Екскурзиите - втора заплата?

• 21 336
  • 497
  •   1
Отговори
# 210
Коланите за деца са съвсем различни от това. Добрите автобуси или тези, които са предназначени за деца имат или детски колани или такива, които са специални(имат механизъм, позволяващ корекция) - това е според Закона за превоз на пътници

Именно, на два пъти до сега съм го написала, още в началото на темата  Peace

Автобус с 53 места
- с колани за превоз на деца и т.нар. три звезди, EURO5 - 350-500 лв/ден - наем на автобуса
- без колани за превоз на деца, произведен 2005-2006, макс. EURO4 - 250-290 лв/ден - наем на автобуса

Въпрос на цена е. На първата страница още съм направила една разбивка за автобус с 53 места - наемът на автобус с работещи колани за превоз на деца, е с около 200 лв на ден по-скъп от наемът на такъв без.

# 211
Простете, убягнало ми е!Поне не знаех за този механизъм ,за който
kaly обясни.
Малко отклонихме темата,да ни прости авторката,но толкова страници само за парите, а безопасността и хубавото изкарване са не по-малко важни .Важна е финансовата страна,но има много какво да се направи и за безопасността  и коректността и ние като родители трябва да го изискваме едновременно с поставените вече проблеми.Неприятното е че последните две остават  някак само пожелатени докато се фокусираме  само върху финансите.

# 212
Ама нали се сещаш, че има разлика в цената и веднага ще има въпроси :

"Ма как така на моя Иванчо екскурзията е ......лв. , пък на моята Марийка е по скъпа, значи ме прецакват Twisted Evil

и пак подскачане по форума

# 213
Неприятното е че последните две остават  някак само пожелатени докато се фокусираме  само върху финансите.

Моля да не се обобщава с такава лекота  Peace Във всяка тема, касаеща екскурзии, лагери, зелени училища и прочие, се говори за безопасността и коректността, просто хората, които го правят, не са толкова кресливи, и мненията им не са толкава атрактивни, отколкото тези, които фучат, възмущават се и размахват пръсти  Peace

Многократно съм споменавала - когато родителите се интересуват и си сътрудничат с учителите и с директора, когато се проверяват фирми и оферти, когато се държи на безопасността, а не на цената - нещата се получават. Никога не бих изпратила детето си, ако някой ми каже безапелационно - идването е задължително, това е фирмата, давайте парите  Crossing Arms Но и никога не ми се е случвало точно по този начин. Диалог и сътрудничество е решението, а не силово налагане от страна на училището или фръцване от страна на родителите.

# 214
Многократно съм споменавала - когато родителите се интересуват и си сътрудничат с учителите и с директора, когато се проверяват фирми и оферти, когато се държи на безопасността, а не на цената - нещата се получават. Никога не бих изпратила детето си, ако някой ми каже безапелационно - идването е задължително, това е фирмата, давайте парите  Crossing Arms Но и никога не ми се е случвало точно по този начин. Диалог и сътрудничество е решението, а не силово налагане от страна на училището или фръцване от страна на родителите.
Peace

Както учителите трябва да изпипват всичко, така и самите родители трябва да се интересуват от подробностите, а не просто да дават съгласието си и парите. А емоцията да пътуваш със съученици е много по-различна от това да пътуваш семейно- и двете са нужни, но задоволяват различни нужди.
И все пак- отговорно, напрегнато и стресово е за организиращия, затова и не са много хората, които се наемат да го правят.

# 215
Неприятното е че последните две остават  някак само пожелатени докато се фокусираме  само върху финансите.

Моля да не се обобщава с такава лекота  Peace Във всяка тема, касаеща екскурзии, лагери, зелени училища и прочие, се говори за безопасността и коректността, просто хората, които го правят, не са толкова кресливи, и мненията им не са толкава атрактивни, отколкото тези, които фучат, възмущават се и размахват пръсти  Peace

ТОЧНО, трябва добро струдничество от всички страни.

# 216
  • Ямбол
mamamari, караш ме да говоря неща, които може да те засегнат.
Аз за разлика от теб, а и предполагам повечето колеги учители и не само те, когато предлагаме екскурзии, не ги избираме на случаен принцип, какъвто пример даде ти със себе си. Това само един неопитен и иначе казано будала човек го прави.
Много ясно че ще проверя и ще се доверя на изпитани места, кухни, хотели, шофьори, фирми и т.н.
Затова казах, че досега не ми се е случвало. Но винаги имам готовност да реагирам. Няма да обяснявам повече, че ще излезе съвсем като изтъкване, а това си е нещо нормално при такъв вид организация.

# 217

От личен опит знам че едни и същи хотели едни и същи ресторанти търпят промени .Случвало ми се коренно да променя оценката си  и то в рамките на няколко месеца.Също има деца ,за които обичайното за други е  глезотия,но нали идеята е накрая всички да са доволни. Hug

Според мен донякъде проблема се крие и в това ,че условията не са черно на бяло ,няма договор както когато го купуваме от агенция например.

Липсата на регламент и гаранции,както и размитата отговорност за момента са много обезпокоителни (поне за мен).
Хубаво казваш преподавателя всичко е преценил и проверил.Връщате се от екскурзията и се оказва ,че не всичко  се е случило както е било обещано.Примери много.Как точно предлагаш преподавателя да понесе отговорността за това?

# 218
mamamari, ти си от майките, които винаги ще намерят причина да не пуснат детето си от страх. Казвам го с добри чувства. Нормално е за всяка майка, но с мярка. Трябва да го преодолееш, иначе ще вредиш на детето си. Имам такава майка в класа,  умира от страх за всичко. Един път го пусна на еднодневна екскурзия и детето беше безумно щастливо.

# 219
Нормално е като всеки родител да имам своите притеснения,но не за мен иде реч.
Просто си мисля,че ако предварително е регламентирано какъв точно е туристическия пакет.Ако по конкретно писмено са упоменати някои парамери и кой за какво гарантира и  каква отговорност носи.
Нещата ще са далеч по-приемливи и за родители и за учители.
Така хем ние като родители ще сме спокойни ,хем придружавашите учители ще са напълно наясно за какво точно отговарят а и ще се регламентира въпросът със заплащането.
За мен е напълно нормално и е редно допълнително да   заплатя такса 24ч бавачка,но да знам и аз и тя че отговаря за моето и още най много две деца и то да са и под око денонощно .Т.е.от една страна възпитателия(бавачката) реално може да упражни нужния контрол,а от друга положения от него труд и отговорност да получат достойно адекватно заплащане.
Естествено ако всичко  това бъде договорено предварително няма да има такива дебати кой за какво и колко да взима.Всичко ще е легално.

# 220
Когато тръгваш на екскурзия ти се връчва заповед, в която виждаш, че носиш отговорност за всичко. Учителите си го знаят, за тях е ясно. Ако искаш един човек да се грижи за 3 деца, екскурзията ще ти излезе златна. На 15 деца се полага 1 учител.

# 221
   В листа с информацията, който придружава декларацията всичко е упоменато. Освен това учителят не е от вчера! Той много добре си знае какво точно трябва да прави и за кого и как да отговаря. Мисля, че тук голяма отговорност трябва да имат и родителите. Ако детето ми е вироглаво, създава проблеми с дисциплината си, не може да намери общ език с децата няма къде да го пращам, защото учителят ще трябва на него да отделя 80% от времето си, вместо да се грижи за цялата група. Освен това исках да кажа на дамата, която по- горе бе написала, че отпуските били глупост, ами проверете, госпожо и тогава говорете. На зелено училище се тръгва със заповед от директора на училището и разписана молба за отпуска, защото ти се плащат командировъчни не от училището, а от фирмата. Освен това учителите не са държавни служители, а ОБЩИНСКИ. Има огромна разлика в двете понятия. Касиер съм на класа и мога да кажа, че финансовият документ с внесената от учителката сума за зеленото училище ми се дава, за да го съхранявам. Ако някои дами още продължават да се съмняват в лоялността на учителите си, нека изискат такъв документ от тях, вместо да се съмняват и ръсят нелепости. Що се отнася до писалите журналисти, ами ако учителите всяка седмица са на екскурзия разбирам да забогатеят, ама два пъти в учебната година е просто смешно да се твърдаят такива неща. Колкото до броя на децата, нищо не значи, че децата са 15 или 20. Ако учителят си е достатъчно опитен, това не е проблем за него да ги обгрижва. Нали помните онзи злополучен инцидент с частното училище, което бе завело на зелено 8 деца и в басейна на хотела пред очите на спасителя  се удави 1.

# 222
Здравейте,

Интересна тема е тръгнала и искам и аз да се включа с малко пояснения Simple Smile от извора.
Възможно е да има учители, които не вземат комисион за това че организират ученици към дадена агенция, но те са доста малко.

Давам примери и то с конкретика:

Пловдив: СОУ Климент Охридски - група ученици за 3 дневна екскурзия с 2 нощувки с включена храна в хотел Странноприемница кв. Етър по програма "Бит и култура от 19 век". в цената освен всички туристически компоненти са включени и изработка и обучение по 3 занаята.... До тук всико хубаво, но учителката за тези три дни иска по 9 лева на ученик. За което обикаля и събира ученици от всички класове.... Окей. Съгласяваме се. И това при минимум 42 ученици - цена 119 лв. До тук вече не е добре, но е Окей ... групата пада на 33 ученици, при което аз казвам на учителката, че трябва да намалим печалбата на 5 лв./ на ученик (нейната и нашата съответно, за да спазим цената на първоначално дадената цена 119 лв.) ... Отговор, който направо ме застреля: Че аз за еднодневна екскурзия взимам 5 лв. ... И знаете ли как беше решен проблема - бяха махнати два ...2 ... ДВА занаята от включените в програмата ...

