Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 4

• 43 880
  • 978
  •   1
Отговори
# 615
  • Бургас
sugar baby , благодаря  Hug

# 616
  • София
Интересувам се кога трябва да започне да пие бебето вода?

Обикновено когато започнеш със захранването, но не по-рано от 4 навършени месеца, а най-добре след навършени 6 месеца Simple Smile Кърмата е 90 % вода така че тя задоволява всички потребности на бебето. Но ако се храни с АМ, вода трябва да пие. Simple Smile

# 617
Здравей Boryana9,
Много майки в един или друг момент се сблъскват с такова странно поведение на гърда, или отказ на бебето да суче. Често е период, който като всички други отшумява, но е много напрягащ майката.
 Какво би могла да опиташ, което е споделено от други майки като даващо позитивен резултат:
- гушкане и контакт кожа до кожа, разсъблечени мама и бебе, гушнато под топло одеалце. Това често успокоява бебетата и събужда желанието им да сучат
- кърмене в притъмнена и тиха стая, или на фона на нежна музика
- кърмене в движение, докато танцуваш или ходиш, докато пееш или нежно говориш на бебето
- предлагане на гърда при първи признаци на глад : облизване на устенца, лапане на ръчички, сукане на празен ход, въртене на главичката в посока на гърдата, неспокойство. Когато са твърде гладни много бебета може да са твърде нервни, за да засучат спокойно гърдата
- предлагане на гърда, когато бебето е сънено или в полусънно състояние
- предлагането на шише биберон би могло да се отрази също на начина по който бебето засуква гърдата, изкуственото зърно се поема по-плитко от гърдата, млякото от шишето се излива по-лесно в устата на бебето, а при сукането са нужно известни усилия. Това може да се отрази на бебето и да започне да се сърди на гърдата. Когато се налага дохранване би било добре да се избират алтернативните методи като хранене с шашка, спринцовка, капкомер, лъжичка и др.
- да капнеш малко мляко върху устничките на бебето, както и да намажеш малко върху зърното, това може да събуди апетита му и желанието да суче
 - би могло бебето да се сърди, ако струйката на млякото е слаба или твърде силна. При слаба струйка може да помогне прилагането на техниката на компресия на гърдата, описана тук и видеоклипче , при силна може да помогне биологичната поза както  и да притиснеш леко към гърдите пелена или кърпа, за да спреш силната струйка и после пак да предложиш гърда.
 - опитай се и ти да си почиваш и успокоиш, често бебетата усещат неспокойствието на мама и могат да реагират на това като също станат по-неспокойни

Надявам се някои от идеите да дадат добър резултат при вас и скоро кърменето отново да се превърне в спокойно и приятно усещане и за двете ви!

Отговор аз незнам скъпи майки каква простотия още може да измислите за отглеждане на дете. Може би защото времената са се сменили но ние спокойно ви отгледахме и без простотиите които пишете отгоре.

# 618

Обикновено когато започнеш със захранването, но не по-рано от 4 навършени месеца, а най-добре след навършени 6 месеца Simple Smile Кърмата е 90 % вода така че тя задоволява всички потребности на бебето. Но ако се храни с АМ, вода трябва да пие. Simple Smile

Скъпа sugar baby защо вие 4 месеца не пиете само захар с вода без да пиете допълнително вода защото захарта е разтворена с вода? а афтите в устата тях с какво ще се почистят? и за да не излизат не трябва ли бебето да пие 2 3 глътки вода след всяко кърмене защото бях задължена да давам вода на дъщеря ми още в болницата за да не и излизат.

# 619
Аз давах лъжичка-две вода след всяко хранене, за да се изплакне устичката. Подчертавам лъжичка, защото биберонът не изплаква устата. Вода съм давала, особено лятото в горещините, но не прекалено много, за да не му убия апетита  Wink
До към 6 месеца изпиваше макс.150-200 мл на ден. След като го захраних, започнах да му давам повече. Сега пие по 1,5 - 2 л. вода.

# 620
Мили мами имам следното въпросче: Мога ли по време на кърмене да приемам пчелен прашец или това би оказало лошо влияние върху бебка? Може би въпроса ми е по-скоро до консултантите по кърмене. Ще се радвам, ако някой се включи с информация. Благодаря ви!

# 621
  • София

Скъпа sugar baby защо вие 4 месеца не пиете само захар с вода без да пиете допълнително вода защото захарта е разтворена с вода? а афтите в устата тях с какво ще се почистят? и за да не излизат не трябва ли бебето да пие 2 3 глътки вода след всяко кърмене защото бях задължена да давам вода на дъщеря ми още в болницата за да не и излизат.

Мило момиче, както вече казах кърмата е 90 % вода. И в нея НЯМА  захар. Сладостта й идва от фруктозата, а не от захар, с която си подслаждаме кафето и правим кексове  Peace Още, кърмата е антибактериална, абсолютно стерилна, така че няма как да се получат авти  или гъбички в устата. Такива неща се получават от ползването на биберони, лъжички и т.н. неща, които са различни от гърда. И след като ти даваш вода на бебето си, защо питаш тук от кога да даваш?
Даването на вода е след хранене също е много вредно, защото отмива храносмилателните сокове  и може да доведе до язви, гастрити и колити. Моето бебе караше 7 месеца само на кърма. Вода видя след като навърши 7 месеца. С отлична храносмилателна система е. Никога не е страдала от запек или пък разтройство  Peace

# 622
  • Бургас
Мили мами имам следното въпросче: Мога ли по време на кърмене да приемам пчелен прашец или това би оказало лошо влияние върху бебка?

Tочно и мен това ме интересуваше, заради здравословни причини се препоръчва да приемам редовно мед, прашец и прополис. В момента не го правя, защото не съм сигурна дали и как би се отразило на кърмата.
Та само да добавя към въпроса за прашеца, мед и прополис /клеева тинктура по-точно/. Може ли или е по-добре да изчакам и след като приключа с кърменето, тогава да ги пия?

# 623
Подкрепям  sugar baby.Едно изключително кърмено бебе няма нужда от вода.Моята дъщеря, в момента, пие на ден по няколко глътки вода на ден,обаче имаме над 8 кърмения за денонощието.За децата на Ам не бих могла да кажа.Знам,обаче,че тази широко разпространена практика в България детето и особено новороденото да се наливат с вода,особено подсладена, е доста вредно.

# 624
  • До хладилника, който обичам
аз незнам скъпи майки каква простотия още може да измислите за отглеждане на дете. Може би защото времената са се сменили но ние спокойно ви отгледахме и без простотиите които пишете отгоре.
Скъпа pani4ka, виждам, че сте се регистрирали днес. Горещо ви насърчавам да запознаете с правилата и политиката на форумите към Бг-Мамма, преди да продължите да участвате в дискусиите.

# 625
Привет,
Можете ли да ми дадете линк към някоя по-опростена таблица на WHO за теглото и евентуално ръста за момичетата.Знам,че имат таблица изготвена върху наблюденията на изключително кърмените деца,но не мога да я намеря,а другите,които откривам не мога да разчета правилно.

Предварително благодаря!
  bouquet

# 626
Eто един  онлайн калкулатор, в който се вкарват само последните мерки на детето (ръст, тегло, обиколка на главата) и показва бърза справка къде попада бебето в персентили спрямо връстниците си

http://www.childgrowthcalculator.com/  Важно е  да се отметне метрично, а не в инчове и паунди.

Eто и една тема с информация за новите таблици.  Peace

# 627
Eто един  онлайн калкулатор, в който се вкарват само последните мерки на детето (ръст, тегло, обиколка на главата) и показва бърза справка къде попада бебето в персентили спрямо връстниците си

http://www.childgrowthcalculator.com/  Важно е  да се отметне метрично, а не в инчове и паунди.

Eто и една тема с информация за новите таблици.  Peace

Много ти благодаря  Hug!Чудесна си!!!Голямо чудене се чудех какво за Бога за персентили.

# 628
Здравейте мили мами, моля за помощ CryРодих на 5.06 от вчера сме в къщи с моето момиченце.
Кърмя само от едната гърда, а другата зърното ми е хлътнало и не пуска и капка. Гърдата ми е много корава, правя топли компреси и не помага. Може ли някой да ми даде съвет какво мога да направя? Искам да си кърмя детенце,  Cry а още в болницата искаха да ми спират кърмата да не направя мастит и аз отказах.

# 629
Здравейте мили мамчета! Кърмя от 9 месеца скоро стават 10! Имам следния проблем - кърмата ми взе да намалява и то основно сутрин! Помогнете ми какво мога да направя. А имах толкова много кърма 3 бебчета сигурно можех да нахраня Sad((

Общи условия

Активация на акаунт