Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 4

• 43 711
  • 978
  •   1
Отговори
# 900
  • Пловдив
На снаха ми бяха казали да се изцежда след всяко кърмене и така производстото на кърма се увеличи. Започна по-често да има нужда да се изцежда, а детето си ядеше нормално. Като след време реши на своя глава да спре изцеждането и да остави само ебебто да суче, производството на мляко се нормализира и детето си изсмукваше, колкото му е необходимо, без да се доизпомпва. Дори и да остане малко кърма в гърдите, не е фатално. На следващото хранене детето ще си го дръпне.

Мон, съгласна съм, че не с всяко бебе е така, и моето беше, както ти описваш. Но нека да се има предвид написаното от мен, защото много майки (включително и аз навремето) не го знаят, а децата бързо свикват с лесното.

# 901
Това с изцеждането, за да имаш повече кърма и доизцеждането след хранене е някаква масова психоза. Обикновено такива съвети дават майки и свекърви, които ако ги питаш дали и колко са кърмили обикновено се оказва, че 2-3 месеца или по- малко.
Първите 2-3 месеца е нормално гърдите "да се пълнят повече" между храненията.

p_paneva , ако чувстваш дисконфорт, изцежда се малко 10-20 грама, колкото да да омекне леко гърдата. Ще изцедиш повече само ако по някаква причина бебето ще пропусне хранене или се налага да излезете и искаш да му оставите мляко.

Ето една статия: http://www.namama.bg/article-tryabva-li-da-se-izcezhdam-vseki-pu … -sled-kurmene/148

# 902
Гърдите не са чаши, че да се изпразват. Сукането стимулира производството на кърма. Аз лично съм кърмила от едната гърда първо хранене, от другата - на следващото. Рядко съм давала втората. Не съм преливала от кърма, дори с помпата не изцеждах повече от 100ина грама. Кърмих детето до 1 година и не е бил ненахранен. За стимулиране на лактацията съм пила лактогонен чай, много вода и други течности, ядох доста варено жито...

# 903
  • София
Ето днес от 15,15 до 18 се мъчихме на гърда и рев... Не искаше да заспи изобщо и само се ококорваше и ревеше  Tired Давах й гърда да суче, така около половин час и после пак рев... Накрая не издържах и й дадох АМ, е заспа за нула време и е спокойна... Почнах да мисля, че не ми е в ред кърмата, водниста е... Явно е предно мляко и не може да достигне до задното мляко ли... Вече не знам какво да мисля  Sad Иначе се старая да пия поне 2 литра вода (аз съм от хората, които не пият вода по принцип), ям царевица страшно много, пия чайове от копър, а днес си взех и лактогонен чай. Дори не пия никакви кофеинови напитки, нито пуша... Имам огромно желание да я кърмя, но не се получава и някъде бъркам  Sad

# 904
# 905
Това с изцеждането, за да имаш повече кърма и доизцеждането след хранене е някаква масова психоза. Обикновено такива съвети дават майки и свекърви,

И акушерки и доктори... "изцеждаш до капка да омекне гърдата като памук"... и изходът е ясен.  Tired

# 906
Това с изцеждането, за да имаш повече кърма и доизцеждането след хранене е някаква масова психоза. Обикновено такива съвети дават майки и свекърви,

И акушерки и доктори... "изцеждаш до капка да омекне гърдата като памук"... и изходът е ясен.  Tired
Абе младите вече са в час. Поне аз на такива попаднах.

# 907
  • Северозапада
Ето днес от 15,15 до 18 се мъчихме на гърда и рев... Не искаше да заспи изобщо и само се ококорваше и ревеше  Tired Давах й гърда да суче, така около половин час и после пак рев... Накрая не издържах и й дадох АМ, е заспа за нула време и е спокойна... Почнах да мисля, че не ми е в ред кърмата, водниста е... Явно е предно мляко и не може да достигне до задното мляко ли... Вече не знам какво да мисля  Sad Иначе се старая да пия поне 2 литра вода (аз съм от хората, които не пият вода по принцип), ям царевица страшно много, пия чайове от копър, а днес си взех и лактогонен чай. Дори не пия никакви кофеинови напитки, нито пуша... Имам огромно желание да я кърмя, но не се получава и някъде бъркам  Sad
Дъщеря ми е на 2 месеца и половина. От първия ден се боря тя да е изключително кърмена. Спазвам всички препоръки на консултантите по кърмене, а ето че все още тя пие по 100-200 мл. АМ дневно. Все още се обвинявам, че и дадох АМ в родилното. Плачех заедно с нея всеки път когато и подавах бутилката. Съвета ми е да се свържеш с консултант. Обсъди с нея какво правиш, за да увеличиш лактацията. На мен ми дадоха страхотна увереност, че правя всичко необходимо.
За себе си мисля, че имам някакъв физиологичен проблем. Бебето ми суче понякога през час, а кърмата така и не се увеличава. След такова кърмене и цедене в продължение на месец, друга жена на мое място сигурно щеше да е с хиперлактация. Продължавам да си навивам аларма през нощта, за да се изцедя, ако бебето не се събуди.

# 908
Момичета от скоро започнахме да се кърмим най-накрая без силиконовите помощни зърна. В крайна сметка бебчо се справя и без тях с малко повечко усилия, но имам един въпрос-как да го махна от зърното след като спре да суче, защото той има навика дори като престане да суче да държи зърното и имам чувството, че го ползва като играчка-все пак аз не мога с часове да го държа, пък и той спи повечето пъти като се нахрани вече. Та.....как да го махам без да ме боли-изобщо има ли такъв начин? newsm78

# 909
Има, мушкаш си нежно малкият пръст в ъгълчето на устната, за да се освободи вакума. Той пуска и бягаш Simple Smile.

# 910
Цитат на: Гeрито  link=topic=703931.msg25866515#msg25866515 date=1375975525
Ето днес от 15,15 до 18 се мъчихме на гърда и рев...

Здравей, Герито!
 Чудесно е , че имаш желание да кърмиш, опитваш да спреш дохранването с АМ полагаш усилия да увеличиш кърмата.
 Разбирам, че кърмиш Ванеса-Анджела вече повече от месец. А би ли разказала как са организирани храненията - колко кърмения приблизително имате за денонощие, колко често и в какво количество добавка даваш?

Забелязала си, че в гърдите ти след дълго кърмене има кърма и все пак ти се струва, че като че ли бебка е гладна. Споделяш, че заспива след като й даваш АМ. Бебенцата имат рефлекс да поглъщат млякото, което попада в устенцата им. Възможно е след като изгълта набързо добавката, пълното стомахче да я приспива. Невинаги приемът на АМ  е показател,  че е била гладна, по-скоро е имала нужда от нещо, което да я приспи. Как ти се струва в тези неспокойни периоди да преди да дадеш добавка да опиташ нещо различно - да я люшкаш, пееш,  гушкаш, да смените мястото, стаята. Може също да включиш някой друг от семейството в това. Много бебенца обожават таткото да ги носи в позата „тигър на клон“, много майки споделят, че това действа и при колики.

Също така би ли споделила как наддава бебето, какво е количеството на нааканите и напишкани памперси, предлагаш ли други течности освен кърма и АМ, ползвате ли залъгалка?
 Пишеш, че взимаш мерки, за да стимулираш лактацията допълнително с прием на течности.  Освен честото предлагане на гърда, което стимулира  производството на кърма, може също така да опиташ и с компресия , която може да помогне бебето да изсуче повече мляко за по-кратко време.

Разбирам, че Ванеса отказва да суче от едната гърда. Понякога  някои бебета имат такива предпочитания. Би могла да предлагаш нежеланата гърда в друга поза или в сънено състояние. Ако на този етап продължава да отказва да суче от нея, би могла да я изцеждаш. Така хем да няма  препълване и да се стига отново до запушени канали този път на тази гърда, хем да стимулираш производството на мляко докато не намерите  вашия ритъм.

Описваш, че се случва с часове да опитваш да кърмиш бебка. Някои бебенца в определени периоди преминават през т.нар. „скок в растежа“, който може да е съпроводен с дълги скупчени или много чести кърмения. Би могла да улесниш за себе си в този етап като си приготвиш наблизо вода, нещо за прехапване, филмче за гледане, компютър, книга и разни други глезотийки до мястото където ти е най-удобно да кърмиш. Въглавнички, масаж, компания и грижа от някой близък може да са от  полза в тази фаза, когато бебчето сякаш „виси на гърдата“ с часове.
 Разбирам също, че бебка плаче в тези часове, което ти се струва като мъчение в момента. Според теб от какво започва да плаче докато я кърмиш? Някои бебенца се будят в момента, в който майката се опита да го „махне“ от гърдата и да го сложи в легълцето му например. В такива случаи  някои майки намират за удачно да кърмят там където може после да оставят бебчето да спи (в легнала поза например) или на постелка (в слинг също), която после да преместят.
 С малко повече търпение, спокойствие, почивка и подкрепа от близките ще се справите и с тези предизвикателства.
 Тук може да намериш повече информация и отговори:
http://lalechebg.com/2009/01/more-milk/
Поздрави!

Последна редакция: сб, 10 авг 2013, 08:13 от Мария Кънева

# 911
Здравейте!Кърмя дъщеричката си която е на 10 месеца.Мога ли да пия фолиева киселина?Пречи ли по някъкъв начин на кърменето?

# 912
Здравейте!Кърмя дъщеричката си която е на 10 месеца.Мога ли да пия фолиева киселина?Пречи ли по някъкъв начин на кърменето?

Зачетох се в стари коментари на консултантки от ЛЛЛ и те казват, че можело да се пие. Даже било полезно. Simple Smile

# 913
  • Бургас
И аз пия фолиева киселина, някъде бях чела, че дори спомагала за образуване на кърма /дори и да не е вярно, поне не пречи със сигурност/.

# 914

Не пречи по никакъв начин. На мен ми каза лекарят да пия един комплекс от фолиева киселина и желязо докато кърмя. Фолиевата киселина спомага за усвояването на желязото.

Общи условия

Активация на акаунт