Екскурзиите - втора заплата?

• 21 157
  • 497
  •   1
Отговори
# 15
Не мога да твърдя, че учителите имат интерес от екскурзиите, но не мога да разбера и защо когато на някое дете родителите откажат да ходи, върху него и върху тях се оказва непрекъснат, понякога доста неприятен натиск. Може би не навсякъде е така, но не е и изолиран случай.

# 16
Аз не съм се сблъсквала с натиск от страна на учител. Даже децата сами искат да ходят и постоянно питат.
На нас учителката ни казва и който иска си записва детето. До сега съм много доволна и никога не смме имали проблеми. Даже скоро се върнаха от ски училище и първите думи на децата бяха " кога пак ще ходим"

# 17
  • с/у ОколоМръсТното

а кой е виновен? И кой е очаквал такава наглост... Може би организаторът беше решил, че с трици ще лови маймуни и почти ни беше хванал. Много добре знаеше колко деца са платили, но понеже е грипно време, се надяваше половината да не дойдат и да пратят едно старо бусче.
Учителите пък въобще нямаха представа, че така ще се получи. Тях не ги виня и те мръзнаха с нас 2ч. в студа... болни, на АБта... но решени да изведат децата извън класните стаи.
Та не знам вече кога каква организация да очаквам.
А и както казах, за мен уч. екскурзии са затворена страница.

# 18
Това с раздрънканите автобуси е практика не само за екскурзиите за децата.
Аз ходих на екскурзия (организирана), еми.....няма такова чудо. Първо не беше платено на шофъора, и той спря автобуса на изхода на София и каза,, че докато не му се плати няма да тръгне - това ок.1,30 стояхме на магистралата. След многобройни разговори с фирмата -организатор тръгнахме, малко преди Кулата се счупи автобуса и пак 2 часа на магистралата.
Питахне екскурзовода защо става така, отговор; "хубавите автобуси са за по-скъпите екскурзии"

# 19
  • Пловдив
За анкетата - не гласувах, защото дадените отговори не покриват всички възможности.

Децата ни ходят едни или два пъти в годината на екскурзия. Дори и на учителите да дават нещо отгоре освен полагащите им се командировъчни, това не е постоянна заплата. Но за отговорността, която носят, еми допустимо е да има някакво материално стимулиране.

И да, екскурзиите са сравнително скъпи, но до момента детето не се е оплакало от лош автобус, аварии по пътя и такива подобни. Тази година за първи път беше на екскурзия с приспиване, остана много доволна от пътуването и хотела, само храната не й беше харесала.

То и за лагерите е ясно, че при определен брой деца, придружаващият учител не плаща нищо. Обаче като си представя какво чудо е да водиш деца на лагер, особено по-големи ученици, направо се чудя как се навиват да организират такива мероприятия.

Иска ли да отиде, ще направя всичко възможно да ходи на екскурзии и лагери.

# 20
Не знам кой е виновен Шани, не съм била там, но със сигурност нещо в организацията куца. Най-вероятно  лоша комуникация между ръководството на училището/учители и директор/ и фирмата-организатор.
Няма такова нещо: Някойси се надявал, че бройката на децата ще е по-малко поради заболеваемост, да речем.
Има точна бройка на деца, учители, места в автобуса и заплатени пари.

# 21
Много от фирмите-организатори гледат по-несериозно на не толкова скъпите екскурзии. Това, за съжаление е практика.

# 22
Не мога да се съглася, че екскурзиите докарват втора заплата на учителите. По принцип е практика екскурзията да е безплатна за един или двама души според бройката на пътуващите. Но отговорността, която поемат учителите за децата е много голяма. Възможно е да има и учители, които злоупотребяват и искат по-високи суми за екскурзии като се облагодетелстват по този начин и това не им прави чест. Никога не сме спирали сина ни от екскурзии, стига той да е проявявал желание да отиде. Не сме имали и натиск от страна на учители за екскурзии, на които не е пожелавал да отиде.

# 23
Относно дали да взимат допълнително възнаграждение, ок, нямам против, но чак пък втора заплата Rolling EyesЧе то на екскурзия да не се ходи всеки ден Wink
А да не говорим, че повечето екскурзии са безсмислени, особено еднодневните Crossing Arms

# 24
Като еднодневна екскурзия до Батак и обратно, във втори клас. Автобуса е бил хубав, но пак повечето деца са изглеждали така Sick

# 25
Категорично не съм съгласна с авторката. Учителите получават само командировъчни. Ние тази есен получихме по 15 лв. Ако някой ми завижда заради тия пари и е съгласен да поеме огромната отговорност, с която се нагърбва всеки учител, повел деца на екскурзия, нека се пробва дали му стиска. Винаги, когати тръгвам на екскурзия знам, че с единия крак съм в затвора. Каква втора заплата, какви безумия???

