Екскурзиите - втора заплата?

• 21 154
  • 497
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Не съм класна, но ходя редовно на екскурзии с ученици от начален курс. Преди 2 години замествах и една колежка/класна/, която бе много болна. Платиха ми командировъчни в размер 45 лева/ за 3дневна екскурзия/.
Готова съм аз да платя тази сума, но да не ходя на подобни мероприятия! Имаше "нощни бдения", защото някои деца се "разиграват" неимоверно през нощта. Случаи на повредено имущество на хотела.Случаи на стомашни разстройства и неадекватна медицинска сестра, която лекуваше всичко с аспирин. Наложи се аз да купувам лекарства с лични пари, които разбира се никой не ми възстанови после. Случай с дете, което повръща неудържимо  върху дрехите си. Аз го почиствах в мокри кърпички и се опитвах да пера тениската му на чешмичка в парка. Случай на "кражба" на 10 лева, която разследвах като истински дедектив и получавах заплахи по телефона от родител. После се оказа, че 10 лева не са откраднати от хотелската стая, а са забутани от самото дете в багажа му.
Не ви искам 15-те лева на ден, не, на денонощие! Искам никога да не ходя на ученически екскурзии, но получавам писмена заповед от директора, че съм командирована и съм длъжна да да отида!

# 31
Умишлено не съм чела темата, защото не искам да се влияя от мненията, не знам в каква посока е тръгнала.

Моето мнение е, че това огромна отговорност и затова не мисля, че някой го прави за парите.
И не смятам, че взимат много, като се сметнат всички такси, път и т.н., едва ли сумата е равна на заплата.
Също така не ми прави впечатление да има много на брой екскурзии, нито агитация от страна на учителите. Зеленото ни училище пропадна така или иначе, но класната предварително заяви, че не може да вземе целия клас. Ако ѝ беше за парите, щеше да обяснява колко е важно и наложително всички да тръгнат.

Екскурзиите не са задължителни, ако смятате, че са конспирации, просто не пращайте децата си.

Нито една от опциите не изразява мнението ми, затова не гласувах.

# 32
Сега и видях темата и не мога да не се възмутя. Парите, които получаваме за екскурзии са безумно малко, и са командировъчни! Авторката да си помисли тя не получава ли такива, когато се наложи.
И не си мислете, че ми е особено приятно да си оставям детето за да водя децата на хора, които се отнасят към учителите по този начин. Сега една случка за да разберете какво искам да кажа. Миналата година заради провинение преди зеленото училище на ученик му се отказа да дойде. Парите бяха върнати на родителите, но последва грандиозен скандал при който майката казва: "Аз съм си направила сметка за тези 4 дни"....Значи аз да и гледам детето, с цялото му домашно (не)възпитание, тя да си почива. И не е само тя....Ами мерси съм! НЕ ходя на екскурзии! Подарявам тези 40лв на авторката!
ПП. Има страхотни деца и страхотни родители и те никога не са гледали на екскурзиите по този начин! Благодаря, че ги има, заради тях все още работя това!

# 33
учител съм и не ходя на екскурзии с ученици вече. по-рано, като начинаеща учителка ходих няколко пъти, но тогава май учениците все още бяха по-кротки. сега не знам как колегите се навиват да правят екскурзии- че те децата са неудържими в училище, а на друго място не ми се мисли... става въпрос за гимназия обаче, в начален курс може и да са по-кротки. всъщност, тази година трябваше да водя едно дете на състезание в благоевград: далаверата ми са 30 лева командировъчни за 2 дни /които отидоха за храна  т.н. през въпросните 2 дни/, отделно притесненията дали е добре, няма ли да повръща в автобуса /дълъг път/, някъде да не се изгуби, да не излезе през нощта нанякъде...... иначе, вярно е, че навремето, когато нямах пари за никакви екскурзии, възможността да посетя безплатно /покриваше се пътуването на учителя, други пари не даваха, не знам сега как е/ гърция или италия с ученици беше много примамлива Simple Smile

# 34
  • София
...Ако ѝ беше за парите, щеше да обяснява колко е важно и наложително всички да тръгнат...

Точно това прави. Никога досега за 4 години не е имало случай да обяснява колко й е тежко и как не може да поеме всички деца.
Разяснява се на всяка първа родителска, че тази година ще има еди колко си планови екскурзии, и как всеки да си помисли как да намери начин да прати детето си, защото иначе класът едва ли не ще се разпадне.