София: 119 училище (не знам името му) бях на среща с преподавател от 119 СОУ за организиране на ски лагер. От там ни казват че вече имат оферта за база на ЛТУ - Юндола за 300 лв. ... До тук Окей, защото ски лагер там си е леко гавра с можещите Simple Smile)) Интересното стана когато дойде реч за частта на учителя ... А тя е ... 40 лева на ученик (четиридесет) ... Тук вече паднах. Наистина не можех да повярвам, че едно дете вече е 40 лв... при 45 деца .... Ние от своя страна предложихме пакет за Боровец, с настаняване в хотел Рила, с включени ски, лифт карти и инструктори за 320 лв, в които обаче бяхме предвидили само 20 лева на ученик. Съответно нашата оферта не беше приета, поради скъпата цена Simple Smile))) Няма да говоря за това какво получават на ски в Юндола и на ски в Боровец Simple Smile

Мога да давам много примери и съм готов да се изправя срещу или пред всеки който може да докаже, че туристическите агенции НЕ дават пари на учителите.... Лошото не е че те дават... лошото е че учителите си искат... и се пазарят.... "Да ама ...."Едикойситур" ни дава по 35 лв. лошо е също това, че и наши колеги надцакват вече дадени комисионни...

Най-очеизваден пример е факта, че офертата за екскурзия, лагер или какъвто и да е отдих на децата се свежда като краен факт към родителите.

Преди няколко дни се проведе изложение Ваканция 2013 в Интер Ескпо център. На него имаше и една конференция по темата ученически туризъм.... Зачекна се темата с всички изисквания към транспортни фирми, туроператори и хотелиери .... ииии на края думата взе една девойка от Асоциация на родителите (не мога да си спомня име) ... каза хубави неща, но на мой въпрос: "Кой избира фирмата организатор?" Отговорът беше: Учителката ни! ... Simple Smile Еми щом избира учителката, май тя трябва и да плати екскурзията/лагера Simple Smile))  Според мен, който плаща той и избира Simple Smile))

Нямам нищо против, нека има пари за учителките, но нека бъдат в нормални граници и нека това да не е заради качеството на услугата, която ще получат учениците.

Аз лично съм секретар на туристическо дружество... и сме финансирали ски лагери и ски оборудване на секция по туризъм в Детска градина, но директорката там е слънце.... Жестоко съм се карал с учители именно по тази тема, защото аз като туроператор не съм съгласен те да получават сума, която аз не получавам... Не желаят сумите да се впишат в граждански договори, за да може да се признаят за наш разход....

А тези колеги, които им е все тая колко взимат учителите ... за да имат печалба и за тях ... наемат евтини автобуси, наемат евтини хотели, договарят се за по-малки порции в храната, пестят от качествен персонал, който да бъде с децата по време на лагери и ред други моменти, които в крайна сметка са в минус за децата Simple Smile))) и съответно за вашия джоб като родители.

Нямам против, на кого плащате за екскурзии, но бъдете информирани, искайте вашата учителка да ви представя няколко фирми за организиране на отдиха и туризма на учениците, от които вие да имате реално право да изберете по качество, по цена, по хубост Simple Smile)))

Готов съм да отговоря на всекиго и заставам с името си пред вас!

с уважение,
Мирослав Луканов

Последна редакция: чт, 28 фев 2013, 17:18 от Фран Джонсън

# 223
Точно в този дух беше и даденият от мен пример по-рано.

Схемата е ясна, но сумата "под масата" на дете отива в различен джоб. Не винаги учителския. Директорският е достатъчно дълбок.  Wink Плюс това има лостове за фин психически ежедневен тормоз над този преподавател, който не "заработва".  Това беше в нашата ДГ. Всеки ден им държаха сметка кога нашата група най-накрая ще тръгне на екскурзии. Учителите се гърчеха след това. Лишаваха децата от игра на новите площадки, не ги преместиха в новата сграда, само и само да тръгнат на пустите му екскурзии.

В момента за пълно наше щастие в у-ще такива мероприятия се случват адски рядко и почти никой не ходи.

На господина желая успех! Благодаря за поста!

П.С. И се спи по двама в легло, да, имам познати деца, които го преживяха.

# 224
Замислих се върху поста на Мирослав Луканов, за съжаление има логика в това, което е писал Confused
Аз говорих с приятелката ми, тя отрича да взима комисионна от туроператорска фирма.Казва, че от уч-ще й се полагат командировъчни и не си пуска за целта отпуск.Не твърдя , че това е 100% достоверно, може да е-може и да не Wink
Най-вероятно истината е някъде по средата Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт