Екскурзиите - втора заплата?

• 21 154
  • 497
  •   1
Отговори
  • София
Дневна разходка до Земеделския музей и после - на 25 км от София, за да гледат как се прави таралежче от глина и ако остане време, да си направят по едно сами. Четвърти клас.
Цена: 28 лв. (без храната).

Като имаме предвид, че никоя агенция не тръгва с деца под определен, заложен в цената, минимум, като имаме предвид, че таралежчето е обявено като подарък, и като сметнем елементарни транспортни, амортизационни разходи, шофьор, гид, грънчар, застраховка и печалба на фирмата, разхвърляни на минимум 35 деца, излиза, че фирмата има 100% печалба. А това не е така. И децата не са 35, а поне 40-45.
Както и да го гледам, ми се губят едни 15-17 лв. от 28.

Поразтърсих се и попаднах на това: Колко струват ученическите екскурзии и някои учители

Кристално ясно ми стана защо от първи клас, едно от най-енергичните занимания на класните е да ни намират екскурзии - от важни, до критично важни. Да обясняват как разбирали родителите с малки средства, но все пак трябвало и за децата си да помислят...
И накрая: защо днес в час по литература, са правили заря проверка кой ще ходи на екскурзия и кой няма... вместо да се занимават с тъпата литература.

Въпросът е в анкетата, но и тук да го задам: имате ли нещо против да плащате втора заплата на класната/класния, под надслова "Чудесни образователни (е, малко скъпички) екскурзии за нашите деца"?

# 1
  • София
Допълвам: имам роднини и близки учители. Знам дереждето им. Знам и как съвестните учители не си и помислят да изкарват пари по подобен начин. Дават уроци, блъскат се, но лесното не ги зове...

# 2
  • София
Мерси от такива "лесни" пари! Такава отговорност е, а и като подозирам как се държат децата като са без родителски контрол, направо не зная как изобщо се навиват все още  учителите!

# 3
И аз се чудя на такива "смели" учители.

# 4
Не мога да отговоря, защото анкетата е тенденциозна, почти колкото статията в "Дневник".
Всеки, на който парите му се виждат много, а "далаверата" - за завиждане, да се пробва да организира една екскурзия, и тогава да дойде да разкаже пак  Crossing Arms

Намирам екскурзиите, лагерите и зелените училища за безкрайно полезни, и съм искрено благодарна, че съм заобиколена с учители, които се наемат с огромната отговорност да ги провеждат. Синът ми ги обожава, това е една емоция, която не бих му отнела.

Който се чувства прецакан, да се въздържи. Ходенето не е задължително.

# 5
  • София
Не мога да отговоря, защото анкетата е тенденциозна, почти колкото статията в "Дневник".
Всеки, на който парите му се виждат много, а "далаверата" - за завиждане, да се пробва да организира една екскурзия, и тогава да дойде да разкаже пак  Crossing Arms

Намирам екскурзиите, лагерите и зелените училища за безкрайно полезни, и съм искрено благодарна, че съм заобиколена с учители, които се наемат с огромната отговорност да ги провеждат. Синът ми ги обожава, това е една емоция, която не бих му отнела.

Който се чувства прецакан, да се въздържи. Ходенето не е задължително.

Опитах да я направя нетенденциозна, но явно ми личи тенденциозността.
Помогни да я коригираме, ако искаш.

Целта ми не е да внушавам, а да разбера дали не съм крайна във виждането си, че:

- не е приемливо да обясняваш на родителските срещи колко важно е за всяко дете да се социализира, да види, да разбере нови неща, а всъщност пламът на речта ти да е провокиран от 5-10 лв. на дете на ден;
- не е достойно за уважение да отнемаш от часовете по литература, за да вербуваш повече оборот;
- ако искаш повече зачитане, направи нещо открито, помогни на други учители в усилията за по-добро възнаграждение, инициирай, дай от себе си.

Майката на бившия ми е учителка по математика. Цял живот. Човек, който не се свърта на едно място. Постоянно мъкнеше по екскурзии децата си. Един лев не е взела. Крета си на уроци.
Будала, балък, балама. Нали?

# 6
- ако искаш повече зачитане, направи нещо открито, помогни на други учители в усилията за по-добро възнаграждение, инициирай, дай от себе си.

това как да го разбирам?
Аз съм израстнала в учителска среда (майка ми е психолог и работеше в училище) знам колко картони, моливи и други помагала се купуваха със собствени средства.
Знам, колко ученици и звънят все още и я търсят.
Знам колко време отделя за работата си.
Помня, как плащаше сама за преводи на БГ, когато нямаше литература на български.
Знам колко струва един учебник/книга, необходим за работата и.

Това, че някой (което е във всяка сфера) е решил да прави "бързи пари" е грозно. Още повече когато това е за сметка на децата ни.
Жалко, че заради такива "учители" се губи доверието към тази професия.

# 7
  • София
Правилно го разбираш.

# 8
Да, съгласна съм, защото не мога да осигуря на детето си онова преживяване, което има със съучениците си, отишли заедно на екскурзия.
Останалото е сметкаджийство.

# 9
  • с/у ОколоМръсТното
След последното фиаско, респ. екскурзия до Бонсови поляни за скромната сума от 18лв. ВЕЧЕ не мисля да пускам чаавето си никъде.
Да поясня какво стана...
Викат ни в 9:15ч. в школото. В 9:30ч. деца от 3 класа (около 40) се отправят към автобус, който ми е набор (мале, че съм дърта) и се оказва, че трябва да седят по 3 деца на седалка.
Веднага родителите се вдигнахме на бунт, шофьора - също.
Организаторката се обади да пратят 2-ри автобус.
След близо 2ч. чакане при -3 или - 4 градуса... дочакахме едно малко минибусче (като маршрутка).
И какво се получи...
Тръгнаха към 11:00ч. към 11:45ч. са били на мястото и в 14:30ч. са си тръгнали наобратно.
Е, за какво плащаме и какво включват тези 18лв.?  ooooh!
Повече НЕ смятам да го пускам.
А Зелените училища са му забранени и там няма дилеми.

# 10
Лоша организация, Шани!

Приветствам всяко излизане от класните стаи, било то под формата на еднодневна или тридневна екскурзия, зелени училища, ски училище, летен лагер. НО организирани по интелигентен начин с нов, чист, удобен и комфортен автобус. Такива бяха екскурзиите на малката ми дъщеря, организирани в периода първи-четвърти клас. Пари не съм смятала, защото знаех, че всичко откъм организация ще бъде на ниво. Не бих имала нищо против, ако госпожите регламентирано взимат и хонорар.

Друг обаче беше случаят/подобен на Шани/ с екскурзиите, организирани от училището на голямата ми дъщеря, пак в периода 1-ви-4 ти клас. Понеже много родители мрънкаха, че все им е скъпо, екскурзиите бяха сравнително евтини. Няма да забравя лицата на децата, когато слизаха от раздрънкания автобус при завръщането си от една екскурзия в Копривщица. Посрещнахме ги измъчени и уморени, най-вероятно дължащо се на "комфортния" транспорт. Мерси от таквиз евтини мероприятия. Stop

Моят отговор в анкетата: Да, ако организацията е перфектна.

Последна редакция: вт, 19 фев 2013, 11:52 от Фран Джонсън

# 11
Намирам практиката с тези екскурзии за възмутителна. Не знам и не ме интересува кой какви пари прибира и дали ги прибира въобще. Знам само, че цените им са меко казано непазарни. Безкрайно грозно е да се манипулират деца и да се изнудват родители по този начин. Да, ходенето не е задължително, но има много начини да бъде накарано едно малко дете да се чувства нещастно и изолирано по този повод. Затова плащаме и проклинаме под нос.

# 12
Приветствам всяко излизане от класните стаи, било то под формата на еднодневна или тридневна екскурзия, зелени училища, ски училище, летен лагер. НО организирани по интелигентен начин с нов, чист, удобен и комфортен автобус. Такива бяха екскурзиите на малката ми дъщеря, организирани в периода първи-четвърти клас. Пари не съм смятала, защото знаех, че всичко откъм организация ще бъде на ниво. Не бих имала нищо против, ако госпожите регламентирано взимат и хонорар.

Peace

Синът ми пътува по лагери, ски-училища и екскурзии от тригодишен, така че имам обширни наблюдения. Ниските цени ВИНАГИ са за сметка на качеството. Така че ако повечето родители нямат възможност да се включат, по-добре изобщо да не се проведе мероприятието, отколкото да се проведе при компромисни условия.  Naughty

В един момент група родители решихме да пресечем "порочната практика" да ни предлагат скъпи екскурзии, и се заехме с проучване на пазара. Какво се оказа? Ето ви малко сметки, пък вие преценете сами:

Автобус с 53 места
- с колани за превоз на деца и т.нар. три звезди, EURO5 - 350-500 лв/ден - наем на автобуса
- без колани за превоз на деца, произведен 2005-2006, макс. EURO4 - 250-290 лв/ден - наем на автобуса
допълнително се заплащат:
такса пълен пробег: 1,10-1,50 лв/км
такса празен пробег: 0,99-1,20 лв/км
командировачни на шофьора: 30 лв за започнат ден
ако има преспиване - поемат се спането и храната на шофьора

Отделно организатора прави туристически застраховки, а по желание и пътни, въпреки че превозвача си носи отговорност за местата в автобуса, повечето се презастраховат.

За спането: отстъпките, които правят хотелите за групи, спрямо цените на рецепция, са смешно малки.
Маааалко по-големи (но пак несъществени!) са отстъпките в храната, но тя е за сметка на количеството, когато става въпрос за деца. Освен това на децата се сервират повечето супи, яхнии и скара, които по начало са евтини.

Като се сумира всичко, май-май не остават много големи суми за "прибиране"...

# 13
Категорично не съм съгласна с авторката. Учителите получават само командировъчни. Ние тази есен получихме по 15 лв. Ако някой ми завижда заради тия пари и е съгласен да поеме огромната отговорност, с която се нагърбва всеки учител, повел деца на екскурзия, нека се пробва дали му стиска. Винаги, когати тръгвам на екскурзия знам, че с единия крак съм в затвора. Каква втора заплата, какви безумия???

# 14
Сетих се за нощните преходи с деца, които после забраниха.

И наистина по-ниските цени са за сметка на качеството.

Общи условия

Активация на акаунт