На всички пишещи тук учителки, които са чисти пред съвестта си: тази тема не се отнася за Вас, а за класните, които взимат пари.

Дъждовно време, в заглавието съм пропуснала думата "тайна" пред заплата.

И да, платих и сега 28-те лева. И преди - 350, 280, 195, всякакви шарени цифри.
И тъй като от пети клас ще имаме нова класна, едно от първите неща, които ще си изясня в личен разговор, ще бъде точно това - по каква схема възнамерява да работи.

П.П. Говорих с хора от нашето настоятелство. Да, това е схемата. Да, взимат пари. И да - затова са толкова активни в набирането на доброволци.

Последна редакция: чт, 21 фев 2013, 16:24 от Пепеляши

# 35
Жалко, че такива хора учат децата ни и петнят тази професия!

# 36
  • Варна
Зеленото ни училище пропадна така или иначе, но класната предварително заяви, че не може да вземе целия клас.

това какво означава, ако всички искат да отидат,класната какво прави?

Сега и видях темата и не мога да не се възмутя. Парите, които получаваме за екскурзии са безумно малко, и са командировъчни!
ами комъндировъчните са по толкова. колко искате да вземате?
Колко мислите, че вземат другите хора като ходят в командировка?

Последна редакция: ср, 20 фев 2013, 22:05 от don domat

# 37
Съжалявам,че това,което пиша,няма да се хареса на колегите,но това,което твърди Пепеляши в мнозинството от случайте е вярно. Отговорността за децата е огромна и малко хора се наемат да водят децата на повече от еднодневна екскурзия. Учителите освен командировачни получават и процент от фирмата. Миналата година за 4 дни зелено училище хонорарът беше 800 лв. Видях с очите си документа. Естествено последва big scandal. Отвратителното е,че се манипулират родителите,които по някаква причина не искат да пускат децата си.

# 38
Сега и видях темата и не мога да не се възмутя. Парите, които получаваме за екскурзии са безумно малко, и са командировъчни!

Точно това казвам, ако бяхте прочели всичко щяхте за разберете!

# 39
Само че не са само командировачните. Хайде да не се лъжем. За всяко дете има комисионна от фирмата. Най-голяма е далаверата при зелените училища.

# 40
ева17. не прави обобщения. Не навсякъде се случват такива безобразия. При нас няма и се надявам никога да няма.

Не ме интересуват другите хора. Те не отговарят за живота на 20 деца.

# 41
Командировъчни, заплащане на извънреден труд, според установените правила за този труд , естественото поемане на разходи за транспорт, нощувки-това е съвсем в реда на нещата.Отрасла съм сред учителки, по-скоро като притеснение и задължение го имаха, особено във времена, когато не навсякъде имаше и възможна и удобна телефонна връзка.

Нерегламентирано плащане по схема- фирмата да калкулира цена на всяко дете, от чиито пари да прави "отбив" за учителките- това е не само нарушение, а вероятно и по-сериозно, а да не говорим, че е  липса на морал.Но някак не ми се вярва да е масово.

Аз много съжалявам,че на децата от нашето училище засега не са предложили нищо подобно.бих си изпратила детето на такова място, ако го вземат, де, защото не е от най-послушните деца.Но ако ми направи впечатление нещо като "раздрънкан автобус" бих настоявала за щателна проверка.

# 42
И накрая е много гот да осъмнеш в болница с 50 повръщащи на фонтан деца, овързани в системи.....

# 43
  • София
според мен зелените училища са много близо до мародерството, защото твърде често базата е лоша, също и има някакво отрицателно отношение към децата от страна на хотелския персонал и туроператорите, все едно са говеда (децата). Мъжът ми все ме критикува, че изпращам децата на екскурзия и зелено с една торба инструкции на тема разходки, ядене и пиене, точно защото се случва и това с повръщащите деца.

# 44
Напротив! Базите, в които се провеждат зелените училища обикновено са 4-звездни хотели, което прави цените на нощувка и храноден безумни.

Общи условия

Активация на акаунт