Домакини - първи сезон / пети епизод

• 26 862
  • 736
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Ехоооооо, кой е тук и кой го няма...
Добър вечер!
Влезна ли тук в нашата тема и веднага огладнявам. Сипят се рецепти отвсякъде. Сега ашуре...не го обичам, но обичам варено жито, като за задушница, както се прави с орехи, лим корички и пудра захар.
Значи утре сме на сок всички.
Ами, добре. На глад и мизерия.  Mr. Green
Разходих се, ходих и до протеста, но той бил пред Президентството, а аз го чакам пред Парламента. Несериозна работа съм. Ядосах се и ходих та пих кафе. Прибрах се ядох козунак и сега мързелувам.  Отивам да се "вихря" из форума. Записах се в една тема, но те не ми обръщат внимание, що така, а аз съм там компетентна. Не ми щЪт акъла, да си гледат работата.  Crossing Arms
ША сЪ върна по някое време.

# 556
  • UK
Как само на сок бе хора  #Shocked Имате си една отцепничка в диетата в мое лице Joy
Марче Hug коя е тази тема, и аз имам бая акъл hahaha искам някъде да го влея Joy

# 557
  • София
Аз много обичам елда със захар и прясно мляко...
И жито обичам и просо... ама като кокошка съм Mr. Green Mr. Green Mr. Green, само аз ям такива неща, Миленка обича елда , но до там Peace

Днес едва издържах, да видим какво утре ще стане... Peace

# 558
Коконче, отцепничките сме две, аз си хапвам, никакви сокове - мокове не ща да чуя. Готиното е, че явно наистина отслабвам - днес пак ми го казаха познати и не, не е куртоазия (  Praynig )
Ашуре не обичам, но много обичам да си варя жито. Правя го със захар, стафиди и орехи и става чудесно.

# 559
  • Талант на 2012,2013 г.
По този повод, Лус... Би ли ми казала имам един пакет елда и не зная как да го направя.

Моля те дай идея на жената. Laughing Praynig

# 560
  • София
Коконче, отцепничките сме две, аз си хапвам, никакви сокове - мокове не ща да чуя. Готиното е, че явно наистина отслабвам - днес пак ми го казаха познати и не, не е куртоазия (  Praynig )
Ашуре не обичам, но много обичам да си варя жито. Правя го със захар, стафиди и орехи и става чудесно.

Правилно...

Аз на себе си ядосах, започвам да приличам на лелка. След раждането на 40-годишнина отслабнах с 16 кила, тежах 60 кила, бях щастлива (отидох да раждам с +30кг), купих си толкова много дрехи и какво... само за 1 сезон, всяка година качвам по 2 кила... За годината не е много, ама вече бая се закръглям, особено от лятото досега качих 5 кила.... Почва да ми тежи... Затова се ядосах яко на себе си и ще успея! Няма да се откажа докато не стигна 60-61 кг... Смятам 45 годишнина да посрещна в перфектна форма Peace

# 561
Люси, ще успееш  Hug
Елдата как я ядете, аз не мога да я понасям. Знам че е много полезна, обаче грам не ми е вкусна. Може пък и да не съм попаднала на читаво приготвена елда, та да ми хареса, знам ли   ooooh!

# 562
  • София
По този повод, Лус... Би ли ми казала имам един пакет елда и не зная как да го направя.

Моля те дай идея на жената. Laughing Praynig

1. Задушена елда
Чаена чаша елда се сварява с 2,5 чаена чаша посолена на вкус вода. За да е сварена, зрънцата трябва да се разпукат(10-20 минути зависи от котлона). Вадите, изцеждате от водата в гевгир и я измивате със студена вода. На дъното на съд разтопявате малко масло, може и със зехтин, изсипвате сварената елда, бъркате и оставяте на тих огън да се позадуши с мазнината около 2-3 минутки.
 Отиват си следните подправки - мащерка, майорана, риган.
     Много е вкусно с някакво месо със сос, например да сложиш отгоре бьофчето Peace

2. Елда със сирене
Към задушена в масло елда се добавя сиренето и се бърка на топло, за да омекне. Много ми е вкусно това на мен.

3. Елда със захар и прясно мляко.
Просто слагам в чиния количеството, слагам 1-2 суп.лъжици захар и заливам с млякото. Ям като супичка.... Много обичам така.

4. Кюфтенца от елда
1/2 кг елда, 2 яйца, 1 глава лук, сол, черен пипер,  копър, мащерка.
Елдата се сварява с малко сол. Ако има вода, се отцежда. Добавят се яйцата, нарязаният ситно лук, подправките. Правят се малки кюфтенца, които се овалват в брашно и се пържат или пекат.

5. Елда с пилешки дробчета.
1 ч.ч. елда, 350 г пилешки дробчета, 2 глави кромид лук, 50 г масло.
Елдата се запича се на сухо в тенджерата, в която ще се вари и като се зачерви, се добавя маслото. Пържи се още малко, след което се залива с 2 части гореща вода, посолява се на вкус и се вари захлупена и на слаб огън, докато поеме водата.. След като се свари, гречката се маха от огъня и се оставя плътно захлупена поне за още 20 мин. През това време се запържват лука, нарязан на колелца и дробчетата. Подправят се с черен пипер. След това елдата и дробчетата се смесват и се разбъркват добре.

Има и диети с елда. Много е диетична, има много желязо в нея...

# 563
  • UK
Ааа да елда и аз харесвам, а и нали била полезна Wink
Обаче не съм вземала от миналата година и не мога да се сетя обикновена ли се вземаше или бланшираната?
Оооо Люси  Hug колко само рецепти имало с нея Simple Smile С прясно мляко не бях чувала, ама и двете се варят заедно с млякото или се варят и двете, ама поотделно? Аз след малко Crazy ще ви изоставям смятам да се оттеглям в покоите си  Joy и да отпътувам към страната на сънищата hahaha

# 564
Еха, колко много рецепти с елда! Трябва да си избера и да пробвам някоя, може пък да ми хареса.

# 565
  • София
Не, Коконче.  Сварената елда я слагам в чиния, посипвам на вкус със захар и заливам със студено или топло мляко... Разбърквам и се наслаждавам - не го харесва всеки, но това ми е вкусът на детството... Crazy

Отивам да лягам... Лека нощ на всички, че утре ставам в 6  bouquet

# 566
  • Талант на 2012,2013 г.
Благодаря, Лус. Hug Heart Eyes

Лека нощ.

Ех, че сладко спи това бебче... Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

# 567
Много рано лягате. Аз напоследък преди 12 не мога да заспя, а често заспивам и след 1 - 2 часА. Сутрин си поспиваме обаче с малкия, така че не се оплаквам smile3524

# 568
  • София
Много рано лягате. Аз напоследък преди 12 не мога да заспя, а често заспивам и след 1 - 2 часА. Сутрин си поспиваме обаче с малкия, така че не се оплаквам smile3524

Децата като са били 2 смяна и аз лягах към 1-2 и ставах към 10-11... А сега Миленка излиза в 6:45, ние с Петьо - в 7:15... А преди това трябва да се събудя..., да пийна кафе, да влеза в банята...

# 569
  • Талант на 2012,2013 г.
Аз на Лус казах лека...

Мен ме брой след 1 часа натам... Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт