Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 21

• 60 951
  • 745
  •   1
Отговори
# 615
Спомням си детето на Деси от ЮАР имаше още по тежък СИД към дрехи. Но с него работеше ОТ и го преодоляха с квалифицирана помощ.

това не беше ли една майка май с три деца. Дето пишеше че детето седяло пред пералнята да гледа как му с перат дрехите и страдао итака все едно и тях те боли. Тя отдааааава не е писала. Постовете й бяха впечталяващи за това как се работи с нашите деца в културния свят.

Диана търси моите стари постове за гърнето. Ние май сме в темата хората които го махнаха най-късно но доста успешно ( на около 3 и половина ) има си прости принципи които трябва да се спазват но жлязно, без отстъпление. има едно единствено условие- детето трябва да е дорасло за тази стъпка . Това се разбира ако то показва ясно че осъзнава че това което тече е от него. ако имаш проблем питай

това за намокрената дреха и при синът ми когато се борехме в стериотитпята с дрехите имаше много добър ефект - той не търпеше намокрено и изцапано. За чорапите се смях. Не знам дали ще повярваш но аз до завършване на училище не ходеш без бели къси чорапки - даже с обувки на токчета. усещането за мръсни и сухи крака ме влудяваше. после мъжът ми ме отучи  Joy

Моята навърши 14 - още по зле. Нейни съученици вече пробваха наркотици и почнаха полов живот  Sad
Двете психоложки които познавам казват че вече пубертета е в класацията за тежко психично  състояние и то в някъде в началото. И моята е на 14 но е добро дете. Има си проблемите но и ние сме били в пубертета  Crazy На родителските срещи "изучавам" родителите както и децата от думите на дъщеря ми- тя много споделя.. Оставам с траното впчеатление че  всяко дете с такива проблеми има "скелет в шкафа' на домашна територия.

Последна редакция: сб, 27 апр 2013, 10:01 от _re_ge

# 616
Diana, аз мисля скоро да скрия бялото гърне, защото вече е голяма.Макар, че докато беше на система в болницата ми бе много нужно. Rolling Eyes
Стратегии за работа с деца с аутизъм
Цитат
Препоръчваме, обаче, да закупите подложка, която да поставяте на тоалетната чиния. Така увеличавате много комфорта на детето и обучението е по-успешно. От полза е и ниското столче за краката, така че детето безопасно и удобно да се покатери на тоалетната, а и на него да сложи краката си, когато седне.
Защо не пробваш с подложка за тоалетната? newsm78
Кака ми подари една, но й става високо.Май ще купя друг модел, но... ще трябва да се заредя с доста тоалетна хартия. Mr. Green

# 617
Препоръчваме, обаче, да закупите подложка, която да поставяте на тоалетната чиния. Така увеличавате много комфорта на детето и обучението е по-успешно. От полза е и ниското столче за краката, така че детето безопасно и удобно да се покатери на тоалетната, а и на него да сложи краката си, когато седне.

Това е абсолютно верно. Първо защото е по-удобно, второ защото личния пример също е т голямо значение, трето защото ще има поощрение от сорта на вече си голям/а, вече си кака/батко. Особенно ако детето е над 2 години и половина гърнето хич не ви трябва, после пак ще отнеме усилия за да се премине от гърне към голяма тоалетна.

Казва се адаптор за тоалетна слага се върху дъската но е с по-малък отвор. За да не висят краката се позлва една ниска табуретка- същата може да се пзолва и да се поставя пред мивката за по-голямо удобство на миене на ръцете. За мамите от София в IKEA има такива и са наистинамного удобни, с нехлъзгащо покритие так където детето стъпва. Ние ползвахме и ПЕКс карти за тоалет закачени на стената за да спазва последователността на действията.

Трябва да предупредя обаче майките на деца със СИД, синът ми се ужасява от звука на пусканата водя , много му е силен и агресивен. Опитва се да си запуши ушите с рамо и  така да пусне водата. ако е залисан в нещо  тава бързо но когато е уморен или сънен, сутрин и вечер му е трудно. понякога правя компромис и я пускам аз но знам че не е редно, но като го гледам как изскача като тапа от тоалетната само при мисълта какво ще стори с ушите му този звук.

# 618
_re_ge доста трудно ще ние да намерим информация в по-старите ти мнения. Имаш 1800+ мнения  Laughing

Намерих
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=434778.msg15536251#msg15536251

Последна редакция: сб, 27 апр 2013, 13:14 от ednakaka

# 619
  • София, Борово
ednakaka, на 3г. 6м вече... големичка е, но тя сега започва да разбира.
_re_ge, ще потърся - благодаря!
Имаме и подложка, заради баткото. Той също не искаше гърне, а направо на седалката, но Дари дори и да се застои малко, а това е под 1 мин. Не може да разере защо. Освен това си мисля, че и е неприятно, когато е гола. Често сяда на гърнето, като столче, но с дрехи. В къщи съм махнала памерса и е с гащи. Ако свърши някаква работа, веднага се събува и ходи да търси чисти.
Ще купя розова седалка, може синята д ане и харесва Simple Smile
Днес сама си махна чорапите и вече повече от час ходи боса.. дали пък не и е било студено

# 620
Ние имаме този адаптор. Много е нестабилен. Sad
Някой може ли да препоръча друг? newsm78

И по темата:
Плацентата показва дали бебето ще развие аутизъм

# 621
  • София, Борово
Ние имаме този адаптор. Много е нестабилен. Sad
Някой може ли да препоръча друг? newsm78

И по темата:
Плацентата показва дали бебето ще развие аутизъм

нашият е този ,
води се че е за момче и е с по-малка дупка
С двете си деца плацентата ми е била проблемна, но с Дари беше страшна диагноза. Оперирана съм от 2 екипа. Имах страхотни сраствания на плацентата с матката. Дълга операция и следене дали ще се наложи втора за махане на матка.
Обаче Дари през цялата бременност се развиваше добре и кръвоснабдяването беше идеално. И с двете си деца съм ходила всяка седмица на ехограф и на 2 седмици доплер.

# 622
Спокойно ,мойто момченце започна на тоалетна и без памперс на 5години и половина Laughing Laughing Laughing

Имате време Mr. Green

# 623
_re_ge доста трудно ще ние да намерим информация в по-старите ти мнения. Имаш 1800+ мнения  Laughing

Намерих
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=434778.msg15536251#msg15536251

ох да
съгласна съм
цяло чудо че си намерила тоава, но то е така да се каже от извора. Махнахме памперса на 01.06, както виждате това е пост от края на юни.

и така в резюме за мен по най-важните етапи.

1. Според мен след 3 - 3.5 детето вече е готово, както писах разбира се 1. ако не му комфортно че е напикано и 2.ако разбира че това излиза от него ( нищо че не може да го контролира ).

2. Махнете ли веднъж памперса не го слагайте повече. Сложите ли го отново подавате объркан знак- хем мога да пишкам хем съм сух/а - значи мога да изнудвам. Махате го и край- ние го махнахме и за през нощта.Тук трябва да отбележа че си е голям гърч - ходиш с торбите с резервните гащи с резервните сандали , ние бяхме с кофичка- всички и досега се шегуват с тази кофичка но това е - важен е резултата нали?Преди това опитвахме многократно да махаме памперса последният ми неуспешен опит беше 40 дена гърч с торби с резервни дрехи- той беше на 3 години и просто не разбираше че това излиза от него.

3. Пригответе с адаптор - най удобен е.

4. Не пренебрегвайте личния пример - на мама ако е момиченце на татко ако е момченце - децата ни много по добре се водят по подражание.

5. Поощренията са задължителни- браво, ти си голя,м не си бебе, ти си като мама/татко/батко/как прочие, ще получиш еди си какво.

6. Забелязах че едва ли не са достатъчни два три-пъти правилно изпишкване където и да е - даже на пода или под масата да за схване детето какво се иска от него. Стремите се към контрол на самото изпикаване а не къде- това е вторият етап. при нас първото изпикаване беше в банята сутринта. Той се стискаше и не искаше да пикае защото е без памперс. Аз както съм писалал му мокрих гръбчето с вося т душа. Но това е моят начин- търсете свой - детето ще ви подскаже как е по-лесно за него.

7. Често на децата последователността от действия им идва дълга - притесняват се да не се объркат  - изпозлвайте ПЕКС картите за тоалетна в тоалета - децата ни обичат да имат подреденост в действията си- това ги прави спокойни и уверени.

8. Не с епритеснявайте от факта че децата не се задържат дори минута две на гърнето- моите и двете бяха такива , затова следването на естествената бебешка хигиена с изпишкване на гърне за нас беше недостижимо - те просто не можеха да седят на гърнето с часове както другите деца. Детето трябва да седне на гърнето когато му се пишка ( следете симптомите- те стават нервни или замислени ) . Ако г о сложите но не му пишка го вдигнете- кажете му Браво опита но не стана - после пак нали ?

9. И отново следенето ще е до момента до който детето не направи изпишкването съзнателно, от там вече всичко е много лесно. и за пручаването да го прави в тоалета също.

За голямата нужда имам един също толкова голям списък - отне но повече 4 месеца да се справим. При нас стана малко по трудно- но това не е задължително- може при вас да стане по-лесно!

