Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 21

• 61 082
  • 745
  •   1
Отговори
# 390
  • Пловдив
Stifani721230 макар че по всеобщо мнение най-добрите специалисти са в София, може би ще е полезно да споделиш от кой град сте. Също така на първа страница на всяка от изписаните теми за аутизма до тук, има много синтезирана информация, включително и за здравни заведения. Надявам се някоя мама с конкретно предложение за лекар също да се включи.
Момичета, аз влизам много рядко в темата, защото обикновено като чета, чета и ме връхлитат все нови и нови страхове и предпочитам да си забия като един щраус главата в пясъка. Но днес търпението ми, толерантността към образователната ни система и въобще цялото ми втълпено уважение към учителите е на път да се изпари. Накратко - малкия е вече втори клас, водят го дете със СОП, но сме на оценки с цифри ( не със звездичка или думи). Днес госпожата се опитваше да ми обясни, че той да научил "поне до 5" таблицата...Като и казах, четой може до пет, дори и до 7, но....по друг метод, като имах предвид ето този метод http://www.youtube.com/watch?v=J67M3NgRGP0 - води се математика за по-силно дясно полукълбо на мозъка, и той и демонстрира за по-малко от минута как си прави табличка и попълва...тя седя невярваща, след което заключи : Ама той и разбъркано трябва да ги казва  #2gunfire  #Crazy. Е - питам се - не е ли важно, че е обучен, а било то и по нетрадиционен начин??? Вярно - оценките му се пишат като на другите деца в класа, без "патерица" - наречена оценки със звездички, не съм направила проблем нито за тройките, нито за четворките, нито за обяснението на госпожата, че повече НЕ може да му пише. Оценките не ме интересуват. Но все пак всяко дете - в норма или не си има ИНДИВИДУАЛНИ особености, и именно учителя е този, който трябва - поне на книга, да открие силните му чарти и да работи върху тях.....Извинявам се, че стана дълго, но просто от сутринта не съм в кожата си и имах нужда от споделяне и окуражаване.

# 391
  • София
mama mariana , аз за себе си установих, че поне учителките, на които попадаме са "амортизирани" и със разбирания от Ледниковата епоха ooooh!
Вчера  учителката на Големия ми казва, че ще имат тържество в четвъртък и ни в клин, ни в ръкав - Ама не водете брат му, моля ви Shocked Че аз предишните 3г не го бях водила нито веднъж...и сега малко ме амбицират да го заведа Embarassed Снощи в Господари на Ефира даваха нашата градина
Stifani721230 , за София, докато чакахме за ТЕЛК комисията мамите хвалеха д-р Ментешев. Свеки вече година ме врънка да заведем детето при него, защото видиш ли - можел да помогне. Според вас има ли смисъл?

# 392
  • София
Според вас има ли смисъл?

Никакъв  Grinning . Доктор Менташев е добър лекар, и аз му симпатизирам, но няма да ти излекува детето от аутизъм, защото все още никой психиатър не може. Не обича да назначава лекарства без наложителна причина, което е добре. Така, че няма да експериментира да му назначава хапченца за проговаряне. Може да ти даде някои препоръки за психолог, или градина но нищо по различно от психиатрите в св. Никола. Тая твоята свеки трябва да я запозная с моята - имам чувството, че ще си допаднат  Mr. Green

# 393
  • София
Ами ще имат доста общи теми hahaha Понеже аз и обясних същото. НО - "ти никога не слушаш какво предлагам за детето" Тя си мисли, че като идем при него той ще и каже, че детето не е аутист Mr. Green И след 4,5 години ще се отприщи да говори. А дано, ама надали Confused

# 394
Доника, аз ако бях на твое място задължително щях да заведа брат му на тържеството.. Усмихваш се , мигаш невинно... Simple Smile 

# 395
Доника, аз ако бях на твое място задължително щях да заведа брат му на тържеството.. Усмихваш се , мигаш невинно... Simple Smile 
     thumbsup Стига самото дете поиска.

Моят син усеща ,когато не го искат . Абсурд да го доведа някъде в такива ситуации.... Confused

# 396
  • София

Моят син усеща ,когато не го искат . Абсурд да го доведа някъде в такива ситуации.... Confused
Точно днес говорихме с психоложката за това.Сигурна ли си, че наистина усеща? По какво съдиш? Какво точно ти казва по този въпрос? Стана ми много интересно.

# 397
   Катина, ще ти отговоря .
   Все-още чакам обаче  отговора на моя въпрос от предната страница Simple Smile

# 398
Селма,
тези песнички са поздрав за твоите дечица и теб. С пожелание за много радост през идващата, макар и позакъсняла пролет.  bouquet

http://www.youtube.com/watch?v=YZ27U7s9ZeA
http://www.youtube.com/watch?v=5AvkQc6jPHY
http://www.youtube.com/watch?v=58fwf0MljZU
http://www.youtube.com/watch?v=WJyn_tugaGc

# 399
   Констанца , много мило, благодаря ти !   Hug
   Не разбрах повода ,но определено съм трогната .  Heart Eyes
   Сигурна съм ,че децата ще се зарадват .  Simple Smile

# 400
Без повод. Предусещане за най-после хубаво време и добро настроение. Желая го на всички. Grinning

# 401
  • София
Без повод. Предусещане за най-после хубаво време и добро настроение. Желая го на всички. Grinning
За утре специално съм си поръчала слънце Simple Smile

# 402
Здравейте!

Първо искам да благодаря на Констанца и Катина за материалите за аспергер и линка към СИД.  Hug Все още не съм успяла да изчета цялата тема, но се запознах с този синдром и определено детето се вписва там.
На последната среща с психоложката я помолих да съдейства той да се отнесе сериозно към лечебната гимнастика и тя му говори, после аз му обясних че има дарба на гимнастик и за това гръбчето е много гъвкаво и му трябва сила за да не се изкриви и първото ходене на гимнастика мина много успешно. Но днес така и не разбрах какво стана, че по средата на гимнастиката той дойде и се гушна в мен. Успях да го откъсна и да го накарам да се върне към гимнастиката, но демонстративно ходеше не така както искат от него след което се разплака, вкопчи се в мен и отказа да се върне при жената която му показва упражнения. накрая тя каза, че няма смисъл и си тръгнахме, но макар и вън от болницата продължи да се вкопчва в мен и много дълго време не можах да тръгна на работа. Опитах отново да говоря за необходимостта от гимнастиката, но той каза че не иска повече да ходи и отказа да ме слуша. Имаме само 10 ходения по половин час за да научим упражнения които ще трябва да прави поне до пубертета, защото след това нямало полза от тях. Не знам как да го накарам да прави нещо толкова важно когато той отказва. Разписвам се на картона, че процедурата е направена, а в крайна сметка не е това което трябва да бъде. Надявам се утре да е по-добре, но може и да е по-зле, ако реши да се налага. Моля спешно за вашия опит в подобни ситуации.

Последна редакция: пт, 12 апр 2013, 20:03 от Рори72

# 403
  • София
Селма, ти си много сензитивен човек и умееш да "прочетеш" специално в моите постове думи, които не съм си и помислила, камоли написала. Затова мисля, че ме разбра много по добре отколкото казваш.

Рори72, имах подобна ситуация с моето дете на почти същата възраст. Ходеше на плуване и там стана нещо, което го накара да намрази плуването, треньора и ни трябваха почти три години да изкореним ужаса му от плуването. И до ден днешен само на снимка да види треньора, който го ужаси се разтреперва - буквално трепери.
Може ли повече подробности да разкажеш за детето си. Имам предвид какви симптоми виждаш от препратките които ти дадохме с констанца. Питам те умишлено за симптоми, защото колкото повече негативи виждаш ти в него - толкова по адекватно ще ти отговорим за справяне с тези негативи. Не те питам само за негативи свързани с неходенето на гимнастика, а изобщо. Може би нещо, което ти смяташ за маловажно ще е корена на проблема му. Например моят син говори непрекъснато в училище. Това няма нищо общо с трудностите му със справяне с учебния материал например, но това говорене е симптом, че го изнервя шума в училище и по този начин с говорене заглушава околния шум като си намества своята дзен обстановка и се "самостимулира" като по този начин се успокоява от шумната среда. И непрекъснатото му говорене ( никой не се интересува от това, което приказва -  разбира се) му помага да се концентрира върху думите на преподавателя.

Питам те неслучайно - имам идеи, но се чудя кои от тях ще са ти от полза и кои безполезни и ще те объркат.

# 404
момичета здравейте,
чули ли сте нещо за "психогенен запек"? В чудо се видях, сина ми от лятото има запек и повръща от определени храни. Повръщането се установи, че е вследствие на гастрин, но запека нищо не помага освен клизма. А пък за него това не е никак приятно усещане.
Моля Ви дайте някакъв съвет или ако сте преживели нещо подобно. Hug

Общи условия

Активация на акаунт