Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 21

• 60 900
  • 745
  •   1
Отговори
# 645
Катина,
мисля, че разбрах правилно това, което казваш, а то е, че в България, след като децата с диагноза от аутистичния спектър достигнат 16 години диагнозата се заменя с шизофрения или ОКР. Ако някой го прави поголовно, това е повече от ужасно. Това е възможно в единични случаи, когато диагнозата е била погрешна или има съпътстваща диагноза, която с времето взема връх. По отношение на шизофренията се счита, че не много на брой случаи на аутизъм наистина могат да бъдат предиагностицирани.

Това, което казвам е, че в МКБ-10 и DSM-ІV няма отделни кодове за деца и възрастни от спектъра, а промяната на диагнозата с такава от друга група и съответното прекодиране е нещо много сериозно, изискващо задълбочена обосновка, в която възрастта не би трябвало да е основание. Надявам се, някой четящ във форума и участващ в диагностичния процес, да внесе яснота за ситуацията у нас. Мисля, че тя не би трябвало да е различна от тази в САЩ и Великобритания например при положение, че се спазва международната класификация на болестите. А тя е закон в медицината, подписан на ниво правителство.

# 646
  • София
Пак не ме разбра. Диагнозата би могла да се трансформира и промени в друга, защото детето се развива в една или друга посока и показва различни симптоми от тези при първоначалното диагностициране. Така както на моето дете беше една диагноза на две години и половина и друга в момента, така би могло да бъде и трета диагноза на 16 години или на следващата му реоценка в края на тази година. Диагнозата се определя на базата на резултатите от обследването и показателите на детето в момента на обследването.

Над 16 години аутистичните симптоми често преминават в по сериозни и задълбочени обсебености например или маниакални дефицити и затова се трансформира диагнозата.
Относно има ли родители на големи деца да се включат. Откъде мислиш го знам това - именно от такива родители на които вече е трансформирана диагнозата. И не ме е страх вече от евентуална смяна на диагнозата. Един от тези родители ми помогна именно с думите - това е просто дума написана на хартия и детето си е същото.

Сега по ясна ли съм?

# 647
Разбирам те, но не мога да се съглася. То е както да кажеш, че портокаловите дървета на определена възраст започват да   дават грейпфрути.
А това, че при някого е сменена диагнозата, е нещо съвсем друго. Затова си има и статистика - да каже при колко и защо. Едно е, когато се дължи на обща етиология, друго, когато е свързано с възможности на диагностиката и трето, когато има субективни причини в диагностициращите.
Но все пак е много важно, доколко често се сменя диагнозата - при 100%, 60%, 40%, 10% или 1% и само у нас или навсякъде. Това не са въпроси, на които можем ние тук да отговорим. Аз казвам, че  е невъзможно на базата на това, което чета в научната литература за аутистичния спектър и на базата на общите принципи в диагностиката на болестите/разстройствата. А какво е действителното положение у нас, трябва някой друг да го каже. И пак казвам - ще е повече от ужасно, ако е така! И аз не бих го приела не само за своето дете, а за всички деца от спектъра, при които диагнозата е променена без точна и задълбочена обосновка. Peace

Ще добавя още нещо и спирам - важни са не само приликите в някои поведенчески прояви, а и различията, които са драматични с шизофренията (много, но да вземем най-изявените -  халюцинациите и хитростта) и изявени при ОКД (да кажем страх от болести, болезнена загриженост за своето здраве и това на близките, чувство за вина.) Убедена съм, че всяка от нас ще търси повече аргументи "против", отколкото "за". Praynig

А и няма защо да спорим. Почти всички майки имат контакти със специалисти (психиатри, психолози) и могат да ги попитат, къде могат да намерят информация (не просто има или не такива случаи).  Peace Peace

Последна редакция: пн, 29 апр 2013, 21:51 от констанца

# 648
  • София
Да се вмъкна между спора - да си похваля момчето - стоически издържа 5 часовия път Simple Smile И с пишкането се справихме - издържа сух с едно пишкане. Беше с памперс , но сам ми каза пикам. Само 2 пъти направи по 2 тигела на вагона и то след 3я час Simple Smile

# 649
Дами,
тези от вас, които биха искали да научат нещо повече за приликите и различията между аутизма и шизофренията, могат да прочетат една страница, посветена на този въпрос http://www.angelfire.com/amiga/aut/autschizdiff.html

# 650
DoctorAl, би ли ви затруднило да резюмирате накратко статията ?

Аз лично виждам общо в аутизма и психопатията , в аутизма и обсесивно-компулсивното , в аутизма и шизоидното .....
Като , разбира се ,  и не ги приравнявам .  Peace

# 651
krasi1972,

Обадете ми се, ако прецените на 0896699274.
Борбата за не преминаване на диагноза "Разстройство от аутистичния спектър" е част от каузата ми.
тук има повече: www.autism-bg.org

Продължавам борбата и по друг начин, когато осъзнах, че няма народни представители, които истнински да са мотивирани децата ни да получат шанс за достоен живот и включване в общността, според възможностите им, като се достигне техния капацитет с адекватна подкрепа:
http://autism-bg.org/images/docs/hd.jpg

Какво ще кажете за една кампания, която отдавна планирам, с подкрепата на български психиатри, психолози и писатели за диагностика, съобразена с европейските стандарти и не  трансформиране на диагноза "Разстройство от аутистичния спектър" в "Шизофрения" при навършване на 16 години?

# 652
Kezaja,
Би ли казала с няколко изречения, наистина ли има практика за трансформация на диагнози?  Това е повече от шокиращо. Европейските стандарти са всъщност световни и се наричат "Международна класификация на болестите", издавана от СЗО и подписана от правителството, което означава задължение за спазване. Аз, а сигурно и повечето майки тук, чуваме за пръв път за това и е наше право и задължение да реагираме не само в подкрепа на кампания,  но и по всички възможни начини за противодействие.

# 653
  • София
Да се вмъкна между спора - да си похваля момчето - стоически издържа 5 часовия път Simple Smile И с пишкането се справихме - издържа сух с едно пишкане. Беше с памперс , но сам ми каза пикам. Само 2 пъти направи по 2 тигела на вагона и то след 3я час Simple Smile

Браво на детето. Само с едно пишкане викаш  Thinking , ами той готов за ватман тогава - нали те така рядко пишкат  Laughing

# 654

Какво ще кажете за една кампания, която отдавна планирам, с подкрепата на български психиатри, психолози и писатели за диагностика, съобразена с европейските стандарти и не  трансформиране на диагноза "Разстройство от аутистичния спектър" в "Шизофрения" при навършване на 16 години?

За каква трансформация на диагноза става дума? Диагноза в каквато и да е област на медицината може да се променя и се променя въз основа на настъпили промени. Това е регламентирана процедура, която задължително се обосновава с методите и средствата, с които разполага съответната област на медицината.
Но рутинна трансформация при навършване на възраст е много сериозно обвинение, което изисква доказателства - при колко души, кога и т.н.
Ако има тенденция, а не отделни случаи, трябва да се сезира първо МЗ и Националната пациентска организация, което разбира се, не изключва кампания на НПО. Но ми е чудно, ако наистина има такава необоснована практика, как  досега не е дискутирана в мас медиите от представители на различните фондации и майки на деца, при които се е случило?

Селма,
ще се опитам да изпълня молбата Ви да резюмирам материала, за който пуснах линк.

# 655
  • София
DoctorAl, не се променя по възраст, а по настъпили промени. Благодаря, че четете внимателно  Hug

Kezaja, не можем да оспорваме евентуална промяна в диагнозата, защото не ни харесва думата шизофрения.

Ако диагнозата се променяше в по благоприятна не бихме протестирали нали  Simple Smile

констанца, миналия път (мисля, че беше преди около година) като говорихме в тази тема, че децата ни са заплашени от смяна на диагнозата ти много активно участва в диалога. Учудвам се, че не си го спомняш  Thinking

# 656
krasi1972, май се сетих какво беше. Почти 99.9 съм сигурна, че на 16 годишна възраст децата вече се оценяват по други кодове. До 16г.  са МКБ за деца, а след 16 годишна възраст влизат в кодовете за възрастни. Сега за следващото което ще напиша съм сигурна в по малко проценти , но много рядко диагноза аутизъм си остава след 16 год. възраст, защото вече доста от сиптомите се припокриват с други диагнози. Често симптомите вече не се "прочитат" като аутистични, а като симптоми на ОКР или шизофрения........и затова често диагнозата се трансформира в друга.

Спомням си обсъждането, но ти говориш за различни кодове за оценка след 16 годишна възраст, а това просто не е възможно да се случи. Няма кодове за възрастни и деца. Аутизмът си е аутизъм, както и Аспергерът и на 3, и на 30, и на 90 години и кодовете са от спектъра, а шизофренията - и на 7, и на 17 и на 77 .

И не мога да си представа, че много рядко след 16 години диагнозата аутизъм си остава.

Но това твърдят и Краси72, и Кезая и аз мисля точно като д-р Ал - трябва да се изясни, дали при някои деца се променя диагнозата въз основа на точни диагностични критерии или това се прави рутинно при навършване на 16 години. Иначе за каква петиция и за каква кампания става дума, ако лекарите просто си вършат работата и променят обосновано диагнозата при някои деца?!

# 657
не е съвсем така.

Възрастта е много съществен показател при поставяне на диагноза от аутистичния спектър.
Едно двегодишно,което всяка нощ пищи по няколко часа, не говори,яде само пасирани храни,върти колелцата на количките,не понася никакви дрехи или не може да понесе да е голо и да бъде изкъпано не може да се сравнява с дете на 16,което може/или не може да се облича,може/или не може да ползва тоалетната по предназначение,може/не може да си служи с речта, да изразява желания и нужди и да реагира адекватно на подадена реч,да се обслужва само при хранене, да си мие зъбите,  да кара колело,да пресича улицата,като се ориентира по знаците за движение,да спазва общоприети правила /например,хареса си нещо в магазина и просто си го взема,без да го плати.Разиката е,че ако става дума за възпитателен проблем, то въпросното 16 годишно е наясно,че действието му е неправилно, а когато става дума за заболяване от невро-психично заболяване,то извършващия го не е в състояние да разбере и приеме ,че да си вземеш нещо,което просто ти харесва не е позволено/.Това е просто пример.Ако на 16 години не са усвоени определен тип умения и възприятия за себе си и околните,тогава се търси причината за това-възпитание или заболяване.
Не,че няма възрастни на по 20-30-50 години,които не се къпят мляскат,минават на червено,крадат или се бутат,когато някой е пред тях на опашката.Но обикновето техния проблем е възпитателен, а не здравословен.

# 658
Сега ми е дошла музата да пиша...
Днес ходих да видя свекър ми.Един прекрасен човек,който страда от деменция.В началото осъзнаваше какво е положението му и често беше тъжен,не му се говореше много,доста неща го дразнеха.Сега вече болестта постепенно го завладява и съзнателните моменти са все по-рядко.
От три години е в инвалидна количка и не може да върви,но днес ми каза,че според него нещо с краката му не е наред,понеже цял ден не можел да стане.И понеже бяхме седнали в кафенето на дома, в който се грижат за него,поиска да викна келнера ,за да плати сметката....Бяхме с мъжа ми децата,но голямото отиде да играе на компютъра, а свекърва ми взе бебето да го показва на сестрите.като останахме сами, свекър ми ме попита дали знам,че мъжа ми е женен и има момченце,попита ме откога имаме връзка.....И аз почнах да му показвам снимки, на които сме всички заедно с него,от сватбата,негови снимки с децата...Той беше толкова изненадан,че знам къде и кога са го оперирали,как се казва лекаря и кой се грижи за него сега.Една от сестрите,които се грижат за него много прилича на мен,но е разведена.Тя ми каза,че често я питал кога ще му донесе шоколадов кекс /аз му правя,любим му е/.После искал телефона да се обади на мъжа ми,че не е трябвало да се развежда с такава добра жена...

Много ми  е тъжно да го виждам в това състояние.Но съм щастлива,че е известно какво му е,до каква степен може да му се помогне и да получи грижите от които се нуждае.

# 659
  • София
констанца, в МКБ 10  има детски диагнози, юношески диагнози и диагнози за възрастни. Не е логично 18 год. младеж да се оценява с детски аутизъм F84.0 без да се вземат предвид критериите за оценка на юноши и възрастни. Например дете на три не може да се тества (и диагностицира) за диагнозите разстройства на четене и разстройства на правопис. ( F81.0  и F81.1).

Може би не си разбрала какво точно исках да кажа??? Ще се изразя по ясно.
Нямам предвид тестване с друго МКБ, а по широк кръг от тестове в същото МКБ. Когато детето отиде на обследване, не го тестват САМО дали има или не аутизъм. Тестват го за точна диагноза от цялото МКБ и слагат тази, която отговаря на показанията му в момента на тестването.

Децата до 16 год. се обследват от клиника св. Никола, която е детско - юношеска, а след 16 год. от психиатрична клиника за възрастни. В клиниката за възрастни не ползват кодовете на св. Никола - нали.

Приключих с темата - малко се изнервям вече  Stop

kartinka, надявам се добре да се грижат за свекър ти в този дом. Лоша работа е деменцията  Sad

Последна редакция: ср, 01 май 2013, 09:16 от Катина

Общи условия

Активация на акаунт