Да поясня, че тези 15 лв. са за 24часово гледане на децата. За екскурзия от сорта 10 - 13 ч. не се полагат.

# 26
  • София
Дъждовно време, моите уважения.

Нека поясня нещо, което спестих в и без това дългия си първи пост: от детската градина синът ми е винаги на екскурзия/ски училище/зелено училище (без морски лагер), когато не е болен.
Винаги.
До ден днешен (даже и на тази екскурзия). Точно защото не искам да се чувства ощетен и защото е време, прекарано извън стаята, компютъра, х-бокса, време с други деца...

В началото на тази учебна година моята приятелка говори целенасочено с туристическа агенция, само че не от София.
Какво й споделил собственикът: дава се на директора, дава се на всяка класна. В зависимост от училището - от 5 до над 15 лв. на ден на дете. Той решил, че ще дава само на директорите, за да намали крайната цена, като част от спестените пари инвестира в допълнителни занимания за децата, а другата част просто спестява на родителите.
Не хванах съвсем вяра тогава...

Но и на фона на патоса и постоянството, с което неспирно вече 4 години ни убеждава нашата класна... Преди мислех, че е невероятен човек, една на милион. Сега ми се вързаха нещата.

Искам да й давам тези пари. Защото това е труд, който аз не бих положила. Не приемам да ме лъже в лицето, обаче. От какво я е страх? Защо не каже - така и така, малка част от парите, които давате влизат директно в джоба ми, защото така се чувствам по-мотивирана да дам повече от себе си. Изберете: повече и по-качествени екскурзии за децата, или ще си седим тук и ще си учим материала.
Човек крие, когато знае, че прави нещо нередно или че може да си навлече неприятности.

# 27
Сбъркали сте и училището, и фирмата. Това са изключения. Лично аз за пръв път чувам такова нещо.

Искам да й давам тези пари. Защото това е труд, който аз не бих положила.

Не съм убедена, че го искаш. Най-малко заглавието на темата.................... Но съм убедена, че ако учителите  получаваха пари за всичко, което правят, щяха да са доста богати. Само на една екскурзия учителите: опазват деца, обучават, хранят, обличат, приспиват, събуждат, чистят повръщано, мият крака и д.., успокояват, укротяват, развличат ...................................................... Вярно, аз работя с по-малките, но пък големите водят със себе си други, по-сериозни проблеми.

# 28
Какво й споделил собственикът: дава се на директора, дава се на всяка класна. В зависимост от училището - от 5 до над 15 лв. на ден на дете. Той решил, че ще дава само на директорите

Тук нещо не ми е ясно newsm78
Искаш да кажеш, че един учител за една тридневна екскурзия с 30 деца на борда, взема 1350лв.?
30 деца по 15лв.=450, за три дена - 1350лв.

Пепеляши, някой те качва на върбата Crazy
Че има печеливш от тези екскурзии - има, но това не е другарката Иванова Naughty

# 29
Не мога да гласувам в тази анкета, т.к. не съм убедена, че плащам изобщо нещо на класната при екскурзии.
Класната ни в начална степен открито ни поясни защо не води изобщо деца на екскурзии за повече от ден и, честно казано, съм съгласна с нея. Ако бях учител- не бих ги водила и аз. Ходеха за по ден и толкова. Децата ми ги водим редовно по екскурзии семейно. Не мога да разчитам на ненаситния апетит на фирмите, на транспорта и храната, които ще предоставят на децата, на това, че един учител и едно медицинско лице ще се оправят с 30 деца за дълго.
Сега също екскурзиите са за по ден и не бих записала децата си на по- дълги или на лагер. Не са ми искали. Никой не ни е натискал да ги записвам до сега.
Парите изобщо не са проблемът, притеснява ме организацията и липсата на контрол при организаторите. Миналия месец се занимавах с едно наказателно постановление за автобус, превозвал деца, без лиценз. Миналата година имах случай на превоз през нощта. А далеч не съм човекът, който има статистика за всички установени нарушения. Така че нарушенията си продължават. А за самите автобуси не ми се мисли просто.

Последна редакция: ср, 20 фев 2013, 07:49 от Judy

Общи условия

Активация на акаунт