Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 21

• 61 074
  • 745
  •   1
Отговори
# 405
[
Рори72, имах подобна ситуация с моето дете на почти същата възраст. Ходеше на плуване и там стана нещо, което го накара да намрази плуването, треньора и ни трябваха почти три години да изкореним ужаса му от плуването. И до ден днешен само на снимка да види треньора, който го ужаси се разтреперва - буквално трепери.

Катина може ли задам въпрос , може и да е глупав обаче. Треньорът беше ли наясно с проблемите на детето, имаше ли добрата воля за работа с него ?

питам защото много искаме да запишем детето на плуване. Не за да се научи да плува а за да се научи как да се учи , да е в нова обстановка, нови отговорности, нови взаимоотношения. плувец няма да стане - та преди две лета не припарваше до водата. ходих специално  да гледам занятия по плуване- направо се уплаших - треньорите така крещят. Децата се амбицират от това че им се карат , но това Не Е моето дете. то иска към него да се подходи Твърдо но едновременно и Меко ( надявам се да разбирате како имам в предвид- авторитет но без грубости. ) Треньор на деца със СОП във Варна  има но той не можел вече второ лято да наеме термален басейн. Та докато чакаме времето минаааава. Мислех дали да не говоря по-специално някой треньор , но твоят пост ме накара  да се чудя newsm78

# 406
Селма, ти си много сензитивен човек и умееш да "прочетеш" специално в моите постове думи, които не съм си и помислила, камоли написала. Затова мисля, че ме разбра много по добре отколкото казваш.

Катина , тотално ме обърка ....
  Това звучи ,като да чета ,което си написала, и да му придавам смисъл ,който не си влагала .

Което е всичко друго не и сензитивност .   Rolling Eyes

Или си се объркала в израза или .... съжалявам, наистина не те разбирам .  Confused

Или бъди по-ясна наистина или .... да го забравим .   33uu (че само спамим темата )
  Не знам какви са ти целите и намеренията . Предполагам добронамерени .  Hug
  Пиши ми на лични ,ако нещо те притеснява ,да не ти се налага да воалираш  евентуално  newsm78

# 407
момичета здравейте,
чули ли сте нещо за "психогенен запек"? В чудо се видях, сина ми от лятото има запек и повръща от определени храни. Повръщането се установи, че е вследствие на гастрин, но запека нищо не помага освен клизма. А пък за него това не е никак приятно усещане.
Моля Ви дайте някакъв съвет или ако сте преживели нещо подобно. Hug

Да определено!
имаше едно майче което ми писа на лични, каза че това било мнението на лекарите за състоянието на детето й и освен това според тях това биледин от факторите отключващ по специалното поведение.
Мога да опитам да ви свържа за комуникация?

# 408
  • София
Беше и още е треньор по плуване на деца със СОП. Много беше наясно със състоянието на детето и това беше в специална програма за деца със СОП. Политиката на тази фондация - такова е наименованието  на плувния клуб в който работи е строга и точно с крещене и , абе не ми се разправя какво съм виждала там. Има наистина много доволни родители от него - основно  на деца с двигателни увреждания , но на никое дете с аутистични симптоми не бих препоръчала да ходи при него. Има и друг специален треньор в София и при него е друга хавата и много го хвалят майките на аутисти, ама.......ние не случихме. Ще опиша точно случката която стресна Мишо за да не си мислите нещо още по лошо.
Схванал му се е крака в басейна. Знаете получава се схващане при плуване. Тогава речниковия му запас не знаеше думата схващане или обяснение, а е могъл само да каже "боли" и е посочил крака. Треньора е преценил, че симулира и го е пуснал в дълбокия басейн да потъне и сам да изплува над водата. Такава им е политиката. Виждала съм го. За деца с двигателни увреждания сработвало това да се бори да изплува, но в нашия случай е предизвикало страх от водата и от удавяне. Тогава разбира се не го знаех точно по този начин, а ми беше многократно обяснявано когато се сдоби с по богат речников запас. Скоро пак ми го разказа - мнооооооооооого добре го помни, нищо че почти не говореше тогава и според мен имаше мозък на зеленчук едва ли не по онова време.
Реге, ние имаме горчив опит, но, ако наемеш индивидуално да го тренира треньор ще е друга работа. Ти също е добре да си наблизо и да наблюдаваш отстрани - не във водата естествено. Не се отказвай от моя горчив опит. Има много добри отзиви за други треньори и плуването като цяло. Много е полезно плуването за кръвоснабдяването на мозъка и облекчаване на СИД симптомите. Наистина прекрасен спорт. Обмислям да го запиша пак Мишо на плуване, в друга зала и друг треньор естествено.

# 409
   master333, моят син получи такъв  ,когато тръгна на ДГ ....
   Чак 4 години по-късно доста се подобри . Не съм сигурна какво точно му е помогнало . Склонна съм да мисля ,че Хомеопатията.

# 410

master333, виж на тези линкове

http://botanic.cc/home/the_philosophy_of_health/constipation/zapekut_pri_decata/
http://www.bg-mamma.com/index.php?action=article;id=3578

Направи си справка за препарати на основа Псилиум.

Последна редакция: чт, 11 апр 2013, 08:58 от констанца

# 411
Връзката между морбилната ваксина и аутизма е отречена
Цитат
Професор Божинова беше гост на двудневна научна конференция за детското развитие в норма и патология по време на двудневен форум в Пловдив. Специалистката, която е и председател на Дружеството по детска неврология, изнесе интересни данни от своята практика...
...Ако едно дете не овладява тези умения в нужния период, може да има сериозен проблем. Затова, отивайки при своя педиатър, родителите трябва да отговорят на редица въпроси, свързани с фактори, които могат да са причина за увреда на тяхното дете. Много често това е свързано с патологична бременност или патологично раждане. Или раждане, при което се е наложило дихателна реанимация, и се знае, че има вродена инфекция.

# 412
  • София
n_alex76, сетих се тези дни - как ви върви плуването?

# 413
Нашето момче, което след няколко месеца ще стане на 11 години, започна да се учи да плува на 5, когато с още няколко деца, посещаващи център "П......а"  беше включено в 4-месечна програма на фондация "Воден път" (има координати в интернет). Оттогава всяко лято  посещава същия басейн, като си купуват карти с баща си и изкара още 4 месеца през друга година по същата програма. По думите на Марк е абсолютна истина, че треньорите викат много и не всички деца от спектъра понасят това (другарчето на нашето дете, което е с Аспергер е реагирало негативно и майката се е принудила да се откаже). Викането стимулира децата с ДЦП и други физически нарушения. Сигурно и други деца от София са били обучавани от същите треньори и някои са се изплашили от възгрубичкото им отношение. Но нашето момче им се радва винаги, когато ги види, а и те коментират развитието му, въпреки че вече не са му треньори.

Според Марк, при някои от децата от спектъра ползването на плувна шапка от плат е по-подходящо отколкото типовете пазещи от намокряне косата шапки , тъй като увеличава чувството им за сигурност и помага за преодоляване СИД на главата (при миене на косата например).

За тези, които не знаят, нашето момче беше с ДЦП, установена на 2-месечна възраст, която бе преодоляна докъм година и седем месеца. Това бе и причината да не се усъмним по-рано, че му има нещо друго, когато на около 2,5 години млъкна, а вероятно е и причина да се радвам толкова много на успехите във физическото му развитие. Засега не спортува нищо освен плуване, каране на ролери и велосипед през топлите сезони на годината.

Последна редакция: пт, 12 апр 2013, 10:37 от констанца

# 414
  • София
Да разкажа за теста на Хриси днес, понеже мисля, че за Селма и Реге ще е интересно:
Скрит текст:
-картинки - да открие еднаквите, да открие различните
-предлози - под, над, пред, срещу - на коя картинка зайчето е под масата, примерно
-да открие скрити "неща" в картина
- дадена фигура къде я открива в различни картини
-точки - да посочи число-брой на точки
-сравнение по-голямо - по-малко
-числови редици - кое число да се напише в празното квадратче(аз това си мислех, че няма да се справи);подобно и с картинки
-ред картинки - да посочи първата, да посочи последната
-ред думи - колко са написаните думи
- да посочи дума, която започва  с дадена буква(казани са му 4 думи)
-да каже коя е последната буква на думата
- животно - да посочи коя е неговата буква от написаните
-дума, да се опита да каже звуците и - единствено това го затрудни
-с лявата си рука да хване дясното око, да вдигне десен крак и тн
да нарисува човек
-символи - трябваше да ги прересува като има начало и преписва докато не чуе край
-пак прересуване на картинки
-дни от седмицата, месеци, сезони - кой след кой е, кой преди кой е. След колко дни е еди си кой ден
Накрая следваха въпроси - ходи ли му се на училище, защо му се ходи на училище и тн.
Може да съм изпуснала нещо, но бяха много, а нямаше как да си водя записки Embarassed
Общо взето - книжката на Крокотак 7-8г. и сме стигнали точно до спелуването в нея Mr. Green
Резултата показвал, че е готов за първи клас, бил психологически незрял обаче - на мама инфантилчето Heart Eyes Обаче според училищната психоложка ще имал нужда от подпомагане от логопед поне до 4ти клас. Това в общи линии

