата интердисциплинарна наука "еволюционна психология"

# 222
Не говорех за вегетарианството. .....

То се видя . Няма проблем   Peace
   Интересно е ,че и твоят син е вегетарианец .

За другото ,ако имаш друга гледна точка и обяснение , с интерес ще ги чуя (аз поне) .  Hug

Костанца , благодаря .  Hug

# 223
Това е един линк към слово на Темпъл Грандин през 2010г. пред една по-специална аудитория. http://www.ted.com/talks/temple_grandin_the_world_needs_all_kinds_of_minds.html  Мисля, че е по-различно от тези, които поне аз съм гледала. Има субтитри и текст на български език. Заглавието е "Светът има нужда от най-различни умове" Simple Smile

# 224
Моят си до година и нещо си ядеше всичко . после ваксини и други фактори на средата го направига много сензитивен и това си остава и до сега. Не в такава степен, но навиците трудно се преодоляват предвид фактора възраст... Както и да е. Аз не се тревожа особено , че не яде точно месо , а че не яде разнообразно, но това е друга тема.

Не говорех за вегетарианството. .....

То се видя . Няма проблем   Peace
   Интересно е ,че и твоят син е вегетарианец .

За другото ,ако имаш друга гледна точка и обяснение , с интерес ще ги чуя (аз поне) .  Hug

"За другото"... вероятно имаш предвид , че било еволюция  малката плодовитост на аутистите. Всеки може да прочете какво точно е "еволюцията" за колко време се променят гените и т.н.. Освен това целта на еволюцията е оцеляването ,  възпроизвеждането и размножаването, а не обратното. За това мисля , че намаляването на плодовитоста не може да се нарече еволюция . Терминът е погрешен и нелогичен.  И това не може да се случи за 20-50г.  Още по-малко за 10г.- екстремното нарастване на аутистичните случаи. Моето много скромно обяснение е , че се дължи на фактори на околната среда. Като аз мисля , че новите диагностицирани случаи на деца в ранна възраст, в повечето случаи  не е класическият Канеров аутизъм и за това и толкова много деца се повлияват от диети , добавки и т.н... и са излезли от спектъра, имайки предвид статията за американското изследване , което скоро констанца беше постнала. За съжаление нашите лекари скоро няма да го приемат това за факт и не вярвам да променят веднъж поставена диагноза , защото лайтмотивът им е , че това е "доживотно "  разтройство... Тепърва предстои това да се да се изследва официално и бааавно, опровергае ,  и докаже... Просто мисля, че има огромно значение какви са причините довели до аутизма при различните хора . Вроденото генетично предразположение, стрес и др.... се различават от аутистичната симптоматика  вследствие на фактори на средата- храни, ваксини, лекарства, интоксикация . За това и едни деца се повлияват от диети , добавки и прочие , а други- не.

Последна редакция: чт, 28 мар 2013, 10:42 от nadejda.v.l

Общи условия

Активация на акаунт