P.S.
ПЕКС картите за тоалета тук  ( ако имате проблеми ги имам в Уордовски файл мога да ги ви ги пратя по мейла ако искате. Пишете на лични ) :
https://picasaweb.google.com/112755161844152358349/PECsWS#5871604175719674274

Последна редакция: сб, 27 апр 2013, 22:04 от _re_ge

# 624
  • София
Докато сме на тоалетна тема...Гого през деня е без памперс. Слагам нощен за мое успокоение, тъй като пие много течности и си се напикава. Последните 2 седмици той сам си го маха нощем ooooh! Това не ме притеснява, понеже на брат му нощния го махнахме на 5 Rolling Eyes, а баща му се е изпускал до 14г. възраст. Проблем ми е пътят в понеделник. Това са си 5-6 часа. Не знам ще пожелае ли да се изпишка в тоалетната на влака. Имам много лоши спомени от подобни, но са от преди 15г. и все се моля да са се променили. Ще пътуваме и с експрес - дано е по-цивилизован. Та се чудех дали да не сложа памперс гащи newsm78 Имам още ден да мисля. newsm78
Иначе - Гого отказва всякакви приспособления за тоалетната. Много ми е смешен, понеже сяда на чинията и се държи набирайки се от двете страни. Сам не сяда, трябва аз да го сложа да седне.

# 625
При моето дете ме дразни това, че забелязва дребни неща-полуотворена микровълнова, полуотворен шкаф, подгънат килим. Килима го оправя сам, но микровълновата примерно ме дърпа да я затворя и не спира, докато не го направя. това нормално ли е при 2 годишно дете? На 14,05 ни е часа при невролога. newsm78

# 626
Доника-тоалетните по влаковете са ужасни.Може така да се стресне,че после изобщо да не иска в тоалетна.
По-удобно е с памперс-гащи,като се обясни,че това е изключение,което прилагате само заради пътуването.При първа възможност за чиста тоалетна сваляте памперс-гащите с обяснението защо-пристигнахме,пътя свърши,сега ходим в тоалетна,когато се налага.

# 627
Слагам нощен за мое успокоение, тъй като пие много течности и си се напикава. Последните 2 седмици той сам си го маха нощем ooooh! Това не ме притеснява, понеже на брат му нощния го махнахме на 5 Rolling Eyes, а баща му се е изпускал до 14г. възраст.

Само мога да споделя за нощното напикаване.Дъщеря ни, която е в норма, се изпускаше нощем. Педито ни беше казало да не й даваме вода след 18:00 но това направо НЕ Е човешко. Затова реших да я вдигам за изпишкване към полунощ и отново да си навивам часовника към 4:30 сутринта.И така няколко години. Проблемът е обаче че никой не ме беше предупредил че трябва детето да се БУДИ а не да се носи на ръце до тоалетната. Така това, че дъщеря ни пикваше посред нощ на пижамата ако не я изпикавах се проточи до  първи клас. Когато ни казаха че детето трябва да е будно като се води в тоалета започнах да будя ( то си имало резон ама аз откъде да знам нали все още нямах опит като родител). КАто започнах да я будя за изпикаване тя доста бързо свикна да става сама. И досега нощем става поне веднъж за да ходи до ВС-то.

Затова със синът ми направих по същия начин. КАто махнах памперса започнах като лягам да го вдигам за изпикаване и после отново към 4:30 сутринта. Забелязах обаче че като вдигна на него определено не му се пишка, така започнах да пропускам и съвсем скоро стана ясно че няма проблем да не пикне и до сутринта. Но все пак си знам - вечерата имало ли е много пиене на вода или сме били на заведение или на гости където децата пият вода/сок в промишлени количества винаги имам едно междинно нощно изпикаване.

Между другото забелязала съм че децата сами показват нощем че им се пишка. Сънят им става неспокоен често мърморят на сън и стенат или проплакват, въртят се - т.е. всячески показват че нещо ги притеснява.

# 628
Доника а ти как свикна Гого на тоалетна? Спомням си, че имаше проблеми, но не помня детайли.

За сега номера с изпишкването в банята работи. Първия път вчера след следобедния сън чак ме нападна да ме драска и щипе - отглеждам си зверче. Днес доста по-бързо стана работата. И забелязах че и на нас не ни трябва гърне - човека може и прав да пишка в тоалетна за възрастни - достатъчно висок е.

Марги, а вие как махнахте памперса?

# 629
   Катина , благодаря за идеите .  Hug
   Ще се опитам да адаптирам някои за нашия случай .

Но ще трябва да внимавам.... Примерно ....Сестричката ,ако се прибере с подарък от любимото му място ,после има риск да й бъде отмъстено ...
     Както и не бих го оставила сам вкъщи ( и за минутка ),особено в случаите на инатене и/или отчаяние . Просто е опасно .  Confused
    С вашите деца не се ли притеснявате ?

Общи условия

Активация на акаунт