# 415
  • София
Аууууууу ето защо така се беше издокарала психоложката в училище днес. Заради тебе явно  Wink

Бързам да те предупредя веднага, защото после може и да забравя. В училището има една логопедка. Облича се като лека жена , а е жена на възраст. Отказва да работи с някое дете, ако работи с друг логопед. Значи ако държиш да работиш с нея си трай за други психолози и логопеди при които си го водила детето и го водиш в момента. Момент - коригирам се. Казах и, че не работи детето ми с логопед в момента, а е работил преди време и желая да продължа с логопед. Попита ме с кои точно - похвали ги и каза да си ги потърся пак, така и не видя дори детето.Не могло обаче да го включи, щом е работил някога с логопед - с нея вече не може. Такава и е политиката - точка.
После я проверих при по достоверен източник кво - що - оказа се, че може и за добро да ме е изринала от кабинета  Mr. Green
Но ти все пак се пробвай - както казах прави се на тъпа и неразбираща за да те приеме. Ако искаш де. От септември започва приема при нея - в определена дата има прием на родители за прием на деца. Доколкото разбрах е старо куче тя в това училище и надали догодина ще е друга - нещо с буквата В и беше името  newsm78

# 416
Такава и е политиката - точка.
После я проверих при по достоверен източник кво - що - оказа се, че може и за добро да ме е изринала от кабинета  Mr. Green

Може да е наясно с възможностите си жената  Wink  Mr. Green

# 417
Здравейте, момичета и момчета! Аз съм нова в отбора. Вече се представих на някои от вас в личен разговор.  Grinning Тия дни бях при логопеда на Селма заради малкия ни син. Тя установи при него някакво отклонение в аутистичния спектър. Не поставя диагнози, но смята, че не е тежка форма на аутизъм. Каза, че забелязва някои дефицити и ще ми изпрати писмени указания как да действаме. Същевременно чакаме преглед и в "Св. Никола" през юни.
Досега четох изнесените на 1-ва стр. материали за диагностиката, а сега започвам с четене за лечението. Ще се старая да не досаждам много с въпроси, които сте разисквали многократно.

# 418

Здравей, Катина!

Особено се впечатлих като прочетох за т.н. СИД и открих, че някои споменати неща са ме карали да се дразня и да виждам опит на малкия да ме дразни, а то просто си е нещо което не зависи от волята му.

За слуха при него има двата вида прояви. Понякога твърди че звука на ТВ /най-често/ го дразни и ходи да го загася, баща му се ядосва и се заформя драма за дистанционното и ТВ. Понякога си запушва ушите, когато му говоря клекнала близо до него и на по-висок глас. но друг път почва уж да пее някакви измислени звуци като на китайски и не спира, и не спира. Друг път си играе сам а чувам как непрекъснато си говори сам. Или влиза в роля и говори от името на героите /обикновено става въпрос за нещо в детската градина/ или си говори какво прави. Госпожата в детската градина каза, че обикновено си говорел сам докато се занимава на масичка отделно от другите деца, но веднъж й се сторило че сякаш говори на децата на съседната масичка. по принцип го възприемам като много приказлив. На моменти просто вика, като досега си мислех че го прави на пук на мен, а сега се чудя дали е така. Имаше няколко дни миналата седмица когато си въртеше главата много начесто на пръв поглед без причина и не можа да обясни защо, но сега се питам дали пък не му е било много шумно и това да го е дразнело. Освен това има моменти в които някой в т.ч. и аз му говори, а той се държи така сякаш никой нищо не е казал, не отговаря, не реагира по никакъв начин и сега се питам дали пък не се изключва ако го дразни звука. Обожава да натиска непрекъснато звънеца и когато излизаме или се прибираме се дразня много.
За зрението. Има моменти в които казва, че светлината го дразни и даже ми е казвал да изгася слънцето, че не издържа. Но не е ежедневно. Случвало се е няколко пъти, но не мога да кажа колко често. От друга страна много се плаши от много хора накуп. Като по-малък плачеше когато виждаше че сме сред много хора. Сего покрай градината вече не съм забелязала толкова силна реакция на тълпите.
Не обича да го пипат и целуват.
Не може да чака ред на опашка, защото пипа всичко което е в обсега на ръцете му, дори и нещата на другите хора, касовите апарати, стоките, даже се е случвало да купувам непредвидени неща, защото ги поврежда. От известно време има моменти когато заявява че гощите или панталонките му стягат и изпада в истерия от това усещане, но пък друг път си носи същите дрехи без да го дразнят. Откача като види нещо с копчета и се бори да ги докопа и натиска. Много обича да чопли етикети от продукти, тиксо или нещо залепено и дори и да си счупи или наръби някой нокът не спира.
И докато за тези неща не знам доколко са СИД защото при него има и двете прояви и на недостиг и на пренасищане, то що се отнася до движението съм на 100% сигурна. Не спира да се движи, понякога имам чувството че ще откача от това, че не спира и за секунда. Само като спи има моменти в които сякаш не се движи. В будно състояние няма спирачки. Няма добра координация, но това доколкото знам е от възрастта. Върти се, подскача, шава. "Много деца със СИД се държат така, сякаш имат синдром на хиперактивност с дефицит на вниманието, просто затова защото те почти не стоят на едно място" - може би затова лекарите споменаха че е хиперактивен. Често пада като дори не разбираме как става и събаря разни неща включително и голяма дървена пейка отгоре си.
Често блъска вратите, но не знам дали не го прави за да се забавлява. Много се уморява, нетипично за представите ми за дете, но след като го определиха, че има мезенхимна дисплазия и вроден пролапс на сърцето го отдавам на тези проблеми, но го открих и в статията за СИД. Сякаш няма никакво чувство за самосъхранение. По настояване на психоложката вече не участвам в обличането и храненето, но както и преди, така и сега си остава изпитание за моите нерви докато го направи. Дъвченето на месо му е непосилно и отказва месото и почнахме много да го ситним,че и без друго е много слаб. Сякаш да се храни и облича е някакво мъчение. Аз го обвинявам, че се лигави, но го видях и при СИД това. Много обича да къса хартиики на дребно, да си играе с дребни играчки.
Оф, стана дълго. Извинявам се.
Само да спомена как засега реших проблема с гимнастиката. Сетих се, че в Пирогов за някои по-специални изследвания му обличах юнашки панталонки и това му пжомагаше да търпи + обещания да се вози на трамвай или метро. Сега намерих една късметлийска блузка и ходим все с нея. Получи се засега. На плуване не иска да ходи, но заради гърба го прави. А като излезе от водата изглежда щастлив, че е направил нещо ново. Но до сега сме ходили 6-7 пъти не повече.

# 419
Доника, след като изкарахме и двете вирусна пневмония, спрях Хриси от плуването. Sad
От 22.02. има само една седмица посещение в ДГ.От понеделник ще я пускам пак.Дано да е здрава поне 2 седмици. Praynig
Надявам се другата година да е по-редовна.Иначе много й хареса като за първи път. Wink
Steisi, добре дошла! welcome
Защо сте чак за юни? newsm78
Рори72, кога успя да напишеш всичко това? Аз нямам нерви да го прочета. #Crazy
Моето диване сега е по бански. Close
Успях да го прочета! Peace
За обличането няма как да я чакам сутрин, защото бързаме да сме с колата на тати.И естествено той винаги закъснява 10 минути за работа.Ставам един час по-рано , уж за да успея и все не се получава. Embarassed

Последна редакция: пт, 12 апр 2013, 20:21 от n_alex76

Общи условия

Активация на